» »

Kako dejansko deluje IPTV

Kako dejansko deluje IPTV

Yacksy ::

Trenutno poizkušam spraviti IPTV skozi ruter z vgrajenim modemom, pa stvar ni tako lahka kot je na začetku izgledalo :) Vglavnem, če kdo ve kaj več kot jaz naj me prosim dopolni, ker hočem razumeti natančno kako zadeva deluje.

Tole mi je jasno:

IP Aminota je 10.xx.xx.xx
Amino ne deluje preko PPoE, ampak se priključi direktno na Proxy
Siol ima mrežo tako skonfigurirano, da vse IP, ki so 10.xx.xx.xx sploh ne NAT-a


Jasno pa mi ne če Amino ne deluje preko PPoE, preko česa pa deluje? PPoA? MPoA?
Shit happens

BlueRunner ::

Hmm... tako, kot vse druge paketke. Implementacija je "skrita" v modemu, ki v bistvu transparentno prenaša tvoje paketke preko svoje WAN povezave. Modem-a pa načeloma ne zanima vsebina teh paketkov (IP paketki, IPX paketki, PPPoE paketki, ...). Njegovo bistveno delo je v primeru ADSL-ja pretvorba iz Ethernet oblike v ATM in nazaj. Praktično lahko gledaš na tisto parico med teboj in centralo, kot na zelo dolg UTP kabel.

Kaj pa lahko počneš z fizično povezavo, ki ti jo "drži" modem, pa je odvisno od opreme, ki jo na drugi strani postavi ISP. Če je na drugi strani neka RAS naprava, ki razume in upošteva samo PPPoE paketke, potem ima smisla pošiljati samo PPPoE paketke. Če na drugi strani stoji neko stikalo, ki prenaša IP paketke, potem lahko pošiljaš in sprejemaš IP paketke... in tako naprej. (*)

Tako ima SiOL npr. skonfiguriran dostop do interneta tako, da je na drugi strani nek RAS, ki se s tvojim računalnikom "pogovarja" preko PPPoE tunela. Za TV pa je na drugi strani neko stikalo, ki "preklaplja" IP paketke. To je pa tisto bistveno, kar ustvari razliko med TV in internet dostopom. Za domačo rabo, pa lahko na vse skupaj gledaš samo kot dve ločeni omrežji, ki se ne mešata.

Če smo čisto pošteni, so PPPoE paketki za dostop do medmrežja načeloma nepotrebni, zakaj pa se na ADSL-ju pri SiOL-u še vedno uporablja PPP enkapsulacijo, pa je stvar zgodovine.

Toliko glede "fizike"... sedaj pa še glede logike znotraj TV dela omrežja...

Tvoj Amino je del zasebnega omrežja, ki za unicast uporablja naslovno območje 10/8, hkrati pa je sposobno prenašati (beri: je skonfigurirano tako) tudi multicast promet. Preko unicast-a dobiš uporabniški vmesnik, ki je narejen v HTML-ju, preko mutlicast-a pa se k tebi usmerjajo UDP paketki, ki prenašajo podatke o sliki in zvoku. Lepilo med tema dvema omrežjema pa je IGMP, ki "navzgor" sporoča zahteve za prenos kanalov, navzdol pa dobiva zahteve o informacijah (npr. "ali še kdo kleda kanal XXX).

Multicast promet ima svoje zakonitosti, zate verjetno najpomembnejša pa je ta, da na ethernetu brez pomoči ne more "pobegniti" iz broadcast domene. Broadcast domena pa je tisto največje omrežje v katerem se računalniki med seboj vidijo, ne da bi morali paketi iti preko routerja (prehoda?). Temu lahko rečeš tudi "layer 2 point to point connectivity". Praktično to pomeni, da multicast ne gre skozi routerje, tako kot unicast.

Seveda pa to velja samo, če mu ne pomagamo. Multicast promet lahko tako pretočiš iz enega omrežja v drugo bodisi z pomočjo posebej nastavljenih routerjev (multicast route), ali pa z pomočjo multicast relay-ev. Vse to je sicer res možno narediti tudi doma, vendar pa boš moral imeti pri roki opremo, ki to omogoča. Ta pa v tem trenutku ni ravno poceni.


.. in tako naprej ... o temu se da napisati še in še...

(*) to je seveda neizmerno poenostavljena razlagga, ki ne obsega celega kupa vmesnih naprav, ki nekaj pretvarjajo sem in tam. Res pa je, da za razumevanje bistva te naprave sploh niso pomembne, saj so od 2. nivoja (layer 2) navzgor popolnoma transparentne.

Yacksy ::

BlueRunner najlepša hvala za tako obširno razlago.

Usmerjevalnik podpira Multi-PVC ter IGMP, samo še vedno stvar ne dela.
Kaj porem bi gresta internet ter IPTV skozi PPoE tunel?
Shit happens


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telekom Neo in Asus router (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
7621400 (9756) Ghost007
»

Mikrotik prekinjena pppoe povezava

Oddelek: Pomoč in nasveti
263075 (2199) Bencc
»

ne dela internet

Oddelek: Pomoč in nasveti
405101 (3507) seba-beba
»

ASUS RT-N66U 3x (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
7814607 (13196) styled
»

sinope568+in linksys WRT54GL

Oddelek: Omrežja in internet
175874 (5564) dreamtheater

Več podobnih tem