» »

Naučimo se igrati kitaro

Naučimo se igrati kitaro

««
14 / 16
»»

Zvezdica27 ::

Lestvice so naučene... ni pravih in napačnih tonov... arabske lestvice denimo imajo tone, ki so zahodnim ušesom "napačni" - to pa še ne pomeni, da je glasba napačna... ker lestvicam lahko dodajaš tone, ki niso v njej, a so fantastični za prehode itd... Določene azijske regije imajo četrt tone, ki jih mi sploh ne poznamo... težko je to razložiti ... ja, nauči se teorijo in lestvice, a potem vse pozabi in začni igrati glasbo, ki je v tebi. To je rekel Frank Zappa in jaz se strinjam. A za začetek brez lestvic, teorije in akordov ne bo šlo. Potem pa je odvisno od tebe.

Lej, ko si začel, tudi lulat in kakat nisi znal, zdaj pa to lahko narediš tudi mrtvo pijan, sredi noči, v morju... vaja dela mojstra, vsak pa kaka po svoje... drugač se to ne da razložiti...

zz

Meizu ::

Zvezdica je lepo zadel bistvo. Lestvice so orodje za igranje, dejanska glasba je pa kombinacija razlicnih tonov razlicnih lestvic. Oz bolj strokovno, fraziranje.

Zvezdica27 ::

Kje si oni z Ibanez Gio...

evo, prav sposodil sem ji jo in moram reči, da je za ta denar top shit, probal na lampašu in enem cheap shit fender frontmanu. Magneti so PRESENETLJIVO dobri, ne morem verjeti. Zvokovno recimo s Schaller humbuckerji primerljivo. Prav noro dober zvok. Za clean pa tud povsem sprejemljivo (ni pa to tele). Edino tremolo (ta je s tremolom) je za en kurc, ima samo 2 fedra pa tudi sistem je hecen, pada iz uglasitve ob uporabi, ampak jaz bi to ali blokiral ali pa dal 5 fedrov). Prečke so jumbo (to meni sicer ni všeč), izdelava solidna (prečke malo režejo). Vrat in body sta lepljena po dolžini, kar mene ne moti niti najmanj, inlayi in okraski vrata bolj cheap izdelani ampak vsaj so.

Kakorkoli - presenečen sem, za svoj denar dobra kitara, magneti OK (zelo našponan output). Za učiti se - zmaga. Tudi kaj več, dokler ne dosežeš nivoja wembleya (ne boš).

Tko da moje mnenje je: za začetnika cela zmaga. Drobovja (stikal) nisem gledal, v tej (stara cca 7 let) vse dela brez pokov ali defektov. Made in Indonezija.

zz

killa bee ::

na tej strani jih dost ni blo zadovoljnih kot jaz

http://www.ultimate-guitar.com/reviews/...

Imam pa zdej Yamaho pacifico in sem zelo zadovoljen z njo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: killa bee ()

Zvezdica27 ::

tam so reviewane Made in China, ta od kolega je Indonezija.

In kot pravim: zelo dobri magneti, izdelava pa boljša od low end Gibsonk (glede na to da imam LP Studio si to upam trditi). Slabša izdelava od MIM Fenderc (le-te pa imajo katastrofalne magnete, gotovo slabše od Gio).

Sam to sem hotu povedat, da za ta denar sem bil presenečen (side to side test z custom shop Fenderco (texas special magneti in Schaller humbucker) ter LP Studio na slabem Ibanez tube ampu). To ni kitara za začetnika, s to lahko na slo sceni vsak mirno igra kjerkoli.

zz

killa bee ::

Sem se tudi pogovarjal z izkušenim prodajalcem pa je rekel da je kitara(Gio) šrot. Kakorkoli sedaj imam Yamaha Pacifico in sem zelo zadovoljen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: killa bee ()

Zvezdica27 ::

hehe.

Pacifica je šrot. In kaj boš zdaj - v jok pa na drevo? Sploh ne zastopiš poante... pustmo stat. over and out

zz

Goran's Blog ::

Sam vem da bi lahko imel kitaro za 5000 eur pa bi igrala identično kot moja Epiphone Les Paul.
Zakaj? Enostavno ker sem trenutno na taki stopnji znanja! Ko bom napredoval se bo pa poznalo.
Se pa zelo splača poigrati z magneti, ojačevalcem saj se da dobiti ven lep "sound" tudi iz poceni kitar.

bMozart ::

Iščem ali obstaja graf za kitaro (in ostale inštrumente), ki ti prikaže razmerje med silo odmika strune iz osnovne lege in glasnostjo? Nekaj takega kot je "midi velocity curve" pri sintesajzru..?
Do predkratkim sem mislil, da je ena glavnih razlik v zvoku med akustično in klasično kitaro v dinamiki zvoka (poleg timbre-a), potem sem pa včeraj naletel na midi velocity curve. In glede na to da je dinamika zvoka definirana kot razlika med najbolj tiho možno zaigrano noto in najglasnejšo možno zaigrano noto, potem sklepam, da je sila glede na glasnost tista bistvena razlika pri igranju ene kitare in druge kitare (poleg ostalih stvari)?
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

Meizu ::

Naceloma je point v tem, da glasnost strunskega instrumenta narasca z odmikanjem strun od fretboarda (raised action). Seveda do neke mere.

Moras pa tu upostevat tudi kup drugih faktorjev. S previsokim odmikom si lahko poslabsas zmoznost igranja instrumenta, saj je potrebno za en ton veliko vec premikanja. Na koncu moras sam najt nek tebi ustrezen kompromis.

bMozart ::

Ja s tem vsekakor povečaš dinamiko inštrumenta. Jz iščem ali obstajajo krivulje, ki ti povedo s kakšno silo rabiš "brenkat" da dobiš določeno glasnost? Sklepam namreč da se ta krivulja zelo razlikuje med akustično in klasično kitaro...



Recimo kaj takega kot je na tej sliki, kjer bi x os predstavlja silo, y glasnost, bi na oko rekel da z leve proti desni 2. graf predstavlja akustično kitaro, 3. graf električno in 4. graf klasično kitaro? Sliko sem dal samo za primer, da se ve kaj mislim, rabil bi bolj natančne podatke, če obstajajo?
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Zvezdica27 ::

alo fantje,

prodajam zanimivo zadevo: Fender Jaguar Modern Player. Za ta keš boljše kitare ni, sploh za clean ne...

glejte oblas tu oz. na bolhi

blaž

videc ::

Ibanez Gio je šrot. Ibanez Prestige je ok. Ibanez J-Custom je najboljše. Kaj takega, npr. http://www.ibanez.co.jp/products/eg_pag... ali takega http://www.ibanez.co.jp/products/page14...
Yamaha Pacifica, vsaj višje serije, so ok.
Epiphoni niso slabi, vsaj tisti, malo boljši.

Menjava magnetov in ostalih zadev na poceni kitarah? Če se ti da, če imaš čas. Drugače se ne splača vložiti preveč v to.

Zvezdica27 ::

lp,

če mene vprašaš so Gio za svoj denar prekleto dobre kitare.

Menjava magnetov in elektronike pa je stvar preferenc, ker v tovarni ne vedo kaj ti hočeš. TO je vedno prva stvar, ki jo razmislim.

zz

Zgodovina sprememb…

videc ::

Ibanez GIO kitare so slabe. Žal. Ne vem, kaj si od dobrih kitar do sedaj igral, ampak to je dejstvo.
Če dobiš za 400-500€ Ibanez Prestige kitaro, sicer rabljeno, ampak ohranjeno kot novo, sploh nima smisla razmišljati.
Že to, da so budget kitare bi ti moralo kaj povedati Ibanez GIO. @ Wikipedia
Fender Mexico kitare so boljše. Svetlobna leta.
Pri Ibanez GIO je težava v kvaliteti zlitin za tremolo, les, + še veliko drugih stvari.
Sem ti napisal, katere serije so dobre, lahko od Ibaneza dodam še Premium serije.

killa bee ::

Ibanez Gio ni iz polnega lesa ampak iz zleplene žagovine. To je men povedal prodajalec.

Yamaha Pacifica, vsaj višje serije, so ok.


kako misliš višje serije??

Sem bral da je Pacifica najboljša kitara za začetnika za ta denar.

Zgodovina sprememb…

Meizu ::

Najboljsa kitara za zacetnika je tista, ki mu ze na zacetku najlepse sede v roke. Vse ostalo je brezveze. Ko pa enkrat pogrunta sam, kaj mu najbolj pase ima pa na voljo dve moznosti:

Ali gleda nizkocenovne zadeve in kupi tisto, kar ima najboljsi les na voljo, ter njemu najboljso geometrijo ter kasneje investira v boljsi hardware (pickupe, bridge itd.)

Ali pa izpljune ven denar in kupi visoko-razredno kitaro ter uziva lajf. Seveda je tudi tu zelo pomemben prvi vtis in dejstvo, kako mu sede v roko. Temu se ne da nikoli izognit. Univerzalna kitara ne obstaja.

videc ::

killa bee je izjavil:

Ibanez Gio ni iz polnega lesa ampak iz zleplene žagovine. To je men povedal prodajalec.
Yamaha Pacifica, vsaj višje serije, so ok.

kako misliš višje serije??Sem bral da je Pacifica najboljša kitara za začetnika za ta denar.

Glede žagovine verjetno misliš "šper plato"? Ja, govori se o tem. Tudi nekateri Fender Squire modeli so bili včasih tako narejeni.
Pacifica modeli: http://usa.yamaha.com/products/musical-...
Verjetno je kakšna razlika tudi v ceni, ne samo v številki modela. Kaj misliš? ;)
Če pa že govorimo o Ibanezu, tole http://www.bolha.com/glasbila-glasbena-... je solidna kitara. Kar je nižjih serij bi jih jaz preskočil.
Tudi PRS SE serije so solidne. Definitivno razred ali dva nad Ibanez GIO.
Tako da ... nehajmo o GIO serijah. Hvala.

killa bee ::

kokr vem ima Yamaha 2 modela(Brez 4ih novih letošnjih). Mike Stern's signature in ostale ki približno isto stanejo.

videc ::

killa bee je izjavil:

kokr vem ima Yamaha 2 modela(Brez 4ih novih letošnjih). Mike Stern's signature in ostale ki približno isto stanejo.
Zadnja leta ja, včasih jih je bilo več, poleg tega so imeli tudi RGX model, ki so, vsaj višje serije, bile zelo ok.

paket ::

Živ, a bi se ljubilo komu razložit razliko med B in H akordom, oziroma v čem je v fora, da je naš H v tujini B in kaj je potemtakem pri nas B? Torej, pri tujih pesmaricah opažam, da se naš H zapisuje kot B. Ok, vse lepo in prav, danes sem pa prvič dobil domač komad, ki ima oba akorda, pa me malo mede :)

Še komad - http://www.trzalica.com/index.php/akord...

Meizu ::

To je angleska nomenklatura oznacevanja tonov, ki je celo bolj logicna kot nasa. Oni vzamejo imena tonov po dejanski abecedi crk, zacensi s tonom A: A B C D E F G

Pri nas pa ton B klicemo H (nemski oz. avstrijski nacin), kjer je njegov znizani ton B.

V angleski varjanti pa znizan B imenujemo B flat.

B = H v tem primeru

in

B flat = B

Zvezdica27 ::

torej, da bo bolj jasno:

po poltonih od A do C:
USA varianta: A A#/Bb B C (med A in C gre A AIS/Bb B C)
D in SLO pa običajno: A A#/B H C (A AIS/B H C)

Torej B je v USA H v EU. Bb je B, hkrati je torej samo črka B težava. sam pogruntat morš to, potem podzavestno takoj vidiš za kaj se gre, to je zgodovinski relikt označevanja tonov). Če vidiš Bb je to USA oz. če vidiš kje H veš, da je EU. Če ne pa slišiš.

b

bMozart ::

Zanimiva novica, ki paše pod to temo:


144 Notes Algorithm ali Kako razumeti kitaro

144 Notes Algoritem je vizualna predstavitev glasbenih not, kjer je vsaka nota predstavljena z dvema vnaprej določenima barvama. Prva barva je barva oktave, kateri nota pripada in je predstavljena s številko ter barvo ozadja. Lahko bi ji rekli "barva približne višine tona". Druga barva predstavlja točen položaj te iste note v oktavi ali z drugo besedo "barva natančne višine tona". Za celoten razpon sluha, ki zajame vse ljudi je potrebno vzeti 12 oktav. Ker vsaka oktava vsebuje 12 not, dobimo 144 not, oziroma 144 barvnih kombinacij, ki so prikazane na grafičnem traku.
Za nižje bas frekvence so uporabljene, po CIELUV barvnem spektru, bolj hladne barve, za višje tone pa bolj tople barve.

Trenutno je na voljo pet ištrumentov: kitara, bas kitara, 5-strunska bas kitara, 6-strunska bas kitara in klavir. Med drugimi je možno izbirati med različnimi jeziki za imena not, lestvicami in akordi. Možno pa je tudi nastavljanje uglaševanja posameznega inštrumenta.

Slovenca, ki sta spletno stran naredila, sta uporabila inline SVG oz. Html 5, ki je danes že dobro podprt, kar pomeni, da spletna stran dela na večina platformah.

Bas kitara v 144 Notes


Primerjava kitare in klavirja v 144 Notes Algoritmu

I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

]Fusion[ ::

Rabil bi malo pomoči ali pa napotek kako najlažje najti odgovor na eno vprašanje, ki se mi je pojavilo.
Problem imam glede spreminjanje "key" (ključ?) pesmi. Koliko berem je namen povišat ali znižat tone. Torej pesem v ključu E bo zvenela nižje kot ista pesem v ključu G.
Tu pa me zanima, če moraš igranje akordov temu primerno prilagoditi?
Primer akordov I,V,iv,VI
Ključ E = E,H,Cm,A
Ključ G = G,D,Em,C
Če se osredotočim na prehod iz H->Cm in D-Em. Problem imam ker je akord Em (022000) v osnovi "prenizki" in bi po mojem moral zaigrat nekaj v smisli Em(xx2453)? Ali je v osnovi vseeno?
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

bajsibajsi ::

Vse 4 akorde zaigras po pankersko z barejem Barre chord @ Wikipedia in je stvar resena.

Malo se hecam, probaj na sedmem polju x 7 9 9 8 7, ce ti bo bolj vsec. Ce si zelis zakomplicirati kitarsko zivljenje pa lahko tudi x 7 5 4 5 x na cetrtem polju.

Zgodovina sprememb…

Vanich ::

Ehhh...kupi si 7 ali 8-strunko. :D
Če se ti zdi akord v drugem ključu "prenizek", nimaš druge, kot da greš gor. (na xx2453)
Ali pa probaš najti nek eksotičen akord, ki bi malo bolj zvenel kot navaden Em in bi bil bolj prikladen za ta komad.
Ali pa vklopiš endistortion in greš na bareje, kot predlaga bajsibajsi - in rešen problem.:))

]Fusion[ ::

Tak da imam v osnovi prav, da na standard tunano kitaro lahko s standard "noob" akordi zaigraš samo E-ključ? Razen, če nimaš kapodaster...
Bar akordi pa so preveč easy mode za mene :) Se bo treba očitno čim več akordov naučit :P Razen x7545x... to sploh uporablja kdo v praksi?
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

chrush ::

Pozdravljeni,
zanima me, če kdo pozna kitaro Cort CJF1+ in če je za kaj, ker ta v oglasu jo hvali, kot da je Gibsonka
Bolha
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers

Meizu ::

chrush je izjavil:

Pozdravljeni,
zanima me, če kdo pozna kitaro Cort CJF1+ in če je za kaj, ker ta v oglasu jo hvali, kot da je Gibsonka
Bolha


Cort je super Juzno Korejska firma, ki proizvaja dobre instrumente za svoj denar. Ni to prva klasa ampak close enough. Naceloma Korejci, sploh pa Japonci znajo poskrbet za odlicne instrumente. Zato, kot ze namigujem, poglej tudi Yamaho, za ta denar lahko dobis ze fine modele.

Izogibaj se le raznih fenderjev za ta denar, ponavadi so crap. Za Fenderja je treba dat neki denarja, da stvar res dela, ko pa dela pa ne gledas vec nazaj. Edina izjema so kaksni Fender Squire VM serije, pri katerih se rado zgodi, da ubistvu trefis res dober kos drva.

chrush ::

No zanimivo. Sam sem sicer levičar, ampak najprej sem igral desničarsko kitaro in sem mislil, da bi jo imel čisto tako, da kdaj pa kdaj zaigram na spet na desničarsko. Je pač razlika, da za nas levičarje vendarle ni take izbire.
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers

Meizu ::

chrush je izjavil:

No zanimivo. Sam sem sicer levičar, ampak najprej sem igral desničarsko kitaro in sem mislil, da bi jo imel čisto tako, da kdaj pa kdaj zaigram na spet na desničarsko. Je pač razlika, da za nas levičarje vendarle ni take izbire.



Aha to spremeni zadevo, nisem vedel da si levicar. Jaz sem tudi levicar ampak je bila moja naravna pozicija kitare vedno desnicarska in to od dneva ko sem jo prvic prijel v roke.

Ce je tvoja naravna pozicija kitare levicarska potem rabis absolutno levicarsko kitaro.

P.S.: Vsako kitaro lahko convertas v levicarsko, vse kar rabis nardit je to, da neses sinkotu ali zaletelju kitaro naj ti zamenja nut (oz. sedlo po nase) z levicarsko postavitvijo strun (t.j. invertirano) in to je to. Minimalni strosek.

Mogoce so vcasih kobilice narejene tako, da so vtori prilagojeni radiju strun (edit: easy fiks za to je da enostavno odsravsas sedla na kobilici in jih invertiras tako kot nut) ampak na klasicnih ali akusticnih je to bolj redek pojav in ne predstavlja tezav pri preobrazbi.

Na tak nacin bos imel PRECEJ vecjo izbiro.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

Spajky ::

Tle imate na tem sajtu pod za muzičarje tudi OL uglaševanje kitare po sluhu : https://toolster.net/ ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

lucilleberg ::

Všeč mi je fingerstyle in številne skladbe te vrste zahtevajo nestandardno uglaševanje, zato uporabljam datuner apknite, da vem natančno nastavitev

Meizu ::

Nabavte si polytune tuner ali kaj podobnega.

Ali pa namestljiv vibracijski tuner ala Daddario, Korg, Yamaha, nekaj od tega.

bogdanstern ::

Zvezdica27 je izjavil:

Lestvice so naučene... ni pravih in napačnih tonov... arabske lestvice denimo imajo tone, ki so zahodnim ušesom "napačni" - to pa še ne pomeni, da je glasba napačna... ker lestvicam lahko dodajaš tone, ki niso v njej, a so fantastični za prehode itd... Določene azijske regije imajo četrt tone, ki jih mi sploh ne poznamo... težko je to razložiti ... ja, nauči se teorijo in lestvice, a potem vse pozabi in začni igrati glasbo, ki je v tebi. To je rekel Frank Zappa in jaz se strinjam. A za začetek brez lestvic, teorije in akordov ne bo šlo. Potem pa je odvisno od tebe.

Lej, ko si začel, tudi lulat in kakat nisi znal, zdaj pa to lahko narediš tudi mrtvo pijan, sredi noči, v morju... vaja dela mojstra, vsak pa kaka po svoje... drugač se to ne da razložiti...

zz


Se strinjam - nekaj teorije je dobro vedet, ogromno pa naredi kako to teorijo uporabiš (čimveč igraš, improviziraš, jammaš) :)

sandmat ::

Dejmo ne replicirat 5 let starim prispevkom, da ostane kaj od teme

chrush ::

A mi lahko mogoče kdo pove, kako se zaigra uvod na kitaro od slakov Ne prižigaj luči. Vem, da je v originalu s citrami, ampak mislim, da bi se lahko s kitaro približal temu.
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers

dolenc ::

Probej tole, tabs

slx19981022 ::

I have always liked guitar. I think playing guitar is too cool. I immerse myself in my world and have my own ideas and pursuits. In addition, I also like to makediamond paintings. In my opinion, it is similar to playing guitar. It can calm down my heart and focus on one thing, which is very helpful to me.:)

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: floyd1 ()

Bye ::

Prosim za pomoč; nikjer ne morem najti naslednjih akordov:
Em3, Emmaj, E7/4, G7/4-3.

Zvezdica27 ::

Em3 je emol z dodanim 3. tonom lestvice, torej tonom G. Ker je to že del samega emol je to to in zapis nima smisla. Lahko pa dodaš dur3 ton, potem bi to pisal: e/G# oz. emol/G#

Emmaj je po moje emol z dodanim maj7 E dur lestvice (druge ni, maj je dur po anleško in pišeš ga načeloma samo, ko uporabiš maj7 ton, če ne maj spustiš, ker je samo po sebi umenvno, da je to major, torej dur). Torej emol z dodanim D# tonom. Če je kak kekec narobe pisal je morda mislil "dur" 3. ton, ki določa dur tonaliteto, torej da se doda G#. Ne vem, nisem tako vešč v teoriji.

Oboje se lahko "včasih" dobro sliši v kaki kompleksni sceni, načeloma pa to nima smisla. Lih 3 in 7 ton najbolj barvata mol/dur, če pa še, pa je kvečjemu obratno, da duru dodajaš mol 7.

E7/4 nima smisla v zapisu. Po logiki E7 dodaš 4. ton lestvice, torej A. E akordu dodaš D# in A torej.

ona zadnja pa sploh ne vem kaj si zapisal.

zz

Bye ::

Hvala za razlago. Seznam teh akordov mi je podturil foter (od kod jih je vzel, nimam pojma, niti je to bistveno), saj jih ni mogel najti na netu. Osebno sem imel precej težav z iskanjem tudi sam. Sicer se s kitaro ne ukvarjam profesionalno, vendar sem bil takoj, ko sem videl te čudne zapise, precej sumničav in zadel, da so zapisi napačni; toliko se spoznam na zapisovanje akordov. Ne glede na to je vseeno brezveze, da ni službeno določenega zapisovanja in potem prihaja samo do zmede. # ter b se piše tudi s + in -, nekdo lahko mimogrede to pobrklja z aug in dim, potem je tu še dodatna zmeda z nepotrebnim označevanjem maj, min, ter drugimi angleškimi nazivi, itd. Tako nekdo, ki prvič vstopa v svet kitare, nima enotnega pogleda na akorde. Kljub izčrpnemu iskanju pa nisem naletel na eno samcato spletno stran, kjer bi bili navedeni vsi akordi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bye ()

c3p0 ::

Pa začetnik se naj ukvarja z duri in moli, bo imel čisto dovolj dela še lep čas.

Bye ::

Ni to poanta zgodbe...

Meizu ::

Zvezdica27 je izjavil:

Em3 je emol z dodanim 3. tonom lestvice, torej tonom G. Ker je to že del samega emol je to to in zapis nima smisla. Lahko pa dodaš dur3 ton, potem bi to pisal: e/G# oz. emol/G#

Emmaj je po moje emol z dodanim maj7 E dur lestvice (druge ni, maj je dur po anleško in pišeš ga načeloma samo, ko uporabiš maj7 ton, če ne maj spustiš, ker je samo po sebi umenvno, da je to major, torej dur). Torej emol z dodanim D# tonom. Če je kak kekec narobe pisal je morda mislil "dur" 3. ton, ki določa dur tonaliteto, torej da se doda G#. Ne vem, nisem tako vešč v teoriji.

Oboje se lahko "včasih" dobro sliši v kaki kompleksni sceni, načeloma pa to nima smisla. Lih 3 in 7 ton najbolj barvata mol/dur, če pa še, pa je kvečjemu obratno, da duru dodajaš mol 7.

E7/4 nima smisla v zapisu. Po logiki E7 dodaš 4. ton lestvice, torej A. E akordu dodaš D# in A torej.

ona zadnja pa sploh ne vem kaj si zapisal.

zz


Em3 je brezveze.

Emin maj ni nič drugega kot noob in nevešč zapis "minor major" akorda, kar je akord ki matično pripada melodičnemu molu (zvišana 6. in 7. stopnja relativno na naravni mol).

E7/4 je še en dodaten noob zapis, ki pomeni v resnici "sus chord", pravilno bi ta zapis bil E7 sus4. To pomeni, da akordu 3. stopnjo (vodilni ton poleg 7. stopnje) odvzamemo, ter jo nadomestimo ali z 2. stopnjo (sus2) ali 4. stopnjo (sus 4). Tak akord ima voicing funkcijo dominantne harmonične stopnje in je lahko interchangeable z dominantno in pogojno subdominantno harmonično stopnjo v diatoničnem aspektu.

Bye je izjavil:

Hvala za razlago. Seznam teh akordov mi je podturil foter (od kod jih je vzel, nimam pojma, niti je to bistveno), saj jih ni mogel najti na netu. Osebno sem imel precej težav z iskanjem tudi sam. Sicer se s kitaro ne ukvarjam profesionalno, vendar sem bil takoj, ko sem videl te čudne zapise, precej sumničav in zadel, da so zapisi napačni; toliko se spoznam na zapisovanje akordov. Ne glede na to je vseeno brezveze, da ni službeno določenega zapisovanja in potem prihaja samo do zmede. # ter b se piše tudi s + in -, nekdo lahko mimogrede to pobrklja z aug in dim, potem je tu še dodatna zmeda z nepotrebnim označevanjem maj, min, ter drugimi angleškimi nazivi, itd. Tako nekdo, ki prvič vstopa v svet kitare, nima enotnega pogleda na akorde. Kljub izčrpnemu iskanju pa nisem naletel na eno samcato spletno stran, kjer bi bili navedeni vsi akordi.


Problem je, da veliko takih not pišejo začetniki, ki nimajo dosti pojma o teoriji. To so tiste vrste majstri, ki prisegajo na tablature.

Priporočam, da vzameš kakšno knjigo ali dve na osnovi funkcionalne diatonične harmonije in se naučiš vsaj osnovnih konstrukcijskih metod akordov, nakar ti bo lažje tudi takšne zmazke od zapisov dešifrirati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

c3p0 ::

> Problem je, da veliko takih not pišejo začetniki, ki nimajo dosti pojma o teoriji. To so tiste vrste majstri, ki prisegajo na tablature.

Marsikateri odličen glasbenik ne zna brat not. Pa pri kitari je za razliko od klavirja specifika, ker je ista nota na več pozicijah, tako da bi težko iz prve kaj kompleksnejšega igral, če nisi že kar dober.

Meizu ::

c3p0 je izjavil:

> Problem je, da veliko takih not pišejo začetniki, ki nimajo dosti pojma o teoriji. To so tiste vrste majstri, ki prisegajo na tablature.

Marsikateri odličen glasbenik ne zna brat not. Pa pri kitari je za razliko od klavirja specifika, ker je ista nota na več pozicijah, tako da bi težko iz prve kaj kompleksnejšega igral, če nisi že kar dober.


Seveda, vsak inštrument ima svojo foro. Ampak teorija zadaj je ista. Pa tisti, ki že piše note in tablature bi bil lahko dolžan vsaj osnove zapisov akordov poznat. To je isto ko da bi jaz tu na STju objavljal neke matematične spise v neki polpismeni slovenogleščini.

Pa še to:

Marsikateri odličen glasbenik ne zna brat not.


Pa bi moral. Osnove.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

Zvezdica27 ::

odličen glasbenik ni isto kot dober pop-muzkontar. Se ne izključuje nujno, ampak če predvidevamo odličnega glasbenika... je to vsaj raven akademije oz. srednja glasbena + mnogo igranja. Zgradba akordov (in potem harmonij) je cela veselica, če se jo greš zares. Ampak 99% vse glasbe, ki jo slišiš po radiih je v osnovi mol, dur ter dominantne 7. PA glej koliko je robe. Če začneš pa akordom dodajati četrti ton in okoli tega čarati harmonije... ufff. Brain damage - potem pa je to študij in zlo malo improvizacije, razen če si res car. ČAs pa je v lajfu omejen. Vaja vaja vaja.

Vse ostalo, vključno z nami, je isto amaterstvo, kot denimo naše specialkarjenje proti Pogiju in Rogli.

Meizu ::

Sej lahko rečemo, da je bil tudi marsiketeri nepismenež v preteklosti dober poet.

Kako pa danes tretiramo nekoga, ki ne zna enega stavka skupaj spacat in ne zna brat vsaj enega jezika? Odličen govorec? :D

Pismenost je osnova sporazumevanja med ljudmi in tudi glasba deli presenetljivo veliko prvin z jezikovnimi prvinami. Takšne stvari se sicer spoznava v sklopu učnega procesa na glasbenih akademijah, zato tudi ni presenetljivo, da se toliko malo ljudi tega sploh zaveda. Glasbenik, ki ne zna brati not je tako zelo približno tako nepismen in neuk kot tisti, ki ne zna brati črk.

Pa mimogrede - slovenska abeceda ima 25 črk - glasbeni univerzum zahodnega sveta je pa sestavljen iz 12-ih poltonov. To je pol manj - vsaka "mona" zna danes že brati črke, nekateri se hvalijo tudi s cirilico, pa kitajskimi hieroglifi, ni hudič, da se ne bi znali navadit brat tudi not.
««
14 / 16
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitara - narodnozabavna glasba

Oddelek: Sedem umetnosti
1513570 (6641) chrush
»

Uglaševanje kitare

Oddelek: Loža
85090 (4705) c3p0
»

Začetnik....kitara :D

Oddelek: Sedem umetnosti
910294 (10131) gzibret
»

Glasbeniki

Oddelek: Sedem umetnosti
343666 (3070) gzibret
»

note

Oddelek: Sedem umetnosti
97194 (7127) drevo

Več podobnih tem