» »

Aids

Aids

kunigunda ::

Ravno gledam en dokumentarec o Aidsu in sem presenecen, da virus ni ravno toliko obcutljiv izven telesa, kot to prikazujejo.
Dokazane so infekcije z njim, ko ji bilo npr. seme zamrznjeno za oploditev, ali pa kostni mozeg na ne vem koliko minusa zmrznjen, in se je pacient
okuzil, ko so mu ga donirali. Tudi na igli je (seveda odvisno od koncentracije virusa v krvi) doba za okuzbo par dni, ce je na njej strjena kri.

Ma kdo kaj vec informacij o tem ?

OChack ::

ja sj to se že dovg ve da s ezlo hitr okužš, sploh pa so eni debili na javnih WCjih tm k ej za papir nastavlal igle, al pa u kinu na zic, tko d anek folk ni normaln, sami zbolijo pol pa še drugim hočjo slabo.
sicer so baje kitajci odkril neki dobrga na ztem področju sam tko kot vedno še testirajo....na 24 ur je en člank pa zele ne najdem
Int€l inside, IDIOT Outside

Samuel ::

probaj najt dokumentarec (vem kje je, sam ne morem povedat - je pa naslov v smislu: 10 reasons HIV does not cause AIDS) ) iz leta 1996, ko vrsto visoko profiliranih doktorjev in raziskovalcev dokazuje, da HIV sploh ne povzroča AIDSa...

dokumentarec opisuje tudi čisto začetno obdobje spora med Francijo in USA pri kao ugotovitvi vzroka za AIDS (od tu dve imeni AIDS in SIDA)

in res, samo zjal sem 2 uri v zaslon in si potem mislim svoje...

:\

Pyr0Beast ::

Jah, z virusi se ni za igrat :D
Obstajajo zdravila za to, samo so zelo zelo draga.
Ampak folk res ni normalen, sej večina drugim želi slabo, samo, da bi človeka namenoma okužil ..., mjah pretolku bi ga do ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

kunigunda ::

Mene bolj zanima to, ko govorijo npr. da se s slino ne da okuziti (potem pa takoj poudarijo, da nimajo podatkov, da se bi s tem kdo okuzil, ne pa da so dejansko to tudi dokazali). Mogoce pac nocjo prevelike panike delati ker je zelo zelo mala verjetnost da do tega pride, pa se exstremno visoka koncentracija virusa
mora po moje biti v slini takrat.
K da so teste delali na 1000 ljudeh da lahko to zatrdijo. Kar je dokazano je, da je virus v vlaznem zraku ziv se 7 dni. Da je v krvi cloveka ki je umrl
se 18 ur aktiven (v mrtvasnici noben ne pove, kdo je prisel okuzen in kdo ne, tako da se patologi lohk tud okuzjo, vsaj kolikor vem, je tam manjsa pazljivost).

klemen22 ::

mora po moje biti v slini takrat

Čak kakot to misliš? Ni potem virus HIV ko si enkrat okužen vedno prisoten?
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

OChack ::

uni restavratorji v mrtvašnci že pazijo, im je izrecno rečeno da morjo bit previdni, in tud mislm da so opozorjeni kateri bovniki majo hiv (brav sm en člank o tem)
Int€l inside, IDIOT Outside

kekz ::

Pred tedni je bil članek v Sobotni prilogi o tem, da AIDS v razvitem svetu sploh ni več smrtonosna bolezen ampak neke vrste kronično obolenje, podobno kot sladkorna. Redno moraš jemati zdravila celo življenje in menda v krvi sploh ni več mogoče najti virusov. Seveda, če nehaš, se spet pojavijo.

kunigunda ::

Čak kakot to misliš? Ni potem virus HIV ko si enkrat okužen vedno prisoten?

Seveda je prisoten, samo se isto deli-cepi z delitvijo celic. In s tem razumem je povezana koncentracija tega.
Je pa zanimivo tole, velikost HIV virusa je 1 mikron, velikost pore v kondomu pa 5 mikronov :)
Ocitno vseeno luknje ne najde...

Barakuda1 ::

Ocitno vseeno luknje ne najde...


Kar misli si. Je pa možnost majnša, to pa ja.

In samo mimogrede.
Bolje da ljudje ne vedo, kakšni varnostni protokoli so sestavljeni ( v bolnici naprimer) za osebje in predmete, ki je bilo v stiku z virosom ali obolelilim. Enkrat sem ga bral, pa sem se zgrozil.

Za lažje razumevanje namiga.

Kaj mislite, zakaj tako diplomatska definicij?
"Ni dokazano, da se lahko prenaša s pikom komarja, ali ob običajnih socicalnih stikih (poljub naprimer)"

kunigunda ::

Mogoce v Sloveniji. Ampak glede amerike sem pred kratkim gledu intervju z vodjo (in kirurginjo) ortopedske kirurgije v eni bolnici, kolk so jih zavajal
z informacijami glede aids bolnikov (kao da je dost da ma rokavice gor, pa da se ne ureze ali spikne). A mas ta clanek kje on-line glede razmer v sloveniji.
Bi me zanimalo...

Barakuda1 ::

A mas ta clanek kje on-line glede razmer v sloveniji.


Tis pa na hece.
To ni za javnost in dvomim, da boš to kje z vsemogočnim googlom našel. Je kr srhljivo branje.

Sicer mislim, da je tudi v drugih državah podobno, je pa prav, da se ne dela panika.
Nenazadnje, tudi neposreden sploni akt z obolelilim, še ne pomeni nujno da bo prišlo do okužbe.
Tako so okužbe na kak drug način še toliko manj verjetne, čeprav verjetnost obstoji.
Ampak menim, da te bo prej strela zadela, kot pa da bo prišlo do okožbe preko pika komarja, ali ugriza okužene živali - naprimer.

kunigunda ::

Itak da ni za javnost. Sam dons se na netu ze vse dobi. Razen ce si v pismeni obliki cital.

l0g1t3ch ::

Hm men pa sam neki ni čist jasno kako odkrivajo bolneki z AIDS-om ?

Kolkr vem okuženi več let nima nobenih simptomov. Mislem takoj po ukužbi so znaki podobni gripi/prehladu potem pa baje 8 do 10 let nič. Šele potem času pa naj bi se začelo stanje bolniku fest slabšat in to.

Seprav kak pol sploh vedo kdo je bolan in kolko je bolnih v slo ?
Vem, da obstaja testiranje na aids pa tud krvodajalce na to tstirajo sam vseen to je majhen procent ljudi glede na vso populacijo. A mogoč delajo kake "hitre" teste vsakič ko komu vzamejo kri za razne preglede la je to predrago / prekomplicirano ?

Pa še nekaj eden je zgoraj omenil da je v razvitev svetu aids obravnavan kot kronična bolezen. Koliko je potem življenska doba obolelih z aidsom v razvitem svetu, da jih tako obravnavajo ?

STASI ::

"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

BigWhale ::

O HIVu in AIDSu pise precej v Wikipedii.

Na kratko, HIV je retro virus, ki napade imunski sistem, njegova prednost je v tem, da se precej hitro replicira in zaradi pomanjkanja dolocenih encimov, ki preverjajo replikacijo prihaja pri replikaciji do polno napak. Rezultat je kar precejsnja genetska diverziteta virusa.

Virus se da detektirati sele po kakih treh tednih. Prenasa se s krvjo in preko sluznice. HIV okuzuje limfne zleze in se nekatere druge organe in kmalu po okuzbi postane latenten. Takrat okuzene celice raznesejo virus po celem telesu, HIV potem izbruhne v AIDS, kdaj se pa to zgodi je pa vprasanje. Odvisno od zdravil in tudi od samega splosnega zdravja tistega, ki je okuzen.

BigWhale ::

Offtopic one-linerjev se izogibajte. ;)

grex ::

Kunigunda ne paranoji preveč.

1. Prost virus HIV ni oz. je minimalno kužen. HIV prisoten v krvni celici je zelo kužen.

2. Krvna celica ima večji permer kot 5 mikronov, kar pojasni 100% zaščito pri pravilni uporabil kondoma, ki je po aktu še vedno intakten.
(in preden mi gre kdo pametovat, da ni zaščita 100% - sevead ni - če ga slučajno daš dol po tem ko ti pride in še malo "za rajc" nadaljuješ s spolnim aktom).

3. Z slino/oralnim seksom je dokumentirano izredno malo (anekdotnih) primerov. Ob tej epidemiji in dolžini trajanja le-te, bi ta tematika ne bila več kontroverzna. Seveda noben pameten ne bo rekel, da je varno, ker ljudje odgovornost preveč radi prelagajo na druge. Slina je hipotonična, uniči celice in cell-to-cell transmision ni več možen. Če pa v usta dobiš full-load sperme, ti pa efektivno slino nevralizira do izotoničnosti, takrat je pa zadeva resna.

4. Okužba s poljubljanjem???? če mi najdeš 2 primera od vseh, ki so kdajkoli bili in da je vpletena oseba bila virgin mary impersonated....

5. virus hepatitisa B se prenaša enako kot HIV - pa je 100x bolj kužen (i.e. pri istem stiku obstaja 100x večja verjetnost prenosa okužbe). Pa kirurgi še vedno veselo operirajo (pa niso vsi cepljeni, ker včasih cepivo ni učinkovito). Dokler ni vreznin in podobnih zadev, tud panike ni.

kunigunda ::

Sej nisem paranojen. Itak da ni verjetnosti s slino oz. kondomom. Sem dal zgolj za informacije. Pa ne zato da bi paniko delal. Kar tko.

Zgodovina sprememb…

l0g1t3ch ::

Heh mal pozn odpisujem pa vseeno če bo še kdo pogledu :D

Jest nism mislu diagnoze kak je to strokovno narejeno pa kaki postopki ampak koga vse pregledajo za aids.
Al to samo tiste, ki se pridejo sami testirat in pa krvodajalce ali kar generalno vsakega, ki mu odvzamejo kri ?

Po eni strani so testi verjetn kar zapleteni tak da verjetno ne pregledujejo vseh, sam kolkr sm zastopu ma bolnik ful več belih krvničk, ki se borijo z virusom v krvi. Tak da mogoč se to da hitr opazit in kdor ima ga pol pošlejo naprej na preiskave ?

Pyr0Beast ::

>Po eni strani so testi verjetn kar zapleteni tak da verjetno ne pregledujejo vseh, sam kolkr sm zastopu ma bolnik ful več belih krvničk, ki se borijo z virusom v krvi. Tak da mogoč se to da hitr opazit in kdor ima ga pol pošlejo naprej na preiskave ?

Večje št. belih krvničk lahko povzroči tudi kakšen prehlad.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Vajenc ::

In če je teh "ful preveč", nastane levkemija.

MarkV ::

Če odmislimo prostozidarje in skupino illuminati, je aids pojem, ki je sprožil največ teorij zarote.>:D

edit: tole je komentar na nekatere poste tukaj, ki že mejijo na teorijo zarote

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MarkV ()

Unknown_001 ::

Hmm, če vas ne moti bi spet mal v osir dregnil :D
Me mal firbec matra koliko časa bi lahk virus preživu v Coca-coli, vinu, viskiju, pivu... :| . Baje je zadeva strašno občutljiva kokr mi je znano, ampak bi bilo vseen zanimiv slišat ka si vi mislte o tem :D. Za bakterije sicer vem, da ni spasa, ker dobr poznam učinke na celice hehe:), no sam glede na to da gre kle za virus... mislim da mi ni glih pametno enačit:|.

BigWhale ::

HIV je v bistvu se kar trpezen. Tudi marsikateri drugi virusi so. Na temperaturne spremembe ni tako zelo obcutljiv, je pa obcutljiv na pH spremembe.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1802...

Torej, v teoriji bi lahko popil HIV v pijaci in se preko kaksne rane v ustih okuzil. Verjetno pa so moznosti za to precej znanstveno fantasticne. :)

Ni pa pametno enacit stvari, tudi ce gre za razlicne vrste bakterij ali pa razlicne vrste virusov. Nevem zakaj ne bi blo spasa za bakterije? Brez bakterij ni vina in ni piva. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Unknown_001 ::

Hmm, sam kako je pa s slino? Mal me firbca tud to, ker mam neko seminarsko nalogo o virusih že v redu napisano, sam me je mal zamikalo, da bi še kj dopolnil, pa kasneje na net vrgel :)

Eni pravijo da se s slino ne more prenašati, zaradi premajhne koncentracije, spet drugi palamudijo o tem kako naj bi kislina "deaktivirala" virus, kar se mi ne sliši smiselno.
V glavnem, ko začneš kj takega raziskovat kr zanimivo rata, sam je cel hudič, ker se med iskanjem podatkov dobesedno utapljaš med "informacijsko onesnaženostjo".

Double_J ::

A pri zobarju se lahko okužiš? Tam lahko dobiš vse sorte...
Dve šivanki...

Matako ::

Če malo pogledamo nazaj vse kampanje od osemdesetih naprej in obvezni "a okuženih je še veliko, veliko več" na koncu ... bi do danes moralo umreti že pol prebivalstva zaradi epidemije HIV. Po skromnih ocenah.

Saj je tudi Oprah napovedala to dobrih 20 let nazaj.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

BigWhale ::

Unknown_001 je izjavil:

Hmm, sam kako je pa s slino? Mal me firbca tud to, ker mam neko seminarsko nalogo o virusih že v redu napisano, sam me je mal zamikalo, da bi še kj dopolnil, pa kasneje na net vrgel :)

Eni pravijo da se s slino ne more prenašati, zaradi premajhne koncentracije, spet drugi palamudijo o tem kako naj bi kislina "deaktivirala" virus, kar se mi ne sliši smiselno.
V glavnem, ko začneš kj takega raziskovat kr zanimivo rata, sam je cel hudič, ker se med iskanjem podatkov dobesedno utapljaš med "informacijsko onesnaženostjo".


Mal se googlat nauci, pa bo vse kul. ;)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9989...

Smurf ::

Da se okuzis s HIV-om potrebujes precej visoko koncentracijo, kar v praksi pomeni direktni stik s krvjo. V teoriji je mozna tudi slina, ampak verjetnost za tako okuzbo je res zelo majhna.

Po drugi strani recimo Hepatitis B potrebuje precej manjso koncentracijo.

Unknown_001 ::

Ok, zdj mi jasno, kaj je problem pri tej zadevi.

Se pravi: Teoretično bi se lahko nekdo okužil s slino, ampak če gre za slino samo je v praksi to skoraj nemogoče, ker je še cel kup drugih dejavnikov kot so sprememba pH,... V glavnem problem, oz.l splošna nevarnost okužbe pride takrat, ko je v slini pomešana kri, ki potem vstopi skozi sluznico ali rano nekje v ustih, magar med zobmi, sam če malo bolje pogledam, tu sploh ne gre za okužbo s slino ampak za okužbo s krvjo, ker pride do mešanja. Vsaj tako zdj zastopim. Se pravi je slina čisto nedolžna pri teh zadevah :|

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Ne, slina ni cist nedolzna pri teh zadevah. :)

Unknown_001 ::

BigWhale je izjavil:

Ne, slina ni cist nedolzna pri teh zadevah. :)


Sem se narobe izrazil, kj narobe povedal, al kako to misliš?

BigWhale ::

Za HIV je slina, recimo da, skoraj nedolzna, za kaksno drugo stvar pa ni. :)

Unknown_001 ::

BigWhale je izjavil:

Za HIV je slina, recimo da, skoraj nedolzna, za kaksno drugo stvar pa ni. :)


Aha, da to vem, da lahk kak hepatitis, herpes al pa še kj stakneš, drgač sem pa mel kle v mislih kle samo HIV :)

Vseen hvala za link in odgovore ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spolne bolezni (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8820973 (15613) BorutO
»

Še dve verjetni ozdravitvi HIV-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6117491 (12966) CaqKa
»

prenos nalezljivih bolezni s komarjem

Oddelek: Loža
265219 (4776) imagodei
»

Gensko "izboljšani" komarji? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
10510568 (6956) guest #44
»

Raziskovalci odkrili gen, ki prepreči širjenje HIV-a

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
497021 (4500) _marko

Več podobnih tem