» »

Novi OS

Novi OS

markosus ::

Zdravo.

Potrebujem novi operacijski sistem ki pa ni windows,naj bi pa bil čimmbolj podoben windowsom in lahek za instalacijo programov in uporabo.Rabim podporo za download,dostop do interneta,predvajanje glasbe in filmov tipa avi,predvajanje filmov na internetu tipa wma,podpora za tv tuner winfast 2000 expert.V bistvu da bi zadeva delovala tko kot v winsih.Mam pa amd 3500 procesot en giga rama in 200 giga disk.

Lep pozdrav in hvala za mnenja in predloge.

Fizikalko ::

SUSE?

hitcher ::

Ja in kaj je z Linux okoljem v tem primeru narobe ??

Mislim, da je podpora za vse zgoraj navedene zahteve čisto v redu.

markosus ::

Ja to pa res.Linux.S tem pa še nisem eksperimetiral pa tudi nisem ne vem kako podkovan v računalništvu,sem pa slišal da zna bit Linux precej težaven za neizkušene.

madviper ::

Pol pa ti skor ne preostane drugega, kot da si daš Windowse gor. Drugega skor ni. Ok obstajajo še BSD variante, OSX (ta ne vem če bi delal na tvojem AMD-ju), pa ne vem če še kaj.

Pa tud Linux ni več to kar je včasih bil. Določene stvari so poenostavljene do obisti, tak da ga lahk obvlada (v osnovi) vsak ki si vzame čas zanjga.
I'd like to do something crazy!

ql000 ::

Glede na tvoje multimedijske zahteve bi ti predlagal Suse Linux 10.1. Je nekaj privajanja, vendar bo čas prehoda relativno kratek (seveda je vse odvisno od tebe samega). Možna alternativa, če še ostanem na linux distrotih je Mandriva (slovi kot distribucija z dobro podporo strojni opremi), vendar ima Suse YAST2, zaradi katerega postane namešečanje novih komponent, programov,.. res otročje lahko. Je pa to Linux svet, kjer ni vse point'n click. Včasih je namreč potrebno kaj namestiti tudi iz konzole. V takšnem primeru moraš za silo vedet tri ukaze(./configure, make in make install). Dodatne lepote Linuxa:

- integriran dvosmerni firewall,
- ni problema z virusi (sedaj se bodo eni začeli pametne delat in kričat da virusi za linux so,... vendar te bo prej strela zadela kot pa da boš virus na linux mašino fasal, pa da ti bo ta virus res škodo naredil, pa še na roke ga moraš zalaufat)
- fancy look (KDE, GNOME, BlackBox,...)
- zastonj software; ne kradeš nikomur,
- programov malo morje,
- če bi rad poganjal windows programe si lahko nabaviš XOverOffice, ki ti omogoča laufanje microsoft offica, photoshopa, pač karkoli, kar je pa vseeno uporabnega iz sveta windowsov,
- če kaj zariba, kot npr., da ti nekako rata vsut FS, ali pa kar koli drugega ti suse nudi en kup orodij, ki ti te zadeve avtomatsko poštimajo; eventualno moraš, če je res hud kolaps popravljat zadeve iz konzole, praviloma so zadeve že totalno avtomatitizirane,
- pa še moja zgodba, ko mi je Suse linux (9.2) pomagal rešit diplomsko nalogo moje kolegice iz totalno totalno usutega diska...

markosus ::

Hvala za mnenja in predloge.Odločil sem se da zaenkrat preizkusim tale Suse 10.1.

ql000 ::

Eventualno se bi znal našvicat s TV tunerjem. Sicer pa probaj pa boš videl. Če boš pa še kaj rabil smo pa mi tu! :D:D

roli ::

Tuner ni problem.Meni v suse linuxu čisto lepo deluje.Prpiporočam ti ogled starani linux prinas kjer boš našel veliko stvari o linuxu.Pa tudi kot dežurni postavljalec vprašanj sem tam:D .Definitivno Suse torej.Namestit bi bilo dobro true-type fonte,ki so edina elika pomanjkljivost linuxa.Osnovni uakzi configure,make in make install so uporabni le pri kompajlanju source kode.Veliko programov za linux je v .rpm obliki,ki se namestijo z tremi kliki.Za video boš potreboval xine engine,ki bo skrbel za .mp3-je in video.Če uporabljaš MSN mesenger ti priporočam program amsn.Bom pa v kratkem nalimal par linkov kaj in kako.
http://www.r00li.com

markosus ::

Zdravo še enkrat.
No končno sem inštaliral suse 10.Me pa zafrkava kakor je nekdo ugotovil par postov prej tv kartica.Imam leadtek winfast 2000 xp z daljincem katera je tudi v seznamu za nameščanje vendar mi vedno izpiše modul za tv kartico ni mogoče naložiti.A je tukaj kakšen hint ali trik?

Hvala vnaprej

roli ::

Hja jih je veliko.Jaz sem za svojo potreboval druge gonilnike.Poišči po guglu najbrž boš kaj našel.
http://www.r00li.com

DOOM_er ::

kernel-source pa gcc
Robots will steal your job. But that's OK


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem z zvočno v Suse 10.1 linux

Oddelek: Operacijski sistemi
81045 (953) kriko1
»

Inštalacija programov v linuxu

Oddelek: Operacijski sistemi
282340 (1850) BladE_
»

Namestitev Linux-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
614705 (3795) Roadkill
»

Katero programje naj uporabljam v GNU/Linux?

Oddelek: Operacijski sistemi
331830 (1170) roli
»

Suse 9.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
664783 (4069) moj_nick

Več podobnih tem