» »

GRUB ostal po odstranitvi Linuxa... Kaj sedaj?

GRUB ostal po odstranitvi Linuxa... Kaj sedaj?

CubiX ::

Ker pac ocitno nisem dovolj previdno premislil, sem v Partition Magicu izbrisal Linuxove particije (imam/imel sem dual boot z linuxom in windowsi), brez da bi prej poskrbel za GRUB.
Ob naslednjem bootanju se mi je tako PC obesil pri bootanju z lepim, velikim napisom GRUB v zadnji vrstici. Po netu sem iskal pomoc in nasel podatek, da pomaga ukaz FDISK /MBR. Z boot diskete z dosom sem to izvedel in sedaj sem ostal se brez GRUBa. Ocitno je sedaj MBR sektor cist prazen. Kako naj namestim nazaj windowsev bootloader.

ToniT ::

Zaženi windowse s CD-ja in daj repair installation!

CubiX ::

Hm, ja sem poskusil (Win XP Pro). Uporabil sem BOOTCFG /REBUILD (pa se neki od BOOTCFG) in FIXMBR, pa ni nic od tega pomagalo.
Hilfe!
A moram res se enkrat namestiti winse???

Wox ::

Hja... Če maš slučajno Partition magic na disketi (dve disketi), ga bootaj s tema disketama in požene se ti Partition magic v DOS okolju. Tam zdaj poglej, če je particija na kateri so Windowsi aktivna. Če ni, jo aktiviraj.

CubiX ::

Ne, nimam PM na disketi. Sem pa poskusal znova namestit winse (sformatiral c:, namestil) ampak sedaj pravi, da je "Invalid Partition Table". Ce pa v linuxu (ST Linux na CDju) pogledam particijo, je pa videti cist kul, na njej so fajli za namestitev Winsov in pa boot.ini.

Wox ::

Yep. Problem je v tem, da particija na kateri so Winsi (v tojem primeru C particija) ni aktivna. Ker ko si namestil LInux, je postala aktivna tista particija, na kateri je Linux. Naenkrat pa je lahko aktivna le ena sama particija. In samo aktivna particija je lahko zagonska. GRUB pa je poskrbel, da si lahko pognal Winse, čeprav ti niso bli na aktivni particiji). V MBR-ju maš še vedno nastavljeno kot boot(aktivno) Linuxovo particijo. Škoda da si formatiral zadevo, ker bi lahko rešo stvar na kakšen drugi način. No, kakorkoli že. Najbolj enostavno ti je še enkrat naložit Winse (predpostavljam XP) in ko boš prišel do tam, kjer te vpraša kam naj naloži Winse, zbriši vse particije (tiste kjer je bil Linux bo verjetno prepoznal kot unknown) in jo/jih na novo kreiraj, formatiraj in zadeva bo verjetno delala. Zdaj se več ne spomnim ali so Linux particije tam vidne ali ne. Probaj, pa če ne gre piši.

Packač ::

z fdiskom lahko nardiš particijo aktivno.

Wox ::

Z fdiskom seveda lahko (FAT16 ali FAT32). Jaz sem predpostavljal, da ma NTFS.

Zorro ::

Mogoče ti to lahko kaj pomaga:

In Windows XP, you can uninstall GRUB as follows:
Boot from the Windows XP CD and press the "R" key during the setup in order to start the Recovery Console. Select your Windows XP installation from the list and enter the administrator password. At the input prompt, enter the command "FIXMBR" and confirm the query with "y". The MBR will be rewritten and GRUB will be uninstalled. Press "exit" to reboot the computer.

Brane2 ::

Na STjevem Linuxu je ziher tudi fdisk. Z njim si poglej zadeve in aktiviraj NTFS particijo...

BigWhale ::

> Ker ko si namestil LInux, je postala aktivna tista particija, na kateri
> je Linux.

Zgolj ugibanje. Vsak malo bolj sofisticiran (beri, ne popolnoma braindead) boot loader lahko boota sistem iz katerekoli particije, aktivne ali ne aktivne... Linux particije niti ni nujno, da so aktivne.

afaik fdisk /mbr dela za tiste OS sisteme, ki uporabljajo 'dos' bootloader, torej 95,98,me...

NeOman ::

am, ne vem ampak verjetno bi ti pomagu acronis os selector 5. setup nrdiš na disketo vtakneš v pogon in rebootaš. pol se ti pa "graficni" interface v dosu zažene. od tam bi pa mogu znat. če še ne bo šlo... ???

CubiX ::

Am, reinstalacija ne pomaga, ostale zadeve tudi ne, bom pa se poskusil z enim od vasih nacinov aktivirati particijo. Thx!

smolep ::

Jest sem imel enak problem. Najprej popravis MBR tako kot je napisal Zorro. Potem pa popravis se boot proceduro z ukazom ??|O ? mislim, da je BO
OTFIX al nekaj podobnega. Meni sedaj dela OK.

roscha ::

[Tukaj je bil en neprimeren odgovor]

ToniT

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ToniT ()

CubiX ::

Uspelo mi je! Fora je bla v FBDISK /MBR, kar je izbrisalo GRUB in potem se dolocanje aktivne particije v Fdisku. Fdisk zna ocitno delati tudi z NTFS particijami... Hvala Fordu :D , da imam ST Linux na CDju, ce ne ne bi nikol tako hitro prisel do informacij :)). In hvala vsem vam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CubiX ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Boot particija

Oddelek: Operacijski sistemi
202300 (725) MrStein
»

[Windows] Kako odstraniti Linux particijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
627792 (6876) buneech
»

Deinštalacija SuSE 9.2 na dual boot sistemu z win XP

Oddelek: Operacijski sistemi
81468 (1380) suse80
»

boot.ini

Oddelek: Pomoč in nasveti
131764 (1558) Red_Mamba
»

Kako varno odstraniti LINUX ?

Oddelek: Operacijski sistemi
121757 (1549) footprint

Več podobnih tem