» »

signal za nižjo tarifo

signal za nižjo tarifo

rapvirus ::

torej zanima me sledeče.ali pride kak signal ko se iz visje v nizjo tarifo strom preklopi in na kak nacin ga lahko izkoristim da bi mel na dolocenih napravah strom sam ob nizji tarifi. odprt sm tudi do kakrsnih koli drugacnih predlogov.

kekz ::

Iz transformatorske postaje vodi posebna signalna žica za preklop tarife. V energetskem kablu (3-faznem) so namreč 4 debele in na sredini ena zelo tanka žička.
Nekje električarji (najbrž ne povsem legalno) pustijo, da na to žico priključiš tudi kak svoj rele, da je krmiljen natančno na preklop tarife.

Brane2 ::

Kot vem, pošilja Elektro skozi mrežo precej solidno viden digitalni signal za preklop.

Tvoja naprava lahko zazna ta signal, lahko pa enostavno prklopi ob določenem času, seveda za to potrebuje vdelano natančno uro, ki jo je verjetno treba na vsake toliko sinhronizirati...
On the journey of life, I chose the psycho path.

bobby ::

nižja tarifa: frekvenca omrežja oz nihanja napetosi 49,5Hz
Višja tarifa: frekvenca omrežja oz nihanja napetosi 50,5Hz

bli enkrat na ekskurziji v eni elektrarni in je bilo zastavljeno točno tako vprašanje.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

SaXsIm ::

bobby: zanimivo. Ko sem u soboto delal v elektrarni, so stikalci generator vseeno sinhronizirali na 50hz:8)
SaXsIm

bobby ::

ok. vsaj tko so nam raztolmačli,.. no sicer cca 15 let nazaj ampak,..
no pol pa k ti v elektrrni delaš, bi lahko razkril misterijo :D
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

SaXsIm ::

no, sej ne delam redno v elektrarni, le kot dijak :D Sicer je možno tako kot si ti rekel, vendar so v soboto okoli 9h vseeno sinhronizirali na 50hz. Lahko pa da pride do nihanja frekvence v trenutku preklopa. Ne vem, zato ne bom pametnjačil. Naj brane2 pove, ali pa kdo drug, ki se spozna na te stvari.
SaXsIm

LordTado ::

mislim da se ti ne splača teh tarigf gledat.
sem mel enkrat dve tarifi pa so mi odsvetovali,so rekli da nič ne profitiraš,
ker je finta v tem da se ti bojo naprave skoži prinižji tarifi šle toliko dlje ,npr bojler ali hladilniki ...skrinje

če pa maš priklopleno skozi pa ti manj potroši,verjami..

ajde vso srečo

Ch4N93 ::

glede frekvenc: ne vem kako bi števec zaznal razliko frekvence in ustrezno preklopil tarife...

zanimiva povezava, ki pojasni nekaj stvari, zna pa kdo biti tudi presenečen (glede obračunavanja porabe).
Ni nam lahko...

Highlag ::

Frekvenca omrežja se sigurno ne spreminja. Je fiksna na 50Hz

Pošljejo sinhronizacijski impulz. Imamo doma vgrajeno digitalno uro ki počne ravno to. Ko prestreze signal, števec el. toka preklopi na drugo tarifo.

Včasih so bile te ure mehanske. Torej en elektro motor, ki je navijal uro, potem so pa bile na vrtečem disku fiksno nastavljene vrednosti zatičev, ki so ob nastavljeni vrednosti sporžile preklop števca na štetje porabe poceni el. toka. Uro je poganjala listna vzmet (kot v ročni uri recimo). Seveda je bilo vse zaplombirano, saj bi drugače s pomočjo izvijača lepo nastavil dražjo tarifo za 5min/dan ostalo pa na poceni .. >:D
Never trust a computer you can't throw out a window

Azrael ::

@bobby:

Frekvenca omrežja se ne spreminja, to bi pomenilo da v vseh elektrarnah, ki so vključene v nek elektroenergetski sistem (npr. EU) istočasno spreminjajo vrtljaje generatorjev (ni drugega načina za spreminjanje frekvence).

Slaba ideja, sploh ob dejstvu, da je podfrekvenčna zaščita nastavljena na 49.5Hz in nadfrekvenčna na 50.5Hz. Če frekvenca omrežja uide iz teh okvirov, pride do takojšnega izpada omrežja. Tista izjava na ekskurziji je bila khm, mogoče so testirali kritičnost udeležencev.

@LordTado:

Nižja tarifa je uporabna za gospodinjske stroje in naprave, ki ne obratujejo ves čas, če seveda njihov hrup ni moteč (pralni, sušilni, pomivalni stroj itd...), saj je sedaj med delavniki nižja tarifa samo ponoči. Za hladilnike pa delovanje samo na nižji tarifi ni priporočljivo, preveč možnosti, da se bo vsebina pokvarila. Dobro izoliran bojler lahko, če čez dan ni nikogar doma.

Ostalo je že Brane2 povedal, elektro pošilja nek digitalen signal, ki potem preko releja krmili števec in v nekaterih primerih, (če je razdelilna omarica tako narejena) še kontaktor, ki vklaplja porabnike, ki naj bi delovali samo na nižji tarifi (npr. TA peč).
Nekoč je bil Slo-tech.

bobby ::

hIGHLAG: VSE LEPO IN PRAV VENDAR JE V TEJ TEORIJI EN KIKS:

kako je mehanska ura vedela, kdaj so prazniki?? sorry, vsak mesec posebej odčitavam ta sranje pa me je tud zanimal, kako za vraga ve, kdaj preklopit. sem šel čekirat če se ob desetih res prestavi na nižjo tarifo pa take fore. ina zadeva deluje, pa ni digitalni števec. dej nej nekdo k je na elektru vpraša, me firbc matra, nč druzga.

še neki sem se spomnu. itak če bi šel modat ta števc, bi te po prstih usekal, ker bi pač mogu (kot je že edn omenu) plombo odbit, to pa stane, kazen pa to.

ok ok priznam, moje znanje se upira na 15 let nazaj :D :D

Need update!!

to z digitalnim krmiljenjem mi je pa jasno, tle niti pod razno ne bom uporekal.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Jackal ::

kako je mehanska ura vedela, kdaj so prazniki??


Mehanska ura NE ve kdaj so prazniki in uporablja normalno nastavljeno tarifo za tisti dan. Uporablja samo dnevni/tedenski način delovanja in preklapljanja med tarifama.
Smo imeli (oz. še imamo) v naši elektro omarici uro za celotno naselje. Pred kratkim so jo majstri prišli zamenjat z digitalno, ki ima vprogramirane tudi tarife za praznike.

balocom ::

Pr nas so so enkrt tarifno uro vn dal (jo mamo zdej v kleti). Krmiljenje je najbrž čez tisto posebno žičko kakor je omenjeno višje.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Pyr0Beast ::

OMG, koji BS, menjanje frekvence za 1Hz. 8-O

Frekvenca je točno 50 Hz, nič več in nič manj.
V hidroelektrarni generator sinhronizrajo tako, da;

Priklopijo ga na štrom kot navaden elektromotor.
Ko se začne konstantno vrtet spustijo vodo čez turbino in elektromotor postane generator. Čist simple.

Zdaj se uporablja za krmljenje ur frekvenca tam nekje 18kHz. Čist lepo gre do ure, čez navitje v števcu pa ne.


Glede tiste mehanske ure.
Večina je imala preprost mehanizem, ki jim je omogočal delovanje na feder za kakšne 2 dni brez elektrike. Po enih 2h urah se je tisto navilo in je bilo kul. Nekatere so imele tudi mehanizem za vidende, ko se je krogec (24h) petkrat obrnil se je vključila nižja tarifa, ko se je še 2x se je preklopilo na višjo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

balocom ::

Aja, pozabu oment notranjo sestavo tiste ure...
Ma dva ogromna upora (da ne rab transformatorja), čip, oscilatr, pa motorčk, ke dobiva inpulze iz čipa.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Azrael ::

@Pyr0Beast:

Na tak način bi se dalo zagnati samo majhen asinhronski generator. Pri večjih močeh, bi to pomenilo nepotrebno trošenje električne energije in obremenjevanje generatorja ter njegovih stikal. Zagonski tok mirujočega asinhronskega motorja je 7 do 10x nazivni tok, tudi ob uporabi načinov za zmanjšanje zagonskega toka.

Mnogo bolj elegantna rešitev je cel stroj s pomočjo turbine naviti na sinhronske obrate in šele takrat vkopiti generator na omrežje. Takrat je vklopni tok manjši od nazivnega. Šele potem se počasi povečuje moč turbine do te mere, da generator začne oddajati nazivno moč.

Pri sinhronskem generatorju, v primeru, da nima dušilnega navitja na rotorju, bi pomenil vklop mirujočega generatorja na omrežje, uničenje le tega in/ali pripadajoče opreme. V primeru dušilnega navitja (neke sorte kratkostična kletka) bi generator štartal z vsemi slabostmi asinhronskega motorja.

Ni vredno.

Običajen postopek vklopa sinhronskega generatorja na omrežje, gre nekako tako (zelo poenostavljeno):

- najprej se s pomočjo turbine generator spravi praktično v sinhronizem (da ima frekvenco malenkost različno od frekvence omrežja, razlika do največ 0.1Hz, običajno manj)
-vzbujanje generatorja se nastavi tako, da je napetost generatorja enaka napetosti omrežja na katero se bo generator priklopilo
- ko sinhronoskop, pokaže, da se pokrivajo faze generatorja s fazmi v omrežju se generator priklopi na omrežje.
- počasi se povečuje moč turbine in po potrebi vzbujanja (odvisno od tega kakšen režim delovanja zahtevamo od generatorja), da generator doseže nazivno moč.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Pismu, pa vem, da neki skoraj takoj priklopijo. Mogoče vzbujalno navitje ??? Sam dvomim. . .

No, v glavnem. Zagon in zaustavitev generatorjev, ni glih nekaj, kar bi vsak dan počeli, ker to sigurno traja, posebej v kakšnih TE in NE, kjer moraš še na 'kotel' pa turbino paziti, da se ti ne zarosi, ker pol imaš j...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Azrael ::

Res je, kotle in parno turbino je treba počasi ogreti in pri velikih močeh to traja precej ur. Če bi hiteli, bi uničili opremo. Že za majhno parno elektrarno na Jesenicah (3MVA), ki ne obratuje več, so rabili za ogrevanje turbine ~3h.

Vodne turbine tega ne potrebujejo, le počasi je treba odpirati in zapirati tkačni cevovod, drugače cevovod zaradi hidravličnega udara eksplodira in voda poplavi elektrarno. Izurjen strojnik tak generator spravi na omrežje v nekaj minutah.

Ampak v vseh elektrarnah, kjer sem bil, so generator začeli vrteti s turbino. Strojnik, ki pozna elektrarno ve, koliko mora odpreti vodo ali paro (odvisno od tipa elektrarne), da generator hitro doseže prave obrate (mazanje ležajev je slabo pri nizkih obratih). Zato res izgleda, kot bi generator zagnal z elektriko, sploh, če strojnik vode ali pare ne odpira z velikim kolesom nataknjenim na še večji ventil, ampak s pomočjo stikal.
Nekoč je bil Slo-tech.

SaXsIm ::

Ah kaj bluzita. V termoelektrarnah to poteka mnogo hitreje. Kakšne tri ure? V brestanici (TE Brestanica) se komplet turbina od zagona do priklopa na omrežje in oddajanja naročene količine elektrike zaganja cca 45 minut. To v popolnoma normalnem režimu. Drugače pa obstajajo druge procedure (minutna rezerva, black start), pri katerih se hladna turbina prižge v nekaj minutah. Recimo black start, to je štart, pri katerem se energija ne oddaja na distribucijsko omrežje ampak na lokalni daljnovod TE Brestanica - NE Krško; uporabno za izpade nuklearke (hlajenje, regulacija). Ko leti nuklearka ven, je Brestanica notri v zelo kratkem času. To je tudi primarna naloga te elektrarne - zagotavljanje energije NEK med remontom in ob izpadih. Sedaj ko je dograjena je namenjena tudi rezervi celotnega omrežja. Mislim da je 21.7. (nisem siguren, ne spomnim se datuma, vendar sem skeniral poročilo) Šoštanj letel ven, takrat je šlo za minutno rezervo (se mi zdi). No vglavnem, če se nebi vse skupaj hitro zalaufalo, bi se komplet elektro-energetski sistem Slovenije podrl.
Vem da sem sedaj malo zabluzil, ampak nekaj me je prijelo, da sem povedal to. Tudi ni nujno, da je vse res, toliko se spomnem iz dokumentacije, ki sem jo prebiral, medtem ko sem jo skeniral. Lahko tudi, da sem kaj narobe razumel. Vendar bi načeloma moralo biti to to.
SaXsIm

Azrael ::

@SaXsIm:

Nič ne bluzimo. Opisujemo različne stvari, to je to.

Jaz govorim o klasični parni elektrarni, ki ima vgrajene parne turbine (npr TE Šoštanj, JE Krško itd). Ti pa nasprotno govoriš o plinski elektrarni Brestanica, ki jo poganjajo plinske turbine, kar še zdaleč ni isto. Je pa namen Brestanice točno to kar si opisal.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Plinske turbine se prižgejo skoraj tako, kot prižgeš motor od avta. In dosežejo 87% navedene moči po eni minuti.

Glede navadnih turbin. Kotel je treba prvo lepo segreti, nato pa še turbino, če se na turbini začne pojavljati kondenz si ga naj..
.. tista turbina je blazno močna, tako je tudi curek pare, v kolikor so notri kapljice vode, turbino čisto poje. Dejansko je tako, kot, da bi s puško strelal v pleh, podoben efekt imajo vodne kapljice.

No vglavnem, če se nebi vse skupaj hitro zalaufalo, bi se komplet elektro-energetski sistem Slovenije podrl.
Brez skrbi bodi, da fantje pri elektrotu dobro vejo, kaj delajo. Cel elektroenergetski sistem. Ma ja, majo kr še nekaj zalog, sicer lahko pa energijo tudi uvažajo. Če se Elektroenergetski sistem podre, najprej odklopijo velike porabnike (jeklarna prvo ven leti, nato pa kakšen revoz ipd.), da lahko sistem sploh zalavfa.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

kekz ::

Sistem se je v Slo. v preteklosti ŽE podrl.

balocom ::

Pa ne enkrat... sneg power>:D
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Pyr0Beast ::

Vem da se je, in to sem enkrat kr dobro občutil.
Enkrat je bilo lepo, ko sredi zime en teden ni bilo štroma. Ko so pozkušali vklapljati, jim je stalno sistem ven metalo; ker so bili vsi hladilniki vključeni, vsi radiatorji so se vključili, in nato je po nekaj minutah omrežje zaradi preobrmenitve ven vrglo. Pa še tisti daljnovod je prekinilo ene parkrat.
Zato je pozimi nujno potrebno, da sistem vzpostavijo že čez nekaj min. Čez pol ure so že gotovi. Folk še vedno ne dojame, da je treba po izpadu elektrike izklopiti vse porabnike, najbolje kr izklopiti varovalke. Sem že videl primere, ko so se po ponovnem vklopu računalniki dobesedno scvrli zaradi inpulzov.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

balocom ::

To bi mogel elektro na položence limat...:D Sm tega folk vseeno ne bo počel...
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

MiranRxx ::

Precej ste zasli iz teme.
Pa nic hudega, se jaz malo doam, ki sem vcasih "ure" in ostale stvece montiral in zamenjeval. Danes pa se kaj vec.
"AZRAEL" je najvec in pravilno povedal, torej je tudi iz te branze.
Obstaja se vedno vec sistemov za drugo tarifo.
Stikalno krmilne ure, ki so narejene tako da dejansko lahko ostanjeo dva dni brez elektrike in so kar natancen. Stare so imele mehanizem za navijanje, nove seveda imajo baterijo.
To je za vecino slovenije. V LJ imajo poseben sistem, ki ima djalnik inpulza, ki poslje visokoferkvencni signal v omrezje , sprejemnik pa lahko potem preklopi stevec "stevilcnik" na drugo tarifo. To je eno.
Lahko se uredi pomozni rele, seveda ga mora montirati pooblascena oseba, ker je vse to "zaplombirano" imajo dostop samo delavci elektro.
Se splaca, da priklopis, kasen bojler, pa mogoce pomivalni stroj, pa pralni stroj itn. Splaca se tistim, ki imajo ze sedaj narejeno tako, da vecino porabe izkoristijo v drugi tarifi. To je sedaj poleti med 23 in 7 uro zjutraj, pzimi se za eno uro premakne, to se pravi od 22 do 6 ure. ter seveda celo soboto in nedeljo. Za praznike zal ni, ker ta ura ne ve kdaj je praznik. V LJ, pa je to seveda urejeno tako, da sistem ve, kdaj je praznik. Torej, kdor zeli si naj uredi.
Glede lektrarn pa se tole, vse elektrarne se s pogonom spravijo na nazivne vrtljaje, pa se potem vkljuci magnetenje da se dvigne napetost na nazivno in nato se sinhronizira na omrezje. To velje za hidro termo itn.
Res se termo segreva do 8 ali celo 12 ur. Vendar samo veliki bloki v Sostanju . V brestanici so nekateri bloki v nekaj minutah na mrezi. Hido pa so v 2 do 5 minutah na mrezi. (konkretni) podatki.
Minutna rezerva se ne uporablja samo takrat ko Sotanj izpade, temvec tudi takrat, ko poleti vsi klime vkljucite, pozimi peci. Ni pa moznost nakupa v tujini. Takrat se vkljucijo rezervni viri, ki so predragi za normalno uporabo.
Mislim da sem malo pomagal komu. Ce pa kdo kaj zeli, so postavljene svetovalne pisarne po velikih mestih, obicajno kje pri elektru, ali pa vas oni napotijo.
Pa malo varcujte z elektriko, sedaj ko veste, da se Slovenija vedno " ne pokrije".

SaXsIm ::

ja azrael. Jaz bluzim :) Imate prav. Jutri ko preberem linke, ki si jih podal, pa povem svoje še naprej (če ugotovim, da je kaj sploh potrebno dodati).
SaXsIm


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

asinhronski elektromotor kot generator (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8123817 (9283) A. Smith
»

Hidroelektrarne na vzhodu

Oddelek: Znanost in tehnologija
493465 (2112) mertseger
»

POMOC: Električni Agregat (generator)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
3824242 (4408) DeeCoy
»

ENTSO-E: Za odstopanje evropskega električnega omrežja kriva Srbija in Kosovo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
14036614 (25084) bbf
»

Zaostajanje ur vezanih na el.omrežje (50Hz) (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
6516960 (12426) MadMax

Več podobnih tem