» »

Tomcat gre v pokoj

Tomcat gre v pokoj

Slashdot - Z današnjim dnem se ameriška vojna mornarica tudi uradno poslavlja od letala Grummann F-14 Tomcat, ki je krstni let doživelo pred skoraj 36 leti in je leta 1972 začelo nadomeščati lovca/bombnika F4 Phantom II. Letalo je sposobno dosegati hitrost Mach 2.3, konstrukcija pa omogoča tudi spreminjanje geometrije kril, ki se pri večjih hitrostih zložijo bližje k trupu letala. F-14 že od začetka 90-ih let 20. stoletja nadomšča novejši F/A-18 Hornet. Tako bo edina država, ki še ima Tomcate v operativni rabi, ostal Iran, vendar je od prvotne pošiljke 79 letal, ki jih je država začela uvažati leta 1976 pred islamsko revolucijo, uporabnih le še manjše število.

86 komentarjev

«
1
2

sid911 ::

Končno so se spametovali in umaknili purane>:D.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

cryptozaver ::

Kar fascinira je to, da se oblika (tudi civilnih letal) zadnjih 30 let + ne spreminja vec kaj dosti. Razvoj gre drugam. V aerodinamicne detajle, katere se danes zlahka simulira in v elektroniko ter mehaniko.

Skratka. trend so brezpilotna bojna letala, vsaj za tiste nacije ki imajo dovolj sredstev za takisti razvoj. Piloti pa v jok...

PrimozR ::

Meni eno boljših lovksih letal. Ne vem zakaj, veliko bolj mi je všeč kot F18.

sid911 ::

Tomcat je bil medijsko napihnjen. Slavo je dosegel s filmi kot je bil To Gun, resnica je malce drugačna. Res je da je imel izredno zmogljiv radar ter AIM-54, vedar je bilo zelo zahtevno letalo predvsem zaradi okvar. Je pa res lepo na pogled, ampak s kakim MiG-23 se ne more kosati>:D
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

kuvanasarma ::

kakšne posebne okvare ima
nič ne crkuje samo če dobro narediš
pa ni odvisno od letala (no nekaj je)
ampak če un u migu ne zna prdnt v palco pol ga lahko z dvokrilcem en skine z neba

Poldi112 ::

Precej je odvisno od letala in tomcat je imel nadstandardno število servisnih ur na število ur letenja.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

phantom ::

Prej bi rekel, da se MiG-23 ne more kosati z Tomcatom. Predvsem zaradi bistveno slabših radarjev, elektronike in izstrelkov za daljše razdalje. Mogoče v spopadu na blizu, obe letali imata precej slabe maneverne.

@cryptozaver: Oblika se spreminja. Poglej novejša stealth letala (F/A-22, JSF, Yak-141, PAK-FA). Ti niso podobni ničemur izpred 30 let.
Prav tako novodobni (ne-stealth) lovci, ki so si podobni kot jajc jajcu (Eurofighter/Typhoon, Raphale, J-10, MiG Projekt 1.44).
Seveda ne smemo pozabiti še na SU-47, ki je razred zase.
~
~
:wq

sid911 ::

Khm, napisal sem, da se MiG-23 ne more primerjat po obliki ne pa po sposobnostih.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

Pyr0Beast ::

Migi so bili zakon, izdelava je bila zelo poceni, samo vzdrževanje pa tudi. Piloti, ki so leteli z njimi, pa so imeli večji skill kot večina tistih, ki so leteli z TC. Manjek elektronike, nadomestijo izkušnje.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Aggressor ::

Pri famozni sovjetski "zaostalosti" v elektroniki je treba biti zelo previden. Bilo je nekaj obdobij, ko je bilo to res, a vsaj od osemdesetih let dalje je to navaden mit. Potem so pa zahodnjaki doživljali adrenalinsko bujenje, ko so jim Sovjeti/Rusi servirali vse od namerilnikov na čeladah do namerjanja na več ciljev hkrati. Malo znano dejstvo je, da so v zadnjih dvajsetih letih Rusi v elektroniki Američane peljali gladko scat. Zato pa morajo Izraelci izumljat F-15I in podobne nadgradnje, medtem ko se grejo Američani razvoj ultradragih letal, ki jih nato naročajo v mikrodobavah. :D
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

alazov ::

Samo za informacijo ta stealt tehnologija ni vredna nič, da se jo zlahka odkrit, za to že obtajajo postopki, rusi pa imajo že celo rakete za njih. V vojni na kosovu so sestrelili F-117 , od takrat jih niso američani tam več uporabili, odkriti se da ta letala s starimi ruskimi radarji, vendar je težava teh radarjev, da so težko mobilni. F-117m oziroma kar je ostalo od nejga je raztavljeno na Beograjskem latališču. Pred kakšnim letom ali dvema so imeli američani z njihovo elito top gun vaje z indijsko vojsko , ki uporablaj mige , rezultat je bil porazen za Američane, ameriški obrambni minister Rumsveld je celo nekaj časa prekrival podatke o njihovih slabih rezultatih. Zanimiva se mi je zdela tudi izjava nekega visokega predstavnika ameriške vojske ki je izjavil, da zna popravit miga 12 letni deček s kladivom. Drugače pa za američane izdelujejo rusi astronavtske obleke ( podjetje zvezda) , pa tudi motorje za ameriške tovorne rakete. Ena izmed stveri ki jih američanom še vedno ni uspelo prekositi je tudi sistem katapultnega sedeža za istrelitev iz kabine letalo, ki je veliko bolši od tega, ki ga uporabljajo američani. Eden izmed sovjetski konstruktorjev je tudi največje letalo na svetu antonov 225. Se opravičujem za moje slovnične napake.
andi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: alazov ()

Pyr0Beast ::

Dejstvo je, da imajo američani več kot 80% sovjetske tehnologije, od raketnih motorjev dalje.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Luka Percic ::

Malo znano dejstvo je, da so v zadnjih dvajsetih letih Rusi v elektroniki Američane peljali gladko scat.


Svizec pa čokolada.

alazov ::

Ja američani so ruskim znanstvenikom po razpadu ponudili dosti bolša plačila za njhovo delo. Sama amerika je en talilni lonec različnih kultur.
andi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: alazov ()

klemen22 ::

Dejstvo je, da imajo američani več kot 80% sovjetske tehnologije, od raketnih motorjev dalje.

Bi dal kakšen link ki vsaj malo dokazuje to kontraverzno misel?
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Pyr0Beast ::

Če se ti da iskati, ker meni se ne.
Motorji N1-N3 so bili vrhunec sovjetske raketne tehnologije. Imeli so 10x višje delovne tlake od ameriških. Če nebi ustavili raketnega programa, bi bili s temi motorji, rusi res prvi na luni. američane je j. izkoristek in prevelika poraba.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

alazov ::

Ne smemo pozabiti da so imeli v Sovjetski zvezi prvi vesolsko postajo Mir in da so imeli v zadnjem času manj težav kot Američani, problem danes pri Rusih so edino finančna sredstva.
andi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: alazov ()

urban99 ::

so long tomcat... šmrk, top gun sem gledal še z mamico in očkom :)

btw: z novodobnimi frčoplani sem malo izgubil stik, ampak zadnjič sem videl video Su-37... Rusi so hudci

mathjazz ::

Jamranje o ruski revščini in opevanje njihove superiornosti nad američani se ne ujema s temle:
http://www.finfacts.com/costofliving.htm
www.getfirefox.com

Oxford ::

Toliko slabi ruski tehnologiji.

in pa:


tole (glej zadnji stavek)


Suhoj Su-37 s svojim vektorskim pogonom po manevrskih sposobnostih prekaša vsa USAF - tudi F-22 Raptorja. Res pa je, da je zadeva 'prehuda', kar se tiče cene in še nima kupcev. Čeprav Američane precej draži Venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki namerava kupiti nekaj kosov.

Ampak to nima veze s Tomcatom. Goodbye F-14 ... le kam bi prišel Tom Cruise brez njega.

cryptozaver ::

Nobena zascita ni 100%, zato trdit da je stealth tehnologija zanic ni glih na mestu. Dejstvo je, da JE ucinkovita in to zelo. Da pa so letala pod dolocenimi pogoji kljub temu 'vidna' je pa cist mozno. Poleg tega kdo pravi da je bil tist 117 odkrit z radarjem in sestreljn kot odkrita tarča? Se sploh zavedas koliko preletov je bilo izvedenih preko Yuge? Pri takem stevilu so mozni ze nakljucni zadetki.

Razmislit je treba se o taktiki. Danes (seveda tisti ki si to lahko dovoli) najprej unici tiste cilje ki pomenijo groznjo (radar, letalisca, raketne sisteme, komunikacije, poveljstva...). Tako ostane se samo rocno raketno orozje ki pa deluje do visin max 3-4km. Zatem sledi napad iz takticne visine ponavadi 5km+. Vsak radar ki bi deloval le nekaj obratov je v trenutku unicen s proti radarskimi raketami ki so izredno ucinkovite. Pa se v nekaj obratih radarja ni mozno kaj dosti pametnega izluscit ven...

iggyman ::

Re: cryptozaver
Sej tisti 117 ni bil sestreljen, ampak je prišlo do "letalske nesreče". V bistvu se je en pilot brez družine patriotsko zaletel v njega. Je pa res, da so tega 117 pred tem izsledili z radarjem.

Tisti razstavljeni koščki na letališču so pa brezpredmetni. Bistvene dele je že naslednje jutro v Rusijo odpeljalo njihovo transportno letalo.

Poldi112 ::

Rusi dejansko imajo dobra letala in tudi Mig-i so sestreljevali F-e (in obratno).
Ampak časi se spreminjajo in Tomcat je kot interceptor zastarel tudi iz taktičnega vidika.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

edge540 ::

Hudo letalo. Res je potrebovalo ogromno vzdrževanja, ampak dejstvo je da je svojemu namenu služiv zelo dobro. Vsaka mu čast!

Glede tiste F-117ke, ko odpre vrata za bombe, par sekund ni ''neviden''. Če ima smolo in je v bližini kakšen SAM ga lahko brez problema sestreli.

phantom ::

@Aggressor: Ruska elektronika je primerljiva z zahodno šele zadnjih nekaj let (npr. pri MiG 1.44, Su 35/37), pri večini letal, ki so v operativni rabi pa še vedno precej zaostaja. V zadnjih 20 letih ruski migi izgubili čisto vse zračne spopade z ameriškimi letali. (Večina spopadov in vsi spopadi z MiGi 29, so se končali že na daljših razdaljah. Če bi prišlo do dogfighta z 29-ko, bi bil izid verjetno drugačen.)
Pa še to: ko so indijci nedolgo nazaj nabavili Su 30MKI, so v njih vgradili izraelsko elektroniko, softver pa so spisali kar sami.

@alazov: v tisti vaji z Indijci, je treba upoštevati več dejstev:
1. Indijci so imeli letala Su 30MKI (izraelska elektronika, vektorski potisk ...), Su 27, in še neke mige, Američani pa ne posebej posodobljenih F 15
2. Indijci so imeli številčno premoč 3:1
3. Indijci so imeli namišljenega AWACSA, oz. so jim pošiljali podatke o položajih letal na bojišču
4. Indijci so sami krojili scenarij
5. Letala niso uporabljala veh zmožnosti svojih radarjev in raket, da ne bi razkrili kaj preveč o zmožnostih svojih letal (posebej se na to izgovarjajo Američani >:D )
Glede katapultnega sedeža: Američani so celo sprva načrtovali, da bodo v F/A 22 in JSF serijsko vgrajevali ruske sedeže Zvezda K 36, s katerimi so Rusi v zadnjem času na raznih nesrečah na airshowih demonstrirali katapultiranja iz praktično nemogočih položajev -- vsa uspešno (Mig 29 pikiral proti tlom, pilot se je katapultiral 70m nad tlemi, 2 pilota sta se iz Su30 obrnjenega na glavo katapultirala kakšnih 50m nad tlemi). Pa so si zadnji moment iz političnih razlogov premislili in odločili za Martin Bakerjeve (mislim, da jih izdelujejo Britanci), ki jih ima tudi večina Ameriških letal.

@Oxford: Tudi določene serije Su 30 imajo vektorski potisk in so ravno tako maneveribilni kot Su 35/37. Npr. Su 30MKI za Indijo in Su 30MKM za Malezijo. Su 35/37 je zaenkrat še bolj pri prototipih, pa tudi vsebuje preveč cutting-edge tehnologije, da bi ga prodajali na tuje.
~
~
:wq

rejven ::

trenutno najboljši je itak eurofighter , ki je po vseh testih in simulacijacijah močno superioren preti že nekoliko zastarelimi ruskimi in ameriškimi letali. Dokler ne pride nov ameriski lovec ( proizvaja Lockhead Martin/tko nekak) bo eurofighter spredi , pol bomo pa vidl. Drugač pa glede ruske slabe tehnologije nekaj , rusi so daleč najboljši konstruktorji/aerodinamiki sigurno pa so američani spredaj v elektroniki.

OwcA ::

trenutno najboljši je itak eurofighter , ki je po vseh testih in simulacijacijah močno superioren preti že nekoliko zastarelimi ruskimi in ameriškimi letali.

Če kaj, je ta izjava zastarela. ;)
Malo si poglej F-22 in že omenjeni Su-37.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

DOOM_er ::

ni res mig-29 bi bil najbolše letalo le če bi imelo ornk elektroniko ter boljšo ter predvsem lažjo oborožitev. Problem pri migih je edino "padanje" na eno krilo pri majhnih hitrostih zaradi pomankanja vzgona drugače je pa pri manevrskih sposobnostih veliko boljši od 90% ameriških letal... Toda vseeno veliko pilotov bo pogrešalo tomcate
Robots will steal your job. But that's OK

opeter ::

Kako pa je z švedskimi Grippeni? Kje se nahajajo na lestvici?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

jype ::

V skandinaviji :)

Se mi zdi, da so v primerjavi z večjimi brati precej bolj žilava letala. Seveda to lahko pokaže šele zaresna praksa, ki je, upam, ne bo treba nikoli izkusiti, ampak vendarle, glede na to, kako so si jih zamislili, se mi zdijo daleč najprimernejši način za vzdrževanje nadzora nad zračnim prostorom in občasne podpore kopenski vojski, sploh za države, ki so manjše od ZDA in Rusije.

Luka Percic ::

Čemu so namenjena Vojaška letala?
A mogoče nastopanju na letalskih mitingih?

Dogfight-a dandanes, praktično ni več, tako da v glavnem šteje le hitrost, kakovost vab, ter najpomembnejše; da zaznaš nasprotnika prej kot on tebe.
To seveda vključuje tudi stealth tehnologijo, ki zaznavo še oteži.
Kdor ma to boljše je zmagal.
Koga briga manevriranje, tisto je za na mitinge.

jype ::

Luka Veliki> Koga briga manevriranje, tisto je za na mitinge.

Če letalo ni brezpilotno, potem pilot še kako ceni manevrske sposobnosti letala.

Sestreliti sodobno lovsko letalo je težko ravno zaradi njegovih manevrskih sposobnosti.

Skrivanje pred sovražnikom ni nujno le stvar "stealth" tehnologije. Neviden si tudi, ko letiš v višini marjetic, seveda če ti letalo to omogoča.

phantom ::

Koga briga manevriranje, tisto je za na mitinge.

Zakaj pa ima vsaka generacija letal boljše manevrne? Zakaj so se pri F/A 22 sploh mučili z vektorskim potiskom ipd., če je stealth, in ima AESA radar? Eurofighter ima še nekoliko boljše manevrne. Da ne omenjamo Suhojev.
Taka filozofijo so imeli Američani že v Vietnamu: F 4 Phantomi so bili slabo maneveribilni in brez topa, ker so mislili, da bodo vse mige sklatili že na daljavo s "superiornimi" raketami. Potem je pa večina raket zgrešila ...

Neviden si tudi, ko letiš v višini marjetic, seveda če ti letalo to omogoča.

... za radarje, ki so locirani na tleh. Pred letali in AWACSom pa ta finta ni tako uporabna.
Se pa da večino radarjev preslepiti, če letiš pravokotno na radarske žarke.

@DOOM_er: MiG 29 je po menevrnih praktično popolnoma izenačen z F 16. Torej ima slabše od F/A 22, JSF, Eurofighterja ...
Prednost v dogfightu mu dajejo le boljše IR rakete, IR sistemi (namesto radarja, opozarjanje na sovražne rakete) in merek na pilotski čeladi.
Sicer pa so Su 27 in izpeljanke (30, 33, 35/37) praktično v vseh pogledih boljše (malo boljše manevrne (že brez vekt. potiska), boljša elektronika, veliko več goriva, več oborožitve ...).
~
~
:wq

DOOM_er ::

phantom to ni res... velika večina pilotov, ki je letela s tem letalom pravi da je to najbolše letalo po maneverskih sposobnostih, čeprou ne stojim za temu, morda se motim samo sem pogledal ogromno oddaj dokumentarnih na to tematiko... zdej ne vem kako je z eurofighterjem toda nekako je baje z migom najlepše leteti
Robots will steal your job. But that's OK

jest10 ::

Kako je pa kaj z maneverskimi sposobnostmi tega SU47? Na slikah izgleda strupeno>:D

cryptozaver ::

>Se pa da večino radarjev preslepiti, če letiš pravokotno na radarske žarke.

Ne ravno preslepiti. Stvar je v tem, da je odbojna povrsina objekta vcasih premajhna da bi radar objekt 'razumel' kot letalo. Radar zaznava vse zivo. Od jate ptic, balonov, oblakov ... softver ali zelo izurjen posameznik pa znata razbrati nekaj koristnega iz vse te godlje. Absolutno radarsko pokrivanje je mozno doseci le iz zraka (balon ali AWASC). Kdo pa razpolaga s tako tehnologijo je pa drugo vprasanje.

Vsekakor, kdor danes razpolaga z naprednejso tehnolgijo je definitivno v prednosti. Kot sem ze rekel, v perspektivi bodo to brezpilotna letala nadzorovana iz podzemnih kontejnerjev. Zrtev potem prakticno ne bo, denar pa itaq ni 'tak' problem.

Zgodovina sprememb…

Aggressor ::

Jasno, da so ruska letala v zadnjih dvajsetih letih izgubila vse dvoboje, če je šlo pa za letala z zastarelo opremo in predvsem vpeta v zastarel sistem zračne obrambe. Pravih bojev letal, opremljenih s tehnologijo zadjih dvajsetih let, pa pravzaprav še ni bilo. Če gledamo samo specifikacije, so bili Rusi v prednosti, tako po dosegu radarjev kot po sposobnosti sledenja in namerjanja. Phazotronove naprave na področju radarjev s fazno rešetko v dobršnem delu devetdesetih let niso imele konkurence. Če smo zelo skeptični do podatkov, gremo lahko gledat na inovacije oz. uvajanje novih zmožnosti. Namerjanje vstran, zaznavanje pod letalom, streljanje na več ciljev hkrati ipd. Povsod so novosti uvajali Rusi. Zraven so šle seveda še rakete, kjer sta Amos in Arrow zahodnjakom povzročili ogromno sivih las. Američani so se zaradi neodločnosti večjidel praskali po riti, Izraelci so pa zato morali trdo delati na lastno pest. Hakeljc je ta, da si Rusi lastne tehnologije po razpadu vzhodnega bloka večinoma niso več mogli privoščiti, Američani pa imajo "zanimiv" način vodenja projektov. Rezultat je bil, da so tako pri Rusih kot Američanih najboljše izvedenke trenutne generacije lovskih letal tiste za izvoz. :D Pa še za F/A-22 se izkaže, da so napravili superiorni bombnik.

Kar se tiče slabe radarske opaznosti, je ta skupek tehnologije in načrtovanja. Letala prve generacije, recimo F-117, se da brez težav natančno opaziti s pravilno postavljeno mrežo radarjev. Stealtha brez pravilnega načrtovanja operacije ni. Drug hec je v tem, da rabiš za stealth v bistvu superiorno radarsko tehnologijo, ker ti sicer zaradi nezmožnosti aktivnega zazanavanja bolj malo pomaga. Letala se bodo v prihodnosti "pingala", podobno kot podmornice. :D Potreboval boš tak radar, oz. nasploh dober integriran sistem, da boš zazanal nasprotnika in hkrati ne izdal svojega položaja.

Mimogrede, Mig-29 naj bi v dogfightih dejansko imel boljše manevrske sposobnosti od F-15 in menda celo F-16. Nizozemci naj bi med napadom na ZRJ precej trepetali, ali bodo uspeli rbske mige dobiti na dovolj veliki oddaljenosti.

EDIT: tole o pravokotnem letenju glede na žarke deluje pri enostavnih dopplerskih radarjih. Pri novejših si lahko ziher samo, da bo nasprotnik težko namerjal, medtem ko te bo zaznal v večini primerov še vedno.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Zgodovina sprememb…

phantom ::

Takšen radar, s katerim ne izdaš položaja že obstaja - AESA. Z njim sta opremljeni F/A-22 in F-16D (morda še kakšno drugo letalo). Ta radar je sestavljen iz mreže manjših modulov in nima gibljivih delov. Sovražnikov RWR ga ponavadi naj ne bi bil sposoben ločiti od šuma. Dalo pa naj bi se ga uporabljati tudi za elektronske motnje.

Dogfighti med MiG-29 in F-16 so že večkrat potekali na raznih vajah. Bral sem npr. do so Američani po padcu Berlinskega zidu poslali svoje najboljše pilote z F-16, da so se pomerili z vzhodnonemškimi kolegi ... in gladko izgubili. Po preučitvi taktike bojevanja svojih vzhodnih kolegov, so boji postali precej izenačeni.
~
~
:wq

Aggressor ::

AESA je fensi kratica za radarje z aktivnim skeniranjem fazne rešetke in jih imajo v bistvu že vse razvite države. Tudi oba ruska biroja, NIIR Phazotron in NIIP Tihomirov, imata svoja modela, ki ju lahko kupci gradijo v izvozne verzije Suhojev. Vsaj Američani trdijo, da je njihov APG-77 odporen na zaznavanje signala: Defensetech
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Vsak radar ki bi deloval le nekaj obratov je v trenutku unicen s proti radarskimi raketami ki so izredno ucinkovite.
učinkovitost my ass. vsak 'boljši' radar deluje v radiju 2500km, ja km!
pr rakete se da zlahka pretentati, ker njihov iq ni precej visok
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Poldi112 ::

Praksa pravi drugače.
Sploh pa eno majhno raketo težko zaznaš, medtem ko je njej neverjetno lahko slediti radarskemu viru. Plus da je radar navadno precej nemobilna naprava.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Brane2 ::


Re: cryptozaver
Sej tisti 117 ni bil sestreljen, ampak je prišlo do "letalske nesreče". V bistvu se je en pilot brez družine patriotsko zaletel v njega. Je pa res, da so tega 117 pred tem izsledili z radarjem.


Wikipedia pravi drugače. Poveljnik enote, ki ga je sestrelila, se je nekaj člet pred vojno intenzivno ukvarjal z "nevidnostjo" 117tke in s tem kako jo obiti.
O njem je soliden članek na Wikipediji in če se prav spomnim, je nastopil na neki močnejši zahodni TV postaji (CNN ?)

Pobrskaj malo o tem. Zanimivo branje.

Nevidnost 117tke je mit.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pyr0Beast ::

Zakaj bi raketo rabil zaznati?
Plus da je radar navadno precej nemobilna naprava.
Kakor ti paše. Obstajajo radarske postaje, ki jih lahko prepelješ v malce večjem priklopniku, kot tudi bolj samostojne, ki jo lahko BP postaviš v bljižnjo hosto.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Aggressor ::

>> Praksa pravi drugače.

Praksa pravi, da protiradarske rakete niso tako učinkovite, kot bi bilo sklepati po nekaterih zgornjih postih. Izurjene posadke dobro organizirane mreže mobilnih radarskih naprav lahko še tako dobri letalski sili povzročijo ogromne preglavice. Že če vzamemo ZRJ, je imel Nato izjemne probleme uničevati jugoslovanske senzorje, ker so jih nenehno izmenično prižigali in ugašali. Oziroma so potrpežljivo čakali na ugodne priložnosti, kot recimo famozni F-117, medtem ko so se na splošno šparali. Po vojni se je recimo izkazalo, da je bilo ogromno uničenih oklepnikov v bistvu vab. Protielektronsko delovanje se je izkazalo za zelo zahtevno in nazadnje niti bombnikov B-2, ki so namenjeni za samostojne prodore na velikih višinah, niso pustili nad ZRJ samih. Kaj bi bilo šele nad Iranom. :\
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

klemen22 ::

Btw. nekje sem prebral da stane izdelava enega bombnika B-2 1/2 ali 1/3 izdelave space shuttla. Je to res ali so buče?
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

pershi ::

Sliki razstavljenih eksponatov slavnega F-117 v "Muzeju Jugoslovenskog Vazduhplovstva", slikano vceraj (22. 9. 06) popoldne. Zal sta sliki zelo slabi, ker so eksponati v vitrini, svetlobni pogoji pa nemogoci...




poleg tega imajo razstavljenih se kar nekaj delov F-16, tomahawka in se nekaj podobne robe

lp, u

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pershi ()

alazov ::

Ja B2 je verjetno najdražje letalo na svetu , če se ne motim so rekli da stane 2-miljardi $
andi

Oxford ::

@Klemen22: Btw. nekje sem prebral da stane izdelava enega bombnika B-2 1/2 ali 1/3 izdelave space shuttla. Je to res ali so buče?

Včeraj sem gledal na Discovery-ju oddajo "Najboljši bombniki". B-2 je zares drag za znoret (ocenjeno 1,1 do 2,2 Mrd $ -> res natančna ocena :\). Naredili so jih le 21. Za kaj več pa Kongres ni odobril denarja. Njegova največja težava pa je, da je letalo zaradi svoje oblike, ki je popolnoma skregana z logiko, v celoti odvisno od zmogljivih računalnikov, ki skrbijo za avioniko. En bug v programu oz. kakršnakoli usodna napaka v hardware-u pa gre skoraj polovica letnega slovenskega proračuna v maloro. :D

Koliko stane Space Shuttle pa žel ne vem. Mislim pa, da mu je B-2 precej za petami.


@jest10: Kako je pa kaj z maneverskimi sposobnostmi tega Su-47? Na slikah izgleda strupeno

Tudi na filmu izgleda Su-47 hudo. Letalo je popolnoma nestabilno, zaradi svoje oblike kril in lahko zato izvaja nore manevre. Pri tem se seveda zanaša na 3D vektorski pogon.

Toda mene je bolj prepričal Su-37. To letalo, skupaj z vsemi svojimi predhodniki Su-27, Su-30 ... je zame NAJLEPŠE letalo na svetu.

Oxford ::

@phantom: Glede katapultnega sedeža: Američani so celo sprva načrtovali, da bodo v F/A 22 in JSF serijsko vgrajevali ruske sedeže Zvezda K 36, s katerimi so Rusi v zadnjem času na raznih nesrečah na airshowih demonstrirali katapultiranja iz praktično nemogočih položajev -- vsa uspešno (Mig 29 pikiral proti tlom, pilot se je katapultiral 70m nad tlemi, 2 pilota sta se iz Su30 obrnjenega na glavo katapultirala kakšnih 50m nad tlemi).

Ja, Viktor Pugačev se je že reševal tik nad tlemi, ko je presegel zmogljivosti svojega MIGa-29.

Gospod je patentiral manever ' Kobra', ki se bi se zelo obnesel pri direktem dogfightu. V pravem dvoboju pa manever še ni bil preizkušen.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaše najljubše Commodore64 igre (strani: 1 2 )

Oddelek: Igre
665245 (5245) El Nino
»

Nova anketa: igranje starih iger (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
5210064 (8548) R33D3M33R
»

Tomcat gre v pokoj (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
869795 (7085) cryptozaver
»

kdo kupi avijon?

Oddelek: Loža
81551 (1377) Rott-von-weiler
»

Kdo gleda nanizanko J.A.G na POP - TV

Oddelek: Loža
402314 (1931) OZZY

Več podobnih tem