» »

Vzorci (samples) - vprašanja in odgovori

Vzorci (samples) - vprašanja in odgovori

1 2
3
»

julah ::

Danes sem dobil sample z maxim dallasa!

14 dni so rabili, prišli so v dveh z mehurčki oblazinjenimi kuvertam, v eni 5 škatlic, v drugi dve. Zelo lično zapakirano. Vse brezhibno celo.

Jux ::

Jst mogoče nisem najbolj relevanten, ker ne naročam kot fizična oseba (startup na področju razvoja wireless very low power naprav) ampak lahko podam moje izkušnje pri naročanju vzorcev.

Do sedaj smo naročali va spletni formular pri:

1. Freescale.
Vse razen enega res res res pro accelerometra (ki ga nimajo na strani pod order samples) smo dobili v roku 2-4 dni, z ekspresno pošto, enkrat so nam celo poštnino poravnali. Naročal accelerometre, zigbee SoC, ... Res če rabite kaj - poklikajte na strani in naročite.

2. TI
Malo slabše kot Freescale kar se tiče hitrost, vendar zelo profi odnos. Cca 4-7 dni do dostave, razen za stvari ki jih niso imeli na zalogi. Naročal ChipConove SoCe, pa še nekaj, ne spomnim se sedaj :). Sem pa prejel klic njihovega zaposlenega, ki se je predstavil kot moj bodoči FAE in na katerega se lahko obrnem z vprašanji.

3. Cypress
Kot Freescale, naročal PsoC-e, hitra dostava, količine v presežku (dejansko smo se že začel preseravat in naročat drugo pakungo obstoječega čipa samo zato da jo lahko vidimo - no, pač zdej jih imamo na zalogi, če rabimo).

Zgornji trije so res dobri kar se tiče hitrosti dostave.

4. NXP
Naročal samo enkrat - ARM7, dobil 10 procesorjev v roku 4-5dni.

5. Vishay Semiconductors
Naročal enkrat - naročil cca. 60 LEDc (dobesedno smo semplirali njihov ultrabright prodajni program) in dejansko dobil čez dober mesec ali dva. (V zelo ličnih mapicah skupaj z datasheeti :))

6. National Semiconductors
Iskal vzorce LM2937-5V in LM2937-3.3V... Nisem dobil.

Mogoče je tukaj primeren trenutek da vam razložim o alternativni poti do vzorcev. Namesto da greste direktno na proizvajalčevo stran in si naklikate vzorce lahko tudi kontaktirate kakšnega večjega distributerja pri nas - IR Electronic (zastopnik Arrow Slovenija), EBV Electronic in Silica (obadva AVNET).

Najprej je treba vedeti, da je za pridobivat kakšne manj vzorčne stvari (recimo zgornje voltage regulatorje, ki bi jih moral dobit v vsaki štacuni v slo, samo so preveč v K****) treba met pošlihtan projekt. Zakaj to sploh rabiš, komu boš prodal, kaj dela itd...

Tako da če ima nekdo resno aplikacijo, kr pogumno stopit do katerega koli od distributerjev, jim povedat kaj delaš in jih prosit za pomoč s semplom. Zdej eni so boljši zastopnik ene firme, drugi druge, tako da pač zdej je odvisno kaj uporabljaš - s tistim distributerjem se boš pogovarjal. Distributerja povprašaš, pa je. :)

Kar se nas tiče - te vzorce naročamo, da ne zapravljamo denarja za prototyping po nepotrebnem in da lahko te komponente stestiramo. In zaenkrat, razen stvari ki smo jih v naglici potrebovali (recimo do konca delavnika), še nisem plačal za 2-5 čipov. Edine vzorce, ki smo jih plačali so bistabilni zasloni (ala eInk) proizvajalca Varitronix, to pa raje ne povem koliko za 7 displejev :).

PS: Pri nekaterih lahko izberete "express shipping", ki je celo brezplačen.
PPS: Mogoče bom pogledal v škatlo jutri in prebrskal kup vzorcev, mogoče smo še kje naročali.
PPPS: Mogoče lahko date še kategorijo "najbol overkill pakiranje" - jst sem dobil tri accelerometre: bubble wrap - kartonasta škatla - dva okvirja iz stiroporja, med katera je s pomočjo bubble wrapa vpet - vakum / ESD zaščitena vrečka - dve plasti pene - med to peno so položeni trije mali čipki. Go figure!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

julah ::

a se da kje samplat tudi bolj običajne čipe?

Aka 555, 4***

Jux ::

IMO se da samplat / dobit čipe za prototip pri distributerju za vsak čip, ki se ga zmisliš. Na netu in na dom boš pa verjetno dobil zgoj če je zadeva prišla ven v novi pakungi (kar pa itak ni primerno, ker nova pakunga = manjši formfactor, težje oz. nemogoče lotane doma). Pobrskaj po straneh, 555 izdeluje en kup proizvajalcev.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

BluPhenix ::

IMO se da samplat / dobit čipe za prototip pri distributerju za vsak čip, ki se ga zmisliš.

Žal je resnica precej drugačna. Eni čipi so navoljo kot sampli drugi pač ne. Navadno ni odvisno ne od cene, niti od novitete ali česa drugega.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Jux ::

@BluPhenix:

Jst sem dobil tud čipe, ki načeloma niso na voljo kot sempli. Je pa res da nisem prišel tja kot oseba ampak kot podjetje.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

neoto ::

Potem pa takile osebki pridejo do samplov... link

julah ::

Ja če jih nebi naročil, se ne bi nikoli naučil kako naredit termometer.

zcetrt ::

Spomni se ranje KorenjeV2.

Menim, da je pošiljanje vzorcev najučinkovitejše oglaševanje, saj pokrije največji delež ciljne publike in v uporabniku ustvarja dobro podobo podjetja. Zdaj če nekdo naroča čipe, ker se mu zdi fino jih nosit okrog vratu, je pa to žal luknja v sistemu. Zato pa ne pošiljajo vzorcev na free maile.

Hvala Vam, za vzorce.
4.

bmandl ::

Mene pa zanima, če ni proti pravilom, če vprašam, ali je potrebno za naročanje samplov na atmelovi strani slučajno ročno vpisovati v obrazec, kaj bi imel? Ker kolikor sem sam gledal, nisem zasledil gumba sample, samo obrazec, kjer je vse potrebno vpisati. Če je tako, mi prosim povejte, kje piše product number...
Lp

VolkD ::

V datasheet-u. Te pa opozarjam, da od Atmela verjetno ne boš dobil vzorcev, ker ima zastopnika v Slo. Ta pa nima posluha za posameznike (preizkušeno). Kljub vsem člankom o AVR-jih, ki sem jih objavil v Svetu elektronike nisem uspel dobiti niti enega samega vzorca. Zdaj pripravljam prevod člankov in malo daljšo obrazložitev, ki jo bom poslal na atmel z zahtevkom za direkten support vzorcev.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

bmandl ::

Aja hvala za opozorilo, a vseeno bom poizkusil, morda pa kaj dobim, saj stane me ne nič. Zanima pa me, kakšno kvantiteto posameznega produkta lahko naročiš na atmelu, ker nikjer ne piše, vnašanje pa je ročno. Moglo bi kaj pisati tukaj, pa ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bmandl ()

SodVina ::

Pred kratkim sem narocil nekaj samplov z microchipa. dobil sem jih v osmih dneh.Dobil sem v antistaticni vrecki. Nisem pricakoval take brzine. Potrebujes pa nekomercialen mail naslov.

lp,
SodVina

julah ::

kako dobiš nekomercialen naslov?

zcetrt ::

Študiraš (dobiš na faksu), si zaposlen (dobiš v službi), se redno šolaš (Arnes)... Ne sme biti generičen (gmail, hotmail, yahoo).
4.

SodVina ::

Maxim ocitno ne posilja vec materiala v simpaticnih skatlicah. Vsaj jaz sem vceraj dobil stvari v cisto navadnih antistaticnih vreckah.

pcxboy ::

zanima me na kak način te kontaktirajo? (telefon, mail, pismo...)

brez-imenko ::

Jux bogo je ratalo s temi posredniki. Sam sitnarim za dobiti ATmego328 in FT232RL SSOP-28. Bom verjetno mogel, kar sam iz omenjenih linkov na prvi streni nčročiti vzorce ampak ko so pa tako dolgi. Tebi je mogoče lahko ker imaš firmo, jaz jo pa še zaenkrat nimam pa tudi če bo se ta najverjetneje, ne bo ukvarjala z elektroniko. Leta tečejo in marsi kaj se v tem obgobju spremeni. Samo vzorec ATmege328 in FT232RL SSOP-28 mi potrebuje pa sem zmagal, zato če ima kdo kaj kontaktov ali pa ve kje bi staknil omenjena vzorca bi mi bila ta informacija prečudovita, če mi uspe naročiti pa še toliko bolje. Drugo bom potem delalo kakor me bo brcnilo. Mikrochip ni problematičen. :)
www.podarimo.si pa lep pozdrav vsem, Janez

gumby ::

Oba čipa dobiš na farnell, stane vsak nekaj čez 4EUR.
my brain hurts

brez-imenko ::

Za vsak kos 4 EUR in še 5 evrov za poštnino, Arduino kit je pa v originalu stal, samo kaj ko so ga zgubljeni kitajci pozabili priložit. 16$.8-O;( Čakam na skupinski nakup da se vrinem notri.

ATmego bi dobil tudi za 1.8EUR ampak je pogoj naročiti 1000 kosov, Kaj bom s tolikimi? Bogat pa tudi nisem še. :))
www.podarimo.si pa lep pozdrav vsem, Janez

techfreak :) ::

Od Atmela boš bolj težko dobil vzorce, razen če si podjetje in jih rabiš za točno določen projekt (mogoče ti bi z veliko truda uspelo tudi kot fizična oseba dobiti vzorce, ampak predvsem v primeru da niso dosegljivi pri nas in da delaš zanimiv projekt).

brez-imenko ::

Highlag je izjavil:

Moraš izbrati tip elementa, ki je na razpolago. Moj čip recimo ni bil na voljo v ohišju, ki bi ga sicer raje naročil. Potem te vprašajo o projektu. Če preverjajo kaj in kako in izbereš neko zadevo in projekt ki po oceni med seboj nista kompatibilna .... Kaj vem mogoče preverjajo še kaj drugega. Moji podatki za firmo so bili kar pravi.


Kdo te pa kontaktira oni osebno ali kakšen slovenski distributer in ali te kontaktirajo preko emajla? Govorno v angleščini jecljam za 2 "šusa" v glavo.
www.podarimo.si pa lep pozdrav vsem, Janez

gansta ::

1.Kako je z micrchip-om, je kdo dejansko naročil kajj iz tam;

2. kje zadnje čase najbolj naročate free sample..?

lp

brez-imenko ::

Pri mikrochipu se je menda zadeva zakomplicirala, ker so ratali slovenci pohlepni in jim ne pošiljajo več vzorcev.
www.podarimo.si pa lep pozdrav vsem, Janez

gansta ::

brez-imenko je izjavil:

Pri mikrochipu se je menda zadeva zakomplicirala, ker so ratali slovenci pohlepni in jim ne pošiljajo več vzorcev.

:S :S

Zlikovec ::

Texas instruments ...
Ducati Monster, Ducati 750 SS FF, Yamaha XJ6,
Honda Hornet 600, Yamaha Fazer 800, R NineT

gansta ::

Ja TI trenutno še pošilja, kak PIC ki se v trgovini ne da kupiti se pa ne da več naročiti pri MICROCHIPU :S, kaj pa kak 555?

techfreak :) ::

gansta je izjavil:

Ja TI trenutno še pošilja, kak PIC ki se v trgovini ne da kupiti se pa ne da več naročiti pri MICROCHIPU :S, kaj pa kak 555?

555 stane 30 centov in ti želiš sample?

gansta ::

Dal sem recimo primer :) sej tut drugi stanejo po 0,5-4EUR kaj je to kak denar? Samo kaj ko nanese še iz farnella poštnina...

lp

gumby ::

Na Farnell dobiš večino PIC-ov.
my brain hurts

gansta ::

Pa dobro vem da jih dobiš, ne vse! samo je potrebno plačati še poštnino....., tema je namenjena free samplom! ne kje se jih da kupiti!

gumby ::

Free sampli pa niso ravno namenjeni za hobi projekte... da ne rečem prodajo prek bolhe in podobno.
my brain hurts

gansta ::

Seveda da ne, samo če kaj delam, pa nisem zihr če je to to, ne nameravam BV kupiti 10 podobnih modelov, pa potem ugotovim da je en kos uporaben.....

sicer pa si @gumby preberi prvo stran, pa boš videl da to naročajo tudi taki ki sploh ne vedo kaj naročajo, pa podjetja..., ki imajo denar :D se pravi gre zgolj za test :D

zcetrt ::

Brezplačni vzorci so izjemno dobro usmerjena reklama. Za PICe sem se odločil tudi na osnovi brezplačnih vzorcev, zaradi katerih sem se preko hobi projektov naučil z njimi delati in jih bolj in bolj spoznaval. Dobil pa sem tudi dokaj soliden pregled nad ponudbo.

Danes tako tudi v podjetju uporabljam PICe. In izdelki z njimi se proizvajajo v štrevilkah 100 000+.


Seveda pa se najdejo posamezniki, ki izkoriščajo takšne poteze podjetij za lastno okoriščanje. Ne vem, zakaj preprosto niso mogli omejiti števila vzorcev... Ampak so nas kar odrezali...
4.

brez-imenko ::

@Zcetrt, no to tvoje razmišlanje ni je zelo všeč in se strinjam s teboj ne odobravam pa izkoriščevalcev in preprodajalcel vzorcev po oglasnikih. Tako mi je žal za kakšnim PICem pa ravno me je začelo prijemat, da bi se spravil v ta hobij in si naredil kakšen programator in gonilnike koračnih motorjev ravno iz PICev. "Na zdej maš" dobičk ko so ti ga skuhali drugi.
www.podarimo.si pa lep pozdrav vsem, Janez
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako nabavit mikrokontrolerje Atmel

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
373551 (2901) Brane2
»

DS18B20, meritve v mraziščih (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
828391 (6906) TESKAn
»

PIC kot webserver (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
738331 (6444) ql000
»

Informacije o brezplačnih vzorcih el. komponent

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
172292 (1832) BluPhenix
»

programiranje mikrokrmilnikov?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
346893 (6302) radiator

Več podobnih tem