» »

LINUX

LINUX

SkIDiver ::

Mene zanima kok so kej obstaja gonilnikov in programov za Linux, pa kerga mi priporočate za prvo uporabo. Glede preskoka iz Winsu na Linux pa ni treba pisat ker bom še vseeno uporablov winse na enem kompiču.

Lahko poveste kera verzija linuxa zasede najmanj prostora na hdd-ju za informacijo?

xpozed ::

Za gonilnike je kr dobr poskrbljen (odvisn kok nove komponente mas)(ni jih pa tok k za winse, pa se kompajlat mors stuff). Jst ti osebno priporocam Linux ManDrake 8.1! pa velik uzivancije

roscha ::

A bi lahko še malo bolj na splošno vprašal? Hardwara Linux pozna kar precej. Napiši katere komponente imaš,pa ti bo lažje odgovorit kaj ti bo delalo in kaj ne. Tudi periferije ne pozabi: tiskalniki, scannerji itd. Najkrajše inštalacije ni. Najkrajša varjanta je 1 disketa, potem pa vse do 10Gb++. Vedno se lahko sam odločiš kaj inštalirat in kaj ne. (Vsaj v Debianu) Za začetnike ti svetujem distro Readhat ali Mandrek. Ups Mandrake. Čeprav obe varianti iz srca sovražim. Win style pač, klik, klik, next, next. Kaj hudiča se je pa med instalom dogajalo pa sam bog ve... Če pa se hočeš kaj NAUČIT (hard way) pa svetujem Debiana ali Slackware.

by!

JLP ::

Ja za drajverje je odvisn od razširjenosti naprave, pa od proizvajalca naprave, kulk kej podatkov on da na voljo da pol lohk folk napiše drajver. Mal poglej na stran Linux Hardware Database kjer dobiš mal več podatkov kako kej deluje kak hardware pod linuxam.
Za distribucijo bi pa priporočov Mandrake 8.1 al pa Red Hat 7.2.
Live long and prosper!

SkIDiver ::

Tiskalnika ne bom nucu. Skenerja ne. Mogoče miša oz touchpad tipkovnico pa občasno. Linux bom potreboval v avtu oz. za comp v avtu. Za linux sem se odloču ker je izjemno stabilen. Zato nucam verzijo, ki zavzame čim manj prostora na hdd-ju. Glede gonilnikov je pa tko. Grafična od ATI-ja z TV-OUT izhodom. Dotično še ne vem katera. Pa za zvočno kartico. Mogoče še za kako zadevo.

dr.J ::

Za driverje poglej na http://www.xfree86.org/4.1.0/ati.html
in na on-line dokumentacijo na istem mestu. Pa na Google ne pozabi! Vse večje distribucije imajo hardware database, kjer je točno napisano, kaj je podprto. Mislim, da je SuSE tu najbolj natančen.

Gh0st ::

Pri Linuxu je znano to, da lahko porabis toliko prostora kot ti pase. Pri najnovejsih distribucijah ti najmanj zavzame okoli 100MB, pri starejsih pa okoli 80 MB. Pa tja vse do 3GB :(
Pri gonilnikih je tko: moras jih "vdelati" v kernel (jedro) kot nalozljive module ali prekompajlan kernel...Malo studiranja in zajebavanja, pa se garantirano sistem ne bo sesul zaradi gonilnikov...:P
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

SkIDiver ::

Jz nucam v bistvu sam neko ogrodje. Ne kj velikega. Pol bo to ravno prav.

Maximus ::

A je SuSe težek za začetnika (preklop z Win na Linux)?

LP!

SkIDiver ::

Kaka je razlika med suse, meandrake, red hat pa kaj vem še kaj sm slišu? Lahko to razložite na meni razumljiv način?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

darh ::

Slackware, Mandrake, SuSe, Debian, RedHat in ostale so DISTRIBUCIJE... le-te so naredila pojetja (v večini z istim imenom) ki so skupaj spravila programe ki jih dobiš zraven neke distribucije ipd ipd... Razlikujejo se pa med drugim tudi v datotečni strukturi, torej kje najdeš kako zadevo...
to je tko v simple razloženo... če češ kaj bolj podrobno ti bo pa kak guru povedu an ;)
Excuses are useless! Results are priceless!

Gh0st ::

V bitsvu niti ni tko:-(
Linux je samo jedro. Torej samo z jedrom OS-a ne mores poceti nic. Zato so razna podjetja (recimo Red Hat) zacela poleg kernela pečt na CD-je tudi razne programe in "priboljške" ki olajšajo delo z Linuxom in ga tudi naredijo uporabnega. To ni recimo tako kot Windowsi, ki so en butast OS, brez smisla, kjer mas vse za placat.

Se pravi Mandrake linux je v bistvu Slackware Linux z rpm paketi. Prva distribucija je bil Red Hat (se mi zdi) in ta je bolj za zacetnike in je tudi precej stabilnejsa od recimo Debiana, Madraka ali Caldere, potem je tu Slackware, ki je zelo zanesljiva distribucija in zelo spostovana in zahtevna za uporabo. SuSE je nemška distribucija in se en razlikuje kej dost od Red Hata. Jest ti priporocam Red Hat ali SuSE. Potem ko bos obvladal zadevo pa presedlaj na Slackware.
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

SkIDiver ::

Še eno vprašanje. Linux torej temelji na jedru, ki je osnova. Nekdo mi je reku, da linux ne smeš ustavljat na hadr way (restet, kabl potegneš vn iz vtičnce), da se mu potem obnavlja jedro in da to traja? Kako je s tem drži ali ne drži?

dr.J ::

Sk|Diver, vzemi v roke knjigo Linux z namizjem KDE v slovenščini. Tam je veliko stvari razloženih. No, če potegneš kabel ven, kaj delajo windowsi? Iščejo napake v datotečnem sistemu. Scandisk ipd. Nekaj podobnega dela Linux, če ga ugasneš na hard way.

roscha ::

Ghost: Od kje hudiča ti ideja da je Debian manj stabilen distro od RH? RH je imel kar ene par izdaj z "majhnimi" bugi. Ena je bila še posebej popljuvana, 6 se mi zdi. Pa od kje je ManDREK v bistvu Slack z rpm? Thaa? Samo firbec me matra.. Glede na to da je instaler Slacka in Mandreka kot noč in dan, pa še različne pakete uporabljata. Sicer pa ni kaka preveč huda umetnost tudi na Debianu uporabit rpm pakete.

by!

SkIDiver ::

dr.J na žalost sm zgubu nekje izkaznco pa jo ne najdem zato iz zanimanja prašam. Sicr pa kdo bo bral knjigo k je zihr debela ko sam vrag.

Gh0st ::

Roscha:
Nestabilna je bila verzija 5.1. Sicer pa je stabilnost sistema odvisna tudi od uporabnika. Debian uporablja en svoj bedn sistem, ki je sedaj na sreco izboljsan. Verjemi mi, ker sem preizkusu vse distroje!!!!!!! Bom že vedu!
Upam da ves da Slackware uporablja tgz pakete, in Mandrake je ista zadeva kot Slackware 6.5, samo da ima namesto .tgz paketov .rpm!!!!!! Seveda je nekaj programov spremenjenih in dodelanih, ampak to predvsem pri novejsih distrojih...
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

roscha ::

Gh0st: OK. Ne bom se kregal glede stabilnosti. Vendar sem tudi sam na brzino preletel kar nekaj distribucij, vendar me ni nobena od "opevanih" posebej impresionirala. RH in Mandrake sta za moj okus preveč načičkana in win-like. Click next & fuck your brains out what went wrong. Slack bi bil še sprejemljiv, ampak se mi je zdel install prezahteven. Zdaj verjetno niti ne več. Tako da sem obstal na Debian-u. Na deb paketih ne vidim nič čudnega, isti šmorn kot rpm. Dselect deluje povsem spodobno, tudi z apt-get instal xxx se še bolj spodobno inštalira stvari. Dependencies obvladata oba načina. Si imel v mislih še prdpotopni dpkg? Jah, ta je pa že nekaj časa out. Pa še nekaj mi je všeč pri Debianu. POPOLNOMA je free.

by!

Gh0st ::

Mah sej anywayz...
Jest mam Red Hat 7.1 z Window Makerjem, po novem pa tud Slackware 8.0 seveda tudi z Window Makerjem. To je sigurno najbolj zakon Window Manager za Linux. Zame...Da ne bo pomote...
Zdej ko mam na disku Slacka in RedHata, si bolje predstavljam razliko; RH ma ful ene brezvezne navlake, ki sploh ne sluzi svojemu (ali nobenemu) namenu. Slack ima zelo simpl installation sistem...jest sm sicer rabu neki cajta da sm se privadu ampak mi ni zal. Slackware je sigurn boljsi od RH. Spet po mojem mnenju, da ne bo pomote!
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

nsignific ::

roscha: a recimo mandrake pa ni POPOLNOMA free? ker ce ni pol sm ga ukradu....

roscha ::

nsignific: Ne da se mi preveč nakladat. Najprej si preberi tukajle prvi stavek, potem pa še podrobnejšo razlago tukajle.

by!

dr.J ::

Sk|Diver: knjigo imajo pri Pasadeni. Brez branja se Linuxa ne boš naučil; v knjigi pa je vse to zbrano skupaj. Presodi sam.

Sicer se pa v tem threadu sprašuje o driverjih za linux, ne pa o tem, katera distribucija se komu bolj dopade. Odprite svojo temo in se pregovarjajte tam! Večina itak hvali tisto, s katero je začela.

nsignific ::

drj zaceu sm z dist. BestLinux in je niti malo ne zagovarjam.

roscha Debian izjavla da je izumu cist nov pomen besede free oz jo je skombiniru z vecimi pomeni tko da je bla tvoja izjava nefer. sploh pa uporabnika prav malo briga pod kaksnimi pogojo so bili programi narejeni, dokler so zastonj.

roscha ::

nsignific: Misli si kar si češ, samo falil si poanto. Jaz osebno se z Debianovo filozofijo strinjam, ostali pa po želji. Vedno vsi na programe gledate samo s stališča "home userja". Ma tam te tako ali tako boli qrac za licence, za doma so tudi winsi free. V firmah z recimo 300 PCji v mreži pa so licence ža kar zajeten kup denarja.

Še kot zanimivost: časopisna hiša Delo ima v uporabi striktno Linux-a. Menda imajo samo 1 (en) wintendo box, da na njem furajo Encarto ter Tis. Hmmm?
by!

dizel ::

roscha: wintendo box....mwhaha..ta je dobra, res dobra...>:D. Sicer pa je z licencami v velikih podjetjih, čist res, pol morš met pa še kak office, pa še to, pa še ono, pa se nabere. Med študijem pomagam kot admin v eni firmi s 70 userji in sam teh Win in Office licenc je za ohoho denarja, za take situacije morš pa pol mal širše gledat s temi licencami.

CaqKa ::

mislim da je linux free.. navem zakaj se posebej povdarja da je debian free... če so pa vsi linux distroji free
roscha sorry samo tvoj post zgleda tak kot da je samo debian zastonj za ostale linux distroje pa je treba placat...
btw a mi lahko kdo pove zakaj je ftp.suse.com tak počasen?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

JLP ::

CaqKa
Niso vse distribucije 100% free (s tem ne misljo na dnar ampak na svobodo) tko kot je Debian. Nekatere distribucije majo na primer zravn programčke, k niso licencirani pod licenco kot je GPL, se prav s kodo ne morš delat al pa jo razširjat kukr hočš (nis svoboden (free) pr tem koko in kaj boš s kodo delov). Možn je clo da koda sploh ni na voljo.
Live long and prosper!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JLP ()

Gh0st ::

JLP:
Tole je 100% napacno. Noben ne sme prodajat linuxa zarad tega da bo kej zasluzu. Se pravi, ce da v javnost nekaj kar je v zvezi z Linuxom, je avtomatsko pod licenco GPL/GNU, se pravi da je zastonj!!!!!!
Distribucije je treba placat (original Red Hat server je 10k SIT), zato ker se je najdu folk, ki se je potrudu in poiskal programe, spravil to v delujoco celoto in pokril stroske pakiranja, postnine, pecenja CD-jev....To stane!!!!!
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

JLP ::

Nope. Dej preber enkat licenco an. S temu lahk delaš kar hoč. Tud prodajaš lohk Debiana za 50000S SIT pa nav nč narobe. Edin kar je je da more bit koda na voljo od vsga tvojga paketa pa da če kej spreminaš kodo morjo popravki bit na voljo in sotware popravlen tud na voljo pod GPLom. In tist k tvoj popravlen program ma pol lohk spet z nim počne kar ga je volja in ga lohk on prodaja za velke denarce al pa ga zastonj al pa za ceno kukr nuca za material naprej prodaja.
Live long and prosper!

Gh0st ::

Jah samo a se ti splaca?????!!
Ce ti prodajas Debian za 50k SIT in zraven das celotno kodo, bo vsak, ki se kej spozna naredu tako kot ti in mu ne bo treba placat 50k SIT za tvoj zmazek...
Programov pod licenco GPL se ti enostavno ne splaca prodajat. Ker jih lahko uporabniki prosto prepecejo...
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

JLP ::

Seveda se ti ne splača. Sej fora je da maš svobodo in da lohko. Vse je odvisn kaj ti hočeš in kaj ne.
Live long and prosper!

CaqKa ::

sicer licence gpl nisem bral samo ce ti pravis da lahko vsak dela s tem kar hoce, like prodaja po 50ksit, kaj mi ce potem taka licenca :)
nekdo se bo recimo trudil par mescev z kaksno kodo nakar bom jaz butec to kodo pobral spremenil par stavkov in jo naprej prodajal za mastne pare.. seveda si je kriv tisti ki je izdal kodo pod open source.lol
totoi linux svet mi je vedno bolj čuden :)
upam da primoz kode za svoj forum nebo dal na gpl licenco>:D

JLP ::

Hja sam tvoja koda popravlena more bit tud pod GPL pol izdana in vsak k bo tvojo kodo popravlov more tud pod GPL izdat kodo. In s tem se more tud vidt kaj je popravlen, kdo je popravu. Tko da verjetn tvoje kode itak noben kupu nep za tko nore količine dnarja. Namen GPLa je u bistvu prosto razširjanje izvorne kode, pa da se z njo dela kar hoče sam da more pol bit zadeva k uporabla nekej licenciranga pod GPL tud naprej licencirana pod GPL in se tko ohranja tista poanta prostega razširjanja. Seveda gre pa to u nos kakim korporacijam. Recimo da je nekej u GPL licencirani kodi zlo hudo narjenja in ena korporacija to uporab u svojmu programu katerga koda pa ni lecincirana pod GPL in se recimo kode ne da pogledat in da zej to prodajajo za ogromne vsote denarja. Predstavlej si zej da bi na sodišu rekl da bo en kodo te korporacije pregledov da vidjo če je vse legalno uporableno. Ja kaj bo firma se bo že pred tem kej tega tko branila da bo probala prsilt zakonopisce da GPL kodo označjo za ilegalno, programe pod GPL pa kot nek virus. In to ene firme že na zelo očiten način delajo.
Live long and prosper!

SkIDiver ::

Sem dubu novo izkaznco, tko da bom dubu tudi knjigo o LINUX-u

roscha ::

Edino JLP je dojel v čem je poanata vsega skupaj. Evo vsaka čast. Za ostale bi najraje rekel da ste zaplankani, samo to ni res. Piratiranje "svega i svačega" hitro pusti na ljudeh vtis da so že shareware programi free. Kdor ima voljo in čas naj si ogleda Debianovo stran in si v detalje prebere njihovo pojmovanje FREE softwara. Že navaden usran Nvidiinin 3d driver za Geforce ni več free, ker se ne distribuira suorce. Povsem pravilno. Ker ni suorca, se Nvidia lahko kadarkoli zamisli in začne drv. zaračunavat. V nasprotnem primeru bi bilo to nemogoče. Tudi Netškrape ni povsem free, kajti podjetga ga morajo plačat, itd. Saj Debian ni zagledan sam vase in ne preprečuje uporabe non GNU/GPL programov, samo to ni v njihovem interesu. Eh, preveč nakladam kot sem že dejal za 99,9% uporabnikov je za domačo uporabo pod (kao) free licenco tudi Autocad, in še marsikater program (cenovno) tega ranga. Torej ne se obremenjevat. Takšni ki pa vedo za kaj se gre pa tega verjetno ne vedo za brez veze..

Jao sem zamutil, pa naj bo. (Intoxicated)

by!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri linux za domače delo?

Oddelek: Operacijski sistemi
372608 (1785) gpg
»

prvi Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
554918 (3878) mile
»

Linux distribucije

Oddelek: Operacijski sistemi
241615 (1079) borchi
»

Keri Linux

Oddelek: Operacijski sistemi
201509 (1140) CaqKa
»

Kater paket Linuxa mi priporocate?

Oddelek: Operacijski sistemi
372394 (1873) Cr00k

Več podobnih tem