» »

[Postavitev Win serverja]; koliko je cena?

[Postavitev Win serverja]; koliko je cena?

Microsoft ::

Skratka, zanima me cena postavitve serverja. V to bi bilo vstet Windows Server 2003 in Exchange 2003. Nastavitve zajemajo postavitev domene, dodajanje uporabnikov, IISja skupaj z vsemi varnostnimi pripomocki, DNSja, nastavitev Outlook-a, nekaj skript in sheduled tasks za avtomatski backup, nastavitev mailov, public folderjev, pa mogoce se kaksne malenkosti.

Tko, okvirno me zanima, koliko so cene za taksne stvari?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

K0K0 ::

Jest mam tuki en račun od stranke.
Ms windows server ... 182,5k
Namestitev Ms windowes server...240k
cene so z ddv

Sam mislim da je mogu potem še njihov sistemc nekaj nastavlat tko da vbistvu ni bla kompletna namestitev z nastavitvami.

poweroff ::

Hm, to se mi zdi precej oderuško, samo če so pripravljeni plačati, prav.

Jaz recmo sem Debian server z vsem securityem vred postavil v enem dnevu. V bistvu je bila to kišta, kjer je tekel web server, hkrati pa je bil to tudi gateway za lokalno omrežje z nekolijko specifičnimi pravili določanja dostopa do interneta (del računalnikov je imel večje omejitve). Storitev je vključevala tudi nameščanje winscp na windows računalnike oseb, ki so server uporabljale, kreiranje uporabnikov, nastavljanje pravic, itd.

Zdaj, za en dan dela 180k...?:\
sudo poweroff

BigWhale ::

Gre se za to, koliko casa si ti porabil, da si nastudiral stvar in se ustrezno izobrazil.

b ::

Matthai: In zakaj ne? Ce je zadeva postavljena tako kot je treba, potem to niti ni veliko denarja. Ce bi se jim zdelo oderusko, grejo lahko zmeraj drugam.

Je pa res, da obstaja dosti "strokovnjakov", ki zadev ne postavijo dobro, za tiste je pa tudi 50k prevec. Samo pred dejanjem locit zrnje od plev je nekoliko bolj zajebano, to se ponavadi vidi, ko mora sistem za "strokovnjakom" potem vzdrzevati kdo drug.

200K + DDV se meni ne zdi oderuska cena, ce bi jaz delal Windows, bi to bil baseline za to, kar je zgoraj opisal Microsoft. Mislim, WTF, ce se nekomu zdi vredno placat licenco za Windows server, ne pomeni, da mora bit instalacija in konfiguracija zastonj... Ce hocejo tko, naj sami naklikajo, pa bojo cez 2 meseca potrebovali nekoga da jim resi sistem, kar bo parkrat drazje. Iluzija, da je Windows server enostaven za uporabnika, je samo to, iluzija. Za dobro delovanje ga mora postavit kompetentna oseba, ki jih ni veliko, in zato imajo ceno.

Edina razlika med Windows in (zgolj za primer) Linuxom v tem pogledu je, da po mojih izkusnjah Windows brez vzdrzevanja razpade prej kot kaj drugega. Ampak to je to. Administracija windows pa je cenejsa samo, ce imas res osnovne potrebe, in se nic ne zelo zatakne. Kadra, ki zna mal klikat je ogromno, takega, ki pozna Windows in-depth pa je zelo malo. Kot sem napisal zgoraj, imajo taki konkretno ceno, saj se jih prekleto rabi, ko gre kaj fino narobe.

Tko da Microsoft, men delujes kot da nisi cist lesen z Windows sistemi (samo preobcutljiv, ce jih kdo kritizira :), tako da si postavi konkretno ceno. Sej nismo fizicki radniki za jurja na uro.

"Resne" firme (ki si ponavadi pravijo "integratorji", ceprav v opisanem primeru nimajo kaj prida "integrirat"), zaracunajo za windows domeno s single PDC-jem, maili, morda web serverjem in ostalim drobizem (kot je opisal Microsoft) brez kakrsnihkoli tezav miljon. A je to oderuska cena? Ni nujno.

Phoebus ::

Matthai: Ti "si postavil". Ampak a si siguren da si postavil kot je treba? Koliko imaš izkušenj? Koliko imaš referenc? Ali se izkušnje in znanje končajo pri "default" varjanti ki se jo "postavlja 99% ljudem"?

Tu je prvi hakelc.

Drugi hakelc. Če si firma, te lahko vlečejo za jajca češ kaj si naredil, če si posameznik se lahko veselo narišejo. Zato so cene firme toliko večje (odgovornost). Pustimo tisto mail mašino izpred 3h let ki so je "una" firma installala za 140k in imela gor vse odprto, za remote access pa telnet :\

Ampak tako je... Itak da kot posameznik zaračunaš bistveno, bistveno manj, ampak instalacija serverja nikakor ni le, naprimer, D stable + apache + postfix + mysql + nek iptables script.

Phoebus ::

MS: kot prvo, dela s serverji se loti samo, če imaš dovolj izkušenj. Ko bodo nekemu naročniki odleteli vsi podatki ali se bo kaj čudnega zgodilo, boš prvi na tapeti ti. Pri postavitvi jih predstavi možnosti "vzdrževanja", ki vključuje _redne_ dumpe podatkov / bacukpe fajlov, po možnosti sledenje spremembam (kar kot vem MS exchange server ima že po defaultu; zagotovi to še za ostale zadeve s skriptami), kar se seveda zaračuna dodatno, bodo pa potem sigurni da jih lahko restoraš.

Svojih skript ne piši na hitro ampak prej dobro preveri! Da ne bo zaradi kake backup skripte vse odletelo.

Glede cen. S prenizkimi cenami delaš samo pizdarije. Zakaj?
- sam sebe daješ v nič (se ne ceniš dovolj, kdo ti bo pa zaupal če boš prišel "prosim, instaliram poceni,."
- dumpaš druge
- znanje ki se nam zdi samoumevno je dejansko dragoceno znanje. Zakaj pa mislite da lahko mehanik za 3x s kladivom udarit računa 10 jurjou? Knowledge!

Pretiraval pa s cenami seveda spet ne bi ne tvojem mestu (izkušnje, reference).

b ::

Evo, phoebus je povedal se tisto, cesar jaz nisem.

Mogoce bi sam se pripomnil, da (pre)nizke cene privlacijo stranke, ki si jih ne zelis. Skrtice, ki ti tezijo brezveze tezijo in hocejo tudi pozneje imet vse narejeno napol zastonj. Takim se je za izogibat. Je pa res, da je na zacetku najlazje dobit take stranke, ker brez kakrsnihkoli referenc (predvidevam, da jih nimas, ker si postavil tako vprasanje) tezko sklenes posel za normalen dnar z normalnimi strankami. Jebat ga, vsak zacetek je tezek.

Mr.B ::

100k je minimum za osnovno namestitev serverja.
Če v končni fazi računaš, samo da namestiš server, z osnovnimi nastavitvami in nek osnovni test česarkoli ti porabi skoraj celi dan, potem pa še dvig domene, ter dvig Exchange strežnika, ter nastavitev vse address list, mailboxov, nekaj userjev, testi antivirus, itd, pa si dva dneva tam, če samo to pomnožiš s ceno ure je 200k nek minimum.

Za preverjanje delovanja itd skozi leta in če kaj odpizdi, nima tisti ki je postavil nič veze, ampak tisti ki sistem vzdržuje. Torej če odleti server čez pol leta, ni kriv tisti ki je server postavil, ampak tisti, ki ga vzdržuje, z ali brez pogodbe...

Administracija pa je ponavadi zaradi laičnosti vmesnika zelo enostavna, preveriš če deluje backup iz reporta, preveriš če ti dela hardware, dobiš mail od agenta (HP) če se je kaj poslabšalo, preveriš event loge, in izvršiš na vsake toliko časa update, in to je to, za to lahko porabiš recimo eno uro da poveš nekomu, kaj in kako, če pa se kaj zgodi pa pokliče tebe, pa prideš poserviserati in seveda računati..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

poweroff ::

Network del (NAT, itd.) zagotovo lepo dela. Tudi glede securitya si domišljam, da vem toliko,d a ni nekih večjih problemov.

Kar me moti je to, da mi je postavljanje serverja nekaj podobnega kot popravilo avta. S to razliko, da imaš pri mehanikih veliko konkurenco in lahko dobiš poceni in kvalitetnega mehanika. Pri računalničarjih je pa tako, da jih je razmeroma malo, zato so tudi cene umetno vzdrževane gor.

Tako kot se mi ne zdi normalno plačati za menjavo menjalnika 100 k SIT, se mi omenjena cena za server ne zdi normalna. govorim seveda o konkurenčnem okolju....

Valjda pa bi/bom tak denar vzel, če ga bo kdo pripravljen plačati... :D
sudo poweroff

Mr.B ::

Mejava serverja ?
Pri menjavi izguba podatkov ? Koliko je to vredno za podjetje je odvisno od velikosti...
Vliko je Majstrov, a malo takih ki vejo kaj več kot nekaj klikov...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Microsoft ::

Na pamet sem si rekel, da so take stvari vredne do 50k. Zdej, ko vidim, da so lahko tudi dvakrat ali celo 20x visje (za podjetja), se mi kar smeji.:D

Imam pa tudi malo pomislekov glede restoranja podatkov v primeru, da crkne disk. Ane, Exchange pa restore ni kr tko, trikrat next in si konec. In pri takih stvareh noces, da kaj povozist.
Kar se pa ostalih stvari tice, pa mislim, da jih dost poznam, da masina dela tko, kot mora in samo tisto, kar je bilo receno.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

poweroff ::

No, tisti server je dejansko 2 dni nazaj crknil. Novi je začel delati (na drugi lokaciji seveda) takoj naslednji dan (oz. dejansko vsebina domen). Mislim, backupe delat ni nek hud problem, tudi remote ne... rsync, pa to...
sudo poweroff

antonija ::

Pri avtomehaniku gre za tvoje zivljenje (in verjetno se za zivljenja drugih), pri serverjih pac (le) za podatke. Placat vec za svoje zdravje/zivljenje bi bila logicna posledica, pa temu ni tako -> napihovanje cen.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

K0K0 ::

Bom kar tole temo ponucu :)
Potrebujem terminal server za 3-4 uporabnike pa me zanima če je "windows 2003 server 5cal" to kar potrebujem?
5cal pomeni 5 istočasnih remote desktop povezav?

A bo vredu če zadevo naložim na navaden pc in dokupim malo rama?
Imam A64 3000, 512mb, 160gb itd...

Mr.B ::

Ne rabiš terminalske licence..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

K0K0 ::

Potem rabim windows 2003 server + terminalske licence?
Kolk stanejo te licence?

Microsoft ::

Mislim, da $749. Poglej tule.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

K0K0 ::

Skor tok kot cel os. 8-O ;((
A mogoče obstaja kaka cenejša alternativa ?
Če naložim ms office 2003 lahko potem vsi rd uporabniki uporabljajo excel al rabim še kake dodatne licence?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: K0K0 ()

poweroff ::

A mogoče obstaja kaka cenejša alternativa ?
Hja seveda obstaja. Sam bo cel hudič, če zdaj rečem Linux. Kaj točno bi pa rad počel?

Morda bi bil Linux čisto spodobna alternativa - odvisno kaj bi rabil...
sudo poweroff

r5r ::

90 dni bo Remote Desktop deloval, potem pa hoče licence :>
And it makes me wonder.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Strežnik za mini firmo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10515904 (12999) ta-mau
»

Linux - Alternativa Windows Serverju (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
785890 (3754) jype
»

Red Hat odlično v tretjem kvartalu

Oddelek: Novice / Rezultati
226400 (3756) techfreak :)
»

Svoj server,kako? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
718636 (6386) jackorsen88
»

SBS 2003 - postavitev

Oddelek: Operacijski sistemi
221442 (1211) Zelenko

Več podobnih tem