»

Cell gre na 45-nm

Ars Technica - IBM je najavil prehod proizvodnega procesa Cell procesorjev, ki poganjajo Sonyjeve PlayStation 3 konzole, s sedanjega 65-nanometerskega na 45-nanometerskega. Poleg spremembe velikosti procesorja se bo njegova poraba po IBM-ovih besedah zmanjšala za 40 odstotkov, zaradi česar bo tudi potreba po hlajenju manjša. Obenem bo zaradi prej naštetih sprememb sam procesor cenejši, kar utegne vplivati tudi na ceno samih konzol PlayStation 3, vendar za zdaj še ni napovedanih pocenitev omenjenih igralnih konzol.

Več o tem preberite v izvorni novici na ...

5 komentarjev

Odprtokodni procesor S1

Simple RISC - Nekaj mesecev nazaj je Sun izdal načrte za odprti procesor OpenSPARC T1, sedaj pa je Ekipa Simply RISC na njegovi osnovi izdelala procesor S1. Gre za 64-biten čip, kompatibilen z vmesnikom Wishbone, načrti zanj so prosto dostopni pod GNU/GPL licenco, dosegljivi pa so na uradni strani. Zaradi njegove specifične zasnove ga je možno povezovati z drugimi odprtimi jedri na strani OpenCores.org, avtorji pa od skupnosti pričakujejo, da bo v prihodnosti pomagala razviti popravke in posodobitve. Bi sami naredili procesor?

Link, poln topline, je za naše bralce prispeval Gavran

25 komentarjev

Prvi strežniki s Cell procesorjem

Slashdot - IBM namerava pričeti s prodajo novih strežnikov, ki za procesiranje informacij uporabljajo Cell procesorje. Te procesorje je IBM razvil za Sonyjevo igričarsko konzolo PS3, so pa bili že od začetka mišljeni tudi za uporabo v nekoliko resnejše namene. Tako bodo QS20 strežniki prvi, ki bodo uporabljali Cell procesor, obenem pa bo kmalu tudi konec ugibanj o dejanski zmogljivosti nove procesorske arhitekture.

Nove IBM-ove izdelke bosta poganjala dva Cell procesorja s po 9 jedri, delovni takt katerih bo znašal 3.2 GHz. Vse skupaj bo izvajalo računske operacije na Fedora Core 5 Linux operacijskem sistemu. Namenjeni so za uporabo pri seizmičnih raziskavah, šifriranju podatkov, procesiranju grafičnih podatkov in v vojaških nadzornih...

14 komentarjev

IBM prodaja Cell procesorje

CNet - IBM je podpisal pogodbo o prodaji Cell procesorjev podjetju Mercury Computer Systems, ki proizvaja računalniške sisteme za zahtevnejše stranke - kot so recimo naftne družbe in izdelovalci obrambnih sistemov. Procesorji, ki jih bodo dobavljali, so enaki tistim v konzoli PlayStation 3.

Tako je vsaj delno uspel namen podjetij IBM, Sony in Toshiba, ki so že pred uporabo Cell procesorjev v PS3 objavili namero, da bi procesorje prodajali tudi drugim izdelovalcem računalniške opreme. Sicer obstajajo nekateri pomisleki o primernosti Cell procesorjev za načrtovane namene in obseg uporabe, vendar bo verjetno treba na razplet te zgodbe še malo počakat.

14 komentarjev

Procesorji Cell - Ali bo to konec zastarele x86 arhitekture?

OSNews - Zgradba procesorjev Cell, ki se razvijajo za Playstation tretje generacije, je še vedno varovana poslovna skrivnost. Nicholas Blachford si je vzel čas in preštudiral patentni dokument in analiziral zgradbo procesorja Cell, kakor je v patentu opisan.

Cell, bo po predvidevanjih imel le eno procesorsko enoto, ki bo verjetno zelo podobna trenutni Power arhitekturi. Poleg tega bo imel še 8 APU enot, specializiranih za vektorske (SIMD) ukaze. Z nekaterimi radikalnimi pristopi, kot sta recimo zasnova brez predpomnilnika (namesto tega bo vsak APU imel svoj lokalni pomnilnik) in pa ukinitev navideznega pomnilnika, skušajo proizvajalci - IBM, Sony in Toshiba - čimbolj povečati zmogljivosti procesorja. Poglavitna težava današnjih procesorjev je namreč čakanje na pomnilnik, da dostavi novo pošiljko podatkov procesorju. Po drugi strani pa želijo razpršeno procesiranje poenostaviti do te mere, da bi lahko napravo s cell procesorjem priključil na omrežje in bi se samodejno vključila k...

89 komentarjev

Prvi podatki o Cell procesorjih, ki bodo poganjali Playstation 3

Slo-Tech - V ponedeljek so vsa tri podjetja, ki razvijajo procesor za Playstation 3 - IBM, Toshiba in Sony - predstavila prve podatke o zmogljivosti le-tega. Končna specifikacija bo sicer predstavljena na ISSCC (International Solid State Circuit Conference) februarja 2005, do takrat pa nekaj drobitnic:
  • Procesor bo 64 biten
  • Vseboval bo več namenskih jeder (za obdelavo videa, zvoka, itd...)
  • Podpiral bo več operacijskih sistemov na enkrat
  • Velika pomnilniška prepustnost
  • Sistem za upravljanje s sistemski sredstvi v realnem času, namenjen za realno časovne aplikacije
  • V sam procesor bo vgrajena zaščita proti piratstvu
  • Tehnologija izdelave bo 90 nm SiliconOnInsulator
Še kakšna drobtinica več v novičkah na iafrica.com in CNET

15 komentarjev