» »

zaposlovanje in pogoji

zaposlovanje in pogoji

Tear_DR0P ::

1. Ali lahko fizična oseba - zasebnik - zaposli drugo osebo - recimo voznika, čistilko, hišno pomočnico, varuško,... (vem da varnostnika ne moreš)?
2. Ali lahko podjetje zaposli brez razpisa - po hitrem postopku? Recimo da imaš razvojni projekt, ki ga moraš končat v enem tednu, pa ti umre več ko pol razvojnega teama - ti morš pa dat razpis, ki mora bit zunaj vsaj en teden in potem še tri dni čakaš na rezultate - obstaja varianta da se čakanju izogneš
3. Kako je v tujini z zaposlovanjem občasnih delavcev - paperboy, dishwasher, natakarji, delavec za hitro popravilo strehe,...
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

gzibret ::

Za 2 ti lahko odgovorim jaz:

Lahko, če si privat podjetje. Razpise morajo delati državna podjetja oz. tista, ki so priklopljena na državno malho. No, ni pa nikjer prepovedano, da privatnik ne sme narediti razpisa.
Vse je za neki dobr!

Yohan del Sud ::

1. Ma verjetno se da, četudi ni praksa tu okoli. In nimam ideje, kaj vse vleče za sabo. Pomoje se da to urediti s kakšnimi obligacijskimi pogodbami. Vprašaj kakega pravnika.

2. Lahko ja, če ni v (večinski) lasti države in če v statutu ni specificirano drugače. Po moje tudi v firmah, kjer so kakšni ISO standardi po sredi zna biti problem. Sosedova frizerka Micka pa bo zaposlila sestrično Stanko ali pa pribila oglas na kandelaber in to bo njen razpis.

3.Nnimam pojma
www.strancar.com

Tear_DR0P ::

pa sta ziher okrog tega? a ni treba kao na zavod za zaposlovanje dat razpisa za delovno mesto, tudi če si zasebnik?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

WarpedGone ::

Mislm da mora delodajalec dat potrebo na zavod, kjer si ti doma.
Ampak se da tako speljat da si točno ti zbran in to takoj:)

Stalna praksa.
Zbogom in hvala za vse ribe

Tear_DR0P ::

torej če se ti v petek popoldan spomniš da rabiš naslednji teden delavca, ga lahko brez zakonskih ovir zaposliš že v ponedeljek?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Yohan del Sud ::

Bom še enkrat izpostavil kruto pravilo kapitalizma.

V osnovi točno tako.

V praksi pa imaš regulative, ki pa se te tičejo toliko bolj kolikor resnejšo firmo imaš in toliko resneje te bodo tudi poslovni partnerji jemali. Za Doberman d.o.o. je vseeno kaj zaposluješ in pod kakšnimi pogoji, da je le zadoščeno delavnopravnim minimumom. In uradni razpis ni med njimi. In ja, tako sem dobil zadnjo službo.
www.strancar.com

Nejc Pintar ::

3. Vem da nekateri storitveni poklici v US niso plačani, ampak se živi samo od napitnin - so pa tam napitnine višje.
Lahko je biti prvi, če si edini!

Tody ::

matr mate konstrukte, obstaja besedna zveza pravno poslovanje, torej ti lahko koga zaposliš recimor bodyguarda ali pa nevem čistilko, kot fizična oseba samo potem more ta oseba imet vsaj kak S.P. kjer potem odvaja davek in ostal crap. Kar se ostalih stvari tiče se potem temu reče siva ekonomija.

Glede zaposlovanja, jah daš razpis in rečeš da ni nobeden od kandidatov ustrezov in zaposliš svojega človeka. To pomoje res ni problem :D

aja glede zaposlovanja, tisti teden in 3 dni ni nek prolem. Če najdeš človeka minuto po tistem ko ti pol oddelka zagazi avtobus, ga pač zaposliš samo ne uradno. Ko mine ta rok mu pa začne teči vse ostalo...

Sam ni se pa za igrat predolgo z temi roki, zarad kake nenapovedane inšpekcija and stuff...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

BluPhenix ::

¸Kolikor je meni znano ima lahko S.P. zaposlenih n delavcev. Seveda ta n je bolj teoretičnega značaja, ker potem že presegaš dovoljen dobiček ampak načeloma ni problema. Tudi popoldanski s.p. lahko normalno zaposluje ljudi. Tako sem zvedel na obrtni zbornici in še s par drugih sourcov.

Glede kadrovanja podjetij, če ni javno podjetje razpis ni nujev, lahko podjetje zaposli delavca od danes do jutri. Drugače pa tudi zaposlovanje preko razpisov ni problematično ker itak izbereš tistega kandidata, ki se ti zdi najprimernejši, ni tako kot v državnih stvareh, kjer naj bi šlo vse na točkovanje. ČE pride pač nekdo na razgovor in ti ni všeč že pogled ti ga ni treba vzeti, tudi če ima najboljše reference. Tudi podjetja niso dolžna podati pisnega odgovora (tako kot državna), zatorej se mnogokrat zgodi, da zaposlijo nekoga, ostali kandidati pa tavajo v temi.

Glede tujine, če imaš delovno vizo te lahko uradno zaposlijo per-time, se pravi po naše honorarno. če vize nimaš (no v EU naj nebi bila več potrebna) pač lahko delaš le na črno. Recimo v tujini ne obstajajo študentski servisi kot pri nas, zato imajo nekatere države to tako narejeno, da delajo študenti honorarno, par ur na dan.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali lahko delodajalec preveri kandidata za zaposlitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8815001 (11383) harmony
»

Smešni oglasi zavoda za zaposlovanje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15638933 (31344) Vitez
»

Slovenci ne bomo delali za minimalno plačo! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15833662 (28366) Mr.B
»

Previsoka izobrazba...

Oddelek: Loža
286116 (5066) kamuee
»

˝Strah˝ me je, da nebi dobil zaposlitve (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10819745 (16139) @nny

Več podobnih tem