» »

Digitalna potrdila od NLB, itd...

Digitalna potrdila od NLB, itd...

|SNap| ::

Živjo!

Na večini strani (recimo trenutno verjetno zelo obiskani e-davki) sprejemajo digitalna potrdila večih izdajateljev. Poleg SIGEN-CA in SIGOV-CA še od NLB in nekaj drugih.

Zanima me po kakšni logiki so potrdila, ki jih priznajo ta druga podjetja lahko priznana kot "osebni dokument" na internetu? Kje je to določeno?

lp,
Jaka

Tody ::

jah ker je to neka uradna institucija. Po pravici bi moral biti priznan vsak uradni certifikat, ki ga izda recimor banka. Za SICERT je pa itak državen... Malce politike je pa le zdraven :D

d0rK ::

Mene pa vedno vec zanimajo tele certifikati....Se posebej odkar sem mojega od Klika uporabil za oddajo dohodnine.



Pa me zanima, katere certifikate se splaca pridobit...Kateri so uporabni? Koliko jih sploh obstaja?

maptnh ::

Mogoče ima kaj veze s tem to, da Nlb-jeve izdaja Verisign?
Ki je malo bolj trusted CA kot Sigen-CA.

lpm

metalc ::

Od države (SIGEN), ker je itak zastonj, poleg dohodnine si lahko trenutno pogledaš osebne podatke (npr. če pozabiš, kdaj imaš rojstni dan :D), zahtevaš rojstni list, obljubljajo še podaljševanje prometnega dovoljenja (živi bili i videli) in sčasoma bodo najbrž uvedli še kaj.

Od banke pa se ga splača dobiti, če misliš uporabljati njihovo internetno banko, boš moral pa vsakih nekaj let plačati za podaljšanje. Koliko te stane čakanje v vrstah, brezposelnim prijazni delovni čas in višje provizije za položnice, pa oceni sam.

Apple ::

Če želi neko podjetje, da so njeni certifikati veljavni (jih priznavajo tudi drugje oz. se jih da uporabljati tudi uradno), mora to podjetje izpolnjevati kup pogojev. Eden izmed pogojev je, da je omejen fizičen dostop do računalnika, namejenjen za izdajo certifikata. Obstajati mora tudi preverjanje, ali je imetnik certifikata dejansko res tista oseba, ki se s tem certifikatom predstavlja - zaradi tega potrebuješ osebni dokument in na SIGENu in na banki.
LP, Apple

Tear_DR0P ::

mene pa zanima kako je s shranjevanjem certifikatov
če imaš active card/key - kolko lahko gor certifikatov natakneš? a te vpraša preden ti enga pobriše in drugega čez zapiše?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

STASI ::

Kako je s certifikatom od Sigene če ga hočeš zamenjati? Vezan je na email naslov in glede na to da trenutno imam Sigeno vezano na siolov naslov in mislim zamenjati ISP. Ali lahko to naredim v vseh UE ali le v domači?
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

aljazh ::

Na vsaki upravni enoti. Najprej izpolniš obrazec za preklic starega certifikata, nato pa še vlogo za izdajo novega. Mislim pa, da je neka omejitev v smislu, da lahko v enem letu "zamenjaš" certifikat največ 2x (ne me držati za besedo glede številk, navajam jih zgolj kot ponazoritev).

b ::

NLB certifikati so podpisani od NLB CA. Verisign nima nic zraven.

vasquez ::

Kvalificirane certifikatne agencije so SIGEN-CA, SIGOV-CA, AC NLB, POŠTA®CA, HALCOM CA. S temi certifikati lahko oddajaš tudi dohodnino.

|SNap| ::

Dr. Palm: Ok, verjamem da mora podjetje izpolnjevati kup varnostnih pogojev, ampak mene ne zanima če zaupamo varnosti teh podjetij, ampak po kakšni logiki zaupamo njim?

Recimo, tudi če jaz postavim nek varovan računalnik, preverjam identiteto ljudi, ki jim izdajam certifikate (seveda, saj to je glavni point), to še vedno ne pomeni, da bodo certifikati, ki jih izda self-signed Jaka CA, veljavni za e-davke? :)

Apple ::

|SNap|: ne vem, kateri so še pogoji - če bi jih izpolnjeval, ne vidim razloga, zakaj ne bi certifikatov, od tebe izdanih, upoštevali pri e-davkih...

Halcom je firma, ki naj ne bi imela nič z državo :), pa jim je uspel :)
LP, Apple


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NLB ukinitev certifikatov ? (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Loža
697124130 (31139) WizzardOfOZ
»

Digitalni certifikat SIGENCA

Oddelek: Programska oprema
428471 (3047) Yossarian
»

Država: Kakšna zasebnost in varnost na internetih, samo plačajte že davke!!! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / NWO
20181421 (55616) MrStein
»

Sigen-ca za strežnik

Oddelek: Informacijska varnost
234532 (3862) Tomas 33
»

siol-servisne strani

Oddelek: Omrežja in internet
144000 (3820) kopernik

Več podobnih tem