» »

Prvi strežniki s Cell procesorjem

Prvi strežniki s Cell procesorjem

Slashdot - IBM namerava pričeti s prodajo novih strežnikov, ki za procesiranje informacij uporabljajo Cell procesorje. Te procesorje je IBM razvil za Sonyjevo igričarsko konzolo PS3, so pa bili že od začetka mišljeni tudi za uporabo v nekoliko resnejše namene. Tako bodo QS20 strežniki prvi, ki bodo uporabljali Cell procesor, obenem pa bo kmalu tudi konec ugibanj o dejanski zmogljivosti nove procesorske arhitekture.

Nove IBM-ove izdelke bosta poganjala dva Cell procesorja s po 9 jedri, delovni takt katerih bo znašal 3.2 GHz. Vse skupaj bo izvajalo računske operacije na Fedora Core 5 Linux operacijskem sistemu. Namenjeni so za uporabo pri seizmičnih raziskavah, šifriranju podatkov, procesiranju grafičnih podatkov in v vojaških nadzornih aplikacijah, cena pa po prvih podatkih znaša malo manj kot 19.000 ameriških dolarjev za strežnik. Del krivde za ceno bi naj prispeval zapleten postopek izdelave Cell procesorjev, pri katerem je procesorjev z delujočimi 9-imi jedri zgolj med 10-20% od vseh izdelanih.

14 komentarjev

C_maniak ::

pri katerem je procesorjev z delujočimi 9-imi jedri zgolj med 10-20% od vseh izdelanih.
lol, a to resno? niti ne vem, kako jim to znese niti ne vem, ce bi kupu tak server, k bi mel filing da bom mogu met sreco, da mi ne crkne kako jedro...

M-XXXX ::

Sj pomoje je bilo mišljeno tako da oni probajo keri delajo in keri ne. Tisti ki delajo grejo naprev v stacuno

kopernik ::

Saj najbrž ne grejo vsi izdelani v prodajo, temveč samo delujoči. Ostalo je izmet proizvodnje, imho.

C_maniak ::

to verjamem, ampak vseeno. če je velika možnost, da sploh ne dela na začetku, obstaja verjetno tudi, da potem ne bo. oz. filing mas tak.

Poldi112 ::

Saj to je že vsaj 3 mesece star podatek, verjento se je že kaj izboljšalo vmes.

Pa še tole iz registerja:

Cell comprises a 64-bit PowerPC core along with eight subsidiary Synergistic Processing Elements (SPEs), which are essentially quasi-independent vector processors. Each of these nine elements has to operate for the Cell to be a top-grade part, but unlike other multi-core processors, the architecture means the chip can operate with the PPC plus at least one SPE. According to Reeves, Sony wants chips with at least seven SPEs functional.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

kopernik ::

Iz glave se spomnim primera izdelave LCD monitorjev, kjer je bil tudi velik izmet iz prozvodnje (ne vem kako je s tem zadnje čase ...). Pa smo vseeno kupovali lcd in se je prodaja vseskozi povečevala.

Smeagol ::

Imajo cell procesorji v PS manj jedr? Oz. koliko jih imajo? Eno?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smeagol ()

WarpedGone ::

Kje ste se pa vi najdl?

Da ne delajo VSA izdelana jedra je povsem normalna stvar. Deležu delujočih jeder se po angleško reče yield, če boste kdaj celo kak pametn člank brali. Da je delujočih vsega vsak peti izdelan procesor, kaže na to da je stvar še hudo nedodelana. Intel in AMD dosegata yelde v rangu, 70, 80 in celo 90%. Ni pa pisalo a tist 20% pomeni le delujoč, ali pri 3,2GHz delujoč primerek. Ker razlika je ogromna. Če ne dela pri 3,2GHz še vseeno mrbit dela pri 2,8GHz etc.

Da bi pa kdaj kasnej crknil je pa smešno. Se zgodi tu pa tam. Nekak tko pogosto kot zadeneš na lotu. Druga stvar so nesreče pri montaži etc.
Zbogom in hvala za vse ribe

RejZoR ::

Hehe, to delajo grafične in CPU firme že od kamene dobe. High end modeli majo nizek yeld rate, kar se ne pokorava standardom za high end pade v mid end segment (manj cevovodov / nižje frekvence). Če še tle ne uspe ujet standardov pade v low end (še manj cevovodov / še nižje frekvence).
Kar pa izpade še tle pa je dejanski izmet. Kaj ste res mislili da stran vržejo 80% vseh čipov? Lol. Tle so omenjeni Celli z 9 jedri, če kej vem ima PS3 4 jedra na čip, se pravi je tale v naslednji fazi kot zgoraj omenjen workstation, recimo nekje mid segment. Recimo 2 delujoča jedra pa low end. Vse se proda kar dela, samo pač kot šibkejši model
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

CCfly ::

Da je delujočih vsega vsak peti izdelan procesor, kaže na to da je stvar še hudo nedodelana.

Mislim da je smiselno sklepati, da tistih 20% pomeni, da ima vsak 5. izdelani Cell procesor delujočih vseh 9 enot, pri ostalih pa pač nedelujoče izklopijo.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

BluPhenix ::

to verjamem, ampak vseeno. če je velika možnost, da sploh ne dela na začetku, obstaja verjetno tudi, da potem ne bo. oz. filing mas tak.

Pri integriranih vezjh je to malo zmotno mišljenje. Če dela od začetka, je zelo zelo majhna verjetnost, da to nekaj pozneje nebi več delalo.

Ostale je tako, kot je napisal RejZor.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Matako ::

Imajo cell procesorji v PS manj jedr? Oz. koliko jih imajo? Eno?


Mislim, da 7 teh jeder o katerih je govora (samo je menda 1 vedno rezervirano..). Samo ni vse kot se sliši... Cell CPU ima samo eno "pravo" CPU jedro v pravem smislu besede, ki je bolj kot ne PowerPC klasika ostala so t.i. SPE (Synergistic Processing Elements), ki so precej manj zmožna kar se tiče ukazov in dostopa do pomnilnika. Predvsem SPE ne morejo do glavnega pomnilnika, ampak samo do internega "scratch pad" RAM, v katerega se da sicer tankati z večkanalnim DMA, samo vseeno te enote niso pravi splošni CPU (čeprav so ukazi splošni).
/\/\.K.

Matako ::

V bistvu ko malo razmišljam zna biti tale Cell celo prav zvit!

Kot je bilo že zgoraj omenjeno, ima ene 10, 20% jeder na rezini napako. Pri klasičnih procesorjih to ponavadi pomeni kanta za smeti, razen mogoče če je napaka v L1 cache, se jih da prodati kot kao neko cheap-ass varianto.

Zdaj ker pri Cellu obstaja velika možnost, da je napaka v eni izmed SPE, se jo pač izključi in proda po ceniku jeder. Simpl!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

BigWhale ::

A bo vista delala gor? ;>


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD načrtuje nove dvojedrne procesorje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
509122 (6110) Jst
»

Nova anketa: letošnja nadgradnja strojne opreme (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
687363 (5612) PrimozR
»

Procesorji Cell - Ali bo to konec zastarele x86 arhitekture? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
898046 (5481) Vesoljc
»

Intel Pentium 4 670

Oddelek: Novice / Procesorji
263839 (2753) BoLhCa

Več podobnih tem