» »

Prenos spletne strani od enega ponudnika k drugemu - zapleteno vprašanje (DNS)

Prenos spletne strani od enega ponudnika k drugemu - zapleteno vprašanje (DNS)

jerry2000 ::

Pozdrav

Malce zapleteno. Imam gostovanje dinamičnih spletnih strani (forum & company) pri ponudniku. Rad bi prenesel strani k drugemu in seveda obdržal domeno. Kakor sem študiral, je to nemogoče ne da bi prišlo do downtime... Kje je težava?

Ponudnik 1 je tudi registrar, zdaj kaže dns moje domene na njegova strežnika. Če mu naročim naj kažejo DNS zapisi na drugega ponudnika, bo to trajalo do 72 ur, da se osveži. Torej bodo eni hodili na novo stran, eni na staro, kar je nesprejemljivo zaradi dinamičnih podatkov. Ok, lahko naredim obvestilo in zaprem staro stran, samo potem bo za veliko ljudi stran lahko tudi 72 ur zaprta :-(

Druga opcija je da prvemu ponudniku, ki je registrar naročim, naj v svoje dns strežnike vpiše zapis A in MX, da bo kazal na novega ponudnika. Zdaj pa ne vem, ali je pri tem hitrost propagiranja kaj večja kot če primarni in sekundarni DNS prestavimo...

Edinoopcijo vidim, da imam začasno novo domeno, pa stare strani preusmerim tja in potem ko je vsega konec čez 3 dni spet prestavljam, zalasno domeno zaprem in naj kaže na prejšnjo...

Kakorkoli obrnem se mi ne izide dobro. Kakšna ideja? Folk ne zapira strani zato, ker prestavlja strežnik ali pač???

Jerry
Jerry and Tom

Ziga Dolhar ::

> Druga opcija je da prvemu ponudniku, ki je registrar naročim, naj v svoje dns strežnike vpiše zapis A in MX, da bo kazal na novega ponudnika. Zdaj pa ne vem, ali je pri tem hitrost propagiranja kaj večja kot če primarni in sekundarni DNS prestavimo...

Zanemarljivo.

Poleg tega na obstoječi lokaciji [hostingu] za vsak primer naredi še "http redirect" na novo lokacijo [IP naslov ali nek nov podhost [npr novaLokacija.domena.com], če bi slučajno kakšni DNS klienti vseeno keširal staro lokacijo.

Ko to storiš, sprožiš še 'fizično' selitev DNS strežnika.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

jerry2000 ::

Hvala. Torej bo trajalo do 3 dni da se povsod preseli? Hm, morda je res najbolje eno poddomeno če bi naredil registrar v A tabeli. Nova poddomena sklepam bo takoj vidna po svetu, ker bodo vsi DNS-ji spraševali primarni DNS kaj to je? In na poddomeni se tudi kolački ohranijo :-)

Drugače pa ni opcije, da bi bila večina strećžnikov DNS nadgrajenih z novimi IP-ji v manj kot 72 urah? Recimo če bi v Zone dal zelo majhen TTL...

Jerry
Jerry and Tom

MUC ::

Tam kjer imaš DNSe, lahko oni vpišejo, da domena in vsi zapisi veljajo recimo 60 sekund. Ko vpišeš nove podatke se zadeve osvežijo v 60 sekundah tudi po svetu.

Torej.

1.) prestaviš spletne strani tudi na novega ponudnika
2.) naročiš, da prvi ponudnik naredi to zgoraj
3.) prestaviš kasneje tudi DNS serverje, s tem da se zamenjava ne opazi, ker vsi, stari in novi DNS serverji sporočajo enake podatke

Ziga Dolhar ::

"Ni možnosti", da bi kompletno preselitev izvedel v manj kot 72 [oz. 48] urah.

VENDAR pa vseeno lahko to izvedeš brez downtimea. To je pa pomembnejše, ne? :)

[Se mi pa zdi, da mojega odgovora nisi popolnoma razumel. Še enkrat:

a) Na stari lokaciji spremenite v DNSju zapise hostinga na novo lokacijo - IPje.
b) Na stari lokaciji na hostingu zamenjaš glavne spletne strani s HTTP redirectom na new.domena.com.
c) Na novi lokaciji [seveda še pred točko (a) in (b)] vzpostaviš DNS in spletišče, ki streže zahtevkom na *.domena.com.
- Od tega trenutka dalje bodo vsi zahtevki za domeno odleteli ALI na novo lokacijo ALI MOREBITI na staro lokacijo, ki pa bo takoj preusmerila na novo lokacijo. Rešeno.

d) Nato pri registrarju zamenjaš DNS strežnike: starega nadomestiš z novim.
https://dolhar.si/

jerry2000 ::

Aha, to me je zanimalo. Ali najprej prestaviš primarne in sekundarne DNS-je ali pa v sedanjem primarnem DNS spremenim (oz. oni spremenijo) najprej podatke. Kot razumem potem najprej naročim staremu gostitelju, ki ima primarni DNS server za mojo domeno da v primarni server vpiše moje IP-je za vse MX, A in skratka vse kar je notri... Jaz seveda odprem na novem strežniku vse potrebno za domeno. Staremu naročim, da mi naredi še eno poddomeno, ki kaže na novega ponudnika, ta bo vidna v glavnem takoj.

Primarni in sekundarni DNS pri registrarju pa spreminjam naknadno. S tem da se nič ne zgodi več za uporabnike, le ena pot je manj.

Ali je možno da ta provider ki ima mojo ZONE za domeno (torej primarni DNS lastnik) v svoj DNS vpiše naslov novega DNS strežnika ki potem prevzame zahtevke in ima notri ZONE ali se tega ne da narediti in mora popraviti ZONE v svojem strećžniku (MX, A, NS zapise)? Sem mislil, če bi lahko v njegovem DNS le pisalo, da je nameserver za mojo domeno pravzaprav drugje, nekakšen redirect, če razumete kaj mislim...

PS - Verjetno pa lahko tudi tako naredim, da pri registrarju zamenjam DNS strežnika, ki kažeta poslej na moj strežnik, jaz pa pripravim ZONE za domeno, ki pa še vedno kaže na starega ponudnika. Ko tam ustavim strežnik čez nekaj dni, spremenim v ZONE IP-je in zadeva dela.
Jerry and Tom

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jerry2000 ()

Ziga Dolhar ::

> Staremu naročim, da mi naredi še eno poddomeno, ki kaže na novega ponudnika, ta bo vidna v glavnem takoj.

Dej malo bolj pozorno beri, no.

Na stari lokaciji narediš ZGOLJ http redirect. Nobene nove poddomene. To novo poddomeno loviš (v DNSu) zgolj na novi lokaciji.
https://dolhar.si/

b ::

Tako kot je rekel MUC, pri selitvah se zmanjsa TTL (time to live) recordov na neko primerno majhno cifro (ponavadi 60 do 300 sekund), pozneje pa je to potrebno spet povecati na vsaj par ur.

Bi pa pripomnil, da je boljsi vrstni red tale:

* postavis DNS pri novemu ponudniku z enakimi podatki kot pri starem, a z zmanjsanim TTL
* preneses DNS na novega ponudnika (pri registrarju domene)
* po spremembi pocakas toliko, da se iztece TTL domene v top level DNS-u (lahko tudi 2 dni ali vec) + kolikor je bil TTL na starem ponudniku DNS-a
* spremenis podatke v DNS, da kazejo na novega ponudnika

med 3. in 4. tocko imas obilje casa, da site postavis na streznik novega ponudnika.

Pred preklopom (4. tocka) je tudi dobro preveriti DNS streznike par ISP-jev, kaksne podatke vsebujejo za tvojo domeno. Lahko je slo kje kaj narobe, le tako lahko preveris zagotovo.

Ta nacin je boljsi, ker bo novi ponudnik bolj kooperativen od starega, zato bo zahtevane spremembe lazje izvesti pri njemu (sploh ce karkoli od zgoraj nastetega zahteva rocno intervencijo starega ponudnika).

Tako bi moral ves prehod biti dokaj neprovlematicen, razen tezav z DNS strezniki, ki ne upostavajo TTL. Vcasih se najdejo celo pri kaksnih vecjih ISP-jih (na sreco pri nas tega se nisem zasledil). Za take primere pa je edina resitev redirect.

Ker pravis, da imas forum, bos moral imeti nekaj downtime-a, da bos tik pred prenosom se enkrat sinhroniziral bazi. Med 3. in 4. tocko zgoraj vrines se tole:

* na starem ponudniku postavis page, ki uporabnike opozori, da stran ne deluje, ker se seli na nov streznik in naj kliknejo na www-new.tvojadomena.com. (to seveda vpises v DNS pri novem ponudniku.) Na novem ponudniku imas stran, ki pravi, da prenos se ni dokoncan, in naj uporabniki poskusijo pozneje.
* S tem si onemogocil pacanje uporabnikov po bazi na starem ponudniku. Dumpnes bazo, uvozis pri novem ponudniku
* Pri novem ponudniku izkljucis tisti page, ki si ga imel gor med selitvijo.

Nato izvedes se zgornjo cetrto tocko (sprememba podatkov v DNS) in cez kaksen dan pocistis za sabo (pobrises www-new iz DNS, starega ponudnika obvestis, da pobrise tvoje stvari iz svojih mail in DNS streznikov).

Tako bi naredil jaz, ce bi bilo tako zelo pomembno, da je downtime take strani minimalen.

jerry2000 ::

No saj tako sem mislil... Hotel sem reči, da upravljalcu trenutnemu z DNS ZONE naročim, naj mi odpre še novo poddomeno, ki kaže na nov IP.
Jerry and Tom

jerry2000 ::

b: Hvala, to je izčrpna informacija. Hm če je TTL kratek, ali potrebujem sploh delati novo poddomeno? Kaj bi pa imel gor? Nove strani ne, ker se bo domena tako preselila...

Morda najbolje, da onemogočim pisanje na stari strani v forumu (read only) in na novi omogočim pisanje. Na ta način če kdo pride na staro stran pojasnim da je še na stari strani, bere pa lahko, na novi pa seveda že lahko piše.

baza bo pa prenešena v 2 urah, toliko si bom paprivoščil da zaprem stran da v miru prinesem, nimam ravno bančne strani :-) Gre le za to da ne bi pa ravno zgledalo, da me 3 dni ni online...

Hvaa tudi ostalima dvema, ki sta mi svetovala... Iz vsega skupaj bom nekaj potegnil. Novi ponudnik sem pa sam, tako da bom kooperativen :D :D :D

Mimogrede, ali NET in COM registri tudi preverjajo pravilnost DNS-ov, tako kot Arnes za .si domene? Če mi registrar zamenja DNS-e a se to takoj popravi v vrhnjem registru ali se preverjajo podatki?
Jerry and Tom

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jerry2000 ()

Bakunin ::

>Mimogrede, ali NET in COM registri tudi preverjajo pravilnost DNS-ov, tako kot Arnes za .si >domene?

ne, ker je to butasto. Arnes preverja samo pri vpisu potem pa ne. Futile.

> Če mi registrar zamenja DNS-e a se to takoj popravi v vrhnjem registru ali se preverjajo
> podatki?

popravi se takoj, ampak traja preden se podatek osvezi oz. potece (TTL 0) v pomnilnikih DNS streznikov po svetu...

Zal tudi v Sloveniji obstajajo ISP, ki ignorirajo TTL in "cachirajo" podatek, ki je ze davno potekel . just Ask Primoz :-/
http://ipv6.si/

fizolcek ::

In zakaj naj bi bilo butasto, da te opozorijo, ce imas kaksno napako in bi bila, v priremu da sploh ne bi nic preverjali, domena nedelujoca?

Bakunin ::

ker to delajo samo ob vpisu....
http://ipv6.si/

jerry2000 ::

Tega Arnes ne dela le pri vpisu ampak tudi pri spremembi DNS-ja. Ker sem sam enega spremenil in so spet preverjali. Butasto je pa zato, ker težijo če TTL ni vsaj en dan, kar je preveč.

DNS-ji ki ignorirajo TTL? Morda so to Siolovi, saj imam z njimi vedno težave ko kaj spremenim. taurus 1 in taurus 2 nikoli ne osvežita podatkov. Sploh ne vem kdaj osvežijo podatke, če sploh jih. Zdaj itak ne morem več gledati preko njih, ker so zaklenjeni za vse, ki niso s Siola. Nisem še videl, da bi velik ponudnik zaprl DNS strežnik za javnost.
Jerry and Tom

Bakunin ::

TTL 1 dan ni prevec...odvisno za kaj rabis.
Arnes pac domneva da smo vsi idioti in da oni najbolje vedo kaj je prav....

VSAK vecji ISP ima zaprt DNS in ga ne mores uporabljati kot "resolver server".
Odgovarjal ti bo samo za domene, ki jih on gosti (authoritive server).
http://ipv6.si/

fizolcek ::

Glede na to koliko ljudi si ze postavlja svoj DNS in kake napake se vse pojavijo ob Arnesovem preverjanju, je pomoje cisto prav da obstaja, pa tudi ce samo ob vpisu. Sicer ne vem kaj predlagas, da Arnes vsak dan preveri vse zapise v vseh zonah?

Nekaterim ni vsec da morajo imeti 2 dns streznika (brihtni pol registrirajo 4 razlicne streznike, ki pa vsi kazejo na isti IP), enim ni vsec TTL, mislim da imajo vseeno dosti izkusenj in je prav da skrbijo da .si zone zgledajo vsaj dokaj normalno.

Bakunin ::

"..da Arnes vsak dan preveri vse zapise v vseh zonah?"

Zakaj pa ne ? Pa ne v vseh zonah; samo .si je dovolj.


DNS is the . of all evil
BGP is the route of all evil >:D
http://ipv6.si/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

preusmeritev domene

Oddelek: Pomoč in nasveti
161764 (1522) NeMeTko
»

Zamenjava ISP-ja (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
504534 (3711) NeMeTko
»

DNS: .si tld, register, registrarji in postopki (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
624458 (4458) jype
»

DNS strežnik

Oddelek: Omrežja in internet
226670 (6259) jype
»

vpis v DNS - je to normalno

Oddelek: Omrežja in internet
123157 (2846) SebyDiamant

Več podobnih tem