» »

20. obletnica černobilske katastrofe

1 2
3
4 5

jype ::

Manjko pa uvozijo iz švedskih jedrskih elektrarn.

Saj je fino, če si ploščata dežela ob morju. Če pa nisi, potem pa veter niti razsvetljave ne pokrije.

Pyr0Beast ::

TE kot npr šoštanj in trbovlje, so 'predelale' več radioktivnih snovi, kot se jih je raztreslo 20 let nazaj.
Zdi se mi, da v černobilu še vedno delujejo 3je bloki
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Daedalus ::

Ne sam da je se zmer 0,000000000% moznosti da se kje kj zjebe od softwera od tega da kksn nov leet security al pa cooling crap crkne.

Ja Luka...in vsi varnostni sistemi sploh niso potrojeni, pa delajo tam tudi sami amaterji in softver na kerem vse skup lavfa je neko beta prerelease sranje, mar ne? Daj nosi se nekam s takimi "prispevki":\

sicer pa ni bila samo cloveska napaka, ampak tudi zanic in prevec na hitro narejen nacrt, neobvescenost in posledicno prepricanost v varnost reaktorja, s katerim so delali in kakrsnih je se kdovekoliko po celi bivsi SZ .... zalostna in poucna zgodba, ni kaj.

nietka, zdaj mi pa povej kaj konkretno od zgoraj naštetega NI človeška napaka? Reaktor sam po sebi je v Černobil izvedbi problematičen, ja...to je pa tudi edino, kar lahko pripišeš neposredno tehnologiji.

Pa tako mimogrede - zadnji reaktor v Černobilu so izklopli leta 2000. In lej ga hudiča, nobenega od "izjemno nevarnih" JE reaktorjev ni razneslo po letu 1986 v Černobilu. Pa kak je to mogoče, če je pa jedrska energija tako hudičevo nevarna? A ne bi po tej analogiji moglo razbiti še tiste tri preostale grafitne reaktorje? Al nekoga muči logika?

Itak pa je jedrska energija ena izmed redkih pametnih smeri razvoja v prihodnosti. Černobil pa je opomin, do česa lahko pride, če so ljudje prepametni. Da bi zaradi tega ludistično označili tehnologijo za nevarno in škodljivo in jo ukinili...bi blo pa res ludo. Čeprav zagovorniki jezov, zrakomlatov, sončnih celic in podobnih energetsko ne preveč zadostnih in učinkovitih rešitev hočejo prav to. Pa jih pri tem ne motijo uničeni ekosistemi, hrup, splošno kvarjenje izgleda okolice... posledice, ki jih JE ne pozna, v kolikor se ravna odgovorno. Tveganje je pač treba sprejet in vedno ravnat v smeri, ki preprečuje tistih 0,0000000000000001% možnosti napake.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

WarpedGone ::

gzibret:

Daj razsvetli me z eno ornk narejeno študijo (life cycle assessment).


1
2
3

Ne, niso to LCA študije. Po drugi strani pa, nikjer nisem še vidu študije ki bi trdila, da je proizvodnja dražja od produkcije. To se le 'govori'. Maš ti link, ki to DOKAZUJE?

Edit: predno kdo skoči name, češ da v sončnih celicah vidm odgovor na *vse* energetske potrebe: NE. Sončne celice majo svojo nišo. Energetska neodvisnot je v JE.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

IgorGrozni ::

gzibret >>>Ono jezero v Šoštanju je totalno zakisano. Pepel ob reakciji z vodo da kisli produkt, ta potem raztopi karbonat v pepelu in nastane lepa zelena voda.

hmm... kislo praviš, gzibret ?

Jezero v mojem spominu je lepo modro, saj veš, .....plavi se jadran talasa, ra-ra-radnička odmara se klasa....:))

MitjaP ::

No, me pa zanima, kaj porečete nasprotniki atomske energije na toke odkritje že davno nazaj:

http://www.ocrwm.doe.gov/factsheets/doe...
http://www.ans.org/pi/np/oklo/

Gre za NARAVNI jedrski reaktor, ki ga je narava ustvarila sama.
Seveda gre opozoriti, da se sam ne tejem ravno med hude zagovornike jedrske energije, priznam pa, da me njen obstoj v civilne namene nič ne moti.

Sploh pa izkoriščanje ne bi bilo nevarno, če bi človek izumil boljšo tehnologijo v namen fisije. Kolikor mi je znano je sam gorivni material neekploziven in so se morali zelo truditi, da so odkrli zelo ekploziven izotop za vojaške namene.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MitjaP ()

keber ::

Tudi na slovenski Wikipediji veliko piše:

Precej podrobno o Černobilski nesreči, zanimivo branje.

Reaktor RBMK, kot se je uporabljal v Černobilu

Tlačnovodni reaktor, kot v Krškem

Škoda, da ni teh povezav v originalni novici.

Po drugi strani pravim, jedrska energija, go go go, še vedno najčistejši vir energije. Odpadke pa se da varno shranit. Samo zmenit se je treba.

PrimozR ::

BOm sporočil naprej :)

Thomas ::

Ti komot! Nej se navadi, da so minili časi, ko so prfoxi lahko pod zaščito svoje avtoritete trobezljali karkoli.

Dandanes dijaki majo Gugla! Ali pa hodijo po internetskih forumih, kjer ga ima kdo drug. ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

matildas ::

Prav vesel, ko vidim, da vsi le nimajo spranih mozganov in podpirajo jedersko energijo. Tako je tudi prav. Nesmiselno se je ubodati s vprasanji kaj pa ce gre kaj narobe,... itd. S stalisca varnosti je vsaka stvar v jederskih elekrtarnah podvojena ali pa potrojena in se vec. Torej ce gre nekaj narobe se vklopi prvi varnostni sistem, ce ta odpove imamo se drugega itd. S tem ne mislimo iznicit verjetnosti katastrofe, vendar jo znizat na najmanso mozno raven.
Vsi tisti pametni ekologi, ki za vsako ceno naspotujejo taki vrsti energije in zelijo zapret vse elektrarne od a do ž, takim bi jaz najprej dobavo elektrike onemogocil, potem pa se kaj vec. Ekologi so ljudje, ki nasprotujejo vsaki vrsti energije in se sami ne vedo kaj bi radi. Ko jim ponudis veternice "najlepsi obnovljiv vir", tudi teh nocejo, ces da bodo skazile okolje, motile selitev ptic in povzročale prevelik hrut - kriza. Dejstvo pa je da se poraba energije iz leta v leto povecuje in poizvodnja temu komaj se sledi. Upam da se bodo cim prej razvile fuzijske elektrarne.


Thomas ::

BANANA politika ekologov, kot sem že omenil.

Build
Absolutely
Nothing
Anywhere
Near
Anything!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

PrimozR ::

Ne sej prfoks je drgač apmeten pa razgledan. Zastareli podtaki pač.

Sicer pa, vsi tisti ki besno nasprotujejo JE in si zatiskajo oči o varnosti le-te, zaprimo jih v ogromno hrčkovo kolo in jih pošljimo delat elektriko. Kmalu se bodo premislili v prid JE.

LedStorm+++ ::

U Černobilu so se pa igral, zdaj pa majo. Če bi odgovorno ravnal ne bi prišlo do tega.

Nesreča nikoli ne počiva... tud pr naši JE. :(
Pingvin :-)

Jan987 ::

Jest se čudim ekologom ki so proti jedrskim, termo, hidro, ventrnim, plinskim skratka proti vsem vrstam elektrarn. Nevem ali mislijo potem živeti ob svečkah:\

jype ::

LedStorm+++> Nesreča nikoli ne počiva... tud pr naši JE.

No ja, v bistvu kar trdno spi, samo v Cernobilu so jo zbudili, ker so se zafrkavali z reaktorjem. Vse lucke so ze svetile rdece, oni so pa se kar pritiskali "more power" knof in "disable safety" knofe hkrati.

LedStorm+++ ::

Jype-- Tako je kazalo v nekem dokumentarcu o teh ljudeh, ki so vodli JEČ. Žalostno... :'(

Kaj pa ta Iter, ta fuzijski reaktor, ki ga bodo gradili v Franciji. Kako pa je s to energijo in njegovim gorivom, kako bo to delovalo na okolje? Je kakšno sevanje tle?
Pingvin :-)

_smirnoff ::

ma moje mnenje je da se bodo čez čas opustile jedrske elektrarne ne samo zaradi problema odpadkov ampak tudi zaradi finančnega vidika.. jedrsko elektrarno se jo zapira ogromno časa.. cca 75 let.. obratuje pa lahko max 50 let oziroma 25 let + 25 seveda če se določene stvari zamenja... tako kot se je zgodilo v naši krški elektrarni... in nič bat.. kemiski tehnologi bodo že izumili kakšen vir energije da bo prišel v globalno uporabo...
kao

sidd ::

ITER nekaj osnovnega...se stvari kr premikajo na tem področju, drugače pa še eno JE v slovenijo, pa zapret termoelekrtarne....bognedaj da zgradijo še kako HE na Muri...te jih lastnoročno pospravim ;(
U p**do kaj JE mata Japonska in ZDA 8-O


offtopic: kaj samo meni tole okno ko pišem čudno prikazuje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sidd ()

Gavran ::

Ja, Bakunin, zgodba je vprašljiva. dejstva v zgodbi pa ne. Fotke so dokumentarne kot tudi podatki. Ženska naj bi se odeležila organiziranega "izleta" v zaprto območje, motor pa je dodala zaradi zanimivosti. Ampak fotke in podatki so še vedno avtentični (pa čeprav ni nujno da je ona avtorica vseh fotk). BTW, izleti v to področje se še vedno organizirajo.

gzibret ::

Glede solarnih celic:

Sem našel eno študijo o tem, se zna zgodit, da maš prav.

tukaj

Čeprav nista povedala avtorja, od kod sta pridobila podatke, pa ali ti podatki obsegajo tudi izkop in primarno obdelavo surovine. Malo nizke številke so za aluminij.... Pa malo visoke za silicij. Za moj okus :D Pa eden izmd avtorjev je predstavnik proizvajalcev :D

Glede jezera...

Pa tudi bo še držalo, da je Šoštanjsko jezero alkalno. Osebno sem imel v mislih žveplo oz. sulfide, ki dajo ob reakciji z vodo kislino, vendar je očitno toliko CaO v pepelu, da zadevo popolnoma nevtralizira oz. naredi celo alkalno.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

keber ::

Ja, Bakunin, zgodba je vprašljiva. dejstva v zgodbi pa ne. Fotke so dokumentarne kot tudi podatki. Ženska naj bi se odeležila organiziranega "izleta" v zaprto območje, motor pa je dodala zaradi zanimivosti. Ampak fotke in podatki so še vedno avtentični (pa čeprav ni nujno da je ona avtorica vseh fotk). BTW, izleti v to področje se še vedno organizirajo.

Jap. Ecological Tour to Chernobyl
Če se nas zmeni ene deset, plača vsak 90 dolarjev. Jaz bi šel prec.

rovtarček ::

why? kvečemu si skrajšaš življenje za 10 let.

p.s. sicer če je 90$ pol je vsaj cenej kot cigarete :D
Osem tisoč sto sedeminšestdeset rovtarčkov je suvalo kuglfrinkla v rit,
ko so ugotovili, da stvar je zanimiva, so poklicali še Serious Sama
http://img90.imageshack.us/img90/856/rovt0df.jpg

Zgodovina sprememb…

keber ::

10 let? Hehe, bojazljivci, kar doma ostani za toplo pečko. :D V enem dnevu dobiš toliko sevanja kot med poletom preko Atlantika. Sicer pa ljudje tam živijo in delajo. Že več kot en dan. Pa so še kar živi.

Kdor ne riskira, ne proftira :)

Thomas ::

Hm. Ko je bavarski kralj Ludvig delal tiste gradove, so vsi mislili, da le zapravlja denar. Danes jih pa turisti tako dro gledat, da je vsa tista investicija že stokrat povrnjena.

Črnobil se pa tudi utegne spremeniti v turistično destinacijo, kakršne ni tam daleč okoli. Pravi bum!

Ker resnično, tista radioaktivnost tam je zdaj bolj blažev žegen, resne nevarnosti ni. Veliki medvedje živeči tam okoli, to že zdaj vedo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

rovtarček ::

zdej tam je ona baba zmerla 500-3000 microR na uro, normalno tle v lj je baje 0.005. Zdej v kolikor je meni znano, vse kar je na 50 lahko pripomore k prezgodnji smrti.
Osem tisoč sto sedeminšestdeset rovtarčkov je suvalo kuglfrinkla v rit,
ko so ugotovili, da stvar je zanimiva, so poklicali še Serious Sama
http://img90.imageshack.us/img90/856/rovt0df.jpg

Thomas ::

Kera baba in kje je zmerila? Pa še teli R niso ravno adekvatna mera.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Temu bi lahko rekli ukrajinska ruleta, ker nikoli ne veš, kolk nevtronov bo prifrčalo in po kakšnih trajektorijah :)

Jaz ziher ne bi šel tavat tja, je pa res da se tudi čez atlantik ne vozim vsak dan.

Morda čez 50 let, ko bo sevanje le še nekajkrat večje od "ozadja".

:roketa> ::

Me zanima kako komentirate tole razmišljanje.

-kdo pravi, da je naravno radioaktivno sevanje nenevarno? Ali ni določen delež rakastih obolenj pripisati temu?

-Kolikšna je verjetnost, da človek dobi raka kot posledico sevanja gama iz reaktorja in radioaktivnih odpadkov? Ali obstajajo kakšne ocene za to?
Vem, da je verjetnost zelo majhna. Zanima me, če je v 100 letih obratovanja jedrskih elektran verjetnost, da zaradi tega umre en človek, manjša kot 0.5?

rovtarček ::

Thomas, ona baba ko je obiskala to pokrajino, link je v prvem odgovoru na novico.
Osem tisoč sto sedeminšestdeset rovtarčkov je suvalo kuglfrinkla v rit,
ko so ugotovili, da stvar je zanimiva, so poklicali še Serious Sama
http://img90.imageshack.us/img90/856/rovt0df.jpg

3p ::

Roketa: baje so delali neko raziskavo (podrobnosti ne vem, sem pa to slišal od enega iz NEK) med zapislenimi po nuklearkah. Rakavih obolenj je manj, kot med ostankom populacije...

bergers ::

Čim bolj se izogibamo od tam tem bolj dolgo mo živeli:D
Bergi

keber ::

Vi kar doma ostanite, bo vsaj mir za ostale. Sam mislim iti, kar se le da kmalu, dokler ne bodo tega odkrile horde Japoncev in Kitajcev. Trenutno je to eksotična destinacija, čez par let zna biti drugače.

Černobil je sedaj velik naravni park, kjer živali nemoteno živijo. Volkovi, risi, medvedi ... prej tega ni bilo. Sicer pa imate na mojem linku eno fotoreportažo, kako to potovanje izgleda.

rovtarček ::

keber, to da tam "nemoteno" živijo živali, še ne pomeni da je tam živeti varno, te živali namreč niso znane, da bi imele čutila/sposobnost zaznavat raioaktivnost. In glede na to, da radioaktivnost tam vendarle ni taka, da te ubije v kratkem času, teden ali dva, temveč povzroča posledice, ki se manifestirajo po par letih, me prav zanima, kakšni bi bili rezultati raziskave, življenskih dob, pogostosti tumorjev, stanje zarodkov pri njih.
Vem da je bila oddaja, kjer so se v letih po nesreči rojevale domače živali z dvema glavama, kako nogo preveč, obstajajo gor baje brevesa z čudnim načinom rasti, bistveno prevelikimi listi/iglicami ipd.

Zdej, ti se lahko preseliš gor, čist vseen, samo ne govori da so pa "grožnje" samo medijski bum.
Osem tisoč sto sedeminšestdeset rovtarčkov je suvalo kuglfrinkla v rit,
ko so ugotovili, da stvar je zanimiva, so poklicali še Serious Sama
http://img90.imageshack.us/img90/856/rovt0df.jpg

PrimozR ::

Živali živijo manj časa, rodnost je upadla. Bum v šttevilčnosti pa je povzročila odsotnost človeka.

krho ::

keber. Jaz tudi...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

LedStorm+++ ::

Bi se upali jt v Černobil??? :D
Pingvin :-)

Daedalus ::

Ja. U bistvu se mi ona 90$ varijanta zdi zelo privlačna...bo treba razmislit.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

PrimozR ::

Privlačno je, finančno zame neizvedljvo :D

3p ::

Jaz bi šel z veseljem... ampak se bojim, da bom po Pripyatu šetal komaj ko bojo ukrajnici končno spravili skupaj tole.

Aggressor ::

Thomas, ona baba ko je obiskala to pokrajino, link je v prvem odgovoru na novico.


Tisto je že dokazana prevara. Je bil pred časom halo na slashdotu o tem.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

ALTbla ::

glede soncnih celic.. a je kdo gledu west wing ko so kazal dilemo z alternativno energijo? so lepo povedal pro & con za vse te energije.. elektrarne z soncnimi celicami, ce bi hotele nadomestit vso energijo v USA bi morale pokrivati priblizno celotno Las Vegas drzavico, pa se malo okol se mi zdi da je blo receno, kar je ogromno. ampak tudi ce bi se odlocili in pokrili celotno to puscavo s ploscami problem je v tem, da so sedaj po celem svetu proizvedli soncnih celic za nekih 10km^2... torej jim manjka samo se nekih 299990 km^2 ... :\ (ne spomnem se tocne stevilke, nekaj taksnega se mi zdi da je bilo, v glavnem povsem neizvedljivo)
vetr itak ne pride v upostev povsod, pri nas ni nekih pogojev, pa tudi vprasanje ce bi meli prostora kam jih dat...
premog kurit je itak cista katastrofa... lahko bi vsaj na kaksen plin ali nekaj presli tam, da bi vsaj bolj cisto bilo in nebi bilo odpadkov?? :\

vendar zaenkrat edina realna moznost dobivanja energije je JE, in tako bo ostalo se nekaj casa.. kar me sploh ne moti, res je da bi lahko si pomagali z kaksno HE vec, ampak nebi imel nic proti se eni JE v kk ;)

keber ::

rovtarček: se ti ne zdi, da je neka razlika, če greš tja za en dan ali pa magari teden, ali pa tam dejansko živiš?

Zadnjič je bila tam komemoracija s tisoči ljudmi, vključno z ukrajinskim predsednikom. Zdaj ti trdiš, da bodo zaradi enodnevnega obiska vsi živeli 10 let manj? :D
Grozno, da nekateri ne znajo niti v logičnem smislu poštevanke uporabljat :|

rovtarček ::

ej keber, če boš šel ti tja za en dan, ti ne morem povedat čist nič, to je isto kot če uzameš en atom Urana, lahko razpade čez stotinko sekunde al pa čez 100 miliard let.
Če greš ti tja, lahko fašeš raka in umreš čez pol leta, lahko pa živiš mirno 110 let, brez kakšnih problemov.
V oni oddaji na Discovery, je tist "šef" ki je vodil takrat ta reaktor v Črnobilu in ubistvu nosi nekako neuradno krivdo za nesrečo. On je bil pred črnobilom že izpostavljen 5x smrtni dozi sevanja, pri črnobilski nesreču tud še enkrat 5x in je umrl star 92 let, brez nekih resnih zdravstvenih težav. Medtem ko so vsi, ko so sploh preživel črnobil, več kot 2 tedna imel resne, in to resne zdravstvene težave in niso živel več kot par let.

samo že tak je zelo velika možnost, da fašemo eno obliko raka do starosti 70 in IMHO dodatno izpostavljanje ni glih pametno, isto mislim za kajenje in podobne človeške kikse.
Osem tisoč sto sedeminšestdeset rovtarčkov je suvalo kuglfrinkla v rit,
ko so ugotovili, da stvar je zanimiva, so poklicali še Serious Sama
http://img90.imageshack.us/img90/856/rovt0df.jpg

Zgodovina sprememb…

keber ::

Tisti enodnevni obisk je pljunek v morje glede količine strupov in sevanj, ki jih človeško telo prejme v svojem življenju. Zato govoriti o neki nevarnosti pri kratkotrajnem obisku je čista neumnost. Drugo pa je, če bi se brez zelo dobre zaščite podal v notranjost sarkofaga vse to lavastih ostankov goriva in ostalega materiala. Ampak tja ta tura seveda ne vodi.

BluPhenix ::

Evo,

nekaj slik s komentarji

Zanimivo branje. Rovtarček, zvedel boš, da nekateri ljudje dejansko živijo tam. Tudi v tistem linku ki ja he podal keber je marsikaj napisano.

Mene je nekako najbolj "šokiral stavek", ki govori o čiščeju:
"initially robots were used to clear debris, but they could not coupe with the extreme radiation levels and so the atuhorities decided to use humans"

V 12 deh, so očistili 170 ton radioaktivnih odpadkov, da je bilo pripravljeno za obisk Gorbačova.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

PrimozR ::

Jap, likvidatorji. Sami so si mogl narest zaščitno obleko (plošče svinca, dva para gumijastih rokavic na rokah) pol so pa mel 45 sekund časa da so naložili lopato z grafitom (7000 rentgenov po uradnih podatkih, v resnici baje čez 10000) in jo vrgli čez rob. Ko so prišli nazaj dol, zvečer niso mogli stisniti rok v pest.

EDIT: Slika 3 v BluPhenixovem linku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

LedStorm+++ ::

Rovtarčerk, js se ne bi upu, jt tja. Resno...:\

Aja, še razmišljate, da Krško ostane? ;)

Drugače... sevanje vas obseva, imaste probleme z zdravjem, fašeš še neplodnost in si v riti. Adijo Slovenija >:D
Pingvin :-)

PrimozR ::

Valda da Krško ostane. Zraven bodo pa naredl novo k bo tale ratala prestara. zakaj zraven? Da bo lahko isto osebje oskrbovalo obe centrali.

gzibret ::

> premog kurit je itak cista katastrofa... lahko bi vsaj na kaksen plin ali nekaj presli tam, da bi vsaj bolj cisto bilo in nebi bilo odpadkov??

Samo plina tudi počasi primanjkuje. Ga je sicer več, kot nafte (govorim o bilančnih zalogah torej tistih, ki jih je moč ob današnji tehnologiji in ceni izpred recimo dveh let izkoristit), samo v primerjavi s premogom prav malo.
Vse je za neki dobr!

PrimozR ::

Aja, kdor misli, da bo zamnjkalo nafte, se krepko moti. V Kanadi imajo ogromne zaloge naftnega skrilavca. Se bo podražila, zmanjkalo pa je ne bo.
1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Eta Carniae

Oddelek: Znanost in tehnologija
111917 (1719) Thomas
»

Universal Music toži MySpace

Oddelek: Novice / Tožbe
53584 (3249) Gavran
»

Led - kaj je že to?

Oddelek: Problemi človeštva
222231 (1593) Thomas
»

Hude obtožbe Appla: iSuženj?

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
354277 (2980) Stepni Volk
»

Notranji ministri soglasno o hrambi prometnih podatkov

Oddelek: Novice / Zasebnost
443799 (2941) poweroff

Več podobnih tem