Forum » Strojna oprema » Čitalec diskov St-Lab U-390!
Čitalec diskov St-Lab U-390!
moat ::
Pozdravljeni.
Torej, kupil sem rabljen čitalec diskov St-Lab U-390 http://www.enaa.com/oddelki/racunalnisk... oz uradna stran http://www.st-lab.com/products.asp z namenom, da starejše ATA 3,5" in seveda SATA 3,5" in 2,5" diske ne rabim prikljapljati s kablovljem na matično ploščo računalnika, temveč to storim kar preko USB vmesnika. Menil sem, da ne bi smelo biti poblema z upravljanjem diskov (brisanje in ustvarjanje novih particij in formatiranje) prav tako sem pričakoval, da se bo trdi disk obnašal kot zunanji trdi disk, enako kot če bi bil v zunanjen ohišju za trde diske.
Zdaj pa k problemu. Ko priključim npr. 3,5" trdi disk, ga windowsi zaznajo (uporabljam Win Visto) in pod Računalnik - upravljaj - upravljanje diskov, ga lahko vidim. Toda, takoj ko ga Windowsi zaznajo, mi ponudijo formatiranje, čeprav je le-ta formatiran in npr. razdeljen na več NTFS particij. Če izbrišem particije, mi Disk management pokaže dejanko velikost diska, ki je še nedodeljena. Če particijo(e) (z Disk Management v windowsih) zdaj ponovno ustvarim, mi program ponudi formatiranje v datotečnem sistemu NTFS in ko potrdim hitro formatiranje, mi program v pojavnem okencu napiše, da formatiranje ni bilo uspešno končano!? WTF? Kljub temu mi Disk Management označi velikost particije, pove, da gre za primarno particija, ki je zdrava, datotečni sistem pa označi z RAW in ne NTFS. Če poizkušam disk ponovno formatirati mi zdaj poleg NTFS datotečnega sistema ponudi tudi extFAT. Seveda tudi sedaj formatiranje ni uspešno ne v NTFS ne v extFAT (ponovno mi napiše, da formatiranje ni bilo uspešno končano! Ko okence zaprem mi se pokaže dodatno okensko opozorilo:"Windows ne more formatirati diska. Preverite, ali sta disk in pogon povezana pravilno, in se prepričajte, da disk ni samo za branje, ter poskusite znova. Če želite več informacij, preberite pomoč za datoteke samo za branje in kako jih spremeniti."
Nekaj sem pobrskal tudi po netu z namenom, da dobim program, ki bi mi datotečni sistem RAW, kot mi ga prikazuje Disk Management, spremenil v NTFS in povlekel dol TestDisk. No, povedati moram, da tukaj ne potrebujem neki disk utility, ki bi mi reševal podatke, temveč samo pretvorbo datotečnega sistema. Nekaj malega sem se igral, konkretnega uspeha še ni (:.
Potrebujem malce pomoči, da me usmerite kaj lahko sploh pričakujem od čitalca diskov St-Lab U-390, morebitne izkušnje, če jih kdo ima z delom z njim, kaj delam narobe in kakšen program naj izberem za pretvorbo datotečnega sistema iz RAW v NTFS?
LP, moat.
Torej, kupil sem rabljen čitalec diskov St-Lab U-390 http://www.enaa.com/oddelki/racunalnisk... oz uradna stran http://www.st-lab.com/products.asp z namenom, da starejše ATA 3,5" in seveda SATA 3,5" in 2,5" diske ne rabim prikljapljati s kablovljem na matično ploščo računalnika, temveč to storim kar preko USB vmesnika. Menil sem, da ne bi smelo biti poblema z upravljanjem diskov (brisanje in ustvarjanje novih particij in formatiranje) prav tako sem pričakoval, da se bo trdi disk obnašal kot zunanji trdi disk, enako kot če bi bil v zunanjen ohišju za trde diske.
Zdaj pa k problemu. Ko priključim npr. 3,5" trdi disk, ga windowsi zaznajo (uporabljam Win Visto) in pod Računalnik - upravljaj - upravljanje diskov, ga lahko vidim. Toda, takoj ko ga Windowsi zaznajo, mi ponudijo formatiranje, čeprav je le-ta formatiran in npr. razdeljen na več NTFS particij. Če izbrišem particije, mi Disk management pokaže dejanko velikost diska, ki je še nedodeljena. Če particijo(e) (z Disk Management v windowsih) zdaj ponovno ustvarim, mi program ponudi formatiranje v datotečnem sistemu NTFS in ko potrdim hitro formatiranje, mi program v pojavnem okencu napiše, da formatiranje ni bilo uspešno končano!? WTF? Kljub temu mi Disk Management označi velikost particije, pove, da gre za primarno particija, ki je zdrava, datotečni sistem pa označi z RAW in ne NTFS. Če poizkušam disk ponovno formatirati mi zdaj poleg NTFS datotečnega sistema ponudi tudi extFAT. Seveda tudi sedaj formatiranje ni uspešno ne v NTFS ne v extFAT (ponovno mi napiše, da formatiranje ni bilo uspešno končano! Ko okence zaprem mi se pokaže dodatno okensko opozorilo:"Windows ne more formatirati diska. Preverite, ali sta disk in pogon povezana pravilno, in se prepričajte, da disk ni samo za branje, ter poskusite znova. Če želite več informacij, preberite pomoč za datoteke samo za branje in kako jih spremeniti."
Nekaj sem pobrskal tudi po netu z namenom, da dobim program, ki bi mi datotečni sistem RAW, kot mi ga prikazuje Disk Management, spremenil v NTFS in povlekel dol TestDisk. No, povedati moram, da tukaj ne potrebujem neki disk utility, ki bi mi reševal podatke, temveč samo pretvorbo datotečnega sistema. Nekaj malega sem se igral, konkretnega uspeha še ni (:.
Potrebujem malce pomoči, da me usmerite kaj lahko sploh pričakujem od čitalca diskov St-Lab U-390, morebitne izkušnje, če jih kdo ima z delom z njim, kaj delam narobe in kakšen program naj izberem za pretvorbo datotečnega sistema iz RAW v NTFS?
LP, moat.
Hvala obema.
Adapipika, Low level format? Da, toda delo s čitalcem diskov St-Lab U-390 sem si predstavljal drugače, lažje, torej tako, kot delo z zunanjim diskom, ki ga pač vstaviš v rack.
Fosil, da, gre za ide 3,5" disk, imam ga nastavljnega na slave. Zdaj poskušam še s TestDiskom 6.14 nekatere opcije, ki jih sicer še ne razumem najbolje. Zgleda nekako takole, delal bo še kar nekaj čas, rezultat - neznan
No, bomo videli. Lep pozdrav, moat.
Adapipika, Low level format? Da, toda delo s čitalcem diskov St-Lab U-390 sem si predstavljal drugače, lažje, torej tako, kot delo z zunanjim diskom, ki ga pač vstaviš v rack.
Fosil, da, gre za ide 3,5" disk, imam ga nastavljnega na slave. Zdaj poskušam še s TestDiskom 6.14 nekatere opcije, ki jih sicer še ne razumem najbolje. Zgleda nekako takole, delal bo še kar nekaj čas, rezultat - neznan
No, bomo videli. Lep pozdrav, moat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: moat ()
Mah, ..bemti, nič boljše! Še vedno RAW datotečni sistem, winsi mi ga ponudijo za formatirati, a formatiranja ne dokončajo. Poizkušal bom še s 2,5" sata diskom.
LP in lepo praznujte (če imate živce in še kaj volje, celo kakšen razlog za praznovanje), moat.
LP in lepo praznujte (če imate živce in še kaj volje, celo kakšen razlog za praznovanje), moat.
Opkow ::
To ti pa nekaj nagaja... Ker s tem vmesnikom, bi moralo delovati isto, kot ce bi imel disk priklopljen direktno na maticno plosco.
Ali si probal s problematicnim diskom, za preiskus, priklopiti direktno na maticno plosco?
Je USB kabel iz racunalnika do vmesnika brezhiben? Si probal z drugim, krajsim, ...?
Si zamenjal SATA oz IDE kabel od vmesnika do diska?
\\Dodatek
Imas za svoj vmesnik dodaten napajalnik? Ker bi ga moral imeti. Si priklopil od vmesnika do diska tudi dodatno napajanje?
Ali si probal s problematicnim diskom, za preiskus, priklopiti direktno na maticno plosco?
Je USB kabel iz racunalnika do vmesnika brezhiben? Si probal z drugim, krajsim, ...?
Si zamenjal SATA oz IDE kabel od vmesnika do diska?
\\Dodatek
Imas za svoj vmesnik dodaten napajalnik? Ker bi ga moral imeti. Si priklopil od vmesnika do diska tudi dodatno napajanje?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Opkow ()
Fosil, samo preizkušal sem delovanje čitalca diskov St-Lab U-390, za katerega sem bil mnenja, da bi moral delovati enako, kot če bi na računalnik priključil zunanji trdi disk ali, kot če bi trdi disk 3,5" ide dal v ohišje in ga priključil v USB vtičnik na računalniku. Pa ne deluje! Disk Management v winsih ga zazna in mi takoj ponudi formatiranje, ki pa ga ne zaključi. Pri tem pa mi Disk management pokaže, da imam namesto NTFS, RAW datotečni sistem, čeprav je disk (oziroma oba diska, gre za 200 in 160 GB WD) bil prej uporabljen v starejšem računalniku in so bili nanj naloženi winsi. Seveda imata oba (no, zdaj vsaj eden) dejansko NTFS datotečni sistem, zato ne razumem zakaj mi potem St-Lab prikazuje RAW datotečni sistem. Če izbrišem particije in disk nima dodeljenega datotečnega sistema, mi pravilno pokaže njegovo velikost. Tudi particije lahko ustvarim na novo, ne morem pa jih uspešno formatirati. Po neuspešnem formatiranju pa se mi na partzicijah pokaže RAW datorečni sistem. Tega ne morem spremeniti, oziroma formatirati v NTFS. Torej, ne želim reševati podatkov na diskih, preizkušal sem samo delovanje omenjenega čitalca, ki pa diskov v bistvu ne bere. To je to in ne vem, kaj je/delam narobe? Torej rad bi si olajšal delo z diski, ki mi jih ne bi bilo treba več priklapljati (in urejati - brisanje, ustvarjanje novih particij, formatiranje...) na obstoječi računalnik preko IDE ali SATA kablovja na matično ploščo, temveč enostavneje preko USB vmesnika.
Killer, oba diska sta bila vzeta iz delujočih sistemov in sta brez slabih sektorjev. Kablovje je zanesljivo, dodaten napajalnik je. Ves sistem in oprema so razvidni tukaj http://www.enaa.com/oddelki/racunalnisk...
Zanima me, če kdo to napravo uporablja, je imel z njo težave in ima kakšne izkušnje. Lahko, da je fuč, seveda!
Killer, oba diska sta bila vzeta iz delujočih sistemov in sta brez slabih sektorjev. Kablovje je zanesljivo, dodaten napajalnik je. Ves sistem in oprema so razvidni tukaj http://www.enaa.com/oddelki/racunalnisk...
Zanima me, če kdo to napravo uporablja, je imel z njo težave in ima kakšne izkušnje. Lahko, da je fuč, seveda!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: moat ()
Opkow ::
Sam uporabljam v sluzbi identicno napravo in nisem imel z njo nikoli taksnih problemov, kot jih opisujes ti.
Na vmesnik priklopis disk, dodatno zunanje napajanje in preko USBja na racunalnik. Windowsi zaznajo kot zunanji disk in v Disk managmentu poljubno kreriras in brises NTFS particije... Ter seveda kopiranje z diska in obratno.
Si preveril, da disk dejansko zalaufa, slisis vrtenje plosc?
Si probal vso to zadevo na drugem racunalniku?
Na vmesnik priklopis disk, dodatno zunanje napajanje in preko USBja na racunalnik. Windowsi zaznajo kot zunanji disk in v Disk managmentu poljubno kreriras in brises NTFS particije... Ter seveda kopiranje z diska in obratno.
Si preveril, da disk dejansko zalaufa, slisis vrtenje plosc?
Si probal vso to zadevo na drugem racunalniku?
solatko ::
Disk moraš imeti na master, tako kot v zunanjih ohišjih. Instaliraj si partition wizard in boš lahko sformatiral disk. Iz Windows-a težko sformatiraš ključek, kaj šele nekaj sto GB. Tak adapter uporabljam vsak dan in nimam nikakršnih problemov. Poglej če ti molek za napajanje dovolj objamej pine (oba krajna in en od ostalih dveh, morajo dobro nalegat na pine, sicer se izgublja kontakt in so problemi) za napajanje diska.
Sicer pa je to uporabno tudi za stare pečice, če nimaš v novejšem računalniku nobene DVD, CD enote.
Sicer pa je to uporabno tudi za stare pečice, če nimaš v novejšem računalniku nobene DVD, CD enote.
Delo krepa človeka
Killer, priključim disk tako, kot opisuješ, winsi mi zaznajo disk in v Disk Managementu lahko kreiram particije. Toda, takoj ko particijo kreiram in mi Disk Management dodeli novo črko pogonu, mi winsi ponudijo njeno formatiranje. Odkljukam hitro formatiranje, ki pa se ne izvede, winsi pa s svojim popup okencem sporočijo, da windows ni uspešno zaključil formatiranja! V Disk managementu se lahko vidi dejanska velikost particije, črka pogona nosilca in datotečni sistem, ki pa ni NTFS, temveč RAW! WTF? In še ena zadeva. Očitno je, da mi sploh ne bere diska. Na WD IDE 160 GB disku, ki je bil vzet iz starejšega računalnika, sta še vedno nameščeni dve particiji, C in D, na prvi je seveda še vedno nameščen OS Windows XP, na particiji D pa so podatki. In čitalec diskov St-Lab U-390 zazna particije, njihovo velikost, ne pa datotečnega formata NTFS, temveč RAW in ne bere podatkov na disku!
Solatko, ne glede ali imam disk ma master, slave ali Disk select, je enako. Priklopljen je pravilno. Če drugi nimate težav z njim, sta samo dve možnosti. Ali delam kaj narobe ali pa je čitalec dejansko fuč! Jutri bom poizkušal priklopiti še SATA 2,5" disk in sporočim.
LP in lepo praznujte še teh nekaj ur praznika, moat.
Solatko, ne glede ali imam disk ma master, slave ali Disk select, je enako. Priklopljen je pravilno. Če drugi nimate težav z njim, sta samo dve možnosti. Ali delam kaj narobe ali pa je čitalec dejansko fuč! Jutri bom poizkušal priklopiti še SATA 2,5" disk in sporočim.
LP in lepo praznujte še teh nekaj ur praznika, moat.
Danes sem priključil Sata 2,5" trdi disk na čitalec diskov St-Lab U-390 in dela normalno. Lahko berem datoteke, jih spreminjam, datotečni sistem je NTFS. Obnaša se tako kot zunanji disk v racku, torej kot se tudi mora. Za razliko od IDE 3,5" trdih diskov, tam pač ne gre, iste napake, nezmožnost formatiranja in branja.
LP, moat!
LP, moat!
SimplTech ::
@moat: Imam zelo podoben vmesnik, kot ga imaš ti in imam iste probleme. Pri priklopu IDE diska ga vidim, ampak ne morem izvajati nobenih operacij (formatiranja...). Ko zaženem formatiranje, mi javi napako (porabil točno kaj napiše). Vsi SATA diski (2,5" ali 3,5") mi delujejo brez problema.
P.S. sem tudi preizkušal s spreminjanjem jumperja mater/slave na disku in mi ni pomagalo. Tako da sem na koncu vedno moral priklopiti disk direktno na matično z IDE kablom. Če boš našel kakšno rešitev pa javi.
P.S. sem tudi preizkušal s spreminjanjem jumperja mater/slave na disku in mi ni pomagalo. Tako da sem na koncu vedno moral priklopiti disk direktno na matično z IDE kablom. Če boš našel kakšno rešitev pa javi.
Hvala za post SimplTech. Torej, nekaj je narobe, samo ugotoviti je treba kaj to je!
LP, moat.
LP, moat.
SimplTech ::
moat: ali imaš pri roki kakšen IDE disk, da lahko testiraš to rešitev (našel z malo googlanja):
First things first (besides the select jumpers) - are you following the proper power-up sequence?
Connect the IDE-USB adapter to the HDD. Then apply power to the HDD; the HDD must be spinning and ready (heads unlocked) before you plug in the USB cable at the PC.
And be very careful to not jostle the drive while it is powered on!
še link do teme: link
Žal nimam doma niti enega IDE diska da bi sam testiral.
First things first (besides the select jumpers) - are you following the proper power-up sequence?
Connect the IDE-USB adapter to the HDD. Then apply power to the HDD; the HDD must be spinning and ready (heads unlocked) before you plug in the USB cable at the PC.
And be very careful to not jostle the drive while it is powered on!
še link do teme: link
Žal nimam doma niti enega IDE diska da bi sam testiral.
compTech ::
Pri meni je bil podoben problem imam enak adapter in sem hotel prenesti datoteke za backup na disk. Vsakič se mi je približno na sredini kopiranja ustavilo. Rešitev zame je bila, da sem adapterju dodal dodatno napajanja s pomočjo priloženega converterja molex power -> sata power
Spajky ::
Pa IMHO, vse črke pogonov dalje od tistih v kompu, je treba v win označit kot Removable!...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Problem z zunanjim trdim diskomOddelek: Pomoč in nasveti | 1891 (1248) | Han |
» | Formatiranje diska v W10 ne gre v starejše formate (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 8402 (7142) | Pithlit |
» | Ne gre formatirat micro SDHC 32GB karticeOddelek: Pomoč in nasveti | 3409 (3069) | ender |
» | Prenosni trdi diski z nameščenimi trojanciOddelek: Novice / Zasebnost | 4074 (4074) | poweroff |
» | Eksterni disk - naenkrat ne dela...Oddelek: Pomoč in nasveti | 1154 (1098) | mrbungle |