» »

Borza in njene korekcije

Borza in njene korekcije

Fizikalko ::

Prav gotovo vas kar nekaj vlaga vsaj v sklade, če ne že kam drugam.- Zadnje mesece najbrž niste ravno rožnate volje... vključno z mano. Dajmo si izmenjat mnenja - kaj se npr. trenutno dogaja na svetovnem merilu? Padec razvitih borz okrog 20% v mesecu, dveh, padec razvijajočih pa še krepko, krepko večji. Jaz sem npr. vložil prezgodaj, ko je bila korekcija še v povojih :'( .

Še kdo, ki je v precepu - bo to še dolgo trajalo? Danes samo Japonska dol za dodatnih 4%.... Jaz mam slab občutek glede konca korekcije - mislim, da bo negativni trend daljše narave. Pa vi?
  • zavaroval slike: Sergio ()

gzibret ::

Sej SBI20 ima več kot 5000 točk. Še nedavno nazaj so bili časi, ko jih je imel pod 4500.

Glede svetovnih dogajanj - doker bodo fural tako paniko glede nafte in Irana ne bo nič bolje.
Vse je za neki dobr!

jeti51 ::

>> Padec razvitih borz okrog 20% v mesecu, dveh, padec razvijajočih pa še krepko, krepko večji. Jaz sem npr. vložil prezgodaj, ko je bila korekcija še v povojih

Kot kaže si še eden izmed tistih, ki so preslišali opozorila, da se v takšne sklade (vzhodna evropa, balkan...) in delniške sklade nasploh vlaga na DOLGI rok. Ti imaš pa točke sklada koliko časa? Mesec, dva? Pol leta? Potem je pa panika, ko ne gre gor 50% v enem letu ampak gre v enem mesecu dol 20%. Ja, treba se bo kar lepo navaditi, da ni to čisto nič neobičajnega.

Predlagam ti, da se držiš svojega prvotnega načrta vlaganja (si ga sploh imel?) ter pustiš denar ležati v skladu, kot da ga ni. Takrat te takšni in podobni padci sploh ne bodo več vznemirjali (ker je to normalno), ti pa boš čez 15 let (upajmo) pobral lepe donose. Če pa si vložil s ciljem "samo da bo zraslo" in to po možnosti za samo 5 let ali manj - hja, potem pa si si pa sam kriv, ker nisi upošteval opozoril, da je vzhodna evropa bolj tvegan trg. Vlaganje za tako kratek čas ni več vlaganje ampak špekulacija, igra na srečo.

Tako je pač to... :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jeti51 ()

Ne, ne, čisto narobe si me ocenil. Vlagam že dolgo in to na dolgo. To,kar se zadnje čase dogaja, ni samo majen podaec, ampak že na meji zloma. To govorijo vse statistike (definicija zloma je tam nekje pri 30%). Načrt imam, dolgi rok pa NE zagotavlja donosov. Kar poglej Japonsko pred 10 leti... Še zdaj nismo na takratnih vrednostih.

Gre za to, da sem prepozno reagiral, saj so pametni tako korekcijo slutili in pobrali šila in kopita, zdaj pa paniko zaganjajo mali in neizkušeni vlagatelji, ki krizo tako zaradi velike ponudbe še poglabljajo.

Moje vprašanje je sedaj - gre res že za pravo paniko? Ker če gre, utegne IMHO pasti še precej, pa bi morda zbežal za par mesecev.... Nimam pa vsega v rastočih trgih, da ne bo pomote...

Še glede donosov - zame je vsak donos (povprečno) nad 12% zelo zelo dober.

Aha, no, potem pa vzamem nazaj. Na prvi pogled je izgledalo še eno izmed mnogih jamranj "zakaj je pa zdaj vse padlo".:)

Če bi malo izstopil za par mesecev? Jaz bi rekel pozabi. Za par mesecev vnaprej nihče ne more točno vedeti, kam se bo obrnil trg, to je na borzi prekratka doba in v njej se lahko zgodi karkoli. Tako da če boš izstopil, bo to čisto ugibanje - lahko da boš imel srečo in "zadel" še večji padec in boš dejansko nekaj prihranil, lahko pa boš imel smolo in boš naletel na konec korekcije, potem ti bo pa žal, da si sploh kaj prodajal / kupoval točke ter s tem samo upravljalca skladov podmazal s provizijami. Na dolgi rok tako ali tako ni pomembno, kaj se vmes v kakšnih vmesnih mesecih dogaja.

Zanimivo bi si bilo tole temo shraniti in jo čez nekaj let spet prebrati. Čisto drugače se bo bralo. ;)

He, he...:D

Nikkei zadnjih pet let
DAX zadnjih pet let
Dow Jones zadnjih 5 let

Se danes tisti padci pol leta nazaj še zdijo tako grozni? :) Panika vlagateljev upravičena?

Nauk: na dolgi rok pol leta ne pomeni nič. Tudi 5 let je s tega vidika malo, zato pri dolgoročnih naložbah nima smisla reagirati na take motnje. Čez 15 let se tale pomlad na grafu niti poznala ne bo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vzajemni skladi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9927430 (17659) Mr_Globus
»

iPhone brez Flasha

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
104731 (3510) gzibret
»

AMD vreden manj kot je odštel za ATI (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
677181 (7181) jype
»

Novi Celeroni D

Oddelek: Novice / Procesorji
152923 (2184) lukanium

Več podobnih tem