Slo-Tech
Prijavi se z GoogleID

» »

SVEA skriva cenik

SVEA skriva cenik

delfinus ::

Tole sporocilo bo jutri romalo na Urad za varstvo potrosnikov, kasneje pa odvisno od nasvetov tudi na Trzni inspektorat RS. Preden posljem, prosim vas uporabnike za kaksen nasvet, namig sugestijo pri tem problemu. Mogoce je bil kdo od vas v podobni situaciji, lep pozdrav, D.
--------------

Spostovani,

Prosil bi za mnenje in nasvet kako ravnati. Kupujem novo kuhinjo. Od slovenskega podjetja SVEA Zagorje sem pridobil informativni cenik za tipski sestav kuhinje dolzine 250cm in katalog s kosovnico, brez detaljnega cenika za posamezne kose pohistva.
Glede na to, da je tipski sestav kuhinje Carissa 311.000 SIT za 250cm lesenega dela, sem poslal povprasevanje na SVEO. Na vprasanje ali lahko dobim cenik za posamezne kose pohistva po kosovnici so mi odgovorili, da to ni mogoce, na vprasanje kateri elementi so zajeti v tipskem sestavu kuhinje tudi nisem pridobil odgovora. Od njih sem dobil samo informativno ceno za celoten izbran sestav po katerih sem povpraseval. Za informacijo naj povem, da me kuhinja dolzine 3.90cm tako pride 1.100.000 SIT in to zajema samo leseni del kuhinje, izkljucujoc vse elektricne aparate. Ce to primerjamo s tipskim sestavom 250cm je to skoraj 4x vec.
Ker je sestav krepko presegel moje financne okvire sem vztrajal pri posredovanju kosovnega cenika, a ga do danes nisem pridobil od SVEE. Poleg tega slisim, da se tudi drugi potrosniki srecujejo z istim problemom. Na eni strani mamljiva cena tipskega sestava, neinformiranost kaj zajema in nerealno odstopanje cene pri predracunu. Kako ravnati naprej? Hvala in lep pozdrav.

2tiLen ::

Enostavno.. pač ne vzameš pri njih. Pokaži slike kakemu mizarju pa naj ti on naredi. Slišim, da prideš veliko ceneje skozi. Sploh v primerjavi s Sveo.

AndrejS ::

Oni imajo pač en sestav v akciji, posameznih elementov pa ne moreš kupiti - oz so dražji.
To je kot da bi kupoval avto , pa bi rekel da bi rad imel neke drugačne dele noter in potem bi zahteval cenik po delih.

BigWhale ::

Varstvo potrosnikov? Khm. Pojdi kupit kuhinjo drugam, ker jim ocitno ni, da bi ti prodali tako kuhinjo. :)

Vsedes se s prodajalcem, prodajalec si vzame pol ure casa in narise kuhinjo po tvoji zelji in ti da predracun. Tako delajo pri Lesnini, pa so moj najmanj ljub prodajalec pohistva. :) Na predracunu je pa seznam vseh elementov in vseh sestavin kuhinje s ceno za vsak del posebaj.

delfinus ::

Nisem pridobil niti informacije kaj je v tipskem sestavu kuhinje vkljuceno. Tako bi kupil 3 tipske sestave kuhinje dolzine 2,50m, skupaj 7,50m torej in ga ni vrag da ne bi sestavil tistih svojih potrebnih 3.90 in pri tem prisel se za 200.000SIT ceneje. Pac mi je vsec en model pri SVEA, kaj moram? Okus pac. Tezil bom dokler ga ne dobim, ker mislim, da sem uprvicen do njega in ker ga imajo. Sem kupil dnevno sobo prejsnji teden pa sem za vsako descico in nogico dobil ceno pri prav tako slovenskem proizvajalcu. Zakaj pa za kuhinjo ne? Tovrstne informacijo so potrebne zaradi lazjega odlocanja in kombiniranja. Ne pa da nas primamljajo in nam potem nabijajo nerealne cene. Zato bo tudi dopis naslovljen na urad za varstvo potrosnikov. lp, D.

ps Andrej, ko ze govoris o analogiji z avtomobilom. Pri avtu tocno ves koliko bos dal dodatno, ce bos poleg vzel se smoker kit, klimo, avtradio, el. pomicne zice, tako in drugacno elektroniko, leder ipd, vse je na ceniku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

IČA ::

Zanimivo, jaz sem pred dobrim letom kupil kuhinjo SVEA, predračun je vseboval izris, ter podrobno vsak artikel s ceno. Je pa res, da sem kuhinjo naročil pri Lesnini (Sonček) in tam brez problema dobil komplet predračun z izrisom, ki mi ga v drugih trgovinah niso hoteli dati. Vsi se zgleda bojijo nelojalne konkurence in zelo neradi dajo od sebe kaj drugega kot končno cifro.
Kar se pa tipskih sestavov tiče, služijo v bistvu samo za primerjavo cen med posameznimi modeli.
Zadevo zelo podražujejo vsi izvlečni elementi s košaricami ala magic corner, predali, dvižni elementi, okrasne letve, police itd. (okovje je zelo drago, npr. za magic corner je bila razlika cca. 70 K SIT). Ogromna razlika v ceni je tudi, če so korpusi v imitaciji lesa in ne beli barvi, vidne stranske plošče… In po ceni sodeč si se osredotočil ravno na takšne elemente.
Seveda si lahko sestaviš kuhinjo iz elementov v tipskem sestavu, ampak boš nad fukcionalnostjo in izgledom razočaran. Elementi, ki so vključeni v tipskih sestavih so najenostavnejši in najcenejši, zgledajo pa nekako takole takole (bogo ane :D ).
Malo boš moral prilagoditi želje, mogoče kakšno stvar poenostaviti pa bo.
Kuhinja je dejansko najdražji prostor v stanovanju in je pač to treba vzeti v zakup.
Jaz osebno sem zelo zadovoljen.
Če gre vse v redu, si očitno nekaj prezrl.

Ziga Dolhar ::

IČA:

> Vsi se zgleda bojijo nelojalne konkurence in zelo neradi dajo od sebe kaj drugega kot končno cifro.

Tole mi deluje kr mal notranje protislovno. Lahko malo razložiš? -Hvala
Legal systems are not supposed to be efficient. They are
designed to ensure that innocent people are not found guilty.
If that requires inefficiencies, so be it.

IČA ::

Čisto enostavno, npr. kuhinja, ki sem jo jaz kupil, je bila v Lesnini Hoče (MB) cca. 6-7% dražja, kot v Lesnini Sonček (SG). Torej, popolnoma enaki artikli znotraj iste mreže trgovin z različnimi cenami. (Od tod nelolojalnost)
Drugače pa ni lepšega za prodajalca oz.trgovca, kot pa dobiti v roke predračun s cenami in točnimi opisi artiklov od konkurence in tako prilagoditi svojo ceno, da si zagotoviš kupca.

edit: ti pa iskreno priporočam, da se podaš nakupovat kuhinjo in boš dejansko videl, kako težko je izpuliti kakšen konkreten papir iz rok prodajalcev.
Če gre vse v redu, si očitno nekaj prezrl.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: IČA ()

Matek ::

Jah čakaj malo, IČA, kaj je pa tu nelojalnega? To, da ponudiš nižjo ceno kot konkurenca? Saj jo imajo oni tudi pravico znižati.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

IČA ::

Sem zgoraj napisal, kaj se mi zdi nelojalno.
Če gre vse v redu, si očitno nekaj prezrl.

Pujcek ::

...na vprasanje kateri elementi so zajeti v tipskem sestavu kuhinje tudi nisem pridobil odgovora. Od njih sem dobil samo informativno ceno za celoten izbran sestav po katerih sem povpraseval.


nic jasno... caki mal, se pravi da si se zanimal za tipski sestav za katerega sploh ne ves kaj vsebuje, oni ti pa nocejo povedat???? tole pa jest ze tezko verjamem... ja a to kar bi ti rad kupil se ne da nikjer pogledat al kako???

to da pa je tipski sestav ceneje kot ce kupis po delih se mi pa ne zdi nic narobe...
:)

delfinus ::

Ne nisem dobil informacije kaj je v tipskem sestavu vkljuceno. Evo zanimam se za tole kuhinjo SVEA. Ime kuhinje je Carissa.Tipski sestav 250cm, po ceniku SVEA: 315.729 z DDV in je nekeoliko nad povprecjem po ceni ni pa najdrazja. Ostale so mogoce okrog 50.000 sit manj, najdrazja je pa tudi 90.000 vec po tipskem sestavu. To je vse okej.

Potem sem dobil izris svojih predlaganih elementov. Na eni strani 240cm v dolzino, na drugi strani 150cm v dolzino, vse skupaj 390cm. Nobenih ekov.
Skupaj za ta sestav 1.101.389 pa se 10% popusta mi dajo ce placam na gotovino. Rahlo me je vrglo na rit. Po elementih pa tudi ne dobim informacije. Verjetno bom moral po inforamcijo k lesnini, kaj je zajeto v tipski sestav, da mi tocno pokazejo na katalogu kasovnice kateri elementi so to in potem bom pac tecen. In spraseval za vsakega posebej. Zamudna ampak jebat ga, gre za vec 100.000 tolarjev. Nekateri prodajalci za izris in predracun zahtevajo tudi aro, tako da moras vcasih imet res sreco, da sploh kaj izves pri kupovanju kuhinj. Je pa hec za dnevne, predsobe, splanice sploh ni problema. Vse je jasno, se najmanjsa policka je v ceniku in si lahko naredis izracun sam. Pri dnevni sem se zmotil za samo 4.000 sit.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

IČA ::

Se strinjam, ne zgleda ne vem kaj za 1MIO SIT.
Verjetno bo kar tale dvižni zgornji element poleg nape predstavljal vsaj četrtino cene, tako na oko. Pa dva 150mm na straneh pomivalnejga korita spodaj tudi nista ravno poceni, ti predlagam enega 30cm, pa čeprav bi s tem izgubil simetrijo, pa še precej bolj fukcionalno je.
Aja, pa še to, nikoli ne nadaljevati poleg kuhalne plošče z visokom elementom, ni praktično za kuhanje, se priporoča vsaj 15cm odmika.
Hladilnik bo pa kje?
Če gre vse v redu, si očitno nekaj prezrl.

delfinus ::

Temu, ki je risal nisem dal mer prostora, tako da je to sam zakljuceval stene po svoji presoji. Sem mu samo pvoedal kaj bo na eni strani in kaj na drugi. Hladilnik bo prostostojec zraven slike B. Jup odmik od kuhalne plosce in tistim visokim elementom pa bo 15cm, saj sem vzel element 90 in nanj poveznil 60 plosco. So mi na sliki A narobe zrisali mal.

IČA ::

Kaj pa napa, če si spodaj širil, moraš tudi zgoraj.
Imam pri roki en predračun za eno Gorenjevo kuhinjo, evo cca 60 K SIT/kos za 15cm izvlečni element. Tvoji pa bodo še dražji, verjetno.
Če gre vse v redu, si očitno nekaj prezrl.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: IČA ()

delfinus ::

Napa se ne drzi cisto visokega elementa je nekaj malega odmika.

zgoraj so elementi: 120 dvizni + 60 napa + 60 ce stejemo visok element. Torej je napa 10cm odmaknjena od visokega in je centrirana nad centrom kuhalne plosce 60, ki je montirana na element 90. Spodaj pa so elemento od L proti D. 60 + 40 + 90 + 60 (visoki).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

IČA ::

Ne vem, kako bo zgledala tale luknja desno od nape in pa to, da napa ni centrirana nad kuhalno ploščo.
Če gre vse v redu, si očitno nekaj prezrl.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: IČA ()

iso2000 ::

Uh, ja tudi jaz se trenutno spopadam s tem projektom - iskanje in nakup kuhinje. Kriza! Kar mi je všeč je drago, kar ni drago in mi je všeč, so pa razstavni eksponati in potem pač ni prilagodljivosti... Zadnjič sem obšel vse večje trgovine v lj in moram priznati, da sem ostal tako rekoč praznih rok. Dobavni roki so pa akr dolgi - tudi 2 meseca so mi rekli...

No še nekaj ot - a kdo ve za kakšnega dobrega in ne predragega mizarja, ki bi izdelal 3m dolgo omaro globine 40cm z drsnimi vrati? :)) Tega ne najdem nikjer - povsod imajo globino 60+, kar je nekje standard. Žal pa zaradi velikosti prostora to ne pride v poštev... Edino v IKEI so imeli nekaj podobnega in je bila cena ca. 900EUR.

LP

Klemenn ::

brez zamere, ampak, če bi blo na zavodu manj prošenj tega tipa, ki so ubistvu banalne, bi mogoče bil zavod bolj uspešen pri kaki drugi, kjer imajo ljudje ubistvu že probleme :\

pač kupi kuhinjo drugje :\

Mati ::

Človek, pa tebi je jasno, da pomeni tipska sestava kuhinja, da jo oni sestavijo in ti niti slučajno niso dolžni specificirat vsakega posameznega artikla.

To je isto, kot, da grem jaz vprašat za ceno sestavljene montažne hiše iz zaloge, potem pa zahtevam ceno za vsak del posebaj in si grem sestavit svojo.
Torej, da povzamem. Oni imajo to kuhinjo na zalogi (ali več teh kuhinj) in so dali znižano ceno za le to. V kolikor si premisliš in ti gredo delat kuhinjo po tvojih merah in s tvojii izbranimi elementi bo normalno dražja, ker se bo računala po ceniku. Da se razumeva, elementi tipske kuhinje niso po ceniku, pač pa je cel skupek toliko znižan.

Cena za tekoči meter povprečne kuhinje je pa 250.000 Sit, tako da je tista tipska kuhinja ultra poceni in nehaj komplicirat. Tistih 3,90m kuhinje se meni zdi popolnoma sprejemljiva cena za to kvaliteto, ki si jo pokazal.

PS: Jaz sem kupil v Rutarju EWE in sem plačal 1.400.000,00 samo za lesene in steklene dele. Pa nekaj malega aluminija je bilo zraven.

delfinus ::

Kako se lahko sprijaznis, da so cene skrivnost. Ali pa dejstvo, da v dolocenih prodajnih salonih Lesnine pogojujejo izris postavitve kuhinje z aranjem, da kaksno informacijo sploh dobis. Prav take zadeve se meni zdijo sporne. Sam tega ne morem sprejeti nikakor, zelo natancno bom zelel vedeti koliko je kak element in se bom sele potem odlocil. Kot kupec imam to pravico. Vsekakor se mi ne zdi fer, da te po eni strani premamijo, ti ne dajo informacij kaj je v tipskem sestavu, na drugi strani pa ko zelis nekaj kupiti ti se tega ne specificirajo. Da, sem zahtevna stranka in tako bom tudi ostal, zelel bom natancno vedeti koliko pride posamezen element, preden se bom zanj odlocil, vedeti bom zelel tudi kaj vse mi bodo obracunali, nikakor ne bom neke koncne cene fiksno sprejel preden se bom za neko rec odlocil. Pa sem sedaj kupoval ze spalnico, dnevno in predsobo in tudi vem kako bom opremil racunalnisko sobo in koliko me bo to prislo, zakaj bi bilo to drugace kot s tem. Vedite, da vsi tile proizvajalci prekomerno navijajo ceno ze ene pobarvane sper plate in vsekakor smo potrosniki tisti, ki lahko postanemo bolj osvesceni in bolj pametni, ne pa da sprejemamo kar to kar nam predlagajo in ponudijo pod nos.

to Klemen, bom pa pocakal z urgiranjem na zavodu, odvisno pac od tega, ko se vrnem z Zagorja ali pa Lesnine. Ce mi ne bodo dali cene za posamezne elmente bo to slo pac naprej. Ce lahko naredijo predracun v kratkem casu, lahko tudi meni na licu mesta povedo koliko kak element stane in sele potem se bom odlocil ali ga bom vtaknil v svoj sestav. Ce pogledam kosovnico, ki sem jo dobil skupaj s katalogom od Svea, teh elementov za Carissa sploh ni toliko blazno veliko. Za vse kuhinje skupaj, ki jih je pri SVEA kar ene 18 je to na eni strani malo vecje zgibanke, ki jo raztegnes kot casopis delo. Tako, da je cenik nemogoce dobiti je malo s trte zvito. Npr. pri Alplesu in Novolesu imajo cenik se za to koliko pride krajsanje elementov po visini, sirini in globini, koliko vecanje. Vse je specificirano, sam si zracunas, kombiniras, se nogice si zberes s cenika pa jih namontiras gor. Tam sem si ustvarjal sam in da zmotil sem se za minimalno pri svojem informativnem izracunu in tudi kupil z veseljem, ker so bili res profesionalni.

to ICA, napa pa bo centrirana, sem se odlocil, da bom vzel kar klasicno Inox napo in ne omarce variante, a to ne pri Svea, ker je pri Svea najcenejsa napa 109.000 - ja za to so mi pa povedali koliko pride :)) . Tako, da jo bom centriral nad plosco. Viseci element zgoraj pa bo prisel malo odmaknjen 5cm glede na zakljucek spodnjega, tako da ne bo neke panike.

Itak bom pa se kombiniral, ker tako nimam pojma kak drag pult so mi not vtaknili, pa boh si ga vedi, ce so tudi kaksne alu omare not. Vse tisto bo letelo ven. Poleg tega pa bom vrgel ven tudi vse steklene zadeve. Vsekakor moram priti na vsaj 800.000 kar je maximum. Ampak cene pac moram nekak zvedet, da bom lahko kombiniral, ne pa da kar dobim nekaj tko z lufta. lp, D.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

delfinus ::

To Iso2000. Glede omare z drsnimi vrati sem js nasel eno zanimivo alternativo. In sicer pri Alplesu. Tam imajo v programu garderobnih omar in spalnic BALADA tudi omare z drsnimi vrati. Dolzine cca 260cm.
Po ceniku in neposredni informaciji z Alplesa te pride manjsanje globine omare 20.000 SIT, torej ni pretirano. Ce ti je zadeva prekratka bi potem lahko kombiniral z eno tako omaro s takimi vrati. Sam sem ravno nekaj takega narocil pri njih. 170cm omara z drsnimi vrati, manjsana globina iz 67cm na 54cm, s kar nekaj po zelji izbrane opreme me bo prisla 156.000.Ce pa zelis omaro 300cm po narocilu pa ti predlagam sejem Dom, ki se odpre danes na GR, tam bodo bodjetja Hoby les, Mizarstvo Peklenk, Vgradne omare Hoby doo, ki ti naredijo omaro tocno taksno kot si jo zelis. Se splaca, ker bodo ziher kaksni sejemski popusti. Imajo pa vse te firme tudi svoje strani na internetu in si lahko pogledas kaj ponujajo in kako. lp, D.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

iso2000 ::

delfincek: Najlepša hvala! Takšne informacije sem potreboval! Zgleda, da bo treba tudi na sejem...:D

LP

IČA ::

>Viseci element zgoraj pa bo prisel malo odmaknjen 5cm glede na zakljucek spodnjega, tako da ne bo neke panike.

Jaz osebno ne bi šel v tako varijanto, če imaš še kaj prostora raje vrži ven tale 120cm viseči dvižni el. in skombiniraj kaj drugega, boš največ prišparal.
Če gre vse v redu, si očitno nekaj prezrl.

Kaufmann ::

Mi imamo sedaj Svea kuhinjo pa nikoli več. Vse kar je vsaj malo kakovostno so panti, ostalo je po 1 letu začelo razpadat, pa še prav draga je bila. Prejšna "od mizarja" je bila po 20ih lepša kot je ta po 3 letih.:(
ni podatka


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšna naj bo barva sten v kuhinji in jedilnici ?

Oddelek: Loža
3315485 (10145) Marvinek
»

Kaj je garsonjera, 1,5 sobno stanovanje..

Oddelek: Loža
4123179 (22185) LeQuack
»

Rutar in čakanje na dobavo izdelka

Oddelek: Kaj kupiti
206218 (5686) Tilen
»

komplet bela tehnika

Oddelek: Kaj kupiti
126510 (6202) prepecenc
»

Filtri za vente

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
141410 (1168) morphling1

Več podobnih tem