» »

Laserska operacija oči

Laserska operacija oči

««
3 / 17
»»

Fizikalko ::

Točno...

BigWhale ::

Mislim da večina ljudi, ki se odloča za operacijo niti ni tok problem denar, ampak konec koncev so oči dost pomemben organ in se ne radi igrajo z njimi...


Poleg tega, ce ti ocala ali lece niso prevec v napoto ... Nevem, lahko ta denar za kaj drugega porabis. :) Tudi jaz se ze nekaj casa odlocam o operaciji ampak se mi dioptrija kar noce ustaliti. :/

Tody ::

jest mam pa previsoko + ful cilindra tko da... čakam na novejšo tehnologijo :)

Bellzmet ::

Koliko pa je to "previsoka"? Nisem vedel, da so kakšne omejitve...?

lp

Tody ::

Do 7 so baje jest mam 8 in 9 ter 2,5 cilindra

Izi ::

Ko sem bil jaz na operaciji je bila omejitev samo navzdol.
Če sem prav razumel manjših dioptrij od 1 ne operirajo, ker to nima smisla, za navzgor pa mi je bilo rečeno da ni omejitve.
Jaz sem imel 7 dioptrij pa ni bilo problema, znancu pa so iz 8 dioptrij tudi samo z laserjem popravili vid na 0,5 dioptrij.

Dr. Irman osebno mi je razložil, da se visoke dioptrije začno pri več kot -8 za kratkovidnost in pri več kot +4 za daljnovidnost (po moje je to tudi meja, ko brez očal praktično ne vidiš nič več).
Do teh dioptrij brez problema opravijo vse samo z laserjem, kar trenutno stane 1000 EUR, za še višje dioptrije pa pride ponavadi v poštev vstavitev umetne leče, kar pa je že bolj zahtevna zadeva in stane 1500 EUR.
V teoriji torej ni omejitve, sploh pa so dioptrije nad 8 izredno redke, takrat si brez očal praktično že slep, ker vidiš samo še barvne fleke brez oblike.
Še ene 100 EUR moraš računati za predoperativni pregled, kjer ugotovijo če te sploh lahko operirajo in kakšen postopek je zate primeren.

V ceno 1000 EUR je všteta operacija, štiri kontrole, vsa potrebna zdravila in tudi ponoven poseg, če je odstopanje dioptrije tako, da je to potrebno in varno.
Se pravi, če ti pride dioptrija iz -5 na -2 te bodo verjetno še enkrat operirali zastonj. Če pa prideš na 1 ali manj dioptrij pa se pomoje šteje kot uspešna operacija.

Če razmišljaš o operaciji obstaja določena predpisana procedura (razen če ne greš kar direkt k kakšnemu šušmarju v manj razvite dežele)
Ti moraš željo po operaciji omeniti svojemu osebnemu očesnemu zdravniku, ki ima vse podatke o razvoju tvoje dioptrije skozi leta in on prvi odloči ali imaš kakšno možnost za operacijo. Šele s to napotnico in vso dokumentacijo se prijaviš na opearacijo, kjer si samoplačnik in plačaš okoli 100 EUR, za vse potrebne preglede in priprave na operacijo. Šele ko je vse to za teboj lahko začneš razmišljati in načrtovati dan operacije :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Tody ::

Izi tukaj se malce motiš :)

Jest mam cca -8 na enem in skoraj 9 na drugem očesu in res je da brez očal bolj malo vidim amapk ni pa spet tok hudo da bi bil slep, komot se sprehajaš sem in tja in bi celo lahko bral samo bi knjigo imel dost blizu, samo ostrine ni.

In ja pač umetna leča ni enako kot laser ane? Tudi posledice so lahko drugačne, komplikacije so večje in možnost za to da zadeva ne uspe so večje. Meni so rekli da morem počakati do 35 leta preden bi mi zamenjali leče.

Kar se tiče procedure si ga tud usral, za mene noben nima popolne dokumentacije saj nisem nikoli hodil skos k istemu okulistu, še najmanj pa tem državnim in vsak k ga vprašam ma malce drugačno mnenje o teh operacijah. Tko da komot se lahko zmeniš z zdravnikom takoj, recimor Morela okolisti so mel akcijo brezplačnega pregleda (osnovnega), pri Dr Irman se lahko tud naročiš na pregled za 100 eurov brez problemov, v novi gorici tudi brez problemov sprejemajo folk...

Avenger ::

Tudi jaz se odločam za operacijo, ampak se ne morem odločit pri komu, ker imajo, kot je videti, različne tehnologije.

V Žalcu, pri dr. Irmanu imajo Z-LASIK in so si omislili glanc nov femto laser ampak mi gospa na telefonu ni znala povedat, če to pomeni da ima tudi wavefront tehnologijo, torej da dioptrijo odpravi po točkah v očesu, tega mi je predlagal tudi upokojeni zdravnik ki me je nazadnje pregledal pri optiku...

V LJ je pa Morelaokulisti in imajo Wavelight Allegretto Eye-Q Excimer ki po njihovih besedah "velja za najsodobnejši, najhitrejši ter tehnološko najbolj izpopolnjen laser na svetu, ki pri izračunu individualnega profila laserske ablacije roženice upošteva računalniško pridobljene podatke topografske preiskave roženice in aberometrije očesa ter tako omogoča povsem individualizirano obravnavo očesa vsakega posameznika."

Potem je pa še tisti v NG, kateremu po napisanem ne bi zaupal.

So kakšne nove izkušnje, mnenja??
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

amigo_no1 ::

Individualna obravnavo očesa vsakega posameznika je itak pri vseh, samo se mi zdi da ima Morela Wavelight že kar nekaj časa (3+ leta).
Wavelight ni enako Z-lasik.

z-lasik je samo upgrade lasika
http://www.irman.si/filelib/ordinacija/...



prednost je predvsem nočni vid:
http://www.morelaokulisti.si/vsebina.as...
http://www.manneye.com/allegretto.html


Onega v NG ne poznam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Tody ::

Nikjer ne piše kako dioptrijo lahko operirajo. Jest mam -8 in 2,5 cilindra a se to že da al ne?

amigo_no1 ::

Dioptrija načeloma še ni tak problem, bolj so cilindri in druge posebnosti, kar je brez predhodno opravljenih testov zelo nehvaležno napovedovati.

Ali sem primeren kandidat?
http://www.irman.si/ali-sem-primeren-ka...
http://www.morelaokulisti.si/kandidat.a...

faq:
http://www.morelaokulisti.si/vsebina.as...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Avenger ::

Amigo, v opisu pri Irmanu zaman iščem da gre laser po točkah, pri morelaokulisti je pa to na široko napisano, je pa očitno pri Irmanu novejši laser..... Rad bi izbral najboljšo možno varianto... katera od teh dveh je boljša?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Izi ::

Sicer smo si ljudje različni, ampak mene je precej bolj skrbela kvaliteta in izkušenost doktorja, ki mi je z laserjem žgal po očesu, kot pa kvaliteta in starost laserske mašine :P

Tody ::

Izi doktorji tukaj nimajo kej dost. On je pomemben v začetku da ti pove pravo diagnozo potem pa več ali manj računalniki delajo zadevo.

feryz ::

Dal skozi, po 4 letih ne preveč zadovoljen. Mogoče je pa EMŠO kriv, kdo bi vedel.

Lonsarg ::

Kaj je pa razlog za "ne preveč zadovoljen"?

NoBody- ::

www.svjetlost.hr

Odlicna klinika, vrhunski doktorji in oprema.

Priporocam

luky ::

NoBody- je izjavil:

www.svjetlost.hr

Odlicna klinika, vrhunski doktorji in oprema.

Priporocam


Si bil slučajno tam, povej malo kako in kaj...
luky!

feryz ::

Po štirih letih sem tam, kjer sem bil.
V povprečju, čez dan je malo bolje, ponoči je nikakvo. Pa oko se res manj solzi kot prej.
Operiral sem samo enega, drugi je bil boljši. Je pa zanimivo, ko po 35 letih dobiš 3D efekt, ker prej očal nisem nosil.

amigo_no1 ::

feryz je izjavil:

Po štirih letih sem tam, kjer sem bil.
V povprečju, čez dan je malo bolje, ponoči je nikakvo. Pa oko se res manj solzi kot prej.
Operiral sem samo enega, drugi je bil boljši. Je pa zanimivo, ko po 35 letih dobiš 3D efekt, ker prej očal nisem nosil.

Po kateri metodi in kje si bil ? Dioptrija prej & sedaj ?

@Avenger
Morela bi jaz izbral.

EDIT:
http://www.svjetlost.hr/lasersko-skidan...
zdaj pa res en vem kaj bi rekel, ima Irman sedaj tudi Wavefront kot Morela oz je Z-LASIK (lasik +Allegretto excimer laser) ?
Naime, 2. travnja 2009. godine u Klinici "Svjetlost", započela je nova era: Z-LASIK procedura za lasersko skidanje dioptrije. Učinjene su prve uspješne korekcije vida na novom ZIEMER FEMTOSECOND LDV LASERU ( "Leonardo Da Vinci " ) u kombinaciji s Allegretto excimer laserom

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Izi ::

Tody je izjavil:

Izi doktorji tukaj nimajo kej dost. On je pomemben v začetku da ti pove pravo diagnozo potem pa več ali manj računalniki delajo zadevo.

Vidim, da še nisi dal skozi to operacijo. Doktor je zelo zelo pomemben.
Kaj misliš, da ti glavo zašravfajo v šravštok, da je ne bi mogel premakniti? In ne samo glavo, kdo misliš da ves čas skrbno pazi, da slučajno ne premakneš očesa?
Za razliko od ostalih operacij tukaj zadeve ne prespiš ali dobiš kakšno narkozo. Če doktor ni dober psiholog in ne bo znal sproti miriti pacienta mu bo vsak sredi operacije pobegnil z mize.
Ker gre za operacijo očesa moraš logično imeti ves čas odprto oko in sredi operacije oslepiš, ker so zgornje plasti očesa odstranjene, da lahko laser struži direkt po leči. Popolnoma slep si celih nekaj minut in marsikoga takrat zagrabi panika, kljub pomirilom s katerimi te malenkost zafiksajo pred operacijo.
Doktor mora torej ves čas skrbno spremljati, kje in kaj laser počne, tukaj gre za milimetrsi premik glave ali očesa pa ti bo laser razrezal celo oko >:D Take zadeve se ne prepušča mašini.
Zraven pa te mora doktor še ves čas miriti in razlagati, kaj se trenutno dogaja, ker drugače ga verjetno ni junaka, ki bi kar mirno ležal potem ko popolnoma oslepiš in ne zaznaš več niti močne luči, ki ti sveti v glavo. Zagrne te popolna črna tema, čeprav imaš oko ves čas na stežaj odprto in spremljaš zadeve. Hudo neprijeten občutek. Čutiš tako ali tako nič ker oko nima živcev, in od vseh čutil ti tako ostane samo še sluh. Če bi se torej znašel še v popolni tišini bi verjetno panično pobegnil z napol razrezanim očesom :D

Upam, da nisem koga prestrašil :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Avenger ::

Sploh ne, ampak mene je prestrašilo nekaj drugega, princip samega postopka pri LASIKu... in sem našel tole:

http://www.lasikcomplications.com/flapd...

Študija:

CONCLUSIONS: The human comeal stroma typically heals after LASIK in a limited and incomplete fashion; this results in a weak, central and paracentral hypocellular primitive stromal scar that averages 2.4% as strong as normal comeal stroma. Conversely, the LASIK flap wound margin heals by producing a 10-fold stronger, peripheral hypercellular fibrotic stromal scar that averages 28.1% as strong as normal comeal stromal, but displays marked variability.


Vir:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1620...
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

gendale ::

lahko greš tudi na PRK, ki nima teh težav
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Izi ::

Zanimivo, ampak mislim, da zadeve ne gre posploševati. Nekaterim ljudem se zadeva enostavno noče zaceliti sama od sebe. Tudi pri nas obstaja menda določen procent ljudi, ki se jim zgornja plast očesa premakne tudi več kot pol leta po operaciji. Tveganje vedno obstaja.

Meni je bilo rečeno, da se celjenje začne šele kakšen mesec po operaciji in po pol leta šele za prvo silo vse drži skupaj :|
Se pravi prvi mesec po operaciji ti oko drži skupaj bolj kot ne samo tekočina in vsako močnejše mencanje ali udarec v oko je usodno saj se vse skupaj premakne.
Sicer pa greš še nekajkrat po operaciji na pregled ravno zaradi tega, da se pregleda kako se ti tisti prerez celi. Pri meni je bilo menda enem letu že skoraj popolnoma zaceljeno. Kako natančno pa to lahko ugotovi z vizualnim pregledom pod mikroskopom pa ne vem.
Kakor pravijo doktorji, ki se ukvarjajo s temi vrstami operacije naj bi bilo po 3. do 5. letih oko spet tako trdno kot pred operacijo. Seveda pa kot pri vseh stvareh lahko trdnost nečesa ugotoviš samo tako, da stvar zlomiš.
Oko testiraš tako, da te kdo s pestjo trešči direkt na uč. Če oslepiš potem ni bilo dobro zaceljeno :P

Če si kakšen boksar potem vsekakor pozabi na operacijo očesa. Človeška evolucija kot kaže ni nikoli predvidela, da bi se moralo razrezano oko sploh kdaj celiti. Zato celjenje deluje hudo počasi, pri nekaterih pa kot kaže sploh ne.

BigWhale ::

Izi je izjavil:

Doktor mora torej ves čas skrbno spremljati, kje in kaj laser počne, tukaj gre za milimetrsi premik glave ali očesa pa ti bo laser razrezal celo oko >:D Take zadeve se ne prepušča mašini.


Ne pretiravaj in ne razsiraj neresnic. Vsaka malo bolj konkretna lasik masina ima moznost sledenja, ce se oko premakne. Laser ne bo nicesar razrezal.

Ravno tako zadevo prepustis masini. Zdravnik mora jasno biti tam ampak masina je precej bolj natancna in zanesljiva za taksno operacijo.

Avenger ::

Gendale: PRK ima pa druge težave... tudi če pustim ob strani dejstvo, da je skrajno neprijeten - po nekaterih podatkih traja cel mesec, da bolečine minejo (po enem dnevu takih, da bi se najraje butal z glavo ob steno) - je vsaj kolikor vem, relativno nenatančen oziroma nepredvidljiv. Meni pa taka operacija pomeni točno nič, če bom imel po operaciji +/-0,25 ali več. Če mi ne morejo zagotovit, da bom imel potem čisto 0, zakaj lepo prosim naj bi odkartal 2 čuka?

Izi, to ni bilo posploševanje, ampak dejstvo, da se pokrovček, ki ga odrežejo in nato položijo nazaj NIKOLI ne zaceli popolnoma. Kot izhaja iz ene izmed študij, se zaceli tako, da so vezi med pokrovčkom in očesom močne največ 1/3 tega kar je običajno pri neoperiranem očesu in poudarjajo da variira od človeka do človeka, torej je dokaj realna verjetnost, da se zaceli manj. Kar pomeni, da je operacija primerna kvečjemu za ljudi, ki večino časa prebijejo v skoraj sterilnih okoljih tipa pisarne, knjižnjice, pilotska kabina, itd. bognedaj da kdaj delaš v gozdu ali v delavnici in ti v oko prileti kos žaganja, železen opilek, random predmet, ali veja ko tekaš po gozdu, ali pa zamašek od šampanjca, frizbi, fuzbal žoga, ročica tvojega dveletnega otroka, ali se pa spozabiš in mencaš oko, ali pa mencaš v spanju..... - ne, temu jaz ne pravim izboljšanje situacije.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

amigo_no1 ::

Izi, imaš dobro domišljijo, a niti približni nisi opisal kako poteka sam postopek v RL.Nametal si en kup flavz, ki se jih nebi branil niti novinar 24 kur & požar reporta skupaj...

Vidim, da še nisi dal skozi to operacijo. Doktor je zelo zelo pomemben.

Ti tudi ne , drugače bi vedel:

ležiš na hrbtu, glavo daš v eno luknjo na mizi, zdravnik kot operater, operacija je vedno dopoldne, max 2 na dan,
opravka imaš z laserjem , ne z kotno brusilko ,
operacija traja cca 1/2 ure zato, ker ti prvo 15-20 minut v oči kapljajo eno tekočino da se "omrtviči" oko, pogled lahko takrat premikaš samo še malenkostno
dobiš en tableto, tako da ne boš zapaničaril - taki niti ne pridejo do operacijske sobe,
dober psiholog mora biti vsak zdravnik, ki ima opravka z budnimi pacienti, drugače bo kmalu brez "strank",
ko ti zdravnik reče gledaš piko v laserju, ta trenutek je najbolj kritična faza, traja cca 20 sekund,
oslepiš na način da bi videl samo temo -> se ne zgodi, temveč vidiš minuto 2,3 psihadelične efekte ala barvne spirale in podobno

Meni je bilo rečeno, da se celjenje začne šele kakšen mesec po operaciji in po pol leta šele za prvo silo vse drži skupaj

Baba čula , ponovno flavze za bikvadrat.
Najbrž si tudi slišal da ti oko dajo v gips ali kaj :D (just in case, da se ne razpadlo) ??

Kakor pravijo doktorji, ki se ukvarjajo s temi vrstami operacije naj bi bilo po 3. do 5. letih oko spet tako trdno kot pred operacijo. Seveda pa kot pri vseh stvareh lahko trdnost nečesa ugotoviš samo tako, da stvar zlomiš.

Edino če ti vrtajo not z bor mašino (in še potem ne bi kar razpadlo, ni to skala granita); resno, si že imel kravje oko v roki ?

Človeška evolucija kot kaže ni nikoli predvidela, da bi se moralo razrezano oko sploh kdaj celiti

Laser odstrani& preoblikuje par 0.1 mm roženice, ni to brušenje parketa.

In da, po operaciji boš imel par dni občutek, kot da imaš v očeh polno finega peska in točil krokodilje solze, v tem času niti pod razno ne smeš mencati po očeh.
Gledanje kakršnegakoli ekrana takrat seveda takisto odpade, najbolje se ta čas predremati oz iti ven ko se znoči.
Najbolj primeren čas za tako operacije je pozimi ali jeseni, ko je mrzlo.

Info od par ljudi, ki so dali operacije skozi (prk, lasik).


@Avenger
Kakor berem tvoje poste, trenutno nisi najbolj za operacijo ?
Čiste nule ti ne more garantirati nihče.
Jebe te skepsa, kaj bi bilo če bi bilo.
Najboljše, da zadevo preložiš nekam v prihodnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Avenger ::

Ne, nisem najbolj za... na operacijo sem pomislil že pred več kot 12 leti, ampak takrat so to sploh šele dobro začeli, pa sem si rekel hej, par let bom pač mel leče in očala potem bodo pa te operacije bolj preizkušene in ziher. Zdaj ko sem uč spet vrgel na to (hehe) sem kar malo razočaran. Jebe me pa samo ireverzibilnost odločitve in možnost, da sem eden izmed tistih nekaj procentov, s katerimi se klinika ne bo hvalila na prvi strani... Tko da ne vem.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Izi ::

amigo_no1, praviš, da imaš info od par ljudi, ki so dali operacijo skozi in trdiš, da veš več kot jaz, ki sem dal to skozi osebno.
A misliš, da sem bil od tistih dveh Apaurinov tako zadet, da sem vse pomešal ali kaj?
Važno, da tvojih "par ljudi" vse ve in ti je dalo pravi info :P

Verjamem, da ste psihadelične efekte in barvne spirale vsi skupaj videli, ko so ti na nekem žuru kolegi razlagali o tej operaciji in so malo pomešali občutke ;)
Med operacijo pa najprej vidiš normalno, potem vedno bolj megleno potem pa za nekaj minut ne vidiš popolnoma nič, si dejansko slep in tudi doktor mi je rekel, da naj ne skrbim, da je vse v redu in da bom za nekaj minut slep, takrat ko ti odstrani tisti izrezani pokrovček.
Z laserjem ti ne švasa kar čez celo oko, ampak vrhnje dele najprej odstrani, da pride direkt do leče, katero potem z laserjem pobrusi na debelino, ki jo izračuna računalnik, potem pa vse skupaj spet nazaj sestavi in ravno tisti deli so potem problem vrhnji pokrovček je napreč samo prosto položen na oko, veka ga ne premakne, vsak dotik ali pritisk z prstom pa ga takoj premakne in gre lahko vse skupaj k vragu.

In bolečine ni ne med operacijo niti po njej. Edino kar je, da kasneje začne oko precej srbeti, in ravno to je problem, ker se ne smeš dotakniti očesa zato moraš kakšen teden ali 2, non-stop, tudi ponoči, nositi prozoren pokrovček čez oko, čez dan pa čez še sončna očala, ker je oko zelo občutljivo na svetlobo. Pa antibiotične kapljice si večkrat na dan kapljaš v oko, da se ne bi kaj slučajno okužilo.
Problem je še, da vsaj en teden ne moreš niti brati, niti gledati TV, kar je hudo dolgočasno.

feryz ::

Kaj pa je s tabo!?
Še isti večer delaš kar hočeš, eno oko je pač prelepljeno, da se ne utruja. Tudi srbi ne tako strašno, kot on pravi, če sploh. Itak nikoli ne operirajo obeh očes istočasno, tako da si funkcionalen.
Čez oko ne nosiš nikakršnega pokrovčka, ampak malo prirejeno kontaktno lečo, brez dioptrije. Pokrovček? WTF!

Med operacijo najprej ne vidiš nič oz. malo. Logično, saj imaš dioptrijo. Najprej ti zareže s skalpelom povrhnjico in jo potisne v stran. Ne odstrani! Nato buljiš v rdečo piko. Ta je jasno meglena. Potem se za sekundo ali dve prižge laser. Ti ga vidiš v obliki pik, ki so zložene v krogu. V tisti sekundi ali dveh, se ti tista pika ki jo gledaš izostri, podobno kot fokus pri fotkičih ali pa pogled skozi daljnogled, ki mu spreminjaš fokus!?. Recimo.
Če je potrebno zažari še enkrat, drugače ne. Popravijo ti povrhnjico nazaj, zalijejo s tekočino, vstavijo lečo, dajo prevezo in brco v rit.
Če me nebi tako prestrašili, bi lahko privozil in odvozil domov sam. Čeprav je zaradi psihe res bolje, da si dobiš šoferja.
Oko pa za vedno ostane bolj občutljivo. Nemoteče, da ne bo nesporazuma, ampak še vedno opazno.

Izi ::

Ti si imel drugačno operacijo kot jaz. Verjetno je za mele dioptrije zdeva bolj enostavna in mnogo hitrejša.
Verjetno odvisno od diopptrije in okvare očesa. Jaz sem imel astigmatizem, + in - na istem očesu. Hkrati so mi popravili tako + kot - in na daleč sem imel celih 7 dioptij, tako da sem na eno oko videl samo še meglo in barve oblik pa nič več.
Pri meni je pol ure šaril po očesu in kolikor mi je znano so mi med operacijo odstranili lečo, ampak mi na koncu niso dali umetne ampak isto obdelano nazaj.
Povrhnjice pa mi tudi ni izrezal v celoti, kor praviš ti, da ti potem porine vstran, ampak jo je pri meni zarezal samo tričetrtine in jo potem odprl kot pokrov, potem mi je odstranil še en del ali eno plast ali karkoli že je tam in nato še lečo in potem več minut nisem videl ničesar več niti svetlobe.

Zna biti, da pri malih dioptrijah in samo + ali samo -, odpre samo povrhnjico in je zadeva hitro končana.
Moram pa reči, da pri meno oko ni sedaj nič bolj občutljivo kot prej. Že po dveh tednih, ko sem lahko odstranil tisti pokrovček, ki sem ga imel nalepljenega čez oko je bilo oko popolnoma enako neobčutljivo kot prej.
Tudi sliko imam popolno brez kakšnih motenj, sem pa slišal, da pri nekih postopkih lahko ostanejo v sliki trajno vidne črte. če pogledaš v svetlo belo površino.

Da si imel drugačno operacijo se vidi tudi po tem da si rekel, da bi lahko vozil avto, jaz namreč prva 2 dneva sploh nisem mogel imeti odprtega očesa vse se je tako bleščalo, da so bila tudi najtemnejša sončna očala presvetla. Prvič sem lahko v TV brez da bi me zaslepilo pogledal šele po približno 10-ih dneh. Po 14 dneh pa je biolo že vse takorekoš kot prej, razen, da nisem več rabil očal, pravzaprav sem se prvi mesec še malo lovil ker sem prvič v življenju uporabljal oba očesa in stereo slika je kar komplicirana stvar za navaditi se. Hoja navzdol po stopnicah je bila huda preizkušnja za možgane :D

V enem letu sem bil 4-krat na pregledu in po enem letu mi je rekel, da se mi je vse skupaj popolnoma zacelilo in mi ni treba več priti. Čez 2 leti sem se že potapljal, na globini 30 metrov sem enkrat ostal brez maske in so kar precejšnji pritiski spodaj pa mi je vse ostalo brez posledic. Zdaj pa je minilo že okoli 10 let od operacije. Lahko, da sedaj že malo drugače opravljajo operacije, takrat je doktor večino stvari še delal ročno. Gledati sem moral pa v belo svetlo točko, ki je bila za orientacijo očesa in ne v rdečo.
Piše pa mi, da so mi opravili postopek LASIK in še ena beseda in nič drugega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

chucki ::

No, jaz imam pregled čez 14 dni pri Dr.Irman, da vidimo, če je operacija za mene primerna. Nošenje leč mi ne ustreza več, ker se mi oko suši in leča ne opravlja svoje funkcije. (malo imam megleno). Dioptrija mi stoji že več, kot 2 leti, imam pa -1.7 ter + 0,50, -1.5 ter + 0,25. Malo me je strah, ker imam cilinder in pravi, da se lahko zgodi, da ga ne odpravi čisto...

Slepa Rozi ::

Hej hej,
no jaz pa sem res ena slepa cvetka, imam dioptrije 10 in 12 :) si morte mislit to katastrfo? Jaz sem pred leti že obiskala Dr.Irmana in dobila prav podoben odgovor, da pri meni je možna samo menjava očesne leče. Ker sem se seveda prav po žensko tega vstrašla sem rekla, nič bomo pa še malo počakali. Zdaj pa sm tam kjer ni muh. In sicer, kar naprej imam težave z očmi pa naj bodo to vnetja ali pa kakšne alergije. Skratka, ne vem več kam pes taco moli. Ne vem a so to mogoče težave psihičnega izvora ali sem pa res en invalid. Nosim mesečne leče, ki so mi do sedaj super služile, sedaj pa se je vse obrnilo na glavo.

Utopično čakam, da mi bo moj junak nekega bližnjega dne povedal, da je thnlogija tako napredovala, da se bom lahko naslednjega jutra zbudila in dejansko vse videla. Beri, Esmeralda :)

Pišuka totalno sem jezna, da imam tako bolne učke. Res, vsakič znova me to čist sesuje in še po vrh vsega sem grafična oblikovalka kar pomeni, da za računalnikom preživim cca. 12ur dnevno. Ah ja, sej ne vem a sem mogla kle vam revežem, ki berete moj post, pojamrat ali res čakam na kakšno rešitev, izkušnjo...

Kakorkoli, veselim se vsake izboljšave

Lep dan vam želim še naprej

Slepa Rozi

Lion29 ::

No tako... jaz sem bil predlani jeseni v ceskih budejovicah v ocesni kliniki lexum, upajopc, da bom uspesno opravil pregled in operacijo, vse v enem dnevu... ko pa sem prisel tja, sem po pregledu razocaran odsel takoj nazaj domov... tudi sam imam previsoko dipotrijo, da bi bila LASIK operacija zame...(~7).

tudi meni je povedal, da pride v postev le menjava ocesne lece...

moram reci, da je cenovno ceska veliko bolj ugodno, 15.000 kron za eno oko aka nekaj vec kot 600e... opravili so ze na 10.000 operacij brez zapletov... oftomologi in okulisti so mi zaupali, da so operacijske masine pri vecini klinik enake, tako da tako visokega stroska pri nas ne opravicujejo... operacija traja nekaj minut...

no jaz sem bil tam s postrezbo zelo zadovoljen.. tudi doktor je bil zelo profesionalen in mi zelel tudi za naprej asistirati (se je zelo pozanimal kake opcije imam za naprej in me je predlagal zdravnikom, ki dobro opravijo poseg zame)..

tak da jaz priporocam!
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lion29 ()

amigo_no1 ::

Rozi
Oči imaš vnete ravno zaradi tega, ker si 12 ur pred ekranom.
Catch 22 ;).

Leče so lahko zoprne če imaš presuhe oči (zehanje & mežikanje pomaga). Delaš pavzo na pol ure ? Če ne, si namesti nekaj od tega http://www.workrave.org , http://themech.net/eyesrelax/ .

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

floyd1 ::

Punca je tudi imela operacijo pri Irmanu v Žalcu (dioptrije žal ne vem, je pa to bilo ca. 7 let nazaj) in je bila zelo zadovoljna, a se dioptrija počasi z leti "vrača" (To so ji tam itak povedali, ker se ji je tudi v času operacije še vedno spreminjala in tega se seveda ne da ustaviti). Na enem očesu ji je naredil "u nulo" na drugem malo slabše, a še vedno sto proti ena v primerjavi s prejšnjim stanjem. Ji je ponudil zastonj "popravek" za to oko (je bilo ravno na meji tiste natančnosti, ki jo garantirajo) čez mesec dni, a se ni odločila za ponovno operacijo. Nekih ekstra problemov nima, edino v "polmraku" pravi, da vidi slabše.

chucki ::

Irman je dobil novi laser, pred 14 dnevi in pravi, da je res odličen. Jaz imam datum 30.8 :)

chucki ::

Evo, jaz sem bil operiran v torek, imel sem pa +1,00 -2,25x180 ter +0,75 -1,75x 175, naslednji dan po operaciji sem imel pregled in pokazal je -0,25 ter -0,50. Levo oko je super in vidim normalno, na desnem pa vidim megleno in čakam, da se stanje izboljša.

luky ::

@chuki kje si bil na operaciji če ni skrivnost, pa še cena?
luky!

chucki ::

Irman, Žalec... 2600 €

Beli_Zajcek ::

Izi je izjavil:

Lahko, da sedaj že malo drugače opravljajo operacije, takrat je doktor večino stvari še delal ročno. Gledati sem moral pa v belo svetlo točko, ki je bila za orientacijo očesa in ne v rdečo.
Piše pa mi, da so mi opravili postopek LASIK in še ena beseda in nič drugega.


Jaz sem imel operacijo cca. 4 leta nazaj pri Moreli. Gledal sem v ZELENO točko. Zelena je neprimerno boljša kot rdeča ali buhnedej plebejska bela. Bele se izogibajte kot hudič križa!!! :))

Operacija je bila 1000€ za obe očesi, eno naenkrat, 2 tedna razmika. Vidim perfektno, obe dioptriji so 0,0, tudi cilinder, ki sem ga imel na enem manj, na drugem več je preteklost. Nimam nobenih problemov z nočnim vidom, je pa res, da sem šel na operacijo dokaj neinformiran o možnih slabih posledicah. Šele kasneje sem prebral tudi "laser surgery gone bad" štorije.
Operacija sama je neboleča, malce vohaš praženje tvojega očesa, oziroma leče. V kritičnem momentu, ki res traja samo kakih 10-15 sekund te še posebej obvestijo, da ne umikaj pogleda stran od ZELENE (superiorne >:D) pike. Bolečine se začnejo kasneje, po operaciji. Dobiš prevezo, mazilo in eno močno tableto. Naslednji dan ni najprijetnejši, jaz sem ga preživel doma. Je pa potem iz dneva v dan bolje. Tako z bolečino kot vidom. Petnajsti dan po drugi operaciji sem lahko brez težav bral časopis (prej so črke malce migetale, če sem uporabljal obe očesi).

5er--> ::

Ima kdo od operiranih probleme s suhimi očmi?

chucki ::

Si imel 0,0 takoj po posegu ali se ti je ustalilo s ćasom? 5er, suhih oči 3 dni po operaciji nimam, imam pa desno oko še vedno megleno.. :8)

luky ::

chucki je izjavil:

Si imel 0,0 takoj po posegu ali se ti je ustalilo s ćasom? 5er, suhih oči 3 dni po operaciji nimam, imam pa desno oko še vedno megleno.. :8)


Napiši nam kdaj ti se bo desno oko popravilo. Sam se odločam za to pa imam neki strah, pa ne za poseg ,ampak potem kako bo to vse skupaj.
luky!

DarkSite ::

chucki je izjavil:

Evo, jaz sem bil operiran v torek, imel sem pa +1,00 -2,25x180 ter +0,75 -1,75x 175, naslednji dan po operaciji sem imel pregled in pokazal je -0,25 ter -0,50. Levo oko je super in vidim normalno, na desnem pa vidim megleno in čakam, da se stanje izboljša.


Chucki, praviš da so ti po operaciji izmerili -0,25 in -0,50. Zdej me zanima, zakaj je tako odstopanje in zakaj niso naredili tako, da bi imel 0,0?
Praviš tudi, da vidiš na desnem očesu malce megleno. Ali ni to zaradi tega, ker imaš na desnem očesu -0,50?

Tudi mene namreč zanima operacija. Najbolj se bojim zapletov po operaciji.

Ramon dekers ::

Hint: ne delaj operacije, če se zatakne je pizdarije. Lahko da ti dobijo 0.0, samo se problem naredi ko ti oči začnejo zatekati, solziti. Kaj boš potem, celo življenje nosil s seboj kapljice.

EDIT: solzijo in zatekati začnejo če se operacija zatakne, vemd da je to normalen pojav čiđčenja zrkla, a kaj hudiča ko se to stalno dogja (če se zatakne).

Zgodovina sprememb…

chucki ::

Men je že pred operacijo rekel, da ne bo 0, ker sem imel velik cilinder. Na levem je 0,50, desno je 0,25 , ampak se mi je že to pred operacijo dogajal, ko sem nosil leče, da se mi je desno oko občasno zameglilo.

chucki ::

Uspešnost operacije

Uspešna operacija dioptrije je tista, kjer se odstrani načrtovana dioptrija in ni trajnih slabih posledic na očeh in kvaliteti vida.

Rezultat je odličen, če je dioptrija po operaciji med +0,50 in - 0,75 in tako očala ali kontaktne leče niso več potrebne. Po naših izkušnjah več kot 95% operiranih pacientov vidi na daljavo ostro, brez očal. Le 5% operiranih pacientov potrebuje za povsem oster vid očala z minimalno dioptrijo.

Beli_Zajcek ::

chucki je izjavil:

Si imel 0,0 takoj po posegu ali se ti je ustalilo s ćasom? 5er, suhih oči 3 dni po operaciji nimam, imam pa desno oko še vedno megleno.. :8)



Rabil sem 1 mesec do zelo dobrega vida. Po ene 2 mesecih pa pol pa sem videl res v piko natančno. Nikdar nisem imel problemov s suhimi očmi, tudi sončna očala niso nujna zame.

chucki ::

Se pravi, da mi lahka še dioptrija pade ali pa naraste?
««
3 / 17
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Operacija oči (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11923309 (2989) Gagatronix
»

Očala: ZA ali PROTI ?

Oddelek: Loža
409277 (1379) Eliaz
»

Laserska operacija za oči

Oddelek: Znanost in tehnologija
124406 (2329) DuleKrtola
»

Laserska korekcija vida

Oddelek: Loža
247486 (6233) gnss
»

Kako odstraniti dioptrijo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7921748 (15905) Bananovec

Več podobnih tem