» »

Statika

Statika

dr_Dady ::

Zdravo, mene pa zanima kako je kej s to statično elektriko u compu. V katerem primeru je statična elektrika lahko nevarna in ali lahko poškoduje hardware?

Hvala lepa in lp! :)
_______________
payne => dr_Dady
  • polepsal: Azrael ()

A. Smith ::

Statična napetost nastane zaradi prenosa elektrine med drgnjenjem površin. Nakopičena energija statike je sicer zelo majhna, kljub temu pa dosegajo statične napetosti v našem okolju več kV! To se recimo opazi, kadar igraš košarko v telovadnici, se približaš ozemljeni kovinski ograji, pa preskoči iz tebe 2 cm dolga iskra. Ali pa ko izstopiš iz avta.

Drug podatek pa so prebojne napetosti elementov na el. komponentah v PC-ju. Z izjemo napajalnika, so dimenzionirane na napajalno napetost 12V max. Torej, za uničenje komponente zadostuje, da si se je dotaknil naelektren, ker si malce prej športal ali pa divjal po hiši s plastičnimi copati (uspe, če imaš zelo slab dan). Sploh pa to velja za elektronske elemente (transistor, čip, karkoli polprevodniškega), zato se jih praviloma prenaša zasajeno v nekakšno prevodno peno.

Razelektriš se tako, da se dotakneš ozemljene površine, npr. ohišja računalnika, preden ga izklopiš iz omrežja. Tudi rač. komponente so pakirane v antistatični foliji, in če hočeš neko komponento prenašati ali hraniti izven računalnika, je pametno, da jo spraviš v folijo.

Zelo strogi antistatični ukrepi veljajo tudi v laboratorijih, kjer nosi osebje antistatično obutev. Elektronika je na statiko pač občutljiva.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

dr_Dady ::

Aha, ja hvala za tko izčrpen odgovor! Mi je že mal bl jasn zej, hehe! :)

Še enkrat hvala in lp!!! :)
_______________
payne => dr_Dady

VolkD ::

Veliko večino elektronskih komponent uničimo s statično elektriko v trenutku, ko imamo radovednega prijatelja na obisku.
Če naprimer vzamemo iz ohišja RAM, je majhna nevarnost uničenja zaradi statike, saj je jemanje rama iz računalnika skoraj nemogoče narediti brez da bi se dotaknili ohišja. Problem nastane, ko radovedni prijatelj seže po RAM-u, ker pač "gleda" z rokami.

Pametno je, da se ob podajanju elektronskih komponent drugemu, naučimo da se je to osebo predhodno potrebno dotakniti. Jaz to naredim tako, da ob podaji komponente drugemu, obrnem komponento proti sebi, osebo se torej najprej dotaknem z iztegnjenim malim prstom, nato ji šele podam komponento.

Tak dotik zna komu vzbuditi neprijeten občutk, a je vsekakor za elektronske komponente nadvse koristen.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

obranc ::

Da se ti ne bo naredilo tako kot meni; iz štacune hitel čist abtulen sestavljat računalo, pri tem pa pozabu na VSE varnostne ukrepe in
prijateljica statika me je poslala v štacuno po novo plato.

LP

krneki0001 ::

Jst sm sestavljal kr nekaj let računalnike po firmah, pa so imeli na parih servisih po tleh tepihe in so iskrce kr skakale naokoli, pa ni nobena plata shodila, niti nobena komponenta zarad tega. Resda sem pa vedno preden sem komponente prijemal prijel za ohišje računalnika.

VolkD ::

Poškodbe vsled statičnega pražnjenja niso nujno takoj opazne ! Predvsem RAM je tisti, pri katerem se take poškodbe lahko pokažejo šele čez nekaj dni ali pa celo tednov. Nekatere poškodbe pa se manifestirajo le izjemoma, ali pa le pod določenimi pogoji, recimo nekaj višja temperatura.
Poznane pa so tudi poškodbe, pri katerih je efekt precej zanimiv. Komponenta takoj po električnem pražnjenju ne deluje, da bi po nekaj urah, ali pa naslednji dan delala normalno. Vendar postane njeno delovanje po nekaj tednih nezanesljivo, dokler nazadnje popolnoma odpove. Slednje velja predvsem za C-MOS vezja.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Varnost s statično elektriko?

Oddelek: Pomoč in nasveti
162703 (2030) Markus386
»

"Prebija" mi elektrika!?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
258395 (7626) mjanez
»

Razalektritev pred menjavo komponent

Oddelek: Strojna oprema
161976 (1693) MIHAc27
»

Statična elektrika

Oddelek: Pomoč in nasveti
81467 (1189) frucfruc
»

antistatična zapesnica in podloga

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
155339 (5039) 16F84

Več podobnih tem