» »

sprejemci za arhitekturo

sprejemci za arhitekturo

fireice ::

Moja prijateljica se vpisuje na faks za arhitekturo. Zanima jo kako poteka ustni del sprejemnih izpitov. Zelo jo skrbi, da se zezajo iz ljudi, ki pridejo tja in jim postavljajo nemogoca vprasanja. Npr. : kaj je na zadji strani dela?

Hvala.

STASI ::

Sestra je šla na sprejemce in je rekla da so jo spraševali kera je njena najljubša arva, kake barve je nebo, kaj je to beneški binenale in podobne stvari. Čisto odvisno kak dan in na koga naletiš. Všeč jim moraš biti kot osebnost.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

OldSkul ::

Moja babi dela na arhitekturi. Sicer v baru, ampak pozna kar nekaj profesorjev, ki pravijo, da moraš predvsem znat dobr govort/nastopat. To pomen, da znaš iznajdljivo odgovorit na različna vprašanja, tudi taka, ki so čist "mim".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OldSkul ()

klemen22 ::

Moja babi dela na arhitekturi. Sicer v baru, ampak pozna kar nekaj profesorjev, ki pravijo, da moraš predvsem znat dobr govort/nastopat. To pomen, da znaš iznajdljivo odgovorit na različna vprašanja, tudi taka, ki so čist "mim".

Ej ne vidim povezave sedaj med nadarjenim arhitektom in pa to da morš dobr govorit/nastopat na sprejemcih? A so to resna vprašanja al se sam mal zajebavajo? Ker če je tko je praktično čisto subjektivno.:\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

OldSkul ::

Ej, tako pravjo, zdej pa če verjameš al pa ne.

Looney ::

Kdaj pa sploh so sprejemci?
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Stepni Volk ::

Arhitekti smatrajo, da je to umetniška fakulteta, zato je tudi ocenjevanje "umetniško". Od sošolcev, ki so šli na arhitekturo (in jo naredili), jih polovica ni naredila sprejemca.
Vedeti moraš, kaj si želiš in sprejeti kakšeno zavrnitev.

Nekaj izmed vprašanj, ki se jih spomnim, da jim je bilo postavljeno:
"V katero smer se odpira hladna voda?"
"Naštej nekaj Plečnikovih del v Pragi."
...

C_maniak ::

mislim niso resni. že zaradi tega ne bi šel tja, tud če bi mel namen al pa željo. halo? da pol ne pridem na faks zaradi nekih banalnih vprašanj...

bamfy ::

Jz sm bil na sprejemcih leta 1999 in takrat se ni blo ustnega dela,
štos vsega je v tem da se prijavi cca 10x več ljudi kot jih lahko sprejmejo in potem morajo to število nekako zreducirat, pri tem seveda prihaja do absurdov, saj je sprejemc precej subjektivna reč- vsake oči imajo svojega malarja...
No jz sm sicer takrt naredu sprejemca sam sm meu preslabe ocen da bi gor prsu, sfalil mi je 0,5 tocke
Point mojga nakladanja je svarilo da nikakor ne napisat na drugo mesto gradbene ker ni niti malo podobna arhitekturi ampak bolj kaksni matematki, in ce vas zanima arhiektura IMO tam nimate kej delat(sm probu)

Hladnega piva vsem!
wtf?

whatever ::

Kaka beda od faksa in od profesorjev. Sami prepotentni nesposobneži. Sam to lahko rečem glede na prebrano.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

bluefish ::

sicer pa si še malo poglej na 3delavnici, kjer je kar obsežna tema o tem.

Edit: še link

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

C_maniak ::

js se sprašujem kako se to sploh dogaja. res mi ni jasno. ne bi pričakoval od nekih izobražencev, ki bojo nate prenašali znanje...wtf

bluefish ::

sicer pa je zanimivo branje tudi Info gradivo (PDF), predvsem stran 5.

whatever ::

Mhm, saj bi bilo kar v redu, če ne upoštevamo treh očitnih razlogov proti:

1. Umetnika niti slučajno ne moreš predalčkat. Umetniki so lahko umetniki, pa imajo kljub temu celo paleto različnih osebnostnih značilnosti in niso nič manj raznoliki pri tem kot "normalni" ljudje.

2. Očitno imajo vsi ti profesorji najmanj doktorat iz psihologije ali psihiatrije, da lahko določijo posameznikove osebnostne značilnosti in nivo njihove motivacije na podlagi nekajminutnega razgovora (ki je povrhu vsega še debilen in popolnoma nemetodološki). Če se že pri tem precenjujejo, jst osebno ne dvomim, da precenjujejo tudi svoje znanje svojega področja.

3. Verjetno tudi na ustnih izpitih na tej fakulteti ni dosti drugače. Tudi tam mora nekaj oseb pasti na izpitu.

Zaključek: beden faks in prepotentni nesposobni profesorji.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

aljazh ::

Poznam osebo, ki ni naredila sprejemnega izpita za ljubljansko FA, naredila pa je sprejemni in bila sprejeta na arhitekturo v Benetkah, ki je za razliko od ljubljanske priznana tudi v svetovnem merilu.

EDIT: typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aljazh ()

C_maniak ::

evo, tolk o tem... :\
in pol se čudijo, da se znanje iz generacije v generacijo slabša. jah, od nekod ga je treba dobit, ne? sicer pa že faks sam po sebi ne nauči dosti pri nas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: C_maniak ()

Looney ::

No, ampak, če pogledamo z druge strani... mardikdo ni sprejet na AGRFT, potem pa je sprejet na kakšno češko ali hrvaško akademijo... to samo dokazuje, da pri nas resnično izberejo samo najboljše. Glede takšnih "mim" vprašanj pa tole: Vsekakor morajo preverjat tudi take stvari. Tisti, ki je sprejet na fakulteto, ne more zablokirat že pri prvi samostojni nalogi. Mora se znajti v vsaki situaciji... to ni ALU, kjer je pomembna samo umetniška nadarjenost ampak zahteva tudi kreativnost iz zmožnost prilagajanja različnim nepričakovanim situacijam. Kandidat se zato ne sme zmesti ob vprašanju v katero smer se odpira mrzla voda... če se že tu zmede, potem je jasno kaj bo, ko ga bo nekdo poklical za preurejanje hiše... zablokiral bo! In temu se poskušajo izogniti s takimi sprejemci!

Anyway, mi lahko kdo pove kdaj so?
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Stepni Volk ::

Nobena šola, tako tudi fakulteta ne daje znanja "sama od sebe". Čisto za vsako fakulteto se je potrebno potruditi in jo naresti.
Odštejmo goljufanje. To imajo v tujini lepo rešeno. Ujet pri plonkanju - hitro letiš s fakultete in univerze. Pri nas so glede tega preveč "nežni". Posledica je slab sloves obeh naših univerz in njunih fakultet izven meja države.

Arhitektura
Arhitektura je dril risanja. Gradbeništvo je dril matematike in statike. Cest la vie. Prenesi ali pojdi drugam. Seveda je lepo, če je možno več različnih poti.
Kar nekaj svetovno znanih arhitektov je, ki niso končali oz. niti začeli s fakultetami za Arhitekturo. Med njimi tudi Plečnik.
Takrat je bilo možno, kot je še vedno možno v marsikateri državi, iti v uk k posameznemu slavnemu arhitektu oz. umetniku (če gre za druge oblike umetništva: slikarstvo, kiprarstvo, glasba...).
Žalostna resnica pri nas je, da je možna le in zgolj fakultativna pot. Čeprav je dejansko lažja. 10 letna praksa tudi pri najbolj uglednem aritektu svetovnega slovesa, ti doma ne bo pomagala. Ne boš smel opravljati svojega poklica.

Pred leti je bil v Sobotni prilogi objavljen "Dnevnik" ladijskega arhitekta, slovenca, ki seveda pri nas ni bil sprejet. Potem je šel delati direktno k mojstrom v Italijo, hkrati ugotovil, da je potrebno končati fakulteto, jo končal v Italiji in sedaj uspešno oblikuje plovila. Ime žal pozabil.
Podobno z oblikovalci, enake zgodbe zasledimo tudi na drugih področjih.
Skupni imenovalec je en sam: če se potrudiš in vstrajaš na zadanem cilju, boš tja tudi prišel.

Zgodovina sprememb…

Fatboyslim ::

Glede študija arhitekture:

Sam sem nekaj časa razmišljal v tej smeri, vendar sem se kasneje odločil za gradbeništvo; predvsem zato ker se mi je zdelo tam pridobljeno znanje bolj koristno ter VELIKO lažje zaposlitve

Glede izpitnih vprašanj: res je da te vprašajo karkoli npr. kolegica ki je šla tja je rekla, da so enkrat kandidati dobili kos žice in so morali izdelati ključ; spet drugi pa so morali povedati katere objekte so si najbolj zapomnili na poti do univerze ter jih opisati

Looney ::

Sm by the way, Stepni Volk tako je življenje se v francoščini napiše: c'est la vie....;)
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

C_maniak ::

hladna voda je lahko tudi na levi strani (ja, ni standard, sem pa že doživel (parkrat, ker se vedno opečem na tisti pipi :D)).
so pa po drugi strani lahko taka vprašanja velika sreča za koga in je na lahek način sprejet. ampak, kot pravim, da pa pogrneš zaradi njih...
looney, marsikje je še potrebna večja odzivnost in nezmrzovanje kot pri preurejanju hiše (sploh ne vem kaj je tuki tako problematičnega, itak maš cajt za razmislek), pa nimajo nekih glupih vprašanj in dvomim, da s tem razlogom preverjajo na tak način. naj pol vsaj dajo kako "tricky" vprašanje z njihovega področja.
in ne vem zakaj ne bi bil primeren za arhitekta, če pač tisti dan v času do faksa nisi opazoval okolice. ok, že res, da je dobro, da nek arhitekt opazuje stavbe, se vpraša npr. kako so zgrajene, v katerem slogu ipd., ampak preveč subjektivna so po mojem taka vprašanja, ocenjevanje pa posledično še bolj.

Stepni Volk ::

Ne glede nato kakšen sistem sprejemanja kandidatov postaviš, bo vedno nepravičen do določenega odstotka ljudi.

Se pa strinjam s profesorji arhitekture, da določeni ljudje niso primerni za arhitekturo. Navidezno "blesava" vprašanja postavljajo tudi ob sprejemanju za praktično vse poklice. Gre predvsem za tvojo reakcijo na njih. Odzivni čas, iznajdljivost, iskrenost...
In iz teh vam nepovezanih vprašanj, ljudje na drugi strani dobijo kar dober vtis o osebi, pred seboj.

Primer: "Zakaj se uporablja opeko?"
Klasičen neinovativen odgovor bo: "Za zidanje hiš:"
Neinovativen, a bolj tehničen bo: "Za zidanje zidov, nosilnih in nenosilni, kaminov, dimnikov in podobnega..."
In če končaš s tem, se resno vprašaj ali si za arhitekturo... tudi če omeniš mostove, akvadukte, različne tipe stavb...
Malce bolj inovativno je za uporabo interierjev: "Za zidano kuhinjo, kjer opeka prevzame vertikalni nosilni del."
Človek s kančkom delujočih spominskih celic, bi dodal še: "Za metanje v okna, in avtomobile, vojsko in policiste, v času revolucij in ljudskih vstaj."
Huligansko razpoloženi: "Da jo zabrišem v človeka, če mi teži."
Tehnični odgovor: "Katero pa mislite? Modularno , klasično 6x12, strešno?..."
Vsebinska variacija na prejšnji odgovor: "Katero? Glineno, silikonsko, stekleno, magnezitno, šamotno... "
Filmofil: "Opeko na pedalo za plin in poženeš osovraženo osebo v prepad..."
Umetniški odgovor: "Jo zdrobiš in uporabiš za barvilo, risanje..."
Priročen: "Da kaj podložim z njo."
Pripraven: "Kot obtežilnik, da mi veter ne odnese listov."
Uporaben: "Za držalo knjig na knjižnih policah."
Poljanska balada: "Da obtežim vrečo v katero sem dal mačka, ko jo zabrišem v vodo."
Goljufv: "Za obtežitev papirnja, ko ga prodajam Dinos-u."
Študentski : "Za omaro. Modularni zidaki so vertikalni nosilni del, horizontalni 4 cm lesena plošča na katerih stoji TV, Hi-Fi itd..."

Seveda, če boste takole nadaljevali z "vajami v slogu", vas bodo napotili na slovenistiko...>:D

Skratka, navidezno nedolžno vprašanje, bo z vsebino vašega odgovora, ter način vašega podajanja, "body language" itd, podal veliko več informacij o vam, kot si to mislite. In glede nato, da je opeka eden glavnih igračk arhitektov... dobro premislite!

BTW, Looney - "Sm" se v slovenščini napiše "samo". >:D

Zgodovina sprememb…

Looney ::

Lol... tele so pa hude!:D :D :D
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

C_maniak ::

ja, res je. to ti dam prav, ampak problem je v tem, ker so vsi odgovori pravilni in obenem napačni, če tako hoče prof.

Looney ::

Pač poveš vse...:D
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Matev ::

ampak problem je v tem, ker so vsi odgovori pravilni in obenem napačni,


ravno v tem je fora
da nekateri sploh ne zastopjo takega vprašanja in takih odgovorov

taki pač niste za arhitekturo
in nikoli ne boste mogli biti

Looney ::

...tudi za slovenščino ali AGRFT ne...:D

In še tretjič sprašujem...>:D kdaj so sprejemci???
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Looney ()

Tear_DR0P ::

letos so že mimo - stanejo toliko kot komisijski izpit na univerzi v LJ in tja si povabljena, če se vpišeš na arhitekturo

moja draga je dobila vprašanje, da naj opiše kako izgleda Celje iz zraka, če priletiš iz maribora in kaj je značilnost celja, po kateri bi ga iz zraka prepoznal - in ne grad ter reko ima tudi ljubljana, to ni pravilen odgovor
potem so jo pa vprašali kaj je novega v celju - pri nas se gradi 100 na uro in je mela kr dost za povedat - kolegici, ki sta bili poleg nje pa sta dobili vprašanje, kako se vizira in kako iz razmerja izračunaš višino objekta - mislim da so ji podali spomenik na pokopališču in dolžino sence - ni mela pojma, drua pa je bila s koroške in so jo spraševali, kaj se bo kej v njenih koncih gradilo in so tud oni njej povedal

pa še bi mogoče lahko kakšno vprašanje vedu, sam se zdle ne spomnem
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Ejsi_Disi ::

Jest sm jih delal ene tri leta nazaj. Pa sm pušnu zarad slabega uspeha.:| Hvala bogu, da sm padu.:D Mi je zdej velik boljš.
Drgač pa bom dal primere kaj vse so mene sprašval (moram skenirat).

Mrzla voda se odpira:
desno (novejše pipe)
dol (pipa s samo mrzlo vodo)
ni treba odpirat, ker že teče (potok recimo)
Čim bolj morš bit kreativen pa čim manj standardnih odgovorov. Domišljija.

Mene je recimo vprašal za zadnjo razstavo:
-Leonardo Da Vinci (bila je v LJ)
Zakaj od Leonarda avion ni letel?
- Zaradi materiala.

Potem se ne spomnim več dobro, ampak vem da sva lepo padla v debato o vesolju, NASA, poleti na MArs. Meni se je zdelo zanimivo, ker ni tisto zateženo spraševanje, ampak bolj pogovor - debata.

geek94 ::

heii!

mi lahko kdo pove bistveno razliko med fakulteto arhitekture v lj in mb. zanima me..

*kje je kaj tezje oz. kaj je lazje
*na cem je povdarek posamezne fakultete
*katera je bolj primerna za nabiranje cim vecih izkusenj pa znanja
*kako je z omejitvami pri vpisu
*sprejemni izpiti (kaj vse zahtevajo.. )
* ...

prosim za cim vec informacij, ker res vec nevem kam naj grem :S

zku34 ::

živjo!

mene pa zanima kaj je razlika med arhitekturo in krajinsko arhitekturo?
Predvsem me zanima kako je potem z zaposlitvijo, kaj dela kateri profil, na kaj se bolj spozna?

Matev ::

arhitektira je oblikovanje stavb

krajinska arhitektura je pa oblikovanje naselij

nejcek74 ::

Tako na hitro:

arhitektura:
- načrtovanje objektov
- načrtovanje notranje opreme
- urbanizem (načeloma multidisciplinarno), načrovanje naselij

krajinska arhitektura:
- načrtovanje zunanjih ureditev (naravne in urbane)
- urbanizem, malo drugačni vidiki kot arhitekurni

Kljub parim skupnim profesorjem imata fakulteti precej različna pristopa do študija. Kaj boš pa kasneje delal pa je ne glede na študij odvisno od tebe.

anci123 ::

Drugače naj gre pa na kake tečaje, jaz sem šla za krajinsko sicer sem http://kalmia.si/#!/page_workshops pa sem bila ful zadovoljna da sem šla. Naj malo pobrska kje so za arhitekturo kaki dobri, se mi zdi da če ne drugega ti dajo ful malo več samozavesti. Meni je bilo kul, pa še risat sem se naučila naravo :) in na koncu prišla na fax.

Machete ::

Pomoje je že diplomirala do tvojega odgovora :)

Kot zanimivost: mene je profesor na ustnem delu vprašal kateri film sem gledu nazadnje, potem smo pa malo o tem filmu debatirali :)
Pa še par nekih xy splošnih vprašanj o mojih nazorih.
Skratka ustni je čista loterija. Eni so morali pa cele ekspertize in opuse recitirat :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

potrebujem info

Oddelek: Šola
6819 (631) hexor
»

Vpis na fakulteto

Oddelek: Šola
103675 (2918) alexa-lol
»

Konec z maturo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
957061 (5458) Zeberdee
»

Programiranje... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
635516 (4502) Roadkill
»

FAX ? ? ?

Oddelek: Loža
171570 (1231) sketch

Več podobnih tem