Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
iKst_ ::
Da pa ladje, katere dobavljajo avtomobile za naš trg vozijo tako redko lahko pomeni dvoje- ali je znamka v krizi in jo jemlje vrag, da ne more izdelati želene kvote avtov ali je pač povpraševanje na drugih trgih tako visoko, da proizvodnja tega ne dohaja pol pač intervalno gasijo požare povpraševanja z občasnimi dobavami.
Model 3 Standard so pri nas začeli prodajati konec 2025. Ladje ne vozijo redko ampak počasi.
kanarin ::
V čem je poanta, da ima Renault celo dva majhna električna avta - petko in twingota? Poleg klasičnega Cliota. Cena twingota s subvencijo (okoli 12k€) je realno dokaj mamljiva - ne razumem zakaj bi se nekdo odlločil za podobno majhno petko za bistveno več denarja? Ok, razumem gre za boljši avto z občutno večjim dosegom, ampak vseeno. cena slednjega se mi zdi pač pretirana (kakorkolio obrnemo gre še vedno za mini avto). A res mislite da folk pada (predvsem dolgoročno) na retro design in nostalgijo ? Kaj poleg Bonfeng Box obstaja še kakšen drugi mini kitajc ?
Twingo in Clio sta že kakšnih 30 let v ponudbi istočasno. Petka je nekakšna zamenjava za električni Clio. Razlika v velikosti niti ni tako majhna.
Da. Čeprav v tem primeru bo Twingo verjetno v prednosti. IMHO se jim je bolj posrečil kot petka.
BYD Dolphin Surf. Z odbito subvencijo dobiš za 10 jurjev. Leapmotor T03 nekaj podobnega.
A res mislite da folk pada (predvsem dolgoročno) na retro design in nostalgijo ?
Da. Čeprav v tem primeru bo Twingo verjetno v prednosti. IMHO se jim je bolj posrečil kot petka.
Kaj poleg Bonfeng Box obstaja še kakšen drugi mini kitajc ?
BYD Dolphin Surf. Z odbito subvencijo dobiš za 10 jurjev. Leapmotor T03 nekaj podobnega.
deco16 ::
Renault totalno fura nostalgijo. Ne 2 imajo še katrco torej 3 "majhne" avte. Sicer katro bi lahko malo podaljšali in bi celo ratal nek majhen avtek z večjim gepekom ampak to dejansko nobenmu ni v interesu.
Skratka vse ASe so potegnili iz rokava skoraj ob istem času. Malo fajl če mene vpraaš ampak ok.
Poleg designa pa so vsem skupne tudi krtačke, v klasiki so bile v alternatorju. Tukaj pa na motorjih.
Skratka vse ASe so potegnili iz rokava skoraj ob istem času. Malo fajl če mene vpraaš ampak ok.
Poleg designa pa so vsem skupne tudi krtačke, v klasiki so bile v alternatorju. Tukaj pa na motorjih.
Ja, renault uporablja krtačke. In tudi nissan v tanovih. Se jih pa baje da enostavno zamenjat in zdržijo 200k brez problema.
Gregor P ::
Edina stvar, ki je meni bila pri e-R5 všeč, ko sem ga vozil, je, da ima sredinski del armaturke obrnjen proti vozniku.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
T743 ::
Kateri el.avti pa trenutno omogočajo V2H? Da bi njegovo baterijo uporabljal kot UPS cele hiše. To naj bi omogočal nov standard ISO 15118-2. Kdaj se pričakuje da bi to lahko zaživelo? Uporabno bi bilo zelo, še posebej v spregi s SE, kjer ni možnosti oddajanja v omrežje.
DamijanD ::
kow ::
Ker Evropa ni vec konkurencna (razen premium razreda), se vse bolj zateka v neke retro avtomobile. Nekdo bo v tem videl "dodano vrednost", jaz vidim tehnolosko kapitulacijo.
J.McLane ::
Prednost je kolikor vem v tem, da ne potrebuje magnetov, tudi BMW ima (je imel?) take motorje.
Pa možnost da pri visokih hitrostih poplnoma izklopiš motor, recimo če bi imel 4x4 z enim motorjem prilagojimin za visok navor in nizke hitroste, kar nebi bilo ok za višje hitrosti ga lahko pri visokih hitrostih enostavno izklopiš, tistega s permamentnimi magneti ne moreš.
Pa možnost da pri visokih hitrostih poplnoma izklopiš motor, recimo če bi imel 4x4 z enim motorjem prilagojimin za visok navor in nizke hitroste, kar nebi bilo ok za višje hitrosti ga lahko pri visokih hitrostih enostavno izklopiš, tistega s permamentnimi magneti ne moreš.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Utk ::
Jaz se pripravljam da potegnem kartico za m3 standard. Prove me wrong. Kaj se dobi v rangu za ta denar.
Najbolj iteriran baterijski avto na trgu. Zdi se dalec najbolj racionalen nakup, ce te oblika avta ne moti.
Če te mank aplikacije ne moti je tudi Niro za 25k vredu zadeva. Tudi če bo spet en kup godrnanja, veliko bolj učinkovit EV kot M3 pozimi. Ja LFP je treba greti. Korejci so učinkoviti tam kamor se ne dosti govori o tem, kuča posao.
Jaz se pripravljam da potegnem kartico za m3 standard. Prove me wrong. Kaj se dobi v rangu za ta denar.
Trenutno za teh 27 jurjev ni konkurence.
Korejci so učinkoviti tam kamor se ne dosti govori o tem, kuča posao.
Učinkovitost je pri EVjih pomembna zaradi dosega, ne zaradi cene, ki je zanemarljiva. Zato se ne govori o tem koliko komu porabi na 10km dolgi poti v službo ampak predvsem v tem, če prideš z eno baterijo na morje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst_ ()
codeMonkey ::
Učinkovitost je pri EVjih pomembna zaradi dosega, ne zaradi cene, ki je zanemarljiva. Zato se ne govori o tem koliko komu porabi na 10km dolgi poti v službo ampak predvsem v tem, če prideš z eno baterijo na morje.
Ja sam mene neučinkvitost drugega EVja košta ene 5kWh na 100 km in to ravno in samo pozimi ko SE ne tako pridno dela. Oba imata TČ.
Pač ja oba prideta na morje, tudi dosegi poleti in na dolge so vredu. Na kratke je pa lahko tolk velika razlika, da se samo za glavo primeš. V vednost.
Je pa M3 best deal.
Pa saj proizvajalci že zdaj v EV-jih kombinirajo različne tipe e-motorjev, odvisno od potrebe. To sploh ni slabo, da imaš neko kombinacijo za različne situacije.
Gambino ::
Toyoto CHR+ (nima nobene veze s CHR!). 13kWh/100km
Toyoto BZ4X (prenovljena od 2026 naprej). 14kWh/100km
Da ga bom vsakih 15,000 km vozil na servis pokazat in zamenjat kabinski filter? No fucking way. Pa še plačevat za to.
Tu ga toyota serje.
Ponudbe je vsak dan več ... kia ima zelo zanimiv ev4, vw bo imel prenovljen id3 neo, ...
Vse dražje in v čem boljši?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Slabsih gotovo ne bodo naredili. Ce ne drugega so izboljsali motor.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Mislim v čem bi bli boljš od m3. Bjorn je ravno testiral ev6. Teoretično veliko večja baterija, polnjenje tu nekje, samo da bolj flat krivulja od tesle. Na 1000 km nazadnje pol ure počasnejši od osnovnega m3. Čeprav vse številke v teoriji kažejo drugače.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
hojnikb ::
Nimaš kaj za čakat, potegni takoj, ker vse ostalo so polizdelki za tak denar...
Sploh k pogledaš da bo base id3neo tolk dnarja. LOL nemci so prfukjen.Naj že ckrnejo enkrat in prodajajo shitboxe v afriko in nikamor drugam.
Mislim v čem bi bli boljš od m3. Bjorn je ravno testiral ev6. Teoretično veliko večja baterija, polnjenje tu nekje, samo da bolj flat krivulja od tesle. Na 1000 km nazadnje pol ure počasnejši od osnovnega m3. Čeprav vse številke v teoriji kažejo drugače.
Ja, ker ti ful nuca bolj hitrea in flat krivulja, če imaš pa izkoristek bedn.
Če teslo filaš v sweetspotu (seprav od ~0-55%), ali ne filaš na 250kW+ polnilnici, si v absolutni prednosti pred ostalimi, če gledaš dodane kilometre na minuto. Kaj ti nuca 200kW, če je avto pozrešn al pa maš samo 50-100kW polnilnico na voljo...
Efficiency is king. Sam vsem razn tesli še zdaj ni jasno.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
mehatronik12 ::
Meni tesla 3 Standard res ni vau od avta, vsak ima drugačne standarde.
Je pa res da za 35 000€ trenutno "boljšega" ni na trgu!
Raznorazni MG-ji, ID3, Renault 5 in ostale kište so dosti slabše.
Je pa res da za 35 000€ trenutno "boljšega" ni na trgu!
Raznorazni MG-ji, ID3, Renault 5 in ostale kište so dosti slabše.
SambaShare ::
Prednost je kolikor vem v tem, da ne potrebuje magnetov, tudi BMW ima (je imel?) take motorje.
Zanimivo pri overall učinkovitosti ni velikih razlik:
https://ieeexplore.ieee.org/ielx8/62876...
Bi pa res rad videl če krtačke zdržijo 200k+. Čeprav praksi verjetno tako prej crknejo kakšna tesnila je treba odpreti motor.
Ni to krtačni motor v kotnem brusilniku... Tle se z krtačkami napaja samo vzbujanje, tko da bojo zarad nizji tokov zdrzale lep čas. Verjetno 200kkm ni tako nemogoče.
#brezpodpisa
Renojev serviser mi je rekel, da crkujejo malo prej od pričakovanj, ampak da menjava ni zahtevna...
Drugače pa kar sem prebral je ena izmed glavnih prednosti, da ne rabiš magnetov / redkih zemlj in si s tem manj odvisen od Kitajske in bolj eko je.
Drugače pa kar sem prebral je ena izmed glavnih prednosti, da ne rabiš magnetov / redkih zemlj in si s tem manj odvisen od Kitajske in bolj eko je.
shmandi ::
Renojev serviser mi je rekel, da crkujejo malo prej od pričakovanj, ampak da menjava ni zahtevna...
Redkih zemelj ne rabijo tudi indukcijski motorji. Verjetno je že kak dober razlog, da so šli na krtačne...
Če teslo filaš v sweetspotu (seprav od ~0-55%), ali ne filaš na 250kW+ polnilnici, si v absolutni prednosti pred ostalimi,
V kaksni prednosti neki? Dve minuti, tri? Pa se to je precej beden scenarij. Jaz sem veckrat povecal na 90%, da so mulci pojedli do konca, kot pa prekinil polnjenje po desetih minutah. Naceloma na dolgih poteh racunas na manj postankov. Flat krivulja je cisto OK in tu so ostali ujeli ali celo prehiteli Teslo. Najvecji faktor je danes izbira oblike vozila, drugo so malenkosti (ce res ne kupis nekaj bistveno cenejsega). Ce pac gres na SUV z odrezanim zadkom, bos pac tistih nekaj minut kasneje na morju. Pa se to vprasanje v praksi, ko so se drugi faktorji.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
No, ja. Cas polnenja je brezveze. Ker rabis polnilno krivuljo, enako je z dosegom itd.
Bolj uporabno bi bilo, ce bi bilo predpisano, da mora vsak napisati model baterijske celice, model motorja itd.
Itak pa ti danes AI najde podatke. Kar je DANES resnicno vredno je, ce nekdo zbira tekoce podatke in jih objavlja.
Bolj uporabno bi bilo, ce bi bilo predpisano, da mora vsak napisati model baterijske celice, model motorja itd.
Itak pa ti danes AI najde podatke. Kar je DANES resnicno vredno je, ce nekdo zbira tekoce podatke in jih objavlja.
Zgodovina sprememb…
dejmo si ze enkat zabit v glavo, da edina metrika, k steje, k se pogovarjamo o hitorsti polnjenja, je št. dodanih kilometrov/uro.
In tle lahko potem rečemo sweetspot je 0-50, 10-70% itd je 1000km/h, v standardnem 10-80% je pa 750km/h. To je to, edin podatek k je pomemben. kW ali čas polnjenja je samo posrednega pomena in nič druga.
In po mojem mnenju je najbolj pomebnen izkoristek avta (pomen, da se bo filu hitro tudi na počasnih polnilnicah), oblika krivulje in nazadnje peak hitrost.
Nenazadnje, tudi peak hitrost je useful, če rabis na hitro dodat samo 100km, da prides do cilja
In tle lahko potem rečemo sweetspot je 0-50, 10-70% itd je 1000km/h, v standardnem 10-80% je pa 750km/h. To je to, edin podatek k je pomemben. kW ali čas polnjenja je samo posrednega pomena in nič druga.
In po mojem mnenju je najbolj pomebnen izkoristek avta (pomen, da se bo filu hitro tudi na počasnih polnilnicah), oblika krivulje in nazadnje peak hitrost.
Nenazadnje, tudi peak hitrost je useful, če rabis na hitro dodat samo 100km, da prides do cilja
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Redkih zemelj ne rabijo tudi indukcijski motorji. Verjetno je že kak dober razlog, da so šli na krtačne...
indukcijski majo slabsi overall izkoristek pa manj smooth regeneracijo...
#brezpodpisa
Bjornovi testi na 1000 km so po 5-10, nekje okoli 20 minut razlike, pa se trudi polniti optimalno. V resnici pa se bo samo kreten drl na mulce da morajo pozreti sendvic ker je avto ze na 50%. Pa tudi ce nisi z mulci. Komaj se uscijes pa narocis kofe v tem casu. Res ni nekih razlik pri solidnih avtomobilih.
dejmo si ze enkat zabit v glavo, da edina metrika, k steje, k se pogovarjamo o hitorsti polnjenja, je št. dodanih kilometrov/uro.
Steje tudi range. Problem je, da nihce ne belezi distribucije dolzine vozenj. Povsem mozno je, da marsikdo na leto naredi kar nekaj (cirka) 400km dolgih vozenj, torej 200km v eno smer. Kar pomeni, da majhne razlike v rangeu, lahko pomenijo veliko razliko v stevilu polnenj. Najhitrejse polnenje je tisto, ki se mu izognes.
Kaksni se tudi na hitro odlocijo, da se kam zapeljejo, kar pomeni da ni nujno da bo elektricar pred daljso voznjo nafilan do konca.
1000km range, ki ga dela bjorn, niti ni toliko "prakticen test". Bolj pokazatelj koliko je avtomobil uporaben za daljse voznje (pod idealnimi pogoji).
Zgodovina sprememb…
V tem primeru precej vpliva SOC, s katerim se podas na pot. To, da en avto prevozi 25 km manj, ce gres res do nule, pac ni nek faktor. Obicajno imas precej vec rezerve, ko gres polniti.
1000 km test je pa cisto OK. Pove ti koliko izgubis na daljsih poteh z nekim avtom v primerjavi z drugim. Ce res hitis. Je pa v praksi razlika pogosto manjsa.
1000 km test je pa cisto OK. Pove ti koliko izgubis na daljsih poteh z nekim avtom v primerjavi z drugim. Ce res hitis. Je pa v praksi razlika pogosto manjsa.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
codeMonkey je izjavil:
Ker so razlike majhne, so imo bolj pomembne situacije, ko je baterija podhlajena, pregreta itd. in ti to preprecuje optimalno polnenje.
Saj originalna ideja 1000km testa je bila, če se ga z EVjem da narediti v manj kot 10ih urah.
BigWhale ::
codeMonkey je izjavil:
V tem primeru precej vpliva SOC, s katerim se podas na pot. To, da en avto prevozi 25 km manj, ce gres res do nule, pac ni nek faktor. Obicajno imas precej vec rezerve, ko gres polniti.
Ce mora clovek na 1000 km dolgi poti hitet, je nekje resno zajebal v zivljenju. :D
Jaz pri sebi opazam, da cas polnjenja na daljsih poteh se nikoli ni bil problem. Pri polnjenju na daljsih poteh sem imel prakticno samo dve tezavi:
- avto je bil prehitro poln in nisem imel dovol casa, da v miru pojem
- shitty Tesla super charger, kjer je polnjenje trajalo dalj casa od predvidenega
... sam bi dodal le, da na daljši poti (kar je večinoma družinski izlet) bencinska črpalka ni običajno prostor kjer jaz jem in si odpočijem (ker je toliko drugih res lepših točk od črpalk in polnilnic na poti), tam samo v 5 minutah dotočim gorivo.