Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
Gregor P ::
Kaj boš pa kupil potem?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
codeMonkey ::

Blinder ::
Ce mora clovek na 1000 km dolgi poti hitet, je nekje resno zajebal v zivljenju. :D
hmm na taki poti bi treba imet visoko potovalno hitrost. Če so notri še drugi potniki je še toliko bolj smotrno it hitro, ker se privarčevan čas pomnoži za št. potnikov. Se še spomnem slabe izkušnje, ko je voznik Toyote vozil 100 km/h po avtocesti. Ali voznik twingota 57ps ki mu je padla hitrost v klanec na 85 km/h v četrti namesto dat v tretjo s tisto kanto. Ali starega potniškega avtobusa v bosni, ki je lezel 25 al 30 km/h v klanec
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
No, dobrodošel v klubu; še souporabo avtov si omisliš in boš lahko vozil različne EV ter boš lahko podajal upravičene ocene o "bednosti" EV - kjer se pri tem ne boš fokusiral le na enega
pegasus ::
codeMonkey je izjavil:
- avto je bil prehitro poln in nisem imel dovol casa, da v miru pojem
Do 50% moras filat :D Izkoristi krivuljo, polni optimalno in razdeli sendvic na dva dela drugic
Imam isti problem ... je tudi tamal sendvič prevelik, kljub temu da filam do 80% :D
Pomaga edino da je žena zraven, takrat ima avto tremo in težave s polnjenjem in se pol da kaj pojest, ampak ne v miru :D
BigWhale ::
... sam bi dodal le, da na daljši poti (kar je večinoma družinski izlet) bencinska črpalka ni običajno prostor kjer jaz jem in si odpočijem (ker je toliko drugih res lepših točk od črpalk in polnilnic na poti), tam samo v 5 minutah dotočim gorivo.![]()
Sej mi tud ne polnimo na bencinskih crpalkah. :>
Da, ljudje se prenajedajo in povsem porušijo njihov dosedanji bioritem, ker vse počnejo zgleda na EV polnilnicah
codeMonkey je izjavil:
V tem primeru precej vpliva SOC, s katerim se podas na pot. To, da en avto prevozi 25 km manj, ce gres res do nule, pac ni nek faktor. Obicajno imas precej vec rezerve, ko gres polniti.
1000 km test je pa cisto OK. Pove ti koliko izgubis na daljsih poteh z nekim avtom v primerjavi z drugim. Ce res hitis. Je pa v praksi razlika pogosto manjsa.
Ce mora clovek na 1000 km dolgi poti hitet, je nekje resno zajebal v zivljenju. :D
To itak, ampak kot metrika je vseeno kul. Ker tako lahko vsaj filtriras BS nekaterih Teslasev, wannabe Teslasev in "skeptikov" z ICE (ali brez), da z nekim avtom X pa rabis fuuul dlje do morja in da moras biti premaknjen, da kupis kaj takega. Mislim, da Bjorn dela dobro delo, ko se s sendvici base za skupno dobro :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
codeMonkey je izjavil:
1000 km test je pa cisto OK. Pove ti koliko izgubis na daljsih poteh z nekim avtom v primerjavi z drugim. Ce res hitis. Je pa v praksi razlika pogosto manjsa.
Ker so razlike majhne, so imo bolj pomembne situacije, ko je baterija podhlajena, pregreta itd. in ti to preprecuje optimalno polnenje.
Ja, ce je ze za kaksen postanek razlike, je precej verjetno pozimi pod nulo. Imas prav. Ampak na koncu imas spet toliko drugih faktorjev, ki pa jih res lahko cutis prakticno vsak dan, ko se odlocas.
Drugace pa pri meni Skoda rabi manj kot pol ure, da se baterija pripravi za optimum. Rabim torej SOC, da mi zdrzi do prvega Ionitija pri Dunajskem Novem mestu, ko grem z doma, ki je ravno toliko oddaljen, pa je vseeno.
Zgodovina sprememb…
MrStein ::
... sam bi dodal le, da na daljši poti (kar je večinoma družinski izlet) bencinska črpalka ni običajno prostor kjer jaz jem in si odpočijem (ker je toliko drugih res lepših točk od črpalk in polnilnic na poti), tam samo v 5 minutah dotočim gorivo.![]()
To je zgleda neki novi meme.
Med polnjenjem avta obvezno nekaj poješ.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Še ena zadeva, ki mislim, da smo se je le delno dotaknili in sicer aquaplaning. Berem komentarje in očitno je to kar poseben izziv za EV. Kot kaže se ta pri aquaplaningu dejansko obnašajo nekoliko drugače od klasičnih avtomobilov MNZ/ICE. Razlike naj bi bile zaradi rekuperacije, načina podajanja moči (navora) in teže. Kakšne so vaše izkušnje, ali je to res? Sam še nisem tega doživel, da bi lahko zares komentiral.
Imam električni avto (1.5 tone) in sem se enkrat v hudem nalivu vprašal ravno to... Kaj narediti če zdrsneš ali pa se ti zgodi aquaplaning v električnem avtu? Kolikor sem uspel raziskat zadeve, je v dežju težava zaviranje zaradi rekuperacije in se svetuje da po mokri cesti, voziš brez, da lahko v primeru aquaplaning spustiš gas in se avto obnaša cca enako kot če bi stisnil po sklopki...Ker maš pa štrom je pa navor tak da stopit po gasu na mokri cesti, lahko bolj poslabša situacijo kot pomaga. Tako da kako reagirat točno, nima točne predstave, ampak trenutno v dežju vozim brez rekuperacije, da če avto bremza, je to ker sem stopil jaz na bremzo. Moj ima "winter mode" kar pomaga z uravnavanjem moči baje tudi v primeru naliva. Ampak nisem expert... To je info prodajalca. Možo da je bil po dolgem sušnem obdobju del ceste po dežju spolzek in je avto spodneslo in je vprašanje potem kako je ata reagiral. Važno da sta cela, pleh je pač pleh. Sam sem drugače razmišljal da bi šel še enkrat varno vožnjo delat, da se na novo naučim reagirat v takih situacijah.
iKst_ ::
Na cesti še nisem doživel resnega aquaplanninga z nobenim avtom v vseh 25 letih od kar vozim.
Traction control je pri EVjih neprimerno hitrejši in bolj odziven. Tudi, če pohodiš do konca v spolzkem ovinku, težko pripraviš avto do tega, da izgubi oprijem.
Pustimo to, da v tisti desetinki sekunde, ko naletiš na tako veliko lužo tako ali tako nisi sposoben narediti drugega kot držati volan naravnost.
Ker maš pa štrom je pa navor tak da stopit po gasu na mokri cesti, lahko bolj poslabša situacijo kot pomaga.
Traction control je pri EVjih neprimerno hitrejši in bolj odziven. Tudi, če pohodiš do konca v spolzkem ovinku, težko pripraviš avto do tega, da izgubi oprijem.
Pustimo to, da v tisti desetinki sekunde, ko naletiš na tako veliko lužo tako ali tako nisi sposoben narediti drugega kot držati volan naravnost.
Bistveno drugace se obnasa ker je obicajno pogon zadaj, pa ljudje niso vajeni. Ali pa ce das gor res neke slabe gume v smislu oprijema, da bi prihranil kaksno Wh. To, da marsikje kar na volanu stelas regeneracijo je pa samo prednost, ker ko jo zmanjsas, ali celo izklopis, je vcasih za oprijem lahko bolje, ker ko ni trakcije, gumi ostane vec za bocne sile. V snegu sem to ze pocel letos.
Pa berem komentarje zdaj. Na tempomatu ne vozis po AC s stojeco vodo.
Pa berem komentarje zdaj. Na tempomatu ne vozis po AC s stojeco vodo.
Zgodovina sprememb…
J.McLane ::
Lahko podam 15 let izkšenj s Priusom (in zadnjih nekaj mesecev z EV
), kjer je prav tako pri bremzanju v igri rekuperacija in kljub temu, da je na sprednjem pogonu, se začuti razliko ko je podlaga spolzka samo na enem kolesu, avto zdrsne kot da je podlaga spolzka na obeh, ker rekuperacija zavira preko diferenciala. Začuti se tudi ko eno kolo recimo gre čez luknjo drugo pa ne, takrat isto avto za trenutek kar izgubi zaviralno silo. Jasno to se zgodi v kančku sekunde, ker ob takem dogodku se takoj vklopijo klasične zavore, ampak to ni instantno in se začuti ta prehod. Je pa to občutiti samo pri nizkih hitrostih, ker takrat je pač večji navor kolesa na podlago pri enakih kW rekuperacije, kot pa pri višji hitrosti.
Če je pogon zadaj je to samo še bolj potencirano, ker ob zaviranju zadnja kolesa veliko prej zdrsnejo.
Moram pa rečt da meni iPedal/one-pedal nikakor ni všeč, ravno zato, ker ko nekaj cvikneš ti zavira na polno samo tista ena os na kateri je pogon, pa še to preko diferenciala, kar pomeni da lahko v določenem trenutku zavira samo eno kolo, to je pa katastrofa za stabilnost. Sploh mi pa ni všeč iPedal v kombinaciji z ACC, ker veliko uporabljam Cancel/Resume moraš s pedalom vedno v naprej vedeti koliko moči dozirat, da se bo avto lepo "kotalil" naprej, ker sicer ob Cancel tempomata zavira na polno.
Če je pogon zadaj je to samo še bolj potencirano, ker ob zaviranju zadnja kolesa veliko prej zdrsnejo.
Moram pa rečt da meni iPedal/one-pedal nikakor ni všeč, ravno zato, ker ko nekaj cvikneš ti zavira na polno samo tista ena os na kateri je pogon, pa še to preko diferenciala, kar pomeni da lahko v določenem trenutku zavira samo eno kolo, to je pa katastrofa za stabilnost. Sploh mi pa ni všeč iPedal v kombinaciji z ACC, ker veliko uporabljam Cancel/Resume moraš s pedalom vedno v naprej vedeti koliko moči dozirat, da se bo avto lepo "kotalil" naprej, ker sicer ob Cancel tempomata zavira na polno.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Meni je maksimalna rekuperacija top v koloni, in kjer je omejitev 30 km/h, ker je precej udobno tako, ampak takoj, ko se promet odpre, presaltam na precej bolj svoh rekuperacijo, ali celo brez. Avta, ki tega nima za nastavljanti na volanu (oz. v resnici za njim), niti ne pogledam vec.
Zgodovina sprememb…
Meni z Model Y še ni uspelo odlepiti zadka z liftoffom, pa sem večkrat poskušal. Tudi po snegu in ledu.
Pri bencinarju je ta "prenos teže" veliko bolj izrazit, prav tako vsi sunki na pogonu.
codeMonkey je izjavil:
Meni je maksimalna rekuperacija top v koloni, in kjer je omejitev 30 km/h, ker je precej udobno tako, ampak takoj, ko se promet odpre, presaltam na precej bolj svoh rekuperacijo, ali celo brez. Avta, ki tega nima za nastavljanti na volanu (oz. v resnici za njim), niti ne pogledam vec.
Ne vem no, tudi če je počasna kolona nikoli nebi bremzal tako močno kot bremza pri iPedal če spustiš pedalo, posledično to pomeni ta tiščim pedalo 99% časa vožnje. Rad imam tisti sweet spot bremzanja kot ga izvajajo ostali udeleženci v prometu, to je pa ponvadi default regen.
Magic1 ::
Koliko pa vas kaj stanejo letni servisi pri EV-jih? So kao skoraj nepotrebni, a za garancijo in jamstvo baterije vseeno moraš opravljat njihov letni servis.
Magic
Če odmislimo "superiorni" baterijski sklop, ki nikoli ne rabi servisa, ostali deli avtomobila zagotovo rabijo, vsaj nek pregled, če je še vse ok.
Jaz imam "pregled" cez 288 dni, registriral sem ga pa lani v zacetku junija.
Zgodovina sprememb…
Sej nima veze ali "rabijo", važno je kaj zahtevajo, da ti garancija ali jamstvo velja. Ponavadi ti dajo 10 letno garancijo na en sklop in nanj vežejo obvezni servis. Sem klical za enega in je normalni letni "servis" cirka 150-300€. Mene zdaj zanima, da se malo razpišete o relanih cenah glede na posamezen EV. Zavorno tekočino, zračni filter ali podobno ti lahko menjajo vsako leto pa če je to smiselno ali ne.
Magic
Koliko pa vas kaj stanejo letni servisi pri EV-jih? So kao skoraj nepotrebni, a za garancijo in jamstvo baterije vseeno moraš opravljat njihov letni servis.
Tesla nima predvidenega rednega servisa pri pooblaščenem serviserju.
Na 2 leti menjaš filtre kabine, namažeš vodila zavornih čeljusti, po 4 ali 5 letih (ne vem na pamet) menjaš zavorno olje.
Tesla je verjetno izjema, ker itak niso imeli primerne servisne mreže (ne vem kako je danes s tem). Posledično niso porivali obveznih vsakoletnih servisov. Predvidevam pa da ostale firme ne pustijo svojih servisov na hladnem.
Magic
Utk ::
Jaz samo zarad servisov ne bi kupil električne toyote. 15,000 km pri njihovih cenah, no focking way.
Sem na servsiu Toyote vprašal koliko pride servis C-HR+, pa je nekaj mutil, da rabi pogledat en primer z VIN številko, da nima direktno cenika... Sem mu rekel je že ok, me ne zanima več, no potem je samo dodal da je servisna ura dražja ker gre za visoko napetost. Se nisem spuščal naprej v debato, da imajo tudi njihovi hibridi "oranžne kable"...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
Gambino ::
Jaz samo zarad servisov ne bi kupil električne toyote. 15,000 km pri njihovih cenah, no focking way.
No ja, ali pa imaš kot pri Tesli, ne greš na pregled in ti neenakomerno poredira gume, strošek pa ... kar precejšen. Sliši se super, da nima servisnih pregledov, realnost je pa takšna, da imajo potem probleme z zavorami, podvozjem, neenakomernim pobiranjem gum in so stroški s tem dost večji, kot obisk servisa na 15kkm!
fikus_ ::
Te dni sem slišal reklamo za Toyote, da nudijo jamstvo na baterijo do 1 milijon km (ne vem točno za katere).
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Za taksiste verjetno ne
Kot smo že povedali Toyota pogojuje to jamstvo z obveznimi letnimi oz. 15k km servisi, tako imajo praktično za vse svoje modele do 10 leta starosti. Imaš pa vedno opcijo da te servise izpustiš in pač nimaš več jamstva.
So pa tule naredili analizo stroškov servisnih popravil in vpoklicev, tabela je tudi v % od prihodkov, Toyota je v vrhu, zato si lahko privoščijo tako 10 letno jamstvo, ker dejansko delajo na kvaliteti.
od 4:30 dalje:
Ampak je treba vzeti v obzir tisti, ki so povečevali prodajo šele v zadnjih letih nimajo za vzdrževati tako velik vozni park kot Toyota (ki ~10 milionov vozil letno prodaja že več let zapored). V bistvu bi za pravo primerjavo morali primerjat prihodke vsaj 5 let in jih deliti s stroški popravil in vpoklicev zadnjega leta. Potem bi Tesla, BYD, Nio, Geely imeli malo slabšo sliko (nisem napisal slabo kot Stelantis), ki se bo verjetno pokazala čez nekaj let, pri taki metodologiji kot so jo delali v tem videu. V glavnem Stelantis je kar globoko zabredel. So pa te številke dosegljive samo za podjetja ki javno kotirajo na ameriški borzi, ker jih SEC prisili v to da transparetno predložijo te podatke. Za Hyundai/Kia recimo manjkajo ti podatki, ali pa so bili ti ki se delali analizo samo preveč leni.
So pa tule naredili analizo stroškov servisnih popravil in vpoklicev, tabela je tudi v % od prihodkov, Toyota je v vrhu, zato si lahko privoščijo tako 10 letno jamstvo, ker dejansko delajo na kvaliteti.
od 4:30 dalje:
Ampak je treba vzeti v obzir tisti, ki so povečevali prodajo šele v zadnjih letih nimajo za vzdrževati tako velik vozni park kot Toyota (ki ~10 milionov vozil letno prodaja že več let zapored). V bistvu bi za pravo primerjavo morali primerjat prihodke vsaj 5 let in jih deliti s stroški popravil in vpoklicev zadnjega leta. Potem bi Tesla, BYD, Nio, Geely imeli malo slabšo sliko (nisem napisal slabo kot Stelantis), ki se bo verjetno pokazala čez nekaj let, pri taki metodologiji kot so jo delali v tem videu. V glavnem Stelantis je kar globoko zabredel. So pa te številke dosegljive samo za podjetja ki javno kotirajo na ameriški borzi, ker jih SEC prisili v to da transparetno predložijo te podatke. Za Hyundai/Kia recimo manjkajo ti podatki, ali pa so bili ti ki se delali analizo samo preveč leni.
Zgodovina sprememb…
fikus_ ::
Te dni sem slišal reklamo za Toyote, da nudijo jamstvo na baterijo do 1 milijon km (ne vem točno za katere).
To je bolj reklama. Ti zagotavljajo, da kapaciteta ne pade pod 70% v 10. letih, to je to. Itak nobenemu v desetih letih ne pade pod 70%.
Verjetno je še dosti drobnega tiska za prebrati, kaj si zavezan za jamstvo in kaj dobiš za to.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Moja izkušnja (hibrid) je da ti v tem 10 letnem jamstvu krijejo čisto vse enako kot v prvih letih splošne garancije. Torej ne samo kapaciteta baterije, kakršnakoli okvara na katerem koli delu vozila, ki ni potrošni material ti krijejo.
Zgodovina sprememb…
No ja, ali pa imaš kot pri Tesli, ne greš na pregled in ti neenakomerno poredira gume, strošek pa ... kar precejšen. Sliši se super, da nima servisnih pregledov, realnost je pa takšna, da imajo potem probleme z zavorami, podvozjem, neenakomernim pobiranjem gum in so stroški s tem dost večji, kot obisk servisa na 15kkm!
Ampak to lahko delaš po potrebi kjerkoli hočeš. Ne na najslabšem in najdražjem servisu.
Toliko ljudi tukaj gor že kao ima EV pa še noben ni napisal koliko ga letni servis pride.
Magic

Musashi ::
prej 0EUR (Tesla, ni rednega) zdej 0EUR 3 leta, pol pa ne vem (Volvo, vključeno v ceni 3 leta)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Musashi ()
Toliko ljudi tukaj gor že kao ima EV pa še noben ni napisal koliko ga letni servis pride.
V skoraj 70,000 km sem zamenjal 3 halogenske žarnice, 3 kabinske filtre in 12V akumulator (čisto navaden svinčen, 3x cenejši kot za nek nov dizel), in olje v diferencialu oz. "menjalniku" (naj bi se na 100,000). To je bilo vse skupaj cca 150 evrov v garaži, na uradnem servisu bi bilo pa morda 300.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Mogoče neumno vprašanje, ampak zakaj si pri EV zamenjal toliko žarnic? Sam po mojem spominu in pri novih vozilih še nisem menjal žarnic po več letih in vsaj 100k prevoženih km. Tudi akumulatorji so mi držali po mojem vsaj 7-10 let.
Pri kakšni hibridni Toyoti pa tistega olja nikoli uradno ne menjajo, čeprav so po forumih debate, da bi ga bilo dobro vmes zamenjati.
Pri kakšni hibridni Toyoti pa tistega olja nikoli uradno ne menjajo, čeprav so po forumih debate, da bi ga bilo dobro vmes zamenjati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
deco16 ::
Jaz sem zamenjal samo eno H7, pa še to je bla una stranska ko sveti ko zavijaš, logično da ko ima tolk prižigov crkne, sploh da drži tolk časa. Pa seveda je šla na uni strani kjer je težje dostopna :)
Pa sem naredu blizu 100k.
Pa sem naredu blizu 100k.
A si ziher, da sploh imaš halogenske žarnice? Led se glih ne kurijo enako. Tam je bolj problem, da ko enkrat gre, je strošek jurja+.
Magic
Mogoče neumno vprašanje, ampak zakaj si pri EV zamenjal toliko žarnic? Sam po mojem spominu in pri novih vozilih še nisem menjal žarnic po več letih in vsaj 100k prevoženih km. Tudi akumulatorji so mi držali po mojem vsaj 7-10 let.
Morda zato ker je kupil starega Leafa (gen 1.)? Če pa kupiš nov avto imaš načeloma s tem prvih 5 let mir.
Ampak to lahko delaš po potrebi kjerkoli hočeš. Ne na najslabšem in najdražjem servisu.
Tudi uradni servisi nimajo enakih cen med sabo, pa tudi material lahko sabo prineseš, da te ne lupijo na olju itd!
Pa še to, da pri je pri Tesli priporočeno rotirati gume na 10kkm, kar je ... mazanje zavor, kar je .... škripanje podvozja ....., no ja .... samo sliši se pa dobro, da ni potrebneha letnega servisa (kar je za uporabnika lahko tudi nevarno!)
Akumulator sem zamenjal ko je bil star 8 let, bolj preventivno. Je bil še originalen. Žarnice pa sem zamenjal levo in desno ko je crknila ena, ker je bila nova malo drugačna. To so dve, pa še ena za dnevne luči. Res big deal.
In ja, so halogenke, in imel je debelo preko 100k.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
1. Noben ti ne brani, da greš vsako leto na pregled. Če si tak antitalent, da ne vidiš kako ti gume pobira ali ne čutiš lufta v podvozju, je verjetno boljše. Za tiste, ki znamo kaj sami narediti na avtu je pa super, da nam ne težijo s "pregledi"
2. V navodilih je predvidena rotacija gum vsakih 10.000km. Verjetno v teh 10.000km vidiš kako ti pobira gume.
EU ni ZDA, pri nas ti pač ne verjamemo, da boš ti res kar sam od sebe naredil kakršnekoli preglede/servise, kaj se šele ravnal po navodilih; medtem ko v ZDA pa jih bk ... seveda na račun varnosti in zdravja ostalih udeležencev v prometu
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()