»

Uspešen let X-51 Waveriderja s 5,1 macha

Slo-Tech - V četrtem poizkusu je uspel polet nadzvočnega letala Boeing X-51 Waverider, ki je pri zadnjem poskusu lanskega avgusta strmoglavilo zaradi resonance. Pretekli teden so poizkusili vnovič in 1. maja zvečer po našem času je Waverider dosegel hitrost 5,1 macha. Letalo je v šestih minutah preletelo 425 kilometrov, kar je bil najdaljši dosedanji let tega letala in tudi najdaljši hiperzvočni (definiran kot hitrost nad 5 mach) let na reaktivni pogon.

Letalo je v zrak dvignil bombnik B-52H, ki ga je odvrgel na višini 15 km (FL500). Potem ga je 26 sekund poganjala raketa, ki ga je pospešila na hitrost 4,8 macha, potem pa se je vključil potisni motor (scramjet), ki ga je s hitrostjo 5,1 macha poganjal 370 sekund in dvignil na višino 18 km (FL600). Po 240...

26 komentarjev

Ameriško nadzvočno letalo strmoglavilo na preizkusnem letu

Slo-Tech - V torek je na svojem tretjem poskusnem letu strmoglavilo ameriško brezpilotno nadzvočno letalo Boeing X-51 Waverider, ki bi moralo leteti s hitrostmi blizu šestih machov. Ko je bombnik B-52, ki je letalo spravil v zrak, nad kalifornijsko obalo odvrgel X-51, je ta letel 16 sekund brez težav. Kmalu zatem bi se bili moral zagnati potisni motor, a se to ni zgodilo. Kontrola leta je izgubila nadzor na letalom, ki je kmalu treščilo v Tihi ocean.

Razvoj programa HyTECH za nadzvočni pogon se je začel v 90. letih in rezultat je bil motor SJX61. Sprva je bil ta namenjen za X-43, a so njegov razvoj preklicali. SJX61 je svoje mesto našel v X-51, kakor se imenuje...

51 komentarjev

Virgin Atlantic floto opremil z internetom

Internet med oblaki

vir: engadget
engadget - Po nekaterih napovedih naj bi internet na letalih v prihodnjih petih letih postal več-milijonski posel, saj naj bi se, kljub zdajšnji redkosti, močno razširil. Dober korak v to smer pa je naredil Virgin Atlantic, ki je celotno floto letal naredil internetnim uporabnikom prijazne. Kot prvi so sicer želeli postati pri letalski družbi AirTran, a z njihovimi 136 letali proti Virginovim 28 pogoji niso ravno izenačeni. Vseeno, obljube oz. zmogljivosti obeh prevoznikov sta koraka v pravo smer.

16 komentarjev

Ameriška vojska prizemljila svojo floto nevidnih bombnikov B-2

Bombnik B-2 med letom

vir: Wikipedia
Slashdot - Pred dvema dnevoma se je v ameriškem vojaškem oporišču Andersen v Guamu pripetila letalska nesreča, ki se na srečo v anale zgodovine ne bo zapisala po številu žrtev, pač pa po škodi - strmoglavil je namreč prvi B-2 bombnik, ki velja za najdražje letalo na svetu in katerega cena se giblje med 737 milijonov dolarjev in 2.2 milijardama dolarjev. Nesreča, katere vzrok še ni znan, se je pripetila kmalu po vzletu letala in na srečo ni zahtevala nobenih človeških življenj, saj sta se oba pilota uspela rešiti pred samim trkom, bombnik pa tudi ni bil oborožen in tako ni povročil večje škode na tleh.



Ker ima ameriška vojska v uporabi le 21 B-2 bombnikov, zagotovo pa tudi zaradi cene samih letal in bojazni, da bi se nesreča naslednjič pripetila...

63 komentarjev

Tomcat gre v pokoj

Slashdot - Z današnjim dnem se ameriška vojna mornarica tudi uradno poslavlja od letala Grummann F-14 Tomcat, ki je krstni let doživelo pred skoraj 36 leti in je leta 1972 začelo nadomeščati lovca/bombnika F4 Phantom II. Letalo je sposobno dosegati hitrost Mach 2.3, konstrukcija pa omogoča tudi spreminjanje geometrije kril, ki se pri večjih hitrostih zložijo bližje k trupu letala. F-14 že od začetka 90-ih let 20. stoletja nadomšča novejši F/A-18 Hornet. Tako bo edina država, ki še ima Tomcate v operativni rabi, ostal Iran, vendar je od prvotne pošiljke 79 letal, ki jih je država začela uvažati leta 1976 pred islamsko revolucijo, uporabnih le še manjše število.

86 komentarjev

Japonska zahteva raziskavo o Sonyjevih baterijah, odpoklic tudi pri Applu

Yahoo News - Tudi Apple je postal žrtev Sonyevih "terorističnih" baterij. Odpoklicali so kar 1,8 milijona baterij G4 iBook in PowerBookov. Vsi, ki imate baterije serij A1061, A1078 in A1079, ki se končujejo od HQ441 do HQ507 ter od 3X446 do3X510, ste vljudno vabljeni, da jih čim hitreje zamenjate.

Da imajo baterije resničen terorističen potencial, so dokazali pri Quantasu, ki potnikom niso dovolili priključitve Dellovih prenosnikov na električna omrežja v letalih, če prej niso odstranili baterije. Verjetno vedo, kaj počnejo, saj imajo enega boljših varnostnih rezultatov letalskih prevoznikov. Do sedaj v nesreči niso izgubili niti enega reaktivnega potniškega letala.

Japonskemu ministru za trgovino ne gre v račun, kako se je lahko na tržišču znašlo milijone baterij, ki lahko njihove lastnike ogrožajo na ta eksploziven način. Od Sonyja in Della zahtevajo podrobno raziskavo z objavo rezultatov. V nasprotnem primeru bo prišlo do hudih tožb. Zanimivo pri vsem skupaj je, da Sonyjevi prenosniki...

11 komentarjev

Mini Concorde do leta 2013?

New Scientist - Mini poslovna reaktivna letala so uspešnica na tržišču. Proizvajalcem se je pridružila celo Honda. Konzorcij SAI - Supersonic Aerospace International, se je zato odločil narediti nov korak. Lockheed Martinu so naročili, da razvije QSST - Quiet Supersonic Transport, po domače "mini Cooncorda".



Letalo naj bi bilo dolgo 40m in naj bi ponujalo prostora za 12 petičnih potnikov. Potovali bi pri hitrosti 1,6 macha, približno 2000 km/h. Preboj zvočnega zidu naj bi se zgodil skoraj 7x tišje (20 decibelov). S tem žal ni zagotovljeno, da bi bilo nadzvočno potovanje dovoljeno tudi nad naseljenimi področji. Vseeno upajo na 300 naročnikov, in začetek prodaje leta 2013.

Tu je še Aerion Corporation, ki še zbira denar za svoj SBJ - Supersonic Buisness Jet. Njihovo letalo naj bi sprejelo 8 do 12 potnikov in bilo enako hitro kot QSST.



To naj bi dosegli na drugačen način. Uporabili naj bi normalne reaktivne motorje in iskali rešitev v obliki trupa letala, kril, vhodih...

10 komentarjev

Predstavljeno letalo Airbus A380

CNN.com - V Toulousu so danes slavnostno predstavili novo letalo Airbus A380, ki je največje in najmodernejše potniško letalo doslej. Prav tako je prvo pravo dvonadstropno letalo doslej. V osnovni konfiguraciji lahko v treh razredih sprejme 555 potnikov, kar je za 30 % več od konkurenta Boeinga 747-400, kapacitete pa je možno razširiti vse do 850 potnikov. Dolg je 73 metrov, med konicama kril pa ga je kar za dobrih 79 metrov, višina - 24 metrov. Doslej so pri Airbusu že pobrali naročila za 140 letal, največ za prevoznike, računajo pa celo na 1200 naročil do leta 2025.

Finančno konstrukcijo projekta, ki je stal okoli 10 milijard evrov, naj bi pokrili s 250 naročili letala (torej verjetno že v naslednjih nekaj letih). Letalo stane...

112 komentarjev

Apache Geronimo

vir: Apache
Apache - Razvijalcem dobro znan projekt Apache, v okviru katerega lahko najdemo veliko odličnih odprto-kodnih produktov, je najavil začetek razvoja aplikacijskega J2EE strežnika pod kodnim imenom Geronimo. Strežnik bo najbrž referenčna implementacija za vse razvijalce v Javi, ki se ukvarjajo s tehnologijami kot so na primer EJB, JMX, clustering ali fail-over, podobno kot je že nekaj časa odlični Tomcat za Servlet-e in JSP-je. Natančneje o Geronimu tukaj.

0 komentarjev

Vesoljski bombnik

Slashdot - Mogoče je ta novica že malce stara, vendar ker gre bolj za načrte, kot pa oznanitev, je še vedno precej aktualna. Ko gledamo razna poročila ali novice o tem, kako Američani počasi prevladujejo po svetu s svojimi vojaškimi bazami, letalonosilkami ali jatami podmornic, se kar malo zamislimo, vendar se kar malce hudomušno nasmehnemo, ko ugotovimo, da jim še vedno ni uspelo vojaško "zavzeti" vesolja. Vendar so tudi našim smehljajem šteti dnevi, saj NASA že razmišlja o vesoljskem bombniku, ki bi strašil s 15x hitrost in 10x višino, ki jo lahko dosežejo trenutni težki vojaški bombniki. Velika odlika takega bombnika pa bo tudi dejstvo, da se ga z današnjo tehnologijo ne bo mogoče sklatiti. Nekaj podobnega se je dogajalo v obdobju hladne vojne, ko se je neki Američan z vohunskim letalom odpravil čez Rusijo, kjer pa mu slednji niso mogli do živega ravno zaradi velike višine. No, kasneje so Ameriškega pilota izdali motorji, vendar je bil to vseeno drzen poizkus, ki je obrodil sadove....

6 komentarjev