Forum » Pomoč in nasveti » Win xp, Win Me in Linux
Win xp, Win Me in Linux
Dami ::
V kratkem dobim novo mašino in planiram imeti gor vse to troje. Win xp na ntfs c:\ particiji, pol ME na d:\ in linux na svoji. Zanima me kak začet. Al naprej XP-je pa pol zatem ME? Sej linuxa zdej še tak ne rabim, drug let pa ga verjetn bom, ampak bi blo fajn vnaprej pripravit particijo zanj.
Pol pa še glede boota. Sej ko maš xp in me gor se ti tak ob zagonu pojavi menu (vsaj tak je blo k sn meu 98 in 2000). Sam kak pa bo stvar še z linuxom zraven delala? Torej, prosim za pomoč.
Pol pa še glede boota. Sej ko maš xp in me gor se ti tak ob zagonu pojavi menu (vsaj tak je blo k sn meu 98 in 2000). Sam kak pa bo stvar še z linuxom zraven delala? Torej, prosim za pomoč.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.
ABX ::
Sicer lahko postaviš kot ti paše vendar za najmanj težav.
Win9x (ne ME), win XP, Linux .
Win9x (ne ME), win XP, Linux .
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!
tec ::
Mar ne bo nastal problem, ko bo posnel winxp na c: in bo potrebno sformatirat particijo z ntfs, da se potem 98 ne bodo vec postavli? Ker kakor vem, pri instalaciji win98 na d particijo nekaj posnamejo tudi na c. No vsaj pri meni je bilo tako.
Loonixe pa lahko nastavis brez lilota in jih sam bootas z diskete - alternativa
Loonixe pa lahko nastavis brez lilota in jih sam bootas z diskete - alternativa
Ziga Dolhar ::
Ob inštalaciji na ne-c: Okna 9x na c: inštalirajo svoj zaganjalnik, katerega pa WinXP zamenjajo s svojim ntldr-jem. Ta je pak 'večji' kot 'navadnookenski'. Težava ne bo sploh.
Če gre pa karkoli narobe, greš v System, Recovery, pa tam urejaš nastavitve ter, če hočeš, tudi ročno odpreš ini datoteko. Če se ti da, seveda :-)
Če gre pa karkoli narobe, greš v System, Recovery, pa tam urejaš nastavitve ter, če hočeš, tudi ročno odpreš ini datoteko. Če se ti da, seveda :-)
https://dolhar.si/
MitjaM. ::
ma brez veze da linux iz diskete bootas, k lilo ful dobr dela. Najprej nainstaliri winse (priporocam najprej w98 pol xp), pol pa k istaliras lilo bos mel moznost linux al win...
Lp, MitjaM.
Lp, MitjaM.
0oO0oO0oO0oO0oO0oO0oO
http://mitjam.4ever.cc
0oO0oO0oO0oO0oO0oO0oO
0oO0oO0oO0oO0oO0oO0oO
Meni se pa ne zdi brezveze. Ko sem sam prvič inštaliral Linux ter LILOta zadovoljno na MBR posnel, sem si z odstranitvijo Linuxa seveda zj* MBR. No, ni ravno tako. a LILO je bil 'gone'. Danes, ko sem za izkušnjo pametnejši, vem, da obstaja 'fixmbr' na WinXP ploščku, kjer je še malo morje koristnih programčkov za take primere. A vseeno. Če inštaliraš na disketo in si z Linuxom zadovljen, lahko še vedno stvar spraviš na MBR.
Dami ::
Pol pravte naj grem po teh korakih:
1.win9x na d:\ (ta OS bo samo za špile)
2.win xp na c:\ in v NTFSju (ta pa za vse ostalo)
Glede linuxa. Jst ga ne bi še zdej gor dau (drugo leto enkrat). Sam zanima me, a morm že prej pripravit particije al jih lahk pol k bi že biu disk razdeljen na oni dve particiji zgoraj? Če jih morm, pol mi plis povejte kakšne. Sn že meu enkrat mandraka 7 gor, pa kuker se spomnim je rabu 2 particiji (eno za program in drugo za cache).
1.win9x na d:\ (ta OS bo samo za špile)
2.win xp na c:\ in v NTFSju (ta pa za vse ostalo)
Glede linuxa. Jst ga ne bi še zdej gor dau (drugo leto enkrat). Sam zanima me, a morm že prej pripravit particije al jih lahk pol k bi že biu disk razdeljen na oni dve particiji zgoraj? Če jih morm, pol mi plis povejte kakšne. Sn že meu enkrat mandraka 7 gor, pa kuker se spomnim je rabu 2 particiji (eno za program in drugo za cache).
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.
zile ::
Ste že kdaj slišali za program VMWare, kjer lahko na isto particijo naložiš n število sistemov (od winsow, Linux, OS2, Unix, itd.). No če še niste, ga probajte. Vse kar rabiš je to, da imaš kar največ RAM-a ( 256Mb +).
Poanta je v tem, da lahko v operacijskem sistemu uporabljaš drug operacijski sistem.
Poanta je v tem, da lahko v operacijskem sistemu uporabljaš drug operacijski sistem.
Dami: Tako. V fdisku ali priljubljene orodju, ala PQMAgic, narediš primarno in 'podaljšano (extended)' particijo. Ne pozabi: na podaljšani boš delal particije za vse ostalo, tako da ne škrtari :-). No, na podaljšani particiji narediš logično particijo (logical partition / drive), veliko recimo 50 % celotne podaljšane particije. Ostalo pustiš neformatirano -- ta del boš obdeloval kasneje z orodjem, ki ga uporablja namestitveni program za Linux. Za druge distribucije ne vem, a SuSE ima zelo lepo delujoče orodje.
zile: res je. In ni res. V VMWareu se 'particije' pišejo v datoteko (datoteke, če je več 'navideznih konfiguracij), katera deluje kot svoj disk. Da pa zna biti stvar za neukega uporabnika (ki midva in še marsikdo ni) rahlo zoprna (kaj pa ni?). Zelo fletno, če je sestra nora na Outlook, ti pa želiš Linux :-). Ne zdi pa se mi primerno, ups, 'priročno', da bi to uporabljal za (zelo) gosto uporabo drugega OSa... Stvar je še vedno rahlo omejena ter počasnejša.
zile: res je. In ni res. V VMWareu se 'particije' pišejo v datoteko (datoteke, če je več 'navideznih konfiguracij), katera deluje kot svoj disk. Da pa zna biti stvar za neukega uporabnika (ki midva in še marsikdo ni) rahlo zoprna (kaj pa ni?). Zelo fletno, če je sestra nora na Outlook, ti pa želiš Linux :-). Ne zdi pa se mi primerno, ups, 'priročno', da bi to uporabljal za (zelo) gosto uporabo drugega OSa... Stvar je še vedno rahlo omejena ter počasnejša.
Gh0st ::
slisali ja, pa tudi doziveli marsikatero neprijetno izkusnjo z njim.
RAM pa rabi tako velik zato, ker ma boot loader za OSnalozen v RAMU, kar je pa cisto brezveze. To je ful nezanesljiva zadeva, ker ne mores pocet nic vecje znotraj tega sistema. Se pravi da ne smes v OS-u, ki ga trenutno ne uporabljas poganjat nobenega programa.
RAM pa rabi tako velik zato, ker ma boot loader za OSnalozen v RAMU, kar je pa cisto brezveze. To je ful nezanesljiva zadeva, ker ne mores pocet nic vecje znotraj tega sistema. Se pravi da ne smes v OS-u, ki ga trenutno ne uporabljas poganjat nobenega programa.
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)
MitjaM. ::
dami: Nej me kdo poprav ce se motim, sam mislm da win98 ne bos mogel instalirat na d: ker se jih lahko instalira samo na boot disk to pa je c:.
Pri win xp pa ni problema na ker disk instaliras, to da instaliri win98 na c: pol pa XP-je na d:...
LP, MitjaM.
Pri win xp pa ni problema na ker disk instaliras, to da instaliri win98 na c: pol pa XP-je na d:...
LP, MitjaM.
0oO0oO0oO0oO0oO0oO0oO
0oO0oO0oO0oO0oO0oO0oO
0oO0oO0oO0oO0oO0oO0oO
jez ::
za linux: ko bos linux instaliru ne rabis mbr spremijat, samo dos rabis pa lahko z linloaderjem iz dosa linux loadas... obstaja tudi zagonski meni kamor lahko to integriras
lp
lp
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | lilo boot loader problemOddelek: Operacijski sistemi | 1955 (1587) | Michael7 |
» | Kako na nov naložiš win98 če maš zravn še winXP?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1885 (1662) | franc3e |
» | Problem z particijami!Oddelek: Pomoč in nasveti | 1705 (1521) | McHusch |
» | Boot.iniOddelek: Operacijski sistemi | 1068 (879) | CaqKa |
» | Linux RH7.1 newbie help!Oddelek: Programska oprema | 1748 (1449) | lordgreg |