» »

Kako zagotoviti 100% izbris s diska ?

Kako zagotoviti 100% izbris s diska ?

prehlajeni ::

Oj!

Mam en pc na katerem ne delam sam. Ker pač imam na disku nekaj stvari ki niso za vse oči in bi jih rad po končanem delu zbrisal s diska ...ampak res zbrisal. Zanima me kako zagotoviti "unrecovable" 100% izbris, se pravi da kasneje ne bo bilo mogoče s kakimi data recovery tool-i ali kakorkoli drugače izbrisanih podatkov prebrati.

Hvala za info in lp.

mescaline9 ::

Mal poišči po netu za kak Data shreder ali complete erase jada jada. Ponavadi podjetja, ki ponujajo recover rešitve ponujajo tudi erase rešitve. Programov je malo morje, traja pa kar precej časa, da zares izbrišeš podatke:)

lp
matej

Meamoto ::

se pravi da kasneje ne bo bilo mogoče s kakimi data recovery tool-i ali kakorkoli drugače izbrisanih podatkov prebrati.

Če bi tisti, ki bi poizkušali prebrati tvoje podatke delali z pravimi orodji, ti ostane samo kladivo.

Matev ::

Če bi tisti, ki bi poizkušali prebrati tvoje podatke delali z pravimi orodji, ti ostane samo kladivo.


po tej logiki lahko na 10giga velik disk spraviš 10terabajtov podatkov
in bodo s posebnimi orodji vsi lepo berljivi

a?

bajsibajsi ::

Obstaja vrsta softvera, ki ti omogoca tako ali drugacno brisanje diska. Na internetu jih je kar nekaj na voljo brezblacno. Ce je tvoja "paranoja" domace narave bo dovolj, da uporabis program z recimo podporo prepisovanja z DOD 5xxx.xx metodo. Ce pa so ti za petami organi pregona, pa kaksen software, ki brisane fajle prepisuje po Guttmanovi metodi ali se kaksni mocnejsi in zanesljivejsi. Tisto "Če bi tisti, ki bi poizkušali prebrati tvoje podatke delali z pravimi orodji, ti ostane samo kladivo." definitivno ne drzi; vprasanje je samo koliko casa imas na razpolago. Ce se ti zelo mudi, lahko se vedno uporabis kaj bolj destruktivnega; npr. HDKP. Moj Samsungov 250MB hdd je z eksekjucijo .exe omenjenega "programa" odsel celo v vecna lovisca.

~Speed ::

Če bi tisti, ki bi poizkušali prebrati tvoje podatke delali z pravimi orodji, ti ostane samo kladivo.


Ne, to je pravljica, sorry.

Ko so podatki prepisani, samo 1x, je zadeva zaključena. Če ne, bi se dalo na diske spravljat podatke v nivojih (se pravi, da bi recimo bil 200GB velik disk v bistvu kapacijete 400GB), kar pa je seveda nemogoče.

Baje da neke tro-črkovne-agencije (nsa, cia itd...) lahko obnovijo izbrisane podatke (prepisane), ampak to so samo govorice, nepreverjene in, zaenkrat, nerealne.
~~~~~~~~
www.resevanje-podatkov.net | www.icteam.info

Tomay ::

Druga možnost je zunanji disk ali pa rack za disk, ki ga odneseš s sabo. Samo zgubiti ga ne smeš. Pa kakšna enkripcija ne bi škodila.

Je pa tako, če na disk napišeš same nule, se da prebrat kaj je bilo prej na disku, ker so ene nule bolj šibke, druge pa močnejše. Torej mangnetna polja niso binarna, temveč analogna in ni nujno, da so vedno enako močna. Ne vem pa kako je s tem pojavom pri ostalih nemagnetnih pomnilnikih (usb ključi)...

Večina tega je res paranoja, razen če so podatki zelo dragoceni.
Voodoo 4Ever

Azrael ::

Pri teh brisanjih podatkov je vprašanje do kakšne stopnje bi podatke želeli iskati.

Za navadne uporabnike je dovolj samo brisanje v sistemu in ne najdejo nič več

Malo boljši poznajo reševalna orodja, tu samo brisanje/formatiranje ne zadostuje več, potrebno je te podatke prepisati z drugimi ali vsaj pognati defrag.

Če "vohljači" diska ne bodo šli razdirat in prebiratl plošč z magnetno resonanco je že 1x prepis podatkov z naključnim nizom enk in ničel dovolj.

Po nekaj kratni ponovitvi prepisovanja tudi znane tri črkovne agencije (baje) odpovedo, ampak US Army diske na katerih je bila hudo kritična vsebina za vsak primer še zmeljejo in pretalijo.
Nekoč je bil Slo-tech.

nejc_ ::

Ce brises cel disk ali pa celo particijo, lahko uporabis kar knoppix in ukaz dd: npr. "dd if=/dev/urandom of=/dev/hda5". Veckrat to pozenes, bolj gotovo je, da ne bo nihce mogel vec prebrati vsebine, a kot so ti ze preje nakazali, je ponavadi 1x povsem dovolj.

Azrael ::

Še druga varianta za različne javno dostopne e-točke (knjižnice, hoteli...) je uporaba Live Linux CD oz. USB ključka (ena boljših distribucij za take namene je DSL).

Nisem pa ziher, kako je, če ima računalnik delujočo Radix kartico, ali zadostuje že reset in ponovni zagon, da gredo podatki o zadnji uporabi pa-pa.
Nekoč je bil Slo-tech.

Kami ::

Enkrat sm na tem forumu zasledil temo z enim kul programov, ko se je bootal z diskete mensezdi in je bil za prepisovanje disk z ničlami in enkami.

Bil je pa kul kr je mel več opcij kolkokrat naj prepiše pa te stvari ampak ga več žal ne morem najdit.

Uporabil sm že iskanje z dosti iskalnimi nizi ampak nisem našel nič.

PS: Ponavadi že obstaja taki program za preprisovanje z ničlami in enkami od tvojem providerja diska (maxtor vem da ma enga).

kmhslo ::

kolikor jaz vem je dovolj če disk prepišeš z novimi podatki tako da je čisto poln saj s tem povoziš vse prejšne podatke :))
Intel pentium 1.73 mobile, geforce go 6600 128mb, 1024 mb ram 533
60 Gb disk samsung, dvd-rw aopen
zunanji usb disk 200 Gb maxtor

Jan987 ::

pomojem je najboljša in najbolj zanesljiva varjant, da kupiš nov disk in unmu k še dela s tabo na pc-ju daš gor kr je mel prej ti pa tega pač odneseš domov oz. ga pač fizično uničiš s kladivom pa stopiš na visoki temperaturi pol pa ti botežko kakšen še prišel do podatkov


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brisanje vseh podatkov iz diska (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
8213437 (6307) Baja
»

Problem z diskom

Oddelek: Pomoč in nasveti
404670 (3530) jonystar
»

Po nesreči formatiran disk (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5214063 (11501) SloBiscuit
»

Reševanje podatkov s trdega diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
92737 (2592) nokia6310
»

Prodan Disk - kako unicit podatke da ne bodo vidni

Oddelek: Pomoč in nasveti
363743 (2561) poweroff

Več podobnih tem