» »

kako ohladiti prenosnika

kako ohladiti prenosnika

M@73Y ::

Lep pozdrav. meni se prenosnik ful greje. oz. greje se mi grafična, pa disk. grafična je radeon x700 128MB disk pa 60GB. zdej me pa zanima kako naj jest vse to najbolje hladim. ker v forumu so pripomočki opisani samo za desktope, nism pa zasledil za prenosnike. hvala za odgovor. matej

Pouh ::

kaj takega?

BaRtMaN ::

Vsi ti podstavki so žal le za prenosnike z 4:3 zaslonom, saj zaslon diktira tudi mere celega prenosnika.

Do sedaj najcenejši metodi, ki sem ju probal, sta

- undervolting procesorja z Notebook Hardware Control, ki zmanjša temperaturo procesorja za nekaj stopinj in zaradi tega tudi temperaturo okolice ter

- dvig prenosnika, da ima spodnji ventilator dovolj svežega zraka. Pomagata npr. dve radirki pod zadnjim delom. Če imaš pa zunanjo tipkovnico in miško, je pa najbolje enakomerno dvigniti celoten prenosnik, npr. s štirimi radirkami.


Pa takle podstavek bi se dejansko dalo enostavno narediti doma, če seveda imaš nekaj osnovnih orodij ter materiala.

SepoX ::

Men se isto greje grafična na prenosniku v podpisu in sem si omislil tale hladilnik. Delo opravlja odlično, gleda pa prenosnik na vsaki strani ene 2 cm ven, ker je 15,4", ampak to ni problem, ker so tiste radirke na katerih stoji dovolj skupaj.

pikipirs ::

Pozdrav!

No, tale nazadnje omenjen "kuhler" ne poganja ventov na polni moči. Zato sem si uredil preprost "bypass" kontrolnega vezja, tako da energijo iz USB-ja privedem direktno na motorčke. Vse skupaj pa še z stikalom, ki sem ga imenoval "Turbo" :D

Vse potrebne nove žice in kontakte/stikalo sem lotal (ker pač mam spajkalnik pa ker znam lotat ;)), lahko pa bi jih tudi enostavno "zrolal" skup 8-)

Slike:


Ohišje izgleda (še vedno dokaj) normalno:


Notranjost ima malce več žic, kot v originalu:


Dodatno Turbo™ stikalo :D z ene strani...


...in z druge:


Stikalo ne zgleda (preveč) izstopajoče:


Zelena LED-ica namesto originalne Ultra-Bright rdeče, ki me je zelo motila:


Načrti v prihodnje:
- odrez prečnih črt na zgornji strani podloge (ki ovirajo pretok zraka)
- zasuk smeri pihanja ventilatorjev (sedaj pihajo tako, da vlečejo zrak izpod prenosnika - ima kdo kakšne izkušnje/znanje, kako obrniti smer vrtenja vetrnic? Obrnit smer toka ne gre ;(, fizično obrnit ventilatorje tut ne (ker so lopatice oblikovane tako, da vlečejo od zgoraj, pihajo pa na stran))

LP, Piki
Whata...

BaRtMaN ::

Jaz sem mislil, da tole piha proti prenosniku... Zanimivo, armpak res ni najbolj prijetno biti dalj časa izpostavljen rahlemu prepihu.

Če boš obrnil smer pihanja vetrnic boš dosegel slabši pretok zraka, ker sedaj zrak zajemajo z "žličkasto" obliko. Če je smer vrtenja v drugo smer, je ta oblika ravno nasprotna žlički in zato manj učinkovita, zato bi bilo vsekakor bolje obrniti cel ventilator.

pikipirs ::

Ja, saj bi jih z veseljem obrnil. Tudi gre jih obrnit, ampak pol hočejo vlečt zrak iz dna podloge (beri - iz plastike); namesto, da bi torej kaj pihalo, se venti "v prazno" sučejo (Podobno, ko sesalnik, ko mu zamašiš pretok zraka, se začnejo hitreje vrteti, vetra pa ni :()

Pomagalo bi, če bi jih dvignil, to pa spet ne gre, ker je ohišje podloge narejeno v njihovih merah (višina = 2 cm) in ni prostora, da bi bili dvignjeni.

Še kakšna ideja? 0:)

Piki
Whata...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Laptop cooling getto style :) AKA kako narediti laptop hladilnik doma

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
285844 (3860) OmegaBlue
»

Se splaša kupit ohišje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
997110 (4881) Big_Al
»

nov hladilnik za CPU

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
352148 (1613) PINki
»

Katero ohisje?

Oddelek: Kaj kupiti
161153 (835) ShARk63
»

Nexus Real Silent ventilatorji se dobijo tudi pri nas

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
193689 (2909) bajker

Več podobnih tem