» »

PODIPLOMCI-naravoslovje

PODIPLOMCI-naravoslovje

AQUA ::

Hojla,
pocasi je prisel cas, ko bo treba razmisljat kaj po koncanem faxu. Dobila sem ze ponudbo za MR, vendar bi rada pred odlocitvijo kam in kako dobro pretehtala vse moznosti. Zanima me, ali ima kdo izkusnje z mednarodno podiplomsko solo IJS, ekotehnologija? Kaj pa biotehnologija na BF?
Potem me zanima, koliko priblizno znasa drzavna podpora za MR ?
Kaj pa tujina-v neki starejsi temi je Mojca pisala o neki avstrijski univerzi (zal se ne spomnim vec, kateri)-ali so tam moznosti le za bioinformatike ali se da na enak nacin prit do ugodnega studija tudi npr. biokemije...?
Uglavnem, pisite vse kar se spomnite na to temo, vsaka informacija mi bo prav prisla! THNX
Brezmejna sta le vesolje in človeška neumnost...a v prvo nisem prepričan! (A. Einstein)

STASI ::

Potem me zanima, koliko priblizno znasa drzavna podpora za MR ?

Podpora? Bolje rečeno solidna plača in ta znaša okoli 200000sit in tudi šolnino imaš plačano(ali 190000sit/leto ali 450000sit/leto). Nekateri MR, ki jih poznam so zelo malo delali nekateri se pa niso videli iz dela, ker so jim profesorji naložili toliko dela. Moje mnenje je vzami MR, edino če imaš garantirano bolje plačano delovno mesto.
Ekotehnologija sem tudi jaz premišljeval ampak se nisem odločil zaradi urnika. Na ekotehnologiji če se ne motim so predavanja v angleškem jeziku. Če se misliš vpisati na BF kot podiplomantka pa si že zamudila rok ki je bil 10. septembra; še čakam da povejo kdaj bo vpis.:D
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

AQUA ::

O, ful si hiter STASI! Hvala ti! Sej zame pride v postev sele drugo leto(letos postajam absolventka), tko da nisem se nic zamudila...:). Iz katerega dodiplomca si pa ti? Ce sem prav razumela si sel na podiplomca na bioteh?
Brezmejna sta le vesolje in človeška neumnost...a v prvo nisem prepričan! (A. Einstein)

STASI ::

Varstvo naravne dediščine upam da bom študiral.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

IceIceBaby ::

Mi lahko en prosim pove kaj je MR ?

STASI ::

Mladi raziskovalec
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

IceIceBaby ::

Kakšni pa so pogoji za to ? A maš pol še vedno status ?

STASI ::

Za MR se ne moreš prijaviti tako kot na do ali podiplomca. MR ti ponudi profesor pri katerem boš "delal". So pa tudi neki pogoji za MR eden med njimi je da imaš povprečje 8,5. Je pa za MR tudi tako da potem ko se zmeniš s profesorjem se prijaviš na ministrstvo(ne vem točno katero ali za šolstvo ali katero drugo)) in šele oni te potrdijo. Je pa za posamezna področja razpisanih omejeno število MR mest, kot tudi da nek profesor ne more imeti 2 MR dve leti zapored.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

AQUA ::

Ja, mislim, da je od letos dalje tako, da se v naprej ve, kateri od profesorjev bo dobil doloceno leto moznost imet MRja. Vcasih je blo tako, da sta student+profesor skupaj kandidirala. No, v vsakem primeru ponavadi profesorji jemljejo studente s cimvisjim povprecjem.
Stasi, kako pa to, da nisi sel na biotehnologijo? Daj, zaupaj mi tvoja odkritja v casu, ko si se odlocal...res mi vsaka (verodostojna) informacija veliko pomeni. Na podlagi cesa si se odlocal? Kaj ti pa na urniku ekotehnologije ni ustrezalo?
Brezmejna sta le vesolje in človeška neumnost...a v prvo nisem prepričan! (A. Einstein)

_marko ::

Nisem še ravno tam, ampak sta mi na BF od podiplomcev zanimiva biotehnologija in genetika.
Aqua, kaj pa genetika te ne zanima?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

antonija ::

Fantje ne ga biksat!!! Povprecje mora bit nad 8.

Letosnji razpis je bil tak, da so se na razpis ARRS (www.arrs.gov.si) prijavljali mentorji. Ko so objavili listo izbranih mentorjev, so morale raziskovalne ustanove, katerih mentorji so bili izbrani, objaviti razpise o prostih mestih za mlade raziskovalce. Na te razpise so se prijavljali studenti (razpise sploh ni blo tko lahko najdet, na IJS bo letos propadlo vsaj 5 MRjev, ker se ni noben student prijavil na njih). Ce je student izbran, se na "v soglasju z mentorjem" odloci kam se bo vpisal. To pomeni da ce si izbran na IJS bos vpisan na IJS solo za podiplomce, ce si pa izbran na UNI bos pa vpisan na UNI. Politika pac. To sicer ne pomeni da ne smes na predavanja od UNI ce si na IJS, sam formalno si vpisan nekam.

Prejsnja leta (vsaj 3 leta nazaj do letos) so bili razpisi drugacni. Priprabljalo jih je ministerstvo za znanost, priavljali so se studenti skupaj z mentorji. Torej so morali met vsi mentorji ze kandidata, ki ga (verjetno) poznajo in mu zaupajo da bo studij tudi koncal v predpisanih rokih. Komisija na ministerstvu je potem izbirala MRje na podlai mentorjev IN studentov, letos pac samo glede na mentorje.

Razpis na podiplomske studije na CELI UNI-LJ so koncani od 10.septembra naprej. Ce si se prijavil do roka, pol zdej cakas na pisno obvestilo ce si sperej na izbran studij in navodila o vpisu. (nuradno bojo vpisi za podiplomce na VF 4.10.2005)

Moje izkusnje o letosnjih MRjih (ker sem tudi sam kandidat): Letos se je za razliko od prejsnjih let prijavilo 300% prevec kandidatov za MRje (mentrojev). Do sedaj je bila stevilka okoli 50% prevec, torej 150% razpisanih mest, ne pa letosnjih 400% razpisanih mest. Bilo je veliko mentorjev, ki so se prijavili samo zato, ker so se pac lahko. Na koncu so dobili MRje, niso pa meli ne programa, ne studenta ki bi delal MRja pri njih. Na kratko sranje od razpisa. To naj bi tud ARRS ugotovil in bo razpis naslednje leto spet drugacen....
Dobra stran letosnjega razpisa je ta, da niso dobivali MRjev "klasicni" kandidati, ampak so se razmerja malo premesala. Meni osebno to ni odgovarjalo, ker moj mentor na IJS ni dobil MRja, ampak vseen.

Ce si se absolvet(ka) in se ne delas diplome, pol si zrihtaj takega mentorja, ki te je naslednje leto po diplomi pripravljen prijavit za MRja. Tako bos vedla kaksen je ta mentor in kako je delati z njim. Navsezadnje MRji iz naravoslovja trajajo 4,5let, kar pa ni tak kratko obdobje.

Glede statusa MRjev: Tsti ki so lani dobili MRja na IJS, so se vedno studenti, ampak so tudi zaposleni. MR pomeni da te na institutu ali univerzi zaposlijo za dolocen cas, torej ti tece delovna doba in vse to... MRji iz IJSja tud ne morejo kupovati bonov, ker jim na potrdilu pise da so zaposleni (to vem ker moja punca spada med njih). MRji iz univerze bojo letos studentje od 1.10 naprej, zaposleni pa bojo od 1.11 naprej, kar pomeni da prvi mesec so cist navadni redni podiplomski studentje. Potemtakem so tud upraviceni do nakupa bonov za prehrano (uradno res samo prvi mesec, ampak pomojem da ne bojo vsak mesec posebaj sprasevali ce si slucajno zaposlen).

Drugace si pa predmentika ponavadi ne izbira student, kljub temu da v previlnikih pise da ga "izbere student v soglasju z mentorjem". To pomeni da ti mentor pove kere predmete moras poslusati, o dveh ali treh se pa pogovori s teboj ce mas kaksne zelje. Sicer pa to sploh ni slabo, ker tvoj mentor pac ve kaj bos delal naslednjih 5 let, ti pa se ne.

Placa, ki jo dobivajo MRji je okrog 170kSIT brez dodatkov. Ce zivis v LJ (zacasno ali stalno prebivalisce) potem na mesec dobis na racun okkoli 200kSIT (skupaj s prevozom in prehrano). Ce zivis kje dlje mas vec dnarja zarad drazje voznje. (ce je kdo prijavljen v MS mu ne bojo placal cele voznje, razen ce ne bo dokazu da se vsako jutro pripelje iz prekmurja v LJ>:D). Ko nardis vse izpite na podiplomcu (ponavadi po dveh letih), se ti spremeni status in ratas _nekej_ asistent. S tem se ti tud placa dvigne, mislim da za okorg 10kSIT.

Dobra stvar pri MRju je pa se ta, da ce si zenska in zanosis, mas 1 leto porodniske, polna placa brez dodatkov, pa se po tem enem letu te noben ne odpusti. Aja, 1 leto na otroka, torej jih imas lahko vec zapored kot moja bivsa sodelavka... V nobeni drugi sluzbi tega ne tolerirajo, zato ma vecina punc na IJSju ki jih jst poznam ze otroke ali jih pa planirajo.

Ce koga se kaj zanima nej pa vprasa, mene ze prsti bolijo:D.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

AQUA ::

Oj, hvala za izcrpne informacije Antonija!!! Ja, meni trenutno kaze IJS..diplomco pa po malem ze delam, je pa problem, ker verjetno potem(na podipl) ne bom imela vec istega mentorja in to me malcek skrbi (pac ne bom vedla s kom imam opravka, dokler ne bo ze prepozno..mogoce). Meni so sicer rekli, da se bom lahko na podipl. vpisala na BF ali IJS, sem pa posumla, da je to lahko samo vaba in da verjetno gre tud mal za politiko.
Zakaj se letos na IJS folk ni prijavljal na MRje-mogoce ves? Gre za problem mentorjev al cesa?
Kaj pa glede mednarodne podipl. sole IJS- kaksni so kaj komentarji? Predvsem ekotehnologija me zanima...
Marko, genetika mi je sicer med drugim tudi zanimiva, ampak me moti, da je toliko folka navalilo iz BF tja v zadnjih letih. Pa se nekej je- iscem studij, ki bi teorijo znanosti kar se da dobro povezal z uporabnostjo (a la bioteh)...
Brezmejna sta le vesolje in človeška neumnost...a v prvo nisem prepričan! (A. Einstein)

antonija ::

Mislim da je najvec MRjev na IJSju propadlo na fiziki in matematiki, mogoce kaksen na materialih. Na odseku za varstvo okolja, organksa in fizikalna kemija in biokemija majo vsi mentorji studenta, velika vecina vnaprej (to velja za letos). Propadli so pa pomojem zato, ker tud mentorji niso dobr vedl kaj bi radi, ker so se prijavli samo zato ker so se pac lahko (in so mel dovolj objav da so jih izbrali). Studentje ki so pa sli k njim na razgovor so pa verjetno dobil slab obcutek, ce pridejo na razgovor k nekomu, ki ze 40 let dela eno in isto (zastarelo) stvar in nima cist jasne vizije kako bo naprej, ker itak bo cez par let v penziji.

MPS na IJS je zlo drugacna od UNI podiplomcev. Na UNI mas predmete, povezane s tvojim problemom. Nacelno naj bi mela predavanja, sam v vecini primerov nazalost odpadejo, ker ni dovolj kandidatov. Predavanja majo ponavadi le zelo temeljni predmeti, ki so pa nic vec kot ponovitev tega kar slisis na faksu. Zame, ki sem koncal kemijo, bojo temeljni predmeti na far,aciji in medicini cist OK, ker jih nisem poslusal. Na FKKT so pa podiplomski predmeti skoraj isti kot dodiplomska predavanja.
Na MPS pa sicer mas predmete povezane s problematiko, ampak je velik povdarek na "modernih" predmetih. Poslusas stvari kot je ekonomika in podobno. Sej mogoce se cudno slisi, sam tam te pac naucijo ekonomske osnove za vodoenje znanstvenih projektov, tko da zadeva sploh ni tolk zgresena. Prej kot slej se moras to naucit (ce hoces bit zaposlen kot doktor znanosti), ce ne na predavanjih, pa kot samouk na delovnem mestu (kar je pomojem slabsa varianta). Vecina "modernih" predmetov je skupnih vsem smerem na MPS, pol majo pa vsaka smer svoje specialne predmete. Nano smer ma nano predmete, varstvo okolja ma okoljske premete...

Povezavo med teorijo in prakso majo pa na institutih bolj forsirano, ker je njihovo financiranje odvisno od tega. Ponavadi MRji delajo na kasnih evro projektih (najvec dnarja daje EU, sploh za okolje), tko da je treba nakoc met kar nekaj uporabnih podatkov s katerimi si bojo pol naprej pomagal.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

gzibret ::

IJS je "tovarna doktorjev znanosti". Jemljejo ogromno MR-jev, od katerih jih le nekaj % lahko računa na zaposlitev, ko se jim MR izteče.

Izogni se zaposlitvi na IJS, ker boš po 4 letih in pol imela velik problem (brezposeln doktor znanosti). Moj predlog - kandidiraj za MR-ja v gospodarstvu. Tam število MR-jev ni omejeno in tudi pogoji so malo boljši in imaš velike šanse, da dobiš dobro delovno mesto, ko končaš (če le nimaš dveh "levih" rok).

Kakšna pa je podiplomska šola na IJS pa nimam pojma.

Drugače pa si lahko več o MR-jih prebereš tukaj: http://www.arrs.gov.si/sl/mr/
Vse je za neki dobr!

antonija ::

Na IJS ti ze vnaprej povejo da oni zaposlijo izredno majhen odstotek MRjev, ki jih nardijo. To pa zato, ker so izobrazevalna institucija, ne pa lek ali krka. Isto bi lahko reku, da ne it na faks, ker jih na faksu zelo malo zaposlijo ko diplomirajo...:\

Z MRji iz gospodarstva je pa tkole: Razpis dela po starem principu, kar pomeni da se na razpis prijavijo studenti z mentorjem. Kar naprej pomeni da moras imeti mentora naprej izbranega in da mora da doticni mentor bit zaposlen v podjetju, ki te hoce za MRja. Vse to na kupu pomeni, da moras nekak ze skoraj bit zaposlen v eni firmi, da te ta da za MRja iz gospodarstva. In ni vraga da te tja prijavijo zato, ker te hocejo pol zaposliti kot doktorja.

Ko se enkrat MR iztece mas enak status kot na dan diplome, torej _brezposelen_. Sluzbo si mors najdet v vsakem primeru, z doktoratom ali brez. Razlika je pa ta, da med dodiplomskim studijem ponavadi ne spoznas veliko ljudi iz tvoje stroke, z izjemo nekaj profesorjev in asistentov. Na podiplomcu se navadno spoznavas s celo gomilo ljudi ki delajo enako kot ti, med njimi so seveda tudi predstavniki podjetij in drugih institutov, ki so kasneje lahko potencialni delodajalci. Zaenkrat se ne poznam primera (govorim za kemike), ki bi doktorirali brez ideje o zaposlitvi. Sej mas 5 let casa da se nekje zmenis, ce ti pa v 5 letih ne rata, pol pa je kriza, ja.
Ce ti pa se ni da bi se takoj zaposlil, se pa lahk kje zmenis za post-doca pa se kaksno leto ali dve delas na temu. Post-doci so najveckrat v kaksnem podjetju, na konretnih projektih, in jih je predvsem v tujini ogromno. Novartis v Baslu ima zaposlenih okrog 25% post-docov (od vseh zaposlenih) in jih redno rotira na 2-3 leta. Ce se izkazejo pri post-docu, dobijo siht z individualno pogodbo :D.

P.S.: Pri MRjih iz gospodarstva mors prav tako bit izbran, ker so tudi tam mesta omejena. Ne dobi ga vsak ki se prijavi, ker na koncu mora drzava placat za njegovo (njeno) solanje...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Tea Time ::

Se strinjam z gzibretom. MR je lahko (ampak poudarjam "lahko") precej nehvaležna stvar. Štiri ali pet let je super, plača je zelo dobra, dela je dovolj (no, včasih preveč), zna pa res biti problem potem dobiti zaposlitev. Delo MR-jev je ponavadi precej različno od dela v organizaciji (karje potem problem)... Menim, da je potrebno dobro premisliti. V kolikor imaš potem možnost za nadaljnjo zaposlitev na IJS, fakulteti ali kje drugje - potem kar vzami in se veseli, sicer pa velja dobro premisliti...

LP vsem
Have a break!

antonija ::

Edin zaposleni na IJS so vodje sektorjev (ki jih je pojom okrog 30...), MRji, tehniki, in infrastrukturni delavci (birokrati, cistikle,varnostniki,....). Na faksu so zaposleni profesorji, asistenti, tehniki in infrastruktura. Doktorji znanosti so torej lahko zaposleni kot vodje oddelkov na IJS (ko gre en od njih pac v penzijo), profesorji (fat chance dude) in pa asistenti (ko kaksen asistent rata profesor in vzamejo novega, kar pa ni ravno pogosto). Mogoce res zgleda da potem na leto dobimo problizno 200 brezposelnih MRjev, sam pol smo jih v petih letih nardil 1000, in jih bi od zdaj naprej 250/leto novih, ce ze stari nimajo sluzb. Sluzbe za doktorje so, samo jih ni v razpisih v delu in dnevniku. To so sluzbe ki jih je treba najdet preku ljudi, ki jih poznas. Firme ne rabijo nekih levakov ki so se prijvli za MRja ker niso mel boljsega dela, ampak nekoga ki bo dobro znal opravljat delo ki mu ga bojo nalozili. Zato so post-doci in podobno, pa ze med MRjem mas sodelovanja z zunanjimi organizacijami in podobno. Na koncu koncev majo doktorji prekleto dobre place, pa njihovi delodajalci upraviceno prcakujejo da bojo dobro delal (zato tud ne iscejo kadrov v Delu in Dnevniku).

Ce ma kdo zeljo met dr. pred imenom in bit zaposlen na primernem delovnem mestu (tle velja povedat da to ni glih enostavno delovno mesto, ampak prilicno stresno in odgovorno, ce komu to ni vsec nej raj ne dela podiplomca), pol veselo na podiplomca. Ce dobis se MRj kjer ti drzava placa solanje in daje _stipendijo_, pol je itak kul. Ce pa nimas pojma kaj bos delu z dr. pred imenom, pol pa pejte rajs v tiskarno natisnit vizitke ki majo ze dr. pred imenom pa prisparate 5 let zivljenja.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Doktorski študij bioznanosti

Oddelek: Šola
295999 (5171) Isotropic
!

Javni razpisi iz področja Z&T

Oddelek: Znanost in tehnologija
4341275 (35284) gzibret
»

Magistrski študij na FE v šol. letu 2006/2007

Oddelek: Šola
264883 (3482) Roadracer
»

Na IJS premikali atome + debata o slovenski raziskovalni srenji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
13610102 (783) poweroff
»

podiplomski študij-forum?

Oddelek: Šola
153435 (3077) antonija

Več podobnih tem