CNet - News.com poroča o nadvse zanimivem članku -- nek uporabnik se je odločil, da bo razvil recept za eno od njegovih najljubših pic, ki jih pečejo v piceriji Patsy's. Po dolgem fanatičnem slepem poskušanju je spremenil svojo taktiko in se zadeve lotil s postopkom povratnega inženiringa, ki se je večini najbrž znan, ker se pogosto uporablja pri izdelavi različnih tehničnih izdelkov in programske opreme. Kljub čudaškemu početju je bil njegov hi-tech postopek uspešen, saj mu je po šestih letih uspelo razkriti skrivnost in izdelati natanko takšno pico, kot si jo je želel. Lačni?
al ap če bi načrt ukradu :> je pa stvar zanimniva iz vidika reverznega inžiniringa ki je mnogo težji, to je nakak tko ko dešifriranje sporočil brez kluča (razbijanje)
To ni namenjeno kot žalitev ali kaj podobnega. Ampak kot pozitivna kritika namenjena pozitivnim ljudem:
A je res potrebno da vemo za to informacijo prav vsi in je vredno za njo spisat novico in kurit oči ob branju le te?
Vem da je težko pisat novice za vse okuse in sploh kakršne koli novice.
Sam vrjetno bi imel premnogo težav s tem. Ampak vseeno včasih je bolje majn kot več in lahko spregledamo kak dosežek na nekem področju brez da bi mu delali preveliko krivico in spodbijali s tem veljavo. Ljubitelji teh reči (petičneži) bi zagotovo kje drugje bili obvešččeni o tem dosežku. Tako da dogodek tistim ki jim kaj pomeni zagotovo nebi ušel. Že odgovori sami nakazujejo da nihče ni prebral izvornega članka med temi ki jih to dejansko zanima ampak sprožil le željo po hrani. Še dobro da sem sam sit čeprav...
Tukaj se človek resno vpraša kaj človeku dogaja. No sicer je malo dvoumno, torej: se je s tem apenom ukvarjal 6 let v prostem času ali pač tudi namesto službe.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)
A je res potrebno da vemo za to informacijo prav vsi in je vredno za njo spisat novico in kurit oči ob branju le te?
Po mojem skromnem mnenju ni nič narobe, če se vsake toliko časa objavi tudi kaka bolj lahkotna novica, saj imamo navsezadnje tudi med našimi kategorijami novic eno, ki se imenuje Malo za šalo. Poleg tega ima zadeva določeno povezavo z računalništvom in moderno tehnologijo (reverse engineering), o čemer bi se naj na Slo-Techu pisalo, pa tudi bolj priznana stran s sorodno, tehnično tematiko, je o tem poročala.
Trudimo se širiti obzorje bralcev z občasnimi priporočili knjig, ki se jih splača prebrati, s podajanjem mnenj v obliki krajših člankov, itd. Ta novica k temu sicer ne pripeva v večji meri, ampak hočem le povedati, da nismo ozko usmerjeni in ne poročamo o vedno točno določenih zadevah (bolje manj kot več, kot sam praviš), ampak včasih skočimo tudi na katero drugo področje. Tvoj komentar bi bil utemeljen, če bi z novicami, kot je ta, pretiravali, trenutno pa se pojavljajo precej redko.
Samo mimogrede - ta in originalna novica sta primer hude zlorabe termina "reverse engineering". Reverzni inženiring pice je ravno toliko mogoč kot določanje genetskega zapisa Janezka z obdukcijo prek barve in dimenzij organov. Za kar gre tu (poleg slinjenja) je "trial-and-error" oz. čisto navadno slepo poskušanje. Novica ni ravno na nivoju, čeprav je nedeljska.
V bistvu je glede na tisti clanek najvec povdarka pri pripravi testa (postopek je lepo opisan in podkrepljen s slikami). Samo testo pa naj bi vsebovalo samo kvas (po moznosti ne tisti, ki se ga dobi v tistih pripravnih kockah), moko, sol in vodo (nic sladkorja na kvasu, nic olja in podovnih "zacimb"). Omaka, naj bodo pelati, ki niso kuhani temvec, samo sesekljani in razmazani po testu (skuhajo se potem pri pecenju). Za okus pac standardne zacimbe (bazilika, origano, ... karkoli komu se pase, cesen recimo) priporoceni so pa tudi svezi bazilikini listi. Sir je mocarela, narezana na debele snite in preprosto polozena na testo (sam bi uporabil se kaksen dodaten sir, mogoce tudi malo ovcjega, samo potem pica ne bi bila vec popolnoma originalna). Pica naj bi se pekla tam okrog 450C za samo nekaj minut (5 se mi zdi da je navedel)
Za podrobna navodila se pa spravite prebrat clanek.
In hvala za to novico. Ze zelo dolgo poskusam narediti vsaj majhen priblizek tistemu iz picerij, in vedno pogrnem po celi crti. Bom videl, ce bo ta clanek kaj pomagal.
In to ima dosti veze z vsebino Slo-Techa, vprasajte se kaj je glavna hrana nas bralcev Slo-Techa....ja pica, burreki in podobno, tako, da se kako pase taksen clanek .
Kolk ma pa recimo krušna peč temperaturo. Vem da je odvisno kolk drv naložiš in kolk časa počakaš in kolk stran od ognja daš pico, sam tko okvirno me zanima temperatura v krušni peči.
V pirolitični pečici bi se dal narest za 5min ... sam vprašanje kakšna pica bi ven prišla Bi moral probat, kolega ima pirolitično (samočistilno) pečico doma. MWAHAHAHA
Seveda je pizza - reče se ji calcone. Sestavine so še vedno iste in tudi pripravi se na enak način, le da se prepogne. Se pa strinjam da nekaterim ni tako všeč kot navadna pizza (tudi meni je bolj všeč klasika).
dvomim, da hocte videt moj "zmazek". Saj bom kmal naredo pico po tem mojem receptu. Če mi bo lepo uspelo, ga bom objavo, sicer pa stran vrgo in se zares loto prevajanja. Kajti sn mel nemalo težav že to malenkost oz. bistvo prevest.