» »

linux, WIN XP ali 2000, WIN98

linux, WIN XP ali 2000, WIN98

nemesis ::

zivjo!

Mam 70GB:D diska (1x10 gb in1x60gb). Laufal bi rad tri OS-e primarni bi bil WIN XP oz 2000 (bom se videl), potem bi imel se WIN 98 (za gledanje in uporabo TV tunerja --> majku jim, ker ne morjo narest novih driverjev) in koncno se SuSe Linux (za igrackanje oz. ucenje linuxa).
Naj povem se to, da nameravam za obe WIN uporabiti dve particiji po 4GB na prvem disku, za linux pa okrog 6GB na drugem disku. Preostali disk cca 55GB je rezerviran za videomontažo. Video-montažo bom izvajal v vseh treh OS-ih (v WIN 98 zajemanje s TV tunerja, v WIN XP obdelava s programi, ki so bili prilozeni kameri in v linuxu koncna in kljucna obdelava (tam bo ves RAM prisel do izraza)...

Zanima me kaj moram instalirati kot prvo, drugo in tretje in kaksne programcke rabim za boot med temi OS-i.

hvala in lep pozdrav

MRtwister ::

Ne rabis nobenega programcka, instaliras pa jih lahko po takem vrstnem redu, kot hoces... Samo jaz bi imel vse particije v recmo fat32, ker cene win 98 particije ne prepozna...

Ceprav lahko instaliras vse, po takem vrstnem redu, kot hoces, bi dal jaz prvo linuxe, ker imajo lepo se slikco, pri izbiri osov(vsaj mandrake ima).>:D

dr.J ::

Win9X naj bodo prej gor kot pa Linux, ker o se bootajo menda samo s particije C. Sicer pa preberi ustrezne Howto-je na http://www.linuxdoc.org

JLP ::

Inštalirej tko: Win9x, Win2k/XP, Linux.
Za bootat pa navš nucov nč Bi mogu že linux vse v svoj boot meni dat.
Live long and prosper!

zadnjic, ko sem se nekaj podobnega spravil delat (win98 + linux) mi je linux vse skupi povozu!!! nisem mogel do winsov. Na linuxu tud zaenkrat se nc ne znam nastimat sem moral pol vse skupaj pobrisat. Matral sem se vsaj pet ur preden sem se linuxa z masine znebil in dobil vse particije nazaj;((

ne bi rad spet macka v zaklu zacaral, ker tokrat nimam nevem-kolk casa:))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nemesis ()

roscha ::

Najraje imam popolne začetnike, ko se spravijo delat multi boot sistem, pa nimajo niti najmanjše osnove. V glavnem, predno začneš čarat naredi BACKUP. Imam grd občutek da ti bo uspelo kaj zjeb*. Pa brez zamere! Še en link: http://www.linuxdoc.org/HOWTO/MultiOS-H...
ki pa ti prav nič ne koristi če Suse uporablja Grub namesto Lilo-ta. Ne bi vedel, sam uporabljam Debiana..

by!

CaqKa ::

Grub prav fino dela z xpji :) mi ga je uspelo na RH7.2 spravit tak da še celo prehiti hibernacijo xpjev...
no kakorkoli... montaza na linuxu zajemanje na 98? ti si iz lune? mislim ej... stvar je taka, najprej idi na doom9.org na forum in na razdelek capture, v kolikor res ni driverov za xpje bo seveda treba zajemat v win9x, kar pomeni obvezno particijo fat32 ki ima 4 giga limit, itak pa ima sam avi format 2 giga limit, potreboval boš software za zajemanje ki podpira 2gb+ alias AVI2 format. Čisto druga pesem je NTFS na win2000 ali xpjih... tam ni nobenih omejitev in lahko montiraš kolkor ti srce pozeli :) zakaj bi zraven še linuxe mešal mi sploh ni jasno.. za winse si dobi mislim da virtual dub podpira avi2 zajemanje in kaksen media studio ali pa adobe premiere, v xpjih in mileniumih je sicer tudi movie maker, s katerim se pa nisem kaj dosti igral, vem samo da je v xpjih tako nadgrajen da lahko zajemas tudi v polni locljivosti 720x576. ram bo prišel do izraza tudi v win2k/xp ;) bolj pomembno je edino ta kako hiter imaš disk... naj bo res hiter :)
ajde pa se slišimo spet

Če v Linuxu pri inštalaciji izbereš "Server", potem adijo Windowsi in ostala krama na disku. Takrat hoče vse zase. "Workstation" oziroma "Custom" sta bolj varni opciji; govorim za RedHat.

disk je IBM 60GB ATA100 7200 obratov --> mislim, da disk ni problem:D

linux bi zraven mesal zato, ker bi rad postopoma vse zacel delat na linuxu, ker WIN sovrazim iz dneva v dan bolj. Rad bi skratka preizkusil opevano stabilnost linuxa:D

Vidim, da si zelo ponosen (=vazen) zaradi posedovanja dveh diskov.

Mašina za delo NI mašina za poskuse!

Sicer si boš večkrat zapel tisto od Beatlov na melodijo "Yesterday": There's not half of files they used to be...
Kljub velikim diskom. :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dr.J ()

roscha ::

Jap, se strinjam da je za igračkanje najbolše imeti kar ločeno mašino ali vsaj drug disk. Sam imam oba diska (W2K, Debian) v nosilcih (rack) in jih enostavno zamenjam, ko se želim igračkat z linuxom. Sicer nisem več popoln začetnik, 30Gb podatkov na Win disku bi pa tudi težko pogrešal. Kaj pa veš kdaj nardiš kako neumnost. Mountan windows disk, en sam rm tam kjer ni treba pa je peesdarija. Ziher je ziher! Mogoče čez kako leto nosilci letijo ven, winsi pa na manjši disk :)

by!

CaqKa ::

Win2000/xp niso dovolj stabilni?
-al si pek in jih ne znas uporabljat (ctrl+alt+del vs. kill)
-ali pa nimas pravih driverov ...
kot sem v minidump thredu napisal sem do zdaj imel samo 3 prisilne restarte... ahja.. kje boš pa staknil drivere za tv tuner za linux ko boš dokončno presedlal? oziroma jih boš znal instalirat :)
še vedno ti priporocam xpje z ntfs particijami za celotno delo... sam sem tudi prckal po linuxi pa sem si reko da bom na linux presaltal.. jok brate odpade... v kolikor bi se od "malega" navajal na linux bi verjetno še šlo :)
ajt
ps: imam extra masino za video obdelavo z 130 gb diska

Zgodovina sprememb…

• spremenil: CaqKa ()

Cygnus ::

linux je prou kul zadeva sam so res driverju u badu. Zanekrat se linux uporablja ali kot totalno lame workstation (maw grafike, internet, office,...) alpa hud server varjanta. Zankrat ni ne podpore za driverje za kašne exotične komponente (firewire -uuu, tv tuner -aaa) niti ni aplikacij za te štose. Zej če ti srce poželi (in linux community bi ti bil zelo hvaležen) lahko spišeš driverje ane >:D.
drgač linux video editing? recimo da so šele z novim kernelom 2.4.10 rešili LFS (Large File Support); seprav da šele od (mislm da) polet letos lahko shranjuješ file večje k 2Gb (i learned the hard way ;(()
Znanje enega OSa več ti pa btw sigurno ne škoduje!
lp,
Mare
------
I see London, I see France, I see stinky underpants!

Gh0st ::

Ja sej jest mam moj workstation (LOL:D), ki ni lih workstation (c366, 64MB, geforce2 mx400 32MB) z tremi OS-i. Na prvem disku mam win98 za spilat in internet, gor imam se win2000 pro za risat (rhino, studiotools, autocad,..).
na drugem disku mam pa se red hat linux 7.1 za spoznavanje...

drgac mam pa se eno 386-tko z Slackware linux 3.1 za ucenje ftp, ip, mail, proxy sranja..
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

boot.ini

Oddelek: Pomoč in nasveti
131914 (1708) Red_Mamba
»

Operacijski sistemi[splosne izkusnje] (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
606495 (5389) LordWorm
»

katere windowse si naj instaliram

Oddelek: Operacijski sistemi
311722 (1237) cpu
»

Linux + Windws

Oddelek: Programska oprema
61172 (1060) Gh0st
»

Linux RH7.1 newbie help!