Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
Gregor P ::
Ne gre za to sedaj, ali se midva motiva; ampak da nam prodajajo slabe EV-je drago, ker lahko ... ravno zaradi "politično-marketinške zapovedi", da so vsi EV-ji boljši. In jaz tega pač ne sprejemam.*
* a to seveda ne pomeni, da potem iz protesta kupim dizla
* a to seveda ne pomeni, da potem iz protesta kupim dizla
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Utk ::
Če nimaš svoje pameti, da bi videl kater je boljši...
Resnica je ravno obratna. Kar poskusi it v nek salon kupit avto, delaj se neodločenega glede EV ali dizla, pa boš videl, da ti bojo na vsak način hoteli uvalit dizla, ne pa električnega. Če ne prideš tam not 100% odločen, da boš kupil EV, boš odkorakal z dizlom. Še z bencinarjem najbrž ne, ampak z dizlom (razen če ga nimajo na zalogi). Tu je dnar.
Resnica je ravno obratna. Kar poskusi it v nek salon kupit avto, delaj se neodločenega glede EV ali dizla, pa boš videl, da ti bojo na vsak način hoteli uvalit dizla, ne pa električnega. Če ne prideš tam not 100% odločen, da boš kupil EV, boš odkorakal z dizlom. Še z bencinarjem najbrž ne, ampak z dizlom (razen če ga nimajo na zalogi). Tu je dnar.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Če nimam svoje pameti, je pač pomembno, da se tega zavedam in jim kljub temu ne pustim denarja ... ter sem potemtakem pač brez avta in hodim peš (kolo, javni prevoz, souporaba vozil itd.).
Mato989 ::
Če nimaš svoje pameti, da bi videl kater je boljši...
neumnost... Jaz sem prišel v KIA Center in sem rekel da gledam ta model, nisem nič povedal al bencinc ali dizlaš pa me ona opica tam nič ni prepričevala v dizla...
Je pa res da če si tako neumen da prideš v avto center pa ne veš niti to kaj bi mel dizla al bencina al EVja si pa specialec... kot bi prišel v trgovino v Spar pa vprašal prodajalko kaj bi danes jedel...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
a_borlak ::
neumnost... Jaz sem prišel v KIA Center in sem rekel da gledam ta model, nisem nič povedal al bencinc ali dizlaš pa me ona opica tam nič ni prepričevala v dizla...
Je pa res da če si tako neumen da prideš v avto center pa ne veš niti to kaj bi mel dizla al bencina al EVja si pa specialec... kot bi prišel v trgovino v Spar pa vprašal prodajalko kaj bi danes jedel...
Ni čisto tako, ker ti sprašuješ mastno/nemastno, v resnici te pa zanima ali je ta jed, ki jo gledaš okusna ali ne. Za avto mene v prvi vrsti zanima, ali je v mojem cenovnem dosegu, potem ali mi ustreza velikost/udobje in na koncu pogonski sklop. Nekdo drug ima drugačen vrstni red, a tako nekako gre.
deco16 ::
Fantje še 12 let se lahko odločate za nove, pa še veliko več za stare. Fora je ker takrat bodo že vsi kako je to super, za zdej se pa pač lahko odločiš.
Če vas pač pali to da se furate na hlape pol naj bo, bog vam požegnaj.
Večina lastnikov EVjev pač ne gre nazaj in tudi če se bo to počasi povečevalo(kar ne kaže ampak kriza lahko hitro spremeni stvari), tko da v vsakem primeru bo potencialnih kupcev več.
Prostora za izboljšave je še veliko ampak tukaj dokazujemo, da se da čist ok tudi zdaj furat z EV za vse potrebe(ja tudi na smučanje).
Kaj bi blo fajn, da bi vsi EVji meli(sej nekateri imajo, da nebo pomote):
-220V vtičnico 3,5kW(oziroma V2G)
-Predgretje baterije na navigaciji in on demand
-Predgretje kabine(no sej to v večini je...)
-750kg+ vlečne sile(ja nekateri še vedno vztrajajo da 200konjev ni sposobno to vlečt, pač neumnost)
-Karavane in Enoprostorce(kot vrsta avta, vsi silijo samo še v SUV)
-Cenovno ugoden segment(seveda malih avtov)
Kaj se pričakuje od države, da porihta
-Polnilno omrežje, zanesljivo in plačilo s kartico, ker to kar je sedaj je slabo za tujce.
Pa da nebo pomote, polnil sem lahko tudi na najbolj obremenjeno soboto poleti ampak sem pomoje imel srečo.
Da nebomo samo hvalospeve pisali :)
Stvari so OK, lahko bi bile pač še boljše, ni pa to razlog da zdej nebi šel v nakup EVja
Večina lastnikov EVjev pač ne gre nazaj in tudi če se bo to počasi povečevalo(kar ne kaže ampak kriza lahko hitro spremeni stvari), tko da v vsakem primeru bo potencialnih kupcev več.
Prostora za izboljšave je še veliko ampak tukaj dokazujemo, da se da čist ok tudi zdaj furat z EV za vse potrebe(ja tudi na smučanje).
-750kg+ vlečne sile(ja nekateri še vedno vztrajajo da 200konjev ni sposobno to vlečt, pač neumnost)
-Polnilno omrežje, zanesljivo in plačilo s kartico, ker to kar je sedaj je slabo za tujce.
Pa da nebo pomote, polnil sem lahko tudi na najbolj obremenjeno soboto poleti ampak sem pomoje imel srečo.
Stvari so OK, lahko bi bile pač še boljše, ni pa to razlog da zdej nebi šel v nakup EVja
Kresnik ::
Fantje še 12 let se lahko odločate za nove, pa še veliko več za stare. Fora je ker takrat bodo že vsi kako je to super, za zdej se pa pač lahko odločiš.
Če ti kdo reče da konji vlečejo, ga komot odpikaš, ker nima pojma.
Konji so za hitrost, navor za vleko.
Pokličite za ceno ha ha haaaa
Ja, upam, da res ne
Likalnik ::
a imaš S klaso...to bi tudi jaz imel w221?
ampak je res solidno težko najdit pa da nima že 300k km....stroški so potem ubitačni...
ampak je res solidno težko najdit pa da nima že 300k km....stroški so potem ubitačni...
Ne, nimam več, sem prodal že leta nazaj. Ta je bil letnik 2007. Bi bilo predrago za vzdrževati tako star avto. Je pa seveda super za nekoga, ki ima rad starejša vozila in jih zna potem tudi sam ljubiteljsko popravljati. Tudi ta star Volvo, je potem našel novega dobrega gospodarja, ki si ga je res želel imeti. In sem vesel, ko vidim, da so sicer ti stari, a še vedno odlični avti v dobrih rokah in ni še konec njihovega življenjskega cikla.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Vsekakor dobra poteza KIE z tem 7 sedežnikom. Model X je mal ladja za po slo in tudi vrata v kašni garažni nevem. Sej tudi to je ladja ampak vselej. Pol pa ga VW biksa z kombijem kater je sprva 5 sedežnik. Nevem no, kdaj se mi prav zdi da zanalašč zavirajo kake zadeve. Cena je seveda visoka, začne se pri 60k v DE, bomo videli. Važno da je izbira. Še karavani, pa smo zmagali ;) Pa eC3 seveda :D
J.McLane ::
Kaj pa e-Berlingo, e-Rifter, Combo-e (50 kWh)? Tudi XL verzije imaš s 7 sedeži.
Pa potem imaš tudi večje e-Jumpy, Vivaro-e, e-Expert (75 kWh)
Pa potem imaš tudi večje e-Jumpy, Vivaro-e, e-Expert (75 kWh)
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
tiste 50kWh variante niso vredne omembe, slab star drivetrain in švoh baterija in seveda aerodinamika. Mogoče bo z novim pogonom bolje.
MrStein ::
Lahko povzameš, da BW ne bo brisal?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Tu je še ena novica na temo popravil EV in zavarovalnic: Študija razkrila bolečo resnico o popravilih električnih vozil
Ameriška študija je pokazala, da so stroški popravil električnih avtomobilov lahko za zavarovalnice in njihove lastnike višji kot pri avtomobilih s termičnimi motorji. To naj bi veljalo predvsem za tesle.
kow ::
Iz "poznavalca" vojaške strategije se je zdaj prelevil še v "poznavalca" EV industrije; rahlo skeptičen
Vse je zanič nič se ne prodaja, ne kupit. Skrbi me, rabimo še 1x več štroma. Ne moremo skalirat itd. :)
DamijanD ::
In še vedno se čudijo temu: "Le zakaj nihče ne kupi teh predragih avtov? A bi še malo dvignili cene?"
Bodo že pogruntali, seveda prepozno ;)
Ne piše se dobro nobenim, niti tesli ki tako laja na obrestne mere. Pač prihaja recesija, ali si zatiskaš oči ali ne. Ali bodo spustili cene ali pa nebodo prodali.
Ne piše se dobro nobenim, niti tesli ki tako laja na obrestne mere. Pač prihaja recesija, ali si zatiskaš oči ali ne. Ali bodo spustili cene ali pa nebodo prodali.
Sparkxl ::
Jaz tega res ne razumem, če pa nas verniki tukaj prepričujejo da je družinski fiat 500 za 32k absolutni best buy, razne kone in podobne jajce za 40k enkratna življenska priložnost,...
Za VW pa me ne čudi....oni se ne znajo it balansirane ponudbe. Šli so all in na dizl in na koncu spušili. Pri EV so ponovili vajo. S tem da se je ta zgodba precej prej sesula kot z dizlom.
Čakaj zdaj sem se spomnil...niso EV believerji napovedovali konec toyote, ker se niso šli te zblaznele igre all in v EV? Dajte mi prosim osvežiti spomin
Za VW pa me ne čudi....oni se ne znajo it balansirane ponudbe. Šli so all in na dizl in na koncu spušili. Pri EV so ponovili vajo. S tem da se je ta zgodba precej prej sesula kot z dizlom.
Čakaj zdaj sem se spomnil...niso EV believerji napovedovali konec toyote, ker se niso šli te zblaznele igre all in v EV? Dajte mi prosim osvežiti spomin
BigWhale ::
Eni so res to napovedovali, ampak niso pa podali timeframe-a! Lahko se mal pocakamo.
Glede na ponudbo VW, je verjetno ze to kar so prodali kar uspeh. Bi bilo pa zanimivo videti kako je s prodajo klasicnih avtomobilov. Je tam tudi padla prodaja ali ne?
Glede na ponudbo VW, je verjetno ze to kar so prodali kar uspeh. Bi bilo pa zanimivo videti kako je s prodajo klasicnih avtomobilov. Je tam tudi padla prodaja ali ne?
Tisto tudi pada koliko mi je znano, ampak bistveno manj od EV.
Ti jaz podam time frame za propad toyote...nikoli.
Ker za razliko od vw oni niso pozabili da so svetovni igralec. EV grejo v promet samo na kitajskem, zaradi prisile. EU škripa, USA jih prodajo za vzorec in še ta se manjša, ves ostali svet si misli o EV wtf
Ti jaz podam time frame za propad toyote...nikoli.
Ker za razliko od vw oni niso pozabili da so svetovni igralec. EV grejo v promet samo na kitajskem, zaradi prisile. EU škripa, USA jih prodajo za vzorec in še ta se manjša, ves ostali svet si misli o EV wtf
codeMonkey ::
kow ::
redtech ::
Sales of new electric cars to private buyers fell sharply in September compared with the same period a year ago, latest figures show.
The Society of Motor Manufacturers and Traders said sales to private buyers fell by 14%, but overall registrations of electric cars rose almost 19%.
The growth was entirely driven by company fleet buyers.
https://www.bbc.com/news/business-67017...
The Society of Motor Manufacturers and Traders said sales to private buyers fell by 14%, but overall registrations of electric cars rose almost 19%.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
LeQuack ::
Sales of new electric cars to private buyers fell sharply in September compared with the same period a year ago, latest figures show.
Rednecki kupujejo 3 tonske pickupe, "muh freedom". Japiji nabavljajo pa električne Tesle. Vmes pa ni nič.
Quack !
sposodil od kreatorja te teme. Ja prodaja ful pada NOT, sam VW ma probleme(le zakaj).
In za kono nisem nikoli reku, da je nova dobr deal, tko da prosim ne spreminjat kar sem napisal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: deco16 ()
Telbanc ::
https://live.finance.si/kitajski-proizv...
"Kitajski proizvajalec električnih avtomobilov Nio bo zmanjšal število zaposlenih za deset odstotkov"
Zeeeh, tlele ne bo pomagala niti "kreativna statistika "
"Kitajski proizvajalec električnih avtomobilov Nio bo zmanjšal število zaposlenih za deset odstotkov"
Zeeeh, tlele ne bo pomagala niti "kreativna statistika "
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Res nebo pomagali javno dostopni podatki o deležu novih registrirannih avtov. Itak vam nič ne pomaga. Pač prihaja recesija, kitajska je že nafrknila. Pobere lahk marsikoga. Ampak to, da pada delež za zdej še ni opazit. Govorimo pač za slo.
Zdej pa vsi skakat od veselja in govort sem vam reku, ko prihajajo novice o upočasnitvi EVjev kateri se prodajajo za preveč denarja. Ja med tem so VW in Kitajci, pa tud korejci. Pa še kdo se najde, recimo japonci.
Mi se bomo pa medtem vozili, na štrom seveda.
Zdej pa vsi skakat od veselja in govort sem vam reku, ko prihajajo novice o upočasnitvi EVjev kateri se prodajajo za preveč denarja. Ja med tem so VW in Kitajci, pa tud korejci. Pa še kdo se najde, recimo japonci.
Res nebo pomagali javno dostopni podatki o deležu novih registrirannih avtov. Itak vam nič ne pomaga. Pač prihaja recesija, kitajska je že nafrknila. Pobere lahk marsikoga. Ampak to, da pada delež za zdej še ni opazit. Govorimo pač za slo.
Ti kar vozi na štrom seveda, ti noben ne brani.
Kar se pa deleža tiče. Torej 8% prodanih...na cesti je to kolikšen delež? 2%? Impresivna rast.
Drugače razumeš kako funkcionira uvajanje takih igrač?
V angleščini se te faze imenujejo:
Innovators, Early Adopters, Early Majority, Late Majority, Laggards.
Torej inovatorji so to imeli že dolgo nazaj. Zdaj smo v fazi early adoptors...verniki.
Glede na to, da očitno te igrače laufajo samo na free money, subvencije in poceni štrom, si težko predstavljam da bomo kdaj presegli early majority.
Free money? Nema više. Obrestne mere so naredile RIP, prodaja trpi konkretno.
Subvencije? Na eni točki jih ne bo več. V nemčiji so jih ukinili prejšnji mesec za poslovne subjekte...prodaja dol.
Poceni štrom? Na polnilnicah so vam ga ukinili. Menda ja ne verjamete, da vam ga doma ne bodo, ko vas bo dovolj?
Torej ko vzamemo stran 3 magične sestavine EV "uspeha"... free money, subvencije in poceni štrom...zakaj pod milim nebom bi kdo to kupil?
Sparkxl: kako si predstavljaš, da bi doma ukinili "poceni štrom" za polnjenje avtov in da s tem ne bi ukinili "poceni štroma" za vse ostalo?
Če imaš filanje preko šuko, verjetno težko. Čeprav tudi tukaj obstajajo kreativni pristopi. Eden takšnih se uvaja pri nas drugo leto.
Namenske polnilnice za ev pa se da mislim da lažje kontrolirat
Namenske polnilnice za ev pa se da mislim da lažje kontrolirat
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Sparkxl ()
Poglej bolje po temi. Sami nasprotniki EV, obenem pa iščete šanse in pogoje kdaj bi EV vseeno kupili. Zakaj? V njem ni prihodnosti, pa še slabši je. Pozabite nanj in stvar rešena.
Tisti, ki ga imamo in ga bomo imeli, že vemo zakaj.
Tisti, ki ga imamo in ga bomo imeli, že vemo zakaj.
Zgodovina sprememb…
Ne nasprotniki EV...realisti. Meni so EVji recimo vrhunski za mestno in primestno vožnjo. Ampak za cene kot si jih zamišljajo proizvajalci...nikoli.
V 3 tonskih ev suv kantah pa res ne vidim smisla in kako točno s tem rešujemo svet
V 3 tonskih ev suv kantah pa res ne vidim smisla in kako točno s tem rešujemo svet
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Sparkxl ()
Sparkxl: kako si predstavljaš, da bi doma ukinili "poceni štrom" za polnjenje avtov in da s tem ne bi ukinili "poceni štroma" za vse ostalo?
Preprosto, vsak ki si lasti EV dobi po višji tarifi gospodarstva elektriko brez subvencij ipd...
Enako bo za tiste ki imajo TČ...
Mato zakaj ne bi sem dali še indukcij? Pa mogoče el. radiatorjev, pa el. bojlerjev, pa ne pozabit na PCje, sploh, če ima diskretno grafiko... mogoče kar vsakemu, ki ima el. omarico na hiši?
Mato zakaj ne bi sem dali še indukcij? Pa mogoče el. radiatorjev, pa el. bojlerjev, pa ne pozabit na PCje, sploh, če ima diskretno grafiko... mogoče kar vsakemu, ki ima el. omarico na hiši?
Lahko bi, ampak glej, tudi v Nemčiji so tako nardili kolikor vem, če imaš TČ dobiš gospodarski odjem cene... (tako so vsaj govorili nekaj časa nazaj) to je idealno,
Sicer pa moj odgovor je bil samo kako bi to LAHKO naredili, ne da bodo ali naj...
Pri TČ bi to teoretično še šlo, čeprav ne vem zakaj se bi po eni strani delilo subvencije za njih, po drugi pa kaznovalo.
Za avto pa ni tako simpl. Avto je od tvoje, položnica za elektriko je nate, kolk boš plačal? Kaj če polneš pri sosedu, si v prekršku? Kaj če imaš avto na lizing? Kaj če 3 evje registriramo na nekomu, 2 od teh pa uporabljamo drugi, na drugih naslovih, smo v prekršku? Itd.
Za avto pa ni tako simpl. Avto je od tvoje, položnica za elektriko je nate, kolk boš plačal? Kaj če polneš pri sosedu, si v prekršku? Kaj če imaš avto na lizing? Kaj če 3 evje registriramo na nekomu, 2 od teh pa uporabljamo drugi, na drugih naslovih, smo v prekršku? Itd.
Pri TČ bi to teoretično še šlo, čeprav ne vem zakaj se bi po eni strani delilo subvencije za njih, po drugi pa kaznovalo.
Za avto je tudi DOKAJ simpl, težje kot za TČ sicer... ampak če boš vzel avto na leasing ali kredit, kako točno boš uredil da bo en imel 5 leasingov?
Za to da bi pa en imel v lasti 5 avtov, pa lahko torej naredimo enak "debilizem" kot pri tem ko ima nekdo 5 stanovanj... davek na avte... kako bo vlada vesela teh idej...
Glede polnjenja pri sosedu pa lahko uredimo v skrajnem priemru tudi tako da imaš subvencionirane elektrike samo omejeno količino... pol ti sosed ne bo hotel dat, ker bo rabil zase...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Obračaj kolk češ, če bomo za ev plačali ekstra 50 evrov, se bo za ice plačalo ekstra vsaj 80 evrov.
Če ne, bomo pa pozimi furali kogeneracijo, generator bo delal elektriko in grel hišo, sosedi pa uživali v čistem zraku in tišini noči...
Če ne, bomo pa pozimi furali kogeneracijo, generator bo delal elektriko in grel hišo, sosedi pa uživali v čistem zraku in tišini noči...
Zgodovina sprememb…