» »

prenosik ugasne po sekundi

prenosik ugasne po sekundi

softwar66 ::

prenosnik. centrino 1.6mHz tehnologija. včeraj je še normalno delal, danes ugasne po 2 sekundah, nič na ekrano, do post checka ne pride. Če se prav spomnim je bil hard shut down, ker se ni izklopil sam. Ob zadnjem delu sem opazil, da je počasnejši, zagon je trajal, ikone so se počasi pojavljale, pač mletje. Pomislil sem na kakšen spyware, virus in šel delat izvenredno kontrolo, adaware, kaspersky, diskkeeper. Bilo je vroče, procesor je po podatkih speedfana delal na 56 stopinjah. Kako naj diagnosticiram kaj je narobe. Garancija potekla. Mini pci servis kartice nimam. Nič ni piskal (post check) nikoli ob vklopu, zato ne vem ali sta proc in mama plata o.k. Na napajalniku, na bateriji enako crkne.

Če je skurjen procesor se računalnik sploh prižge?
Če je disk fuč, dal sem ga ven in je enako, bi moral iti skozi bios check listo?
Če je ram fuč bi moral prižgan piskati?
Gumb baterija ven/not najbrž ne bi rešila nič?
Skurjen procesor se ne vidi?

Kdaj računalo prvič rabi disk? Ko preveri delovanja in prisotnost komponent?

Kaj je s temi diskkeeperji, dolgoročno uničujejo disk ali ne? Defragmentiral sem na ene 14 dni, sprotnega defraga nimam on, ker me moti. Comp ni bil dosti rabljen.

Prvi servis primer imam na prenosiku, zato sem bolj trhlen. Če se kdo spomni kaj naj še probam na napiše. Če ne pa fliknem ven procesor in ga sprobam drugje, druge variante tako ali tako ni, če dela pa bo dobil gor ko bo spet not novo termalno pasto. Jaz pravim, da je šel procesor.
  • spremenilo: softwar66 ()

OmegaBlue ::

Hm te stvarce so jako občutljive če krepne ventilator se nočejo prižgat, to laufa? Če je ventilator slabo hladil in se je stvar (pre)grela samodejno zniža frekvenco jedra in deluje izredno počasneje da se ne uniči. Torej če nimaš diska notri ki bi motil pri poslušanju, ob vklopu bi se moral zaslišati check ventilatorja (zalaufa na full in ugasne), če je vse mirno je nekaj narobe.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

softwar66 ::

Ventilator check naredi. Zažene ga na max potem pa ugasne. Zaporedja prižiganja ne poznam, odvisno od biosa do biosa po mojem. Nič ne javlja nič ne piska. Naj bo naslednja stvar disk sprobat nekje drugje? Ali je še kaj za naredit. Disk, procesor, ram?

OmegaBlue ::

Če bi bila napaka na disku bi počakal pri POST. Če se sploh ne prižge ne posta in ne piska je lahko kaj narobe s ploščo. Če manjka ram piska, če ni procesorja ti plata to pove, čez post vseeno pride. Ekran se prižge?
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

softwar66 ::

Novo stanje. Čudno. Ko sem priklopil prenosnik na zunanji monitor ni crknil. Dela vse le ekran ne. Vidim sliko brez svetlobe in barv. Kombinacija tipk spreminjanja jakosti osvetlitve ne dela. Osvetlitev luč ali inverter po mojem. Najprej bom preveril konektorje. Mogoče je kaj šlo zaradi odpiranja in zapiranja. Da bi šel modul grafične, ne, ker dela na zunajem monitorju brez problemov. Prenosnik je prestigio 157, star nekaj več kot leto. Upam samo, da če je backlight ali inverter, da to ne stane pol novega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: softwar66 ()

softwar66 ::

Je kdo že menjaval osvetlitev (backlight) LCD monitorja. Imajo kje pri nas lampe. V ZDA so okoli 15$. Imam vse razstavljeno pripravljeno samo lampo rabim. Dolžino in premer še zmerim.

jukoz ::

A bi lahko to kaj poslikal. Mam podoben problem z osvetlitvijo, pa se še nisem lotil razdiranja LCDja. Tolk da bi vedel kaj je kaj.

Ajt!

pblaz ::

sem skoraj prepričan, da so se zaradi odpiranja ter zapiranja zmahali kabli. Pač zadevo razstavi, zaženi in mal migaj kable. Pa boš vidu. Menjava osvetlitve ne bi smel bit kak hud problem, večji problem bo najti luč za tisti tip zaslona. Če boš pa slabo naredil, boš imel pa lise :D .

Drugače pa v takem primeru velja, da vse potegneš iz zadeve (baterije, kartice, diske ter ostale enote, vso periferijo (če je kaj imaš). Potem pa na štrom in testirat.

btw - ugašanje zaradi nedelovanja ventilatorja zavisi on tipa prenosnika. Na IBMih naprimer začne piskat ter napiše nekaj v stilu fan check failed.

pblaz ::

pozabil sem omeniti, da sem imel ravno ta teden v rokah neka jajca, ki jim je utripala osvetlitev zaslona, ko si odpiral / zapiral zaslon.

Pa še nekaj - obvezno preveri, v kakšnem stanju je tipka (ki zaznava če je zaslon odprt/zaprt). Ko zapremo pokrov se nam ne izklopi cel zaslon, temveč le osvetlitev.

softwar66 ::

ni dosti proizvajalcev, ki delajo matrike za prenosnike, še manj pa, ki delajo CCFL, debelina pri prenosniku je 2mm, dolžine za 15'' ekran pa ene 315mm. Po eni strani je to dobro. Prestigio ima npr. matriko not od acerja. Servisi ne menjajo CCFL, menjava matrike me pride v uradnem servisu 25.000SIT. Nova luč preko ebay.de me pride ene 2.500sit+pošta. Zanimivo je, da, ko sem najprej mislil, da je crknil je stvar v tem, da inverter zazna fuč žarnico, spremembo napetosti in comp ugasne. Ko je na njem zunanji monitor, že samo RGB kabel dela. Kabli niso to sem prvo probal sedaj, ko je odprt. Če ti pride najmanjši prahek med plasti matrice je skoraj gotovo, da bo mrtev piksel ali več. Menjava CCFL je kočljiva zadeva. V žarnicah je živo srebro, steklo je tanko kot "rep od pinča", če stisneš adijo. Drobci v prste, srebro pod tlakom pa nad možgane. To ne delaš vsak dan. Če bom uspel bom prišparal, če ne bom vrgel stran nekaj denarja in ga dal v servis, ne pa entuzijazma in nove izkušnje. Žarnice pri nas ne dobiš, tudi same matrike ne moreš kupiti, cena menjave pa je gotovo pol cene matrike. Menjava v servisu naj bi trajala 3.5 ure, dolga doba, če mene vprašate. Še tole: CCFL pregorena žarnica je delno črna, ko jo vzameš ven drugega ne vidiš, pa, ko jo daš na 12V ne dela jasno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: softwar66 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pol ekrana je temno

Oddelek: Zvok in slika
153391 (2579) Yossarian
»

Meritev napetosti na osvetlitvi LCD-ja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
141639 (1086) mojca
»

Prenosnik - ni slike

Oddelek: Pomoč in nasveti
162805 (2644) solatko
»

Razstavljeno: Nadomestne tipke za LCD monitor

Oddelek: Pomoč in nasveti
243516 (3103) SkyEye90
»

Lastniki poceni LCDjev- pozor na slabe kondije ! (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
9710613 (5224) Pyr0Beast

Več podobnih tem