Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
Magic1 ::
Nič ni narobe s pregledom, četudi imamo za to tehnične preglede. Bolj je problem, da se potem na servisu poljubno lupi. Da hočejo pri EVju za servis 300€, s tem da ti zamenjajo zračni filter in gredo čez "diagnostiko", ki itak laufa konstantno, je pa malo mim.
Magic
SebyDiamant ::
Koliko pa vas kaj stanejo letni servisi pri EV-jih? So kao skoraj nepotrebni, a za garancijo in jamstvo baterije vseeno moraš opravljat njihov letni servis.
Pozdravljen, starši imajo in sem vprašal za Jeacoo 5EV na servisu: so rekli med 200 in 300€. Na 20.000km oz 1 leto. V UK imajo fix da servis stane max 1500 funtov v garancijski dobi 150.000km. Potrebna opravila na servisu pa so zapisana v uporabniškem priročniku. vsako leto filter + pregled. vsaki 2 leti zavorna tekočina, vsaka 4 leta pa hladilna za baterijo.
Kateri el.avti pa trenutno omogočajo V2H? Da bi njegovo baterijo uporabljal kot UPS cele hiše. To naj bi omogočal nov standard ISO 15118-2. Kdaj se pričakuje da bi to lahko zaživelo? Uporabno bi bilo zelo, še posebej v spregi s SE, kjer ni možnosti oddajanja v omrežje.
Jaecoo 5EV in 7SHS omogočajo V2L do 3000w. Adapter stane 30€ na aliexpress.
12EUR popusta na SUMUP čitalec bančnih in kreditnih kartic,
brez stroška najema:
http://fbuy.me/k8MvL
brez stroška najema:
http://fbuy.me/k8MvL
Zgodovina sprememb…
- spremenil: SebyDiamant ()
gile ::
Toliko ljudi tukaj gor že kao ima EV pa še noben ni napisal koliko ga letni servis pride.
Egolf: v lasti 5 let, 140k km; servis na 30k km, kar je blo pri meni vsako leto, cena med 80 in 150 EUR. Izredni stroški: ventil klime: 150 EUR z delom
Enyaq: kupljen rabljen star 2 leti z 57k km, po dveh letih smo na 115 k km: servisi na dve leti, neodvisno od prevoženih km. Prvega je delal prvi lastnik, za drugega sem dal 250 EUR. Izredni stroški: umrla 3. zavorna luč: 120€, zamenjana dva modula baterije: pod garancijo
MG ZS EV: kupljen rabljen 2 leti star z 26 k km, po enem letu smo na 56 k km: servis na eno leto, 77 EUR: Izredni stroški: 0 EUR
Gregor P ::
Nič ni narobe s pregledom, četudi imamo za to tehnične preglede. Bolj je problem, da se potem na servisu poljubno lupi. Da hočejo pri EVju za servis 300€, s tem da ti zamenjajo zračni filter in gredo čez "diagnostiko", ki itak laufa konstantno, je pa malo mim.
To slednje (predragi ali povsem nepotrebni servisi) je nekaj na kar dejansko lahko vplivamo kupci z denarnicami.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
codeMonkey ::
To slednje (predragi ali povsem nepotrebni servisi) je nekaj na kar dejansko lahko vplivamo kupci z denarnicami.
Torej hoces reci da moramo vsi kupovati Teslo?
T743 ::
SelbyDiamant Hvala
Sem pogledal bi bil kar primeren 61kw baterija je že tam nekje kar bi rabil, cena pa tudi ugodna za tako velik avto. Moteče je le daje V2L in bi lahko napajal samo eno fazo. Mislim da WW in tudi Cupra ter BYD pripravljajo modele za pravi V2H, čeprav bo tudi pri teh verjetno potrebno investirati v ustrezno polnilnico z inverterjem. Bi pa bil tako avto oziroma baterija uporaben tudi ko miruje.
Težava kot vidim je zaenkrat bolj v regulativi in različnih pogojih uporabe po državah.
Sem pogledal bi bil kar primeren 61kw baterija je že tam nekje kar bi rabil, cena pa tudi ugodna za tako velik avto. Moteče je le daje V2L in bi lahko napajal samo eno fazo. Mislim da WW in tudi Cupra ter BYD pripravljajo modele za pravi V2H, čeprav bo tudi pri teh verjetno potrebno investirati v ustrezno polnilnico z inverterjem. Bi pa bil tako avto oziroma baterija uporaben tudi ko miruje.
Težava kot vidim je zaenkrat bolj v regulativi in različnih pogojih uporabe po državah.
codeMonkey je izjavil:
Nič ni narobe s pregledom, četudi imamo za to tehnične preglede. Bolj je problem, da se potem na servisu poljubno lupi. Da hočejo pri EVju za servis 300EUR, s tem da ti zamenjajo zračni filter in gredo čez "diagnostiko", ki itak laufa konstantno, je pa malo mim.
... bi bil napačen sklep da
(ker smo že ugotovili, da dejansko rabiš neke redne preglede/servise, ker avto ni samo baterijski sklop)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
codeMonkey je izjavil:
Nič ni narobe s pregledom, četudi imamo za to tehnične preglede. Bolj je problem, da se potem na servisu poljubno lupi. Da hočejo pri EVju za servis 300EUR, s tem da ti zamenjajo zračni filter in gredo čez "diagnostiko", ki itak laufa konstantno, je pa malo mim.
... bi bil napačen sklep da
(ker smo že ugotovili, da dejansko rabiš neke redne preglede/servise, ker avto ni samo baterijski sklop)
Napisi konkretno, kako? In nicesar nismo ugotovili. Ti samo haluciniras. Imas tehnicne preglede z razlogom. Tisti, ki ni sposoben poskrbeti za vozilo, bo pac padel in placal se vec za ponovno kontrolo. Ignoriras servise lahko tudi s tri leta starim uvozenim Mercedesom, ker je recimo treba sparat. Ti servisi so itak vecinoma bolj dodaten vir prihodkov, kot kaj drugega, kar pa se pocasi seli v softverske storitve. Nekaterim to uspeva bolj kot drugim. Enim pa niti priblizno ne, ker niti nimajo platforme za kaj takega, pa poskusajo lupiti naprej na star nacin.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Enostavno ne mores tu prodajati, da ti nek Porsche Verovskova dela uslogo in da je vse to za skupno dobro, s tem ko ti vsako leto hocejo zamenjati zavorno tekocino (osebna izkusnja). In podobno katerikoli drug, da ne izpostavljam samo njih.

Musashi ::
a dej no? Vsako leto, mal nakladaš imo, so mi kar nekaj let servisirali različne pa nikoli takšne cvetke...
Magic1 ::
A mi kdo razloži zakaj bi se zavorno tekočino menjavalo na 30kkm? (kar hočejo nekateri servisi)
Magic
Point je, da ce hoces vplivati z denarnico, kot je bilo receno, potem ti ostane Tesla in se kaksen proizvajalec EV, z normalnimi servisnimi intervali. VAG tudi ni tako svoh na MEB. Tudi kaksen Kitajec, ce malo ugibam, ker nisem se gledal prevec kako je tam. Ampak to mu pa spet ne bo vsec (ker non ICE, Tesla in Kitajci bad). Lahko si pa kot on, brez avta. To je seveda vedno moznost.
Zgodovina sprememb…
iKst_ ::
Pa roko na srce. Tisti servis oz. "pregled" enkrat na leto tudi ni ravno dealbreaker. Meni je všeč, da me ne posiljujejo s servisi. Po drugi strani bi pa vseeno kupil Teslo, tudi, če bi bil obvezen servis, ker mi je avto všeč. Ne bom zaradi tistih 200€ na leto iz principa preskočil avtomobila, ki mi sicer ustreza.
Utk ::
Ne bom zaradi tistih 200€ na leto iz principa preskočil avtomobila, ki mi sicer ustreza.
Mislim, če obstajajo na trgu avti, ki ne zahtevajo tega, bi jaz iz principa preskočil tiste, ki zahtevajo. Ker noben avto ni spet tako ekstra, da bi moral ravno njega kupit. Vsak ima vsaj nek približek.
telexdell ::
Ma ste zapeli s tem vzdrževanjem oz. servisi. Že od pamtiveka velja, da vsaka stvar potrebuje neko vzdrževanje. Pa naj bo to lopata, avto ali pa žena (mož)...
Obstaja pa več vrst vzdrževanja- npr. preventivno kjer se nekaj naredi na nek čas ali delovne ure (prevoženi km). Vzdrževanje na osnovi okvar- pač stvar uporabljaš tako dolgo, da nekaj odpove pol pa to popraviš ali pač zamenjaš stvar. Predikativno vzdrževanje kjer v nekih intervalih oceniš stanje stvari in določiš naslednji pregled, kateri je lahko v različnem intervalu od prejšnjega....Proizvajalec ti da zgolj priporočila. Za kaj se odločiš je pač na tebi, saj proizvajalec ne pozna tvojega načina vožnje, trase po kateri se voziš, kako obremenjen je avto...
Seveda pa so predpisani redni servisi tudi neke vrste plačilo zavarovalne police, da servisne delavnice preživijo dokler jih zaradi neke resne okvare ali nesreče zares ne potrebuješ. Ravno pri EV se vidi, da še ni zgrajena servisna mreža zato so popravila tudi relativno enostavnih zadev precej dolga. Ko pa bo večina Kitajskih proizvajalcev vzel vrag se bo pa stvar s servisi še poslabšala.
Obstaja pa več vrst vzdrževanja- npr. preventivno kjer se nekaj naredi na nek čas ali delovne ure (prevoženi km). Vzdrževanje na osnovi okvar- pač stvar uporabljaš tako dolgo, da nekaj odpove pol pa to popraviš ali pač zamenjaš stvar. Predikativno vzdrževanje kjer v nekih intervalih oceniš stanje stvari in določiš naslednji pregled, kateri je lahko v različnem intervalu od prejšnjega....Proizvajalec ti da zgolj priporočila. Za kaj se odločiš je pač na tebi, saj proizvajalec ne pozna tvojega načina vožnje, trase po kateri se voziš, kako obremenjen je avto...
Seveda pa so predpisani redni servisi tudi neke vrste plačilo zavarovalne police, da servisne delavnice preživijo dokler jih zaradi neke resne okvare ali nesreče zares ne potrebuješ. Ravno pri EV se vidi, da še ni zgrajena servisna mreža zato so popravila tudi relativno enostavnih zadev precej dolga. Ko pa bo večina Kitajskih proizvajalcev vzel vrag se bo pa stvar s servisi še poslabšala.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Me je klical kolega zadnjic, da mu je crknilo vse skupaj na Miniju, hibridu. Pa naj bi imel ze menjan modul na bateriji pri prvem lastniku. Zdaj je potrebno ponovno menjati in naj bi stalo 3,5k EUR pri uradnem serviserju. Ko je vprasal, ce je s tem to reseno, ali se bo moral vracati vsako leto po nov modul, mu niso zeleli odgovoriti konkretno in so mutili. Sem mu priporocal EV clinic in ga takoj pripravil na to da zna cakat, da vem da ne marajo hibridov, da so strokovni in da bodo vsaj posteno povedali kaksno je stanje. Pa da bo mogoce moral peljati v Zagreb. Me je takoj klical da so ze tudi v Sloveniji (ces kdaj sem odprl nazadnje njihovo spletno stran) in da so mu takoj razlozili, da je v tej fazi za te avtomobile konec, in je potrebna kompletna menjava, ter da so ti hibridi od BMWja sranje. Nekaj podobnega pisejo tudi npr. tukaj: https://evclinic.eu/2024/09/05/bmw-hybr...
Zdaj ponujajo svojo resitev, ki je cenejsa in boljsa od originalne. Lahko filozofiramo dalje, ampak ta delavnica je dokaz, da imas lahko precej boljso alternativo, ce omogocas konkurenco. Uradni servisi jo preprecujejo, na nacin kako so zastavljeni. Seveda mora biti tu neka kontrola in odobritev s strani proizvajalca, ampak obstajajo drugacni nacini. Na zalost so OEMi so tudi talci tega modela, ne samo kupci. Je VAG tudi zelel prodajati elektricarje na nacin da sami odlocajo o ceni, in da imajo posredniki fiksen znesek od prodaje, pa vemo kako se je koncalo.
Btw, EV clinic je danes uradno odprl delavnico tudi v AT.
Zdaj ponujajo svojo resitev, ki je cenejsa in boljsa od originalne. Lahko filozofiramo dalje, ampak ta delavnica je dokaz, da imas lahko precej boljso alternativo, ce omogocas konkurenco. Uradni servisi jo preprecujejo, na nacin kako so zastavljeni. Seveda mora biti tu neka kontrola in odobritev s strani proizvajalca, ampak obstajajo drugacni nacini. Na zalost so OEMi so tudi talci tega modela, ne samo kupci. Je VAG tudi zelel prodajati elektricarje na nacin da sami odlocajo o ceni, in da imajo posredniki fiksen znesek od prodaje, pa vemo kako se je koncalo.
Btw, EV clinic je danes uradno odprl delavnico tudi v AT.
Zgodovina sprememb…
Gambino ::
Jaz samo zarad servisov ne bi kupil električne toyote. 15,000 km pri njihovih cenah, no focking way.
No ja, ali pa imaš kot pri Tesli, ne greš na pregled in ti neenakomerno poredira gume, strošek pa ... kar precejšen. Sliši se super, da nima servisnih pregledov, realnost je pa takšna, da imajo potem probleme z zavorami, podvozjem, neenakomernim pobiranjem gum in so stroški s tem dost večji, kot obisk servisa na 15kkm!
1. Noben ti ne brani, da greš vsako leto na pregled. Če si tak antitalent, da ne vidiš kako ti gume pobira ali ne čutiš lufta v podvozju, je verjetno boljše. Za tiste, ki znamo kaj sami narediti na avtu je pa super, da nam ne težijo s "pregledi"
2. V navodilih je predvidena rotacija gum vsakih 10.000km. Verjetno v teh 10.000km vidiš kako ti pobira gume.
Potem je veliko lastnikov Tesel antitalentov, saj le ta vozila največkrat ne naredijo tehničnega pregleda od EV vozil, zanimivo!
BigWhale ::
codeMonkey je izjavil:
To itak, ampak kot metrika je vseeno kul. Ker tako lahko vsaj filtriras BS nekaterih Teslasev, wannabe Teslasev in "skeptikov" z ICE (ali brez), da z nekim avtom X pa rabis fuuul dlje do morja in da moras biti premaknjen, da kupis kaj takega. Mislim, da Bjorn dela dobro delo, ko se s sendvici base za skupno dobro :D
Ja seveda, sej se absolutno strinjam s tem. Sam, k folk potem rangira kot "na 1000km mas z XY avtom 15 minut prednosti!" je pac resen bullshit, ki nima nobenega smisla. :D
fikus_ ::
A mi kdo razloži zakaj bi se zavorno tekočino menjavalo na 30kkm? (kar hočejo nekateri servisi)
Zavorna tekočina je higroskopična, veže vlago iz zraka, ki pride do rezervoarčka skozi odzračevalno odprtino. Če je vlage v tekočini dosti, lahko pozimi zmrzne in zavore ne delajo .
In varnost je prva, tako vsaj pravijo servisi ter menjavajo tekočino ter zaračunajo. Po navadi samo potegne tekočino iz rezervoarčka in nalije drugo noter. Če bi hotel korektno menjati tekočino, bi jo moral pri kolesih spuščati ven, tega pa ne vem če delajo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
MrStein ::
Potem je veliko lastnikov Tesel antitalentov, saj le ta vozila največkrat ne naredijo tehničnega pregleda od EV vozil, zanimivo!
Zaradi česa pa ponavadi padejo?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
karafeka ::
Zavorna tekočina je higroskopična, veže vlago iz zraka, ki pride do rezervoarčka skozi odzračevalno odprtino. Če je vlage v tekočini dosti, lahko pozimi zmrzne in zavore ne delajo .
In varnost je prva, tako vsaj pravijo servisi ter menjavajo tekočino ter zaračunajo. Po navadi samo potegne tekočino iz rezervoarčka in nalije drugo noter. Če bi hotel korektno menjati tekočino, bi jo moral pri kolesih spuščati ven, tega pa ne vem če delajo.
Ampak to velja tudi za ICE-je, pa ne poznam nobenega, ki bi vsako leto zavorno olje menjal. Mogoče enkrat na 10 let.
Mi je pa zanimivo pri VW, kjer so zaračunali več za menjavo klima filtra (skupaj s filtrom), kot pa za menjavo zavornega olja. Za ID3. Vem iz druge roke, nisem tak gospod da si lahko tak avto privoščil.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
Ampak to velja tudi za ICE-je, pa ne poznam nobenega, ki bi vsako leto zavorno olje menjal. Mogoče enkrat na 10 let.
Zavorna tekočina se načeloma menja na 2 do 3 leta. Število kilometrov ni bistveno.
RedDrake ::
Zanimivo, da so jo meni na Hyundai-ju menjali ko je bil avto star 2 leti, od takrat dalje pa ne (sem preveril račune od 2020 dalje).
Zdaj je star 6,5 let.
Ampak pri meni itak zaslužijo z oljem, ki je 30 EUR/l in delovno uro, ki je sedaj že 100 EUR/h. Lol.
Zdaj je star 6,5 let.
Ampak pri meni itak zaslužijo z oljem, ki je 30 EUR/l in delovno uro, ki je sedaj že 100 EUR/h. Lol.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RedDrake ()
MrStein ::
Heh, potem pa se čudijo, zakaj eni lastno olje pripeljejo.
Dobro olje se je še nedavno dalo dobiti za 20 EUR/5L, torej 4 EUR/L.
"Samo" desetkrat ceneje.
Motiti se je človeško.

Blinder ::
Mi je pa zanimivo pri VW, kjer so zaračunali več za menjavo klima filtra (skupaj s filtrom), kot pa za menjavo zavornega olja. Za ID3.
verjetno že zdaj delajo tisti filter težje dosegljiv, da bodo lahko nabijali servisne ure + da se ga folk ne bo lotil menjat sam doma.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
Zaradi česa pa ponavadi padejo?
Zračnost v rokah, končnikih, ležajih, amortizerji oz zračno vzmetenje, neenakomerno zaviranje, ročna/parkirna zavora, neenakomerna obraba, počeno vetrobranski steklo, napačno nastavljene luči.
Zračnost v podvozju je bila v veliki meri rešena. Še vedno se najde kak Model Y z zluftanim podvozjem, ampak pri zadnjih letnikih je stanje bistveno boljše.
Težave z zavorami se reši tako, da vsake par dni malo močneje zabremzaš. Pa z OTA updatom so uvedli avtomatsko čiščenje diskov.
Za počeno vetrobransko steklo pa nimam rešitve. Če ne vidiš, da je šipa počena, potem je res boljše, da voziš avto na servis, mogoče kar vsak mesec, ne samo enkrat letno.
Težave z zavorami se reši tako, da vsake par dni malo močneje zabremzaš. Pa z OTA updatom so uvedli avtomatsko čiščenje diskov.
Za počeno vetrobransko steklo pa nimam rešitve. Če ne vidiš, da je šipa počena, potem je res boljše, da voziš avto na servis, mogoče kar vsak mesec, ne samo enkrat letno.
fikus_ ::
Mi je pa zanimivo pri VW, kjer so zaračunali več za menjavo klima filtra (skupaj s filtrom), kot pa za menjavo zavornega olja. Za ID3. Vem iz druge roke, nisem tak gospod da si lahko tak avto privoščil.
Če voziš na pooblaščene servise, je ponavadi menjava na dve leti, ni pa pri vseh enako.
Ampak dvomim, da je res potrebna menjava na dve leti. Če že, bi morali meriti prisotnost vlage in na podlagi tega menjavati.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
BigWhale ::
Toliko ljudi tukaj gor že kao ima EV pa še noben ni napisal koliko ga letni servis pride.
Jaz sem ze napisal za Leafa. Do zdaj sem ga v sestih letih trikrat peljal na servis. Prvic je blo nekih 120 EUR, potem 80 EUR, potem pa nekaj pod 150 EUR. Govorim dost na pamet, ker se ne spomnim tocno, so ble pa stevilke res majhne.
Dvakrat sem menjal 12V akumulator, ker sem ga uspel nekak spraznit tako globok, da se ga ni dal vec ozivet. Sumim, da so bila odprta vrata al pa da sem nekaj telovadil z on/off tipko.
Avto ma mal manj kot 90.000 km.
Tesle v dveh letih in pol se nisem imel na servisu. Razen karoserije in menjave vetrobrana in strehe zaradi toče. To je krila zavarovalnica, nimam pojma kolk je stalo.
Kebo ::
Jaz imam servis na 2 leti/ 25.000 km (C3 električen), zamenja se filter kabine in zavorna tekočina in pa neko "preverbo sistemov" naredijo, vse skupaj je bilo 120EUR (1 delovna ura in 60EUR material). Na 100.000 se zamenja še hladilna tekočina in to je to kar je rednih servisov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Kebo ()
LINK
Sem ga šel pogledat in sem kar presenečen nad prostornostjo in izdelavo. Oblika je sicer bol subjektivna, zato ne bi ocenjeval, bi pa rekel, da sem se v tem avtu počutil zelooo dobro, bolje Kot v Tesli Y, Kia 6.
Je pa toliko naročil, da če ga danes naročim, ga letos ne dobim.
Sem ga šel pogledat in sem kar presenečen nad prostornostjo in izdelavo. Oblika je sicer bol subjektivna, zato ne bi ocenjeval, bi pa rekel, da sem se v tem avtu počutil zelooo dobro, bolje Kot v Tesli Y, Kia 6.
Je pa toliko naročil, da če ga danes naročim, ga letos ne dobim.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Gambino ()
Prvi je bil katastrofa. Vprasanje koliko so izboljsali. Pa FWD...
Zgodovina sprememb…
codeMonkey je izjavil:
Prvi je bil katastrofa. Vprasanje koliko so izboljsali. Pa FWD...
Prvi ja, tole je pa čisto drug avto!
Japonci, nimaš kaj!
Je sicer povečano zanimanje za električne avtomobile. Dejanska slika pa je bolj konservativna glede na članek. Rabljena vozila in bencin še vedno prevladujeta, elektrika in hibridi pa postajajo resna dodatna možnost.
Forbes: Kakšne avtomobile najraje kupujemo Slovenci? Raziskava pokazala očiten trend
Forbes: Kakšne avtomobile najraje kupujemo Slovenci? Raziskava pokazala očiten trend
Električni pogon bi v primeru nakupa avtomobila v prvem četrtletju med možne izbire vključilo 14,7 odstotka Slovencev, kar je skoraj dvakrat toliko kot v enakem obdobju lani, je pokazala raziskava Valicona za družbo Autobrief. Največ vprašanih bi bilo za avtomobil pripravljenih plačati med 20.000 in 30.000 evrov.
avti so za to kar ponujajo krepko predragi in tako dosegljivi samo eliti ali pa lizing in suženjstvu naklonjenim osebkom
Najcenejši ICE avto je trenutno cca. 1500€ dražji od najcenejšega EVja :)
tankanje elektronov na obcestnih polnilnicah pa je nepredvidljivo in včasih dražje od ostalih pogonskih goriv.
Življenje je nepredvidljivo, mimo tega ne moreš. To, da je tankanje "včasih dražje" je pa samo drug način, da rečeš, da je "tankanje EV običanjno cenejše".
ExOrcisT21 ::
S septembrom konec subvencij za električna vozila nad 45000 eur.
https://www.gov.si/novice/2026-04-23-za...
https://www.gov.si/novice/2026-04-23-za...
Jaz grem na daljše poti na bencin, priznam. In v 60% primerih ko se ustavimo, se ne ustavimo zarad tankanja.
Ampak na vsakem malo bolj polnem postajališču je nekaj električnih avtov, ki tam stojijo in se ne polnejo. V bistvu tudi tam kjer dobesedno so zraven polnilnice, je več EVjev normalno pakiranih med drugimi kot na polnilnicah. Pomeni da se tudi EVji večinoma ustavljajo zarad drugih razlogov kot je polnjenje. Tako da se malo preveč drame dela okoli tega.
Ampak na vsakem malo bolj polnem postajališču je nekaj električnih avtov, ki tam stojijo in se ne polnejo. V bistvu tudi tam kjer dobesedno so zraven polnilnice, je več EVjev normalno pakiranih med drugimi kot na polnilnicah. Pomeni da se tudi EVji večinoma ustavljajo zarad drugih razlogov kot je polnjenje. Tako da se malo preveč drame dela okoli tega.
Ampak to zato ker imas tak avto in se nisi kupil Tesle, za katero si namignil, da te zanima. Ce bos kupil trojko, ne verjamem da bo se tako.
nejc_nejc ::
Ne kolikor berem....Utik ima elektricarja za znane fure, da se ne hebe s polnenjem. Edino pravilno.
V noland gre pa na klasiko in kakor gre gre.
Res si ne predstavljam "road tripa", kjer me avto komandira.
Seveda bodo sedaj skocili, samo me ne bodo prepricali. Se niso bili na tapravi turi, kjer se vse spreminja glede na mnogo nepredvidenih dejavnikov.
V noland gre pa na klasiko in kakor gre gre.
Res si ne predstavljam "road tripa", kjer me avto komandira.
Seveda bodo sedaj skocili, samo me ne bodo prepricali. Se niso bili na tapravi turi, kjer se vse spreminja glede na mnogo nepredvidenih dejavnikov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()
Ne zato da se ne jebem, ampak ker mi je škoda prodat toyoto.
Razmišljam pa da bi zamenjal leafa za M3. Bomo videli.
Razmišljam pa da bi zamenjal leafa za M3. Bomo videli.
pegasus ::
Kako to zgleda v praksi? Kaj naj bi se spreminjalo toliko, da se ne moreš ustaviti za 15 minut na hitri polnilnici, ko rabiš več juica?
Pa kaj pomeni, da te "avto komandira"? Ne štekam. Dizla ali bencinarja ravno tako tankaš. Če greš s pol praznim od doma, ga moraš zapeljati na pumpo vmes. Če greš s polnim od doma, si ga moral tankati dan prej.
Resno sprašujem, da vem kakšnih road tripov se moram izogibati.
nejc_nejc ::
Res si ne predstavljam "road tripa", kjer me avto komandira.To sam sporočaš, da ne znaš komandirat "road tripa" ;)
Očitno imava težavo v različnem pojmovanju zadeve.
Za mene je natancno planiranje poti vkljucno s cestami ter do minute tocnost postankov in prihodov, na pocitnicah totalno blesava zadeva.
Gres na pamet recimo za koncni cilj Bordo po lokalnih cestah z edinim ciljem prihoda v dveh treh dneh. Če pa v štirih pa tudi prav.
Ciljno letanje od kraja do kraja ter zapikovanje zastavic me res ne zanima.
Na poti imaš par ciljnih točk kjer kaj vidiš, za spat bo pa že nekaj in je vedno bilo. Kar se hrane tiče je v odročnih vasicah sigurno nekaj ostari, kjer v večini ni menija in ješ kar imajo tisti dan.....
Pumpe pa itak so.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()