» »

Problem s particijama na trdem disku

Problem s particijama na trdem disku

plcdev ::

Imam disk razdeljen na 2 particiji. Včeraj zvečer je še vse normalo delalo, zdajle pa ko sem prišel domov mi piše, da je na particijo dostop onemogočen zaradi neke napake. Sem pogledal in piše, da je neka raw particija in slploh ne morem nič odpreti. Formatiranje ne pride v upoštev, ker imam na tej particiji vso musko. Prosim za čimprejšni odgovor, ker bi nujno rabil musko. Ne vem pa točno kaj je narobe!

Hvala in lp
jernej

Smrkc ::

Lahko poskusiš z enim izmed partiton recovery programov. Kateri bi biu najboljši ti zdle ne znam povedat, ker sm že pozabu kaj sm jst uporabu za podobne težave.

dustphoenix ::

O&O Disk Recovery si dol potegni (al pa kaj podobnega), da boš podatke dobil nazaj. Kar se pa particije tiče,... Maš mogoče mlajšega brata/sestro? :D

Kar tako, se ni mogla podret...

plcdev ::

Ja imam mlajšega brata. :) Kolikor vem on ni nič delal na računalniku, vsaj tako govori. :D Bom poskusil. Drugače pa dobro, da obstajajo ti forumi, ker drugače se zdajle ne bi vedel kam naj se obrnem.

Leks ::

Tudi pri mojem kolegu je bilo tako. Čez noč ena particija ntfs, druga pa RAW. Potem sem z upravljalcem diskov zbrisal RAW particijo in na tisti nezaseden prostor naredil novo NTFS particijo. To je resilo problem. So pa vsi podatki šli nekam v 3.... :)

Kaj povzroči da preide iz NTFS v RAw pa ne bi vedel. Ker na kompu je imel samo nekaj igere (+ daemon tools), nekaj Mp3jev in filmov, antivirus in AD-ware. In to je bilo vse kar je bilo gor. Mogoče bi za to bil kriv Daemon tools??!!?? Ne vem no...

Jaz imam pa sedaj problem da mi bios ne zazna diska, ki je velik 160Gb, ampak mi ga zazna samo 138 GB :)
Moram se to resit!

Lp

rebro ::

Leks: za tvoj problem glede velikosti diska je tako: najbrž imaš disk označen kot "dynamic drive" in ga pretvori v "static drive" v Partition magicu....seveda moreš imeti naložen SP2...

LP ... Rebro

Max X ::

Hmm, tudi moj brat ima tak problem. Ko je včeraj prižgal računalnik mu je particijo na kateri je bil sistem označlo za neberljivo --> RAW.
A je že kdo v takem primeru uspešno rešil podatke (sploh slike .jpg) in kaj ste v tem primeru uporabli???

A je možno, da kakšen virus, trojanc ali kakšna podobna nesnaga pozroči takšno situacijo oz. če ima kdo informacijo zakaj in kako do tega pride?

SepoX ::

Jst uporabim Partition Table doctor v teh primerih, ki reši vse kar se da. Se mi je pa podobna zadeva zgodila na WD disku.

Max X ::

Zanimivo tudi ta disk je znamke WD (200GB SATA). Ali je možno, da je imajo ti diski kakšno napako?

slitkx ::

No, pri meni je pa tako, da mi zunanji WD 380GB disk na vsake toliko (enkrat po 10 minutah, naslednjič že po 5 minutah) iz NTFS samodejno "pretvori" v RAW. Do fajlov, ki so neposredno na root diska, lahko dostopam, do tistih, ki pa so znotraj map na disku, pa ne. Čeprav v WIN mape vidim normalno poimenovane. Če fizično izklopim disk (USB kabel ven iz compa) ter disk priklopim nazaj, ga znova zazna kot NTFS in nekaj časa je vse ok. In potlej se zadeva ponavlja...

Z Acronis imam že dobre izkušnje, zato bom probal z njim popraviti, če se kaj da. (FORMAT odpade.)
Vseeno pa so kakšni nasveti dobrodošli.

Hvala.

connel ::

krmilnik bo/je shodil ? zelo zelo verjetno je to krivo

slitkx ::

Trenutno je že dlje časa (torej ne nekaj minut) stanje ok...nekaj opravkov sem izvedel s TestDisk 6.11 ter Acronis Disk Director Suite.

slitkx ::

Zopet je vse v kurcu... connel, kako si lahko pomagam s tem, da je/bo krmilnik "shodil"?
Daj napiši bolj domače.

Preveril bom, če je v BIOSu kaj napačno nastavljeno.

slitkx ::

Sem preklopil USB disk na stacionaren računalnik, pa ga je normalno prepoznalo, vse se da videti+brati+izvajati...
Očitno je napaka v (sistemski) konfiguraciji laptopa.

No, vseeno pa zdaj preverjam disk z Western Digital Data LifeGuard Diagnostics.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slitkx ()

connel ::

fizično z diskom ni nič narobe, sam imam istega, samo da je 500 GB in je isto začel delati, kar naenkrat je izginila ena partiticija, druga pa da ni formatirana, na začetku je pomagalo da sem ga pač popolnoma izklopil iz omrežja in pol čez čas spet prižgal, kasneje pa tudi to ni več pomagalo, oz. samo za par minut, pa recimo winamp ni smel prebirati podatkov o MP3-jih, je spet izginil ali download, ne vem, 60 GB serije, podatki so se izgubljali z diska, čeprav je utorent javljal da je vse prenešeno, takih cvetk imam cel kup,... krmilnik - v zunanjem disku imaš pač sata disk in pa krmilnik, v bistvu pretvornik iz sata v usb in ta začne delati probleme,... Če je od začetka normalno delal, pa se je potem čez čas pokazal ta problem je definitvno s krmilnikom nekaj narobe in ne z laptopom,... Na stasionarcu ga obremeni, tako da bo nekaj časa pisal/bral disk, če bodo težave - krmilnik, če ne, hja, pol je pa neki z laptopom,... Ni ravno ista težava kot moja, je pa precej podobna.

solatko ::

gonilniki za USB so v windows xp zanič. Na visti nisem zasledil teh težav. Ker sem mel teh USB zajebancij poln kufer, sem lepo diske zmeta iz škatel v računalnik in problemov ni več. Eden večjih problemov poleg USB je tudi gretje zunanjih diskov v ohišju in posledično nesigurno delovanje. Kadar rabim zunanji disk, enostavno uporabim zunanji priklop sata, na akasini all in one napravici ali pa iz računalnika izpeljan IDE vhod in napajanje, disk pa imam brez ohišja in na marmorni podlagi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

slitkx ::

Problem je odpravljen. Sem preklopil na Visto na stacionarcu, pognal tam oba testa. Enako zdele še na Windows 7 na laptopu...no, zdej deluje, trkam na les.

_Sajmon_ ::

To, da so gonilniki na XP-jih zanič, pa prvič slišim in se mi zdi pripomba čisto mim in neargumentirana. Za pregrevanje usb diskov še nisem slišal, ga pa apriori ne izključujem. Sicer pa je se da temperaturo s smartom prebrat, pa potem vidiš, ali se disk greje bolj kot normalno.

Se mi zdi, da so te zunanje usb škatle že tako razširjene in posledično poceni, tako ni 2x za reč, da je lahko (poceni) elektronika vir težav.

Sam se tudi imel težave z zunanjo enoto, za kar sem resnici na ljubo bil vsaj delno sam kriv, saj se pulil ven usb še preden sem ga diskonektal. Xpji na nekem starem pc-u niso zapisali vseh podatkov in čez čas sem imel problemov čez glavo. NI ostalo drugega kot ponoven format...

solatko ::

_Sajmon_- Če imaš windows XP poizkusi priklopit več naprav, pa boš videl - 2 ali 3-jo ti ne bo prepoznalo, če pa boš imel srečo, ti bo pa še prvo ven vrglo. To se redno dogaja od paketa SP2 naprej. Sam sem problem rešil s PCI USB kartico, katera ima svoj gonilnik, ki pa dela brez problemov, enako nisem zaznal teh problemov (pri večini servisiranih računalnikov) pri visti.
Trdi disk je pač ena od naprav, ki se kar precej greje 30-50 stopinj. Ko ga zapreš v škatlo, to ne deluje na trde diske ravno prijetno in ima vedno več uporabnikov probleme, zaradi crkovanja diskov. Ko te iste diske vgradiš v računalnik, delujejo brez problemov. Izjema so škatle z ventilatorčki, kateri pa so precej glasni (enako kot ventilatorčki na južnem mostu 40x40), zato ne priporočam hranjenje kakšnih pomembnih podatkov na zunanjih diskih (govorim o izkušnjah iz prakse). Kar se tiče diskov v zunanjih napravah, se ne razlikujejo od tistih za vgradnjo, saj so isti in se elektronika kvari izključno zaradi pregrevanja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem z zunanjim diskom - POMOČ (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6111051 (10021) Jerry000
»

Čitalec diskov St-Lab U-390!

Oddelek: Strojna oprema
162279 (1621) Spajky
»

Particija RAW -> NTFS brez izgube podatkov

Oddelek: Pomoč in nasveti
103013 (2207) lojze8
»

Zunanji trdi disk 1TB WD ali Tevion? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5411878 (8996) BlackAdder
»

Priklop zunanjega diska

Oddelek: Strojna oprema
493718 (2971) Stoyc

Več podobnih tem