Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
pegasus ::
Pa to je bolje iti z biciklom ;-) Veliko boljša izkušnja svežega zraka ...
Mene so planiranja navadili v letalski šoli in me kar malo nervira, da avto ui še ni na nivoju ponuditi enake izkušnje. Vedno optimizira pot za čas in nič drugega, kot da se vsem zgolj in samo mudi. Še na prvi herewego navigaciji še na Symbian Nokii sem imel opcije za najkrajšo pot, najhitrejšo pot in turistično pot. Na srečo je to samo softver in upam, da nekdo nekoč prinese te fičurje nazaj.
Elektrika je pa itak povsod, tudi tam kjer ni pump ;-)
Mene so planiranja navadili v letalski šoli in me kar malo nervira, da avto ui še ni na nivoju ponuditi enake izkušnje. Vedno optimizira pot za čas in nič drugega, kot da se vsem zgolj in samo mudi. Še na prvi herewego navigaciji še na Symbian Nokii sem imel opcije za najkrajšo pot, najhitrejšo pot in turistično pot. Na srečo je to samo softver in upam, da nekdo nekoč prinese te fičurje nazaj.
Elektrika je pa itak povsod, tudi tam kjer ni pump ;-)
iKst_ ::
Za mene je natancno planiranje poti vkljucno s cestami ter do minute tocnost postankov in prihodov, na pocitnicah totalno blesava zadeva.
Ok, in...? Kaj ima tukaj vrsta pogona veze?
Gres na pamet recimo za koncni cilj Bordo po lokalnih cestah z edinim ciljem prihoda v dveh treh dneh. Če pa v štirih pa tudi prav.
Če prav razumem... Greš na roadtrip, kjer 2 dni razlike ne igra nobene vloge. Ampak vmes nimaš časa, da bi se za 10-15 minut ustavil na polnilnici?
krho ::
Jaz to bolj razumem, da nima časa okoli iskat polnilnic, ko ena ne dela ali je zasedena in pol tam stoji za BZ in čaka kdaj bo frej. Bolj je kritično, da ne dela al pa ne moreš plačat ker rabiš met naročnino na slona pa na tigra, pa gorilo in orangutana.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Jaz to bolj razumem, da nima časa okoli iskat polnilnic, ko ena ne dela ali je zasedena in pol tam stoji za BZ in čaka kdaj bo frej. Bolj je kritično, da ne dela al pa ne moreš plačat ker rabiš met naročnino na slona pa na tigra, pa gorilo in orangutana.
Povej mi, da nimaš izkušenj z EV, brez, da mi poveš, da nimaš izkušenj z EV :)
Ganon ::
MrStein ::
Lahko imaš samo Electroverse (brez naročnine) pa imaš 1¸5 milijona polnilnic v Evropi...
His point exactly.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
nejc_nejc ::
Za mene je natancno planiranje poti vkljucno s cestami ter do minute tocnost postankov in prihodov, na pocitnicah totalno blesava zadeva.
Ok, in...? Kaj ima tukaj vrsta pogona veze?
Gres na pamet recimo za koncni cilj Bordo po lokalnih cestah z edinim ciljem prihoda v dveh treh dneh. Če pa v štirih pa tudi prav.
Če prav razumem... Greš na roadtrip, kjer 2 dni razlike ne igra nobene vloge. Ampak vmes nimaš časa, da bi se za 10-15 minut ustavil na polnilnici?
Čudno, da že 1000 + strani berem, kako vam avto diktira kje polniti.
Spanja ne mislim prilagajati lokacijam, kjer lahko polnim avto, dokler se še da. Posebej v Franciji je kakšen "departma" z večino "medvedov" in "volkov", gazole najdeš, polnilnice pa ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()
Čudno, da že 1000 + strani berem, kako vam avto diktira kje polniti.
Vsak avto diktira kje polniš. Razen, če se tebi dizel magično pojavi v tanku čez noč. Jaz žal nimam te sreče.
Spanja ne mislim prilagajati lokacijam, kjer lahko polnim avto, dokler se še da. Posebej v Franciji je kakšen "departma" z večino "medvedov" in "volkov", gazole najdeš, polnilnice pa ne.
Imaš kak konkreten primer, da ne bo ostalo samo pri nekih domnevah in posploševanju? Napiši kje točno si pogrešal polnilnico, pa lahko pogledamo, če je mogoče kakšna na voljo ali ne.
nejc_nejc ::
Nikjer je nisem pogresal, ker je ne rabim.
Nasplosno je razlika med tabo in mano ocitni ta, da ti vse prej precekiras in ti ta čeking pot diktira.
Ne da se mi s tem ubadat. Trenutno to še ni to. Če ti oziroma vam je ok, pa izvolite.
Nasplosno je razlika med tabo in mano ocitni ta, da ti vse prej precekiras in ti ta čeking pot diktira.
Ne da se mi s tem ubadat. Trenutno to še ni to. Če ti oziroma vam je ok, pa izvolite.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()
jest10 ::
Jaz sem te čisto lepo vprašal kjer si se vozil, da ni bilo polnilnic blizu, pa si že nekaj triggeran :)
Se pravi, nimaš pojma ampak malo v na pamet nabijaš? Tudi prav, forum mora živeti.
Gregor P ::
Torej jaz sem jo, Romunijo, dejansko prevozil in ne vem, o čem govoriš? Zagotovo imaš na 6 ur vožnje vsaj eno črpalko nekje (če že kanistra nočeš voziti s seboj po rovtah).Ne da se mi s tem ubadat.Pojdi kdaj na izlet v neznano po npr. Romuniji ali Bolgariji ... tam imaš z dizlom ornk range anxiety, ker v rovtah ni pump. Je pa elektrika ;)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
BigWhale ::
vke4XC ::
JBG rad berem to temo vendar me v 1000+ straneh niste še prepričali.![]()
Ni problema, ko bo čas, boš nekako vedel, subvencije za dražje se odpravljajo, za cenejše pa višajo.
DamijanD ::
iX3 te mogoče prepriča - 2 postanka za 1000km se slišita zelo primerno.
Drugače te pa razumem in se strinjam s tabo ICE ti (zaenkrat) da še več svobode - v smislu lahko komot tankaš 200km prej ali 100 km kasneje in s tem pridobiš enih 700 do 1000+ km dosega.
Ampak stvari se spreminjajo, polnilna infrastruktura se povečuje, tako da veliko področjih z dovolj dobrim EVjem tudi ne rabiš več planirati ampak se ustaviš, ko se ti zdi primerno. Če pa se ti gre za najhitrejši čas od A do B, potem je pa še vedno (in to bo še nekaj časa ostalo) imeti nek optimalen plan kdaj in koliko polnit.
Drugače te pa razumem in se strinjam s tabo ICE ti (zaenkrat) da še več svobode - v smislu lahko komot tankaš 200km prej ali 100 km kasneje in s tem pridobiš enih 700 do 1000+ km dosega.
Ampak stvari se spreminjajo, polnilna infrastruktura se povečuje, tako da veliko področjih z dovolj dobrim EVjem tudi ne rabiš več planirati ampak se ustaviš, ko se ti zdi primerno. Če pa se ti gre za najhitrejši čas od A do B, potem je pa še vedno (in to bo še nekaj časa ostalo) imeti nek optimalen plan kdaj in koliko polnit.
joez7 ::
Po dveh letih vic, (kaj kupit, katerega kupit, poskusne vožnje...) nazadnje kupil dizla (četrti avto pri hiši).
Kot prvi avto ostane dizel, za po mestu (do 100km) pa gledam za kakšnim rabljenim Leaf ali Golf, bom videl kako se obnesejo novi Twingi, nova Frontera je odpadla (preširoki pragovi ...).
Kot prvi avto ostane dizel, za po mestu (do 100km) pa gledam za kakšnim rabljenim Leaf ali Golf, bom videl kako se obnesejo novi Twingi, nova Frontera je odpadla (preširoki pragovi ...).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
BigWhale ::
Id3 id4 Frontera EV3 Twingo Smart Dacia45. Sem pa še katerega zgrešil. Še najbliže je bla Frontera.
Je pa zarečenega kruha kar veliko. Leta 2005 sem ob nakupu dizla - izjavil - ta pa je zadnji, naslednji bo EV, pa ni
. Pa pol 2016, pa tut ni držalo. Za naslednjega bom pa verjetno že prestar (vozniško)
.
Dizl pa zarad kilometrov in dosega. Pa tut dveh levih nimam, večino del opravim sam.
Trenutno iščem novejši tester (tastar mi bere samo avte, do nekje 2012 - 2016 pa ne več)
.
Je pa zarečenega kruha kar veliko. Leta 2005 sem ob nakupu dizla - izjavil - ta pa je zadnji, naslednji bo EV, pa ni
Dizl pa zarad kilometrov in dosega. Pa tut dveh levih nimam, večino del opravim sam.
Trenutno iščem novejši tester (tastar mi bere samo avte, do nekje 2012 - 2016 pa ne več)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Aja še avtocesta, če je gužva lepo za tovornjaki, če je fraj pa tut do 150. Tle ni več nobenega EVja.
Precej EVjev je odpadlo zarad max. hirosti (eni majo tovarniško omejitev 125, drugi 130, tretji 141) in velike porabe na AC (po podatkih prodajalca tut 1/2 doscega če ga bulaš), še najbolje se obnesejo v mestu in primestni vožnji. Mi je en kar lepo nalil čistega vina (pozab v enem šusu na polno v Koper in nazaj).
Precej EVjev je odpadlo zarad max. hirosti (eni majo tovarniško omejitev 125, drugi 130, tretji 141) in velike porabe na AC (po podatkih prodajalca tut 1/2 doscega če ga bulaš), še najbolje se obnesejo v mestu in primestni vožnji. Mi je en kar lepo nalil čistega vina (pozab v enem šusu na polno v Koper in nazaj).
Zgodovina sprememb…
Tudi prav, jaz bom danes spet naredil 800km po autobanu. Praviš, da bom ob tem 3x zvisel in klical avtovleko?
800 km je ravno za en tank, 5 min; tako da ti boš izvisel z EV večkrat 100 %
Aja tebi se gre za cente; sam sem ciljal bolj na optimizacijo časa in želenih postankov, ki niso nujno na črpalkah.
Da, zdaj je že cestnina čez Alpe konkreten delež cene enega tripa... Moram mal po lokalnih cestah začet optimizirati ;-)
bm1973 ::
Aja še avtocesta, če je gužva lepo za tovornjaki, če je fraj pa tut do 150. Tle ni več nobenega EVja.
Jaz zadnjič blendam Tesli, mi itak takoj spizdi... Pač pospeški...
Ampak čez 2km se je pa začel nazaj jajcat, tokrat po voznem pasu...
Čez 15 sekund ga ni bilo več v retrovizirju...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Da, zdaj je že cestnina čez Alpe konkreten delež cene enega tripa... Moram mal po lokalnih cestah začet optimizirati ;-)
... in kako to narediti najlažje in brez kakršnegakoli načrtovanja in skrbi kot z dizlom
... in kako to narediti najlažje in brez kakršnegakoli načrtovanja in skrbi kot z dizlom![]()
Dokler je še...
... no saj vsi upamo, da bomo končno dobili dobro alternativo za to; do takrat pa hibridi FTW
Zgodovina sprememb…
Kolega kupil BYD hibrida, kao doseg 1150 km...
No, vidiš. Zdaj je zlati čas hibridov, potem pa morda res kakšen bolj sodoben EV.
Dokler baterije ne bodo tam 2-3x težje od goriva za isti doseg, ne vidim množične uporabe EV.
Z dizlom so skrbi pred in po potovanju.
Kakor za koga. Naši -;20 let - 265kkm, 18let 240kkm, 10 let 215kkm, 2leti 40kkm (nakup pred mescem), redni servisi na 10.kkm, pa še največ je mel dela ličar na prvih dveh. Pa tej pa ta tej kaka malenkost (bakrena tesnila šob ~ 2€ po kosu, pa kup dela - pač hiba HDI motorjev).
Gume pa na nekje 80kkm ali 6 let (zimske na svojih felgah). Občasna obnova zavor - ploščice nekje 80kkm, diski nekje 120kkm, pač potrošni material.
Vrendnost prvit treh ~ tolk kot so nove gume, vozmo pa se. Poraba 5-6l.
Kolega kupil BYD hibrida, kao doseg 1150 km...
Naš D pa doseg 1200km, brez elektrike
Zgodovina sprememb…
flameir ::
Jaz zadnjič blendam Tesli, mi itak takoj spizdi... Pač pospeški...
Ampak čez 2km se je pa začel nazaj jajcat, tokrat po voznem pasu...
Čez 15 sekund ga ni bilo več v retrovizirju...
Na polno do Kopra? A pa vi veste da so omejitve z razlogom? Sploh pa, ko je gužva, kar je itak praktično celo leto čez dan, te isti "na polno do Kopra" vozniki, ki nekaj vjugajo levo desno in vozijo za ritjo bistveno upočasnjujejo promet. Vsak dan vidim iste komedije, ko držim varnostno razdaljo, vmes pa valda pride nekdo, ki me prehiti po levi (in seveda zavira že na levi, ko je 2m pred mano, da se vključi na desni pas, posledično zavirajo za njim na prehitevalnem), dotični voznik mora potem isti izvoz kot jaz domov čez 500 metrov, posledica je seveda, da moram zavirat tudi jaz, ker se mi vrine 2m pred moj avto, za mano pa spet zavirajo drugi, veste pa kaj to pomeni za zgoščen promet. Koliko točno tak voznik pridobi na poti domov?
Bog nam pomagi proti takim voznikom, ker tudi omejitve jim ne.
... no saj vsi upamo, da bomo končno dobili dobro alternativo za to; do takrat pa hibridi FTW![]()
Moj čas potovanja s Teslo je enak kot s plug-in hibridom (imel sem 2). Na poteh do cca. 500km v enem kosu je čas enak potovanju z dizlom ali bencinarjem.
Imajo pa PHEVi precej slabosti, ki jih 100% ICE ali EV nimajo.
Nad 500km začne ICE pridobivati, ampak zame osebno ni bistveno. Do zdaj sem imel najdaljšo pot cca. 1100km v enem kosu, porabil sem cca. 1 uro več kot z ICE. Take poti imam zelo redko. Še v tem primeru sem šel z avtomobilom izključno zato, ker sem želel poskusiti kako gre, drugače bi šel z letalom.
Moram priznati, da dejansko še nisem slišal, da bi množično kakšne hibridne Toyote imele strašno veliko slabosti, vsaj ne v prvih 10-ih letih delovanja. Praktično nobenih popravil, trdijo vozniki teh Toyot, če kaj, pa rešeno v sklopu (podaljšanih) garancij in jamstev. Dobro, ti si se vidim očitno omejil na priključne hibride; teh sam niti ne bi kupoval, ker so že navadni hibridi super rešitev.
Zgodovina sprememb…
Priključni hibridi itak nikoli ne vidijo priključka ... ker če bi lastniki bili pripravljeni jih polnit, bi potem tudi izbrali normalen EV in ne hibrida.
Moram priznati, da dejansko še nisem slišal, da bi množično kakšne hibridne Toyote imele strašno veliko slabosti, vsaj ne v prvih 10-ih letih delovanja. Praktično nobenih popravil, trdijo vozniki teh Toyot, če kaj, pa rešeno v sklopu (podaljšanih) garancij in jamstev. Dobro, ti si se vidim očitno omejil na priključne hibride; teh sam niti ne bi kupoval, ker so že navadni hibridi super rešitev.
Če govoriš o klasičnih hibdridih si off topic. Klasični hibridi nimajo veliko veze z električnimi avtomobili.
Toyotini PHEVi imajo pa enake težave kot ostali PHEVi.
Priključni hibridi itak nikoli ne vidijo priključka ... ker če bi lastniki bili pripravljeni jih polnit, bi potem tudi izbrali normalen EV in ne hibrida.
Jaz sem redno polnil. Vedno, ko je bil avto parkiran doma, se je polnil.
Veliko večino poti sem naredil na elektriko. Cca. 13kWh baterija je bila dovolj za skoraj vse mestne in primestne vožnje, realno cca. 40-50 kilometrov na elektriko.
Ampak, ko sem jaz kupoval PHEVa, je bila Tesla Model Y cca. 60 jurjev, pa zaloge so bile omejene. 2 leti starega PHEVa sem dobil pa za malo manj kot 30k. Čez 2 leti so imeli PHEVi še vedno enako ceno, Model Y je bil pa 15 jurjev cenejši.
Danes imaš na izbiro toliko dobrih in cenovno sprejemljivih EVjev, da PHEV res nima smisla. Prodajajo se skoraj izključno zaradi davčnih olajšav.
Pohvaljen :) Kar videvam tukaj so večinoma veliki SUV stil PHEVi iz flot podjetij, ki se jih znebijo za smešno ceno po dveh, treh letih. Ti zagotovo niso nikoli videli polnilnice od blizu.
Da, to se dejansko dogaja v praksi ...
Sam lahko spremljam, ko imajo nekatera podjetja v floti vozil tudi PHEV, a jih noben ne polni. Očitno še niso dali na seznam nalog redno polnjenje teh vozil (kjerkoli pač že; ker dejansko na sedežih podjetja nekateri nimajo možnost polnjenja in bi pač uslužbenec odgovoren za ta vozila moral iti nekam drugam na e-polnilno postajo)![]()
Dejansko poznam vsaj en primer, ko so v neki organizaciji kupili priključnega hibrida, ki ga nobeden od zaposlenih ne polni, ker pač nimajo možnosti polnjena direkt pred stavbo; sta pa kakšnih 50 m daleč vsaj dve polnilnici na voljo.![]()
PHEVi so se v flote podjetij prodajali zaradi subvencij in marketinga ... in nihče ni preverjal, če se dejansko uporabljajo na način, da zmanjšujejo CO2 odtis podjetij. Pač ena lekcija za pisce pravil ...
codeMonkey je izjavil:
Pa je danes v cem boljsi od Enyaqa?
Ravno berem in so pri novi Toyoti bZ4X naredili kar konkretne spremembe; nisem pa še imel priložnosti, da bi jo sam preizkusil (kot tudi Škode Enyaq ne). Na papirju pa je na splošno pri Toyoti boljša baterija in s tem večji doseg in moč; najzmogljivejša štirikolesno gnana (AWD) različica zdaj razvije kar 252 kW (343 KM) in kot berem je Toyota štirikolesni pogon razvila v sodelovanju s Subarujem - to bi vsaj morala biti zelo dobra rešitev tudi za po terenu in snegu. Im nov 22 kW vgrajeni AC polnilec, kar pomeni hitrejše polnjenje. Naj bi bila tudi boljša izolacija. Tudi garancija na baterijo ni zanemarljiva: Toyota ponuja program jamstva, ki (ob rednih letnih pregledih) zagotavlja, da bo baterija ohranila vsaj 70 % kapacitete do 10 let starosti oziroma do neverjetnih 1.000.000 prevoženih kilometrov. Slabo pa je, da ima očitno majhen prtljažnik (452 litrov) in pa nima frunka.
In točno pri tem je pa Škoda Enyaq boljša, ker ima večji prtljažnik, 585 litrov; isto pa nima frunka. Ima tudi več prostora na zadnjih sedežih, torej na splošno je bolj prostorna, videti je, da je na voljo tudi boljšo dodatno oprema in materiale v notranjosti. In pa kot berem ima bolj učinkovit in varčen elektromotor ter hitrost polnjena do 175 kW (Toyota do 150 kW z novim predgrevanjem).
Ja je kar težka izbira med njima; na prvo žogo bi rekel, da če se veliko voziš po hribih in terenu vzameš Toyoto zaradi AWD, za normalno udobno vožnjo in potovanje, kjer rabiš več prostora pa Škodo. Osnova cena (brez upoštevanja subvencij) z najzmogljivejšim motorjem in baterijo, a brez ostale dodatne opreme, pa se očitno giblje nekje okoli 43.000 evrov za Toyoto in 47.000 evrov za Škodo; a seveda dodatna oprema lahko takoj nanese + 10.000 evrov.
Zgodovina sprememb…
deco16 ::
Mah zamenjal sem za Enyaqa, me je pustil bolj meh. Prostora je sicer res več, zato sem tudi zamenjal zaradi povečanja družine. Vse skupaj pa je počasno neodzivno, kar neki bugi so, občutek kot da voziš res ladjo. Pedal za bremze nedodelan v kombinaciji z regeneracijo, velika poraba na male razdalje. Frunk sem si sicer naredi v lastni režiji tko da kabli in ostala šara razen prve pomoči so spredaj. Poraba na dolge razdalje je ok, prikolice avto ne čuti in se tudi ne pozna na porabi. Vsekakor do letnika 2024 je SW res katastrofa. Še vedno si ne predstavljam da so tako zadevo spustili ven v proizvodnjo.
Oba sprobaj in primerjaj, problem ker ko kupuješ je ponavadi premalo časa da avto prav spoznaš. Pod črto, bivši korejec se mi je ful bolj dopadel, pa e-Golf tudi.
Oba sprobaj in primerjaj, problem ker ko kupuješ je ponavadi premalo časa da avto prav spoznaš. Pod črto, bivši korejec se mi je ful bolj dopadel, pa e-Golf tudi.
Itak, brez da sam sam sprobaš, težko oceniš.
Morda edino za tiste, ki že imate sesaj Toyotine hibride bolj zadnjih letnikov, se morda splača ponudba staro za novo, ker rabljeni hibridi ohranjajo dobro ceno. Seveda pa imajo takšne ponudbe tudi ostali proizvajalci, torej tudi Škoda, in pa seveda bi lahko iztržil par tisoč evrov več za avto, če ga sam prodajaš - ampak če bi hotel brezstresno takoj imeti EV, je to pač alternativna možnost.
Morda edino za tiste, ki že imate sesaj Toyotine hibride bolj zadnjih letnikov, se morda splača ponudba staro za novo, ker rabljeni hibridi ohranjajo dobro ceno. Seveda pa imajo takšne ponudbe tudi ostali proizvajalci, torej tudi Škoda, in pa seveda bi lahko iztržil par tisoč evrov več za avto, če ga sam prodajaš - ampak če bi hotel brezstresno takoj imeti EV, je to pač alternativna možnost.
Zgodovina sprememb…