» »

Ali bomo dan državnosti obeležili z vojaško parado?

Ali bomo dan državnosti obeležili z vojaško parado?

«
1
2 3

aljazh ::

Kot najbrž veste, želi sedanja vlada ob praznovanju dneva državnosti organizirati tudi vojaško parado. Predsednik države paradi nasprotuje, finančni minister A. Bajuk pravi, da "razume tiste, ki menijo, da tako praznovanje ne bi bilo primerno", Janez Podobnik "je prepričan, da imata lastna vojska in oborožen odpor v zgodovini slovenskega naroda izredno pozitiven pomen" ter meni, da "ima slovenska vojska vsekakor mesto ob tako pomembni proslavi, kot je slovesnost ob 15. obletnici osamosvojitve". Delo pa je medtem izbrskalo oster članek izpod peresa sedanjega predsednika slovenske vlade, ki je bil objavljen v Mladini leta 1985:

"Najprej odgovorimo na delegatsko vprašanje Janezu Lukaču, čeprav ga je naslovil drugam. Denar, ki je potreben za parado, sploh ni problem. Med drugim ga bomo dobili tudi tako, da bomo na mejnih prehodih krepko carinili mikroračunalnike, ki jih predrzna mladež prinaša v državo. Povečali smo (ste) prometni davek na pomaranče in drugo južno sadje. Podražila so se zdravila. Dobili smo nekaj kreditov. Sicer pa je v letošnjem rekordno povečanem vojaškem proračunu prav gotovo všteta tudi parada, čeprav je bila odločitev sprejeta šele pred kratkim in čeprav naj bi šel ta denar predvsem za modernizacijo. Lahko pa vam tudi rečejo, da naš vojaško-industrijski kompleks toliko izvaža, da zasluži parado vsak mesec.

... Obletnica osvoboditve je prav gotovo praznik, ki ga na tak ali drugačen način praznuje vsak narod in vsaka država. Izkušnje kažejo, da bolj ko je narod kulturno in gospodarsko zaostal, večje manifestacije prireja. S tem seveda ni rečeno, da smo proti proslavljanju obletnice osvoboditve. Gre za vprašanje načina in oblike proslavljanja.

Obletnica osvoboditve, obletnica prvega dne miru tako rekoč zasluži, da se je spomnimo drugače kot pa z demonstracijo orožja, vojaške opreme in korakanjem. Vendar so mirovne demonstracije pri nas prepovedane, celo skromni zametki mirovnega gibanja so sumljivi. Pri nas je o miru zaželeno govoriti in razglabljati predvsem v zvezi s preteklostjo ali ko govorimo o miru in svobodi nasploh. Drugače pa smo obletnico osvoboditve proslavili tudi z rečmi, ki jih slavnostni govornik 9. maja prav gotovo ne bo omenjal, to pa so sodni procesi proti intelektualcem, padec standarda, milijon brezposelnih in povečanje dolgov.

... Vojaška parada ni usposabljanje za obrambo pred agresijo. Vojaška parada ni manifestacija obrambne moči družbe, ker ta moč še najmanj leži v ravnih vrstah vojaštva in modernih letalih. Vojaška parada je manifestacija vojne sile.

... Vendar je največja iluzija pričakovanje, da bo parada okrepila bratstvo in enotnost, poenotila poglede na ključna vprašanja današnjega in jutrišnjega dne ali sploh pomagala rešiti kakršenkoli resnejši problem, razen zadovoljitev ambicij posameznikov.

Skrb zbuja pa še nekaj. Parada deli ljudstvo. To je seveda normalno. Toda že od dne, ko so bili izrečeni prvi pomisleki proti letošnji paradi, se pojavljajo ostre diskvalifikacije mnenj, ki so proti. Kdor je proti, je razglašen za pacifista, anarhista ali kar po domače za sovražnika domovine. Tudi to še ni najhujše, kajti etiketiranje je pri nas bistveni sestavni del politike. Najbolj zaskrbljuje dejstvo, da se o argumentih proti noče nihče pogovarjati, da se jih enostavno ignorira, je med drugim zapisal Janez Janša v Mladini 21. 2. 1985.
" (Vir: Delo, 25.02.2006)

Poleg tega Delo piše tudi o Civilni iniciativi za nenasilno komunikacijo (CINK) iz Gornje Radgone, ki obramnega ministra poziva k odstopu. Ta naj bi v pogovoru s predstavniki iniciative med drugim dejal, "da Slovenska vojska v Iraku ne bo imela vojakov, dokler bo on minister za obrambo.". Ker Slovenija zdaj pošilja v Irak štiri vojake, je Josip Rotar v imenu omenjene civilne iniciative javno pozval ministra Erjavca k odstopu. Omenjena iniciativa je tudi nasprotnik vodenja osnovnošolcev in otrok iz vrtcev na sejem vojske in oborožitve, saj ta po njihovem mnenju ni v duhu nenasilne vzgoje mladih.
  • premaknilo iz Loža: OwcA ()

Mati ::

Kaj je tebi čudno aljazh? Je mar predsednik vlade rekel, da parada bo? Menim, da je za to odgovoren minister za obrambo.
Tudi, če se JJ tokrat strinja s parado, paradirala bo domača vojska, ne tuja! To je tista, ki je tebi in ostalim omogočila, da ne živiš v bedi, z nekaj dinarji plače, pač pa človeku spodobno življenje z precej visokim standardom, ter svobodo govora.
O Delu pa itak ni potrebno razpravljat, saj vemo kako rdeč je ta cajtng. Naj raje potegnejo iz naftalina kaj so oni pisali v začetku leta 1990, da Slovenija kot samostojna država ne bo mogla obstajat!:\

Prav je da parada bo, in Drno naj se neha že enkrat spodtikat pod vse, kar sedanja vlada naredi. Ko je on 12 let drek mešal, to ga pa zdaj ne zanima več. Pri meni počasi izgublja še tiste simpatije, ki jih je imel do zdaj. Naj gre rožice nabirat in delat vence iz marjetic, skupaj z Ropom in Potrčem...

aljazh ::

Nič mi ni čudno, le mnenja ostalih me zanimajo 0:)

drejc ::

Glede na to, da pri nas vojska pretežno deluje med civilno družbo (gradi, pomaga pri naravnih katastrofah in nesrečah) in da je 15 letnica osamosvojitve se strinjam s parado. Moja 5 in 8 letna nečaka si bosta z veseljem to ogledala v živo in jima bom tut razložil čemu je namenjena.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

WarpedGone ::

Mislim, da je glavni namen ideje o paradi prikaz, da imamo vojsko, ki ima še kaj drugega kot frače in povečanje zanimanja za vojaško službo.
Zbogom in hvala za vse ribe

Tear_DR0P ::

nah jst sicer mislim da se mora vojska pokazat - da vsaj vidimo kam se vtakne davkoplačevalski denar. sam parada je mal outdated, poleg tega zablokira celo prestolnico za kakšno uro ali dve. sicer vem da ima naša vojska dan odprtih vrat. ampak prav tako bi si lahko omislili nekaj v slogu vojaške razstave ali sejma slovenske vojske
sama prada namreč ponuja lep muzejski sprehod naše vosjke, ne pove pa nič o sami pripravljenosti - poleg tega ne vidiš kako deluje sosednja vosjka in kakšno opremo ima
men bi bil bolj všeč sejem vojaške opreme, kamor bi povabli tud vojske iz ostalih držav - pa proizvajalce vojaške opreme - kjer bi potekal prikazi usposobljenosti vojsk in delovanje sofisticirane vojaške opreme - zadeva bi mogče iz stroška države clo lahko prešla v dobiček.
edit: ne samo sejem vojaške opreme ampak vojaški sejem - oprema in ljudje
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zgodovina sprememb…

TRIROG ::

ah dejte no nehat pismo ... kaj nam pa je potrebna parada? vojaška? ahahaha ...
po eni strani bi morda vzpodbudila domovinske obcutke ki jih imajo ze tk preredki slovenci ... po drugi strani pa ne razumem s cim se bomo izkazoval? naj dajo raj denar potreben za to parado v kaksen drug namen... bi blo zanimivo vidt

leinad ::

@TD ta sejem pri nas obstaja, že kaka 3 leta.

perci ::

Ne glede na to, da si nekateri mislite, da je bila vojna za Slovenijo 3d igrca, kjer je itak sam par ljudi umrlo, ostaja dejstvo, da sta se tako teritorialna obramba kot tudi policija borili za našo samostojnost.

Teritorialci in policisti (pa tudi ostali državljani) takrat niso vedeli ali bodo iz vojne odnesli celo rit, zato menim, da je prav, da se ob dnevu državnosti izkaze spostovanje do njih tudi z vojasko parado. Ne gre tu za nobeno rozljanje z orozjem, kot so se nekateri izrazili. Konec koncev ne bomo razkazovali svojih jedrskih konic.

Drnovsek pa IMO tule nima neke kredibilnosti. Verjamem, da njemu vojska ne pomeni kaj preveč, konec koncev se je tudi sam spretno izognil služenju vojaškega roka.

leonius ::

Se strinjam s tem, da se NAŠA vojska malo pokaže, saj vsaka resna država ob obletnicah to naredi. In ker smo mi resna država to moramo narediti.
Pa še malo si bomo utrdili nacionalno identiteto, kar tudi ni slabo.
IMHO

urban99 ::

tole bo mogče izzvenelo provaktivno, ampak mene RESNO zanima -kaj razen valukov, hummerjev, rolanda, parih pontonskih mostov, šolskih/trenažnih letal pilatus in transportnih helikopterjev bomo lahko videli? Prelet italijanskih F16?

Če je to to, potem IMHO take "blamaže" ne potrebujemo, jaz bi raje gledal Mige 29 ali kaj podobnega v akrobatski formaciji, če se že gremo parade.

BluPhenix ::

No, ob 15 letnici bi verjetno bilo res fanj, da se pokažejo, samo da ne bo prišlo to v navado da se dela vsako leto.

Sicer pa o resnih državah. Res je, veliko držav obeleži pomembne obletnice z vojaško parado. Vendar se je treba spomniti, kateri režimi so to še posebno povdarjali. Tako da je vseeno treba ravnati malo premišljeno ko teče beseda o takih stvareh.

To je tista, ki je tebi in ostalim omogočila, da ne živiš v bedi, z nekaj dinarji plače, pač pa človeku spodobno življenje z precej visokim standardom, ter svobodo govora.

No, s tem pa ne vem če bi se čisto strinjal oz. si tole napisal malo preveč na široko. Na žalost je veliko vojakov, ki so v SV takrat, ko se je bila vojna za samostojnost slovenije služilo na "drugi strani". Seveda večinoma ne po svoji krivdi in volji, pač poslali so jih na sovražnika.
Med drugim ni bila samo vojska vpletena v "naši" vojni, ampak tudi takrat nastala teritorialna obramba in veliko veliko samih prebivalcev slovenije. Torej ni samo vojska (ta ki je sedaj) zaslužna za to kar imamo danes, ker praktično takrat slovenija vojske ni imela. Bila je le JSV.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

btree ::

|O meni osebno je parada dolgcas, potrata denarja, kot vecina drzavljanskih zadev. Nimam pa nic proti, jaz je itak ne bom gledal, sem prevec zaposlen :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: btree ()

BigWhale ::

Parada naj bo! In marsikateri slovenec, bi lahko postalmalo bolj domoljuben in patriotski.

Vecina se jih itak norca dela ob drzavnih simbolih...

Phil ::

Jaz bi šel takoj gledat. Naj pokažejo kam gre tistih 1.7% BDP-ja.
Sicer pa verjetno hočejo narediti malo reklame, ker jim manjka prostakov 0:).
LP

veteran ::

Ja, 15. obletnica osamosvojitve ni ena taka malenkost, da bi jo pometli pod rdečo preprogo in zraven malo recitirali pesmice. Zato parada. Enostavno gre za to, a država spoštuje svojo zgodovino ali pa ji ta nič ne pomeni.

Saj smo imeli (enkrat) spodobno proslavo, tisto, ki jo je Berger režiral, pa so potem razni mirovniki imeli hude kritike o sodelovanju vojske. In da eni ljudeki sploh niso nič razumeli, take komentarje smo poslušali. :) Meni se je zdela čisto OK. Je pa moje mnenje mal subjektivno, ker sem bil leta 91 zraven kot teritorialec.

Perci, ko že omenjaš kredibilnost Drnovška in njegove vojaške obveznosti; tudi Janša se je (delno) izognil služenju vojske, kot vsi obramboslovci. Navadni ljudje smo pač odslužili 12 (nekateri tudi več) mesecev, eni pa so šli študirat obramboslovje. ;)

In glede izjave Bajuka, možakar nima kaj komentirat, "kako razume", ker ga takrat ni bilo tukaj. O Sloveniji se mu je mogoče malo sanjalo. Kot financ minister lahko kvečjemu javka, da ni denarja.

BTW, če privlečemo vse grehe iz preteklosti, boš težko našel kakšnega kredibilnega med našimi politiki. Npr, takrat junija 1991 je Peterle ženo in otroke poslal na varno v Avstrijo, sam pa je oblekel desetarsko uniformo in se pridružil Janši v zaklonišču. Ko so tanki gazili avtomobile, so bili gospodje na varnem globoko pod Cankarjevim domom. Nikar ne misli, da je Janša nastavil svojega golfa, hehe. :)

Ker si danes nekateri desničarji tako radi lastijo vse zasluge, je treba povedati še to, da so demosovci leta 1990 gladko zavrnili predlog o plebiscitu (dober mesec kasneje so le dojeli, da ideja ni slaba in dali na glasovanje podoben predlog). :(

SkIDiver ::

Jz bi na tej paradi najraje z mitraljezom zašpilal!

Najprej na vseh vogalih pobirajo denar od nas potem ga pa na veliko zlijejo vn za eno parado od katere ne bom imel popolnoma nič! Če bom imel željo si ogledat orožje slovenske vojske in celo probat kako zgleda uporaba in življenje vojaka bom pograbil papirje, ki so mi jih poslali domov in šel za rezervista.
Pa da ne pozabim. Drnovška bi povabu pa na plesišče, ko bi jaz veselo igral. Najprej Darfur nato pa domovina!

Načeloma proti humanitarnosti nimam popolnoma nič samo, ko vemo kolk nakazanega denarja res pride do pomoči potrebnih.

(Mam slab dan dons pa paše mal spovedi:D )

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

MadMicka ::

Jaz dam Drnovšku čist prov. Vojska je nujno zlo. Jo pač mormo met. Vendar to samo po sebi še ne pomeni, da moramo z vojsko paradirati po ulicah. Kakšen pa je sploh namen tovrstne parade? Ga sploh ima? Naj bi prestrašila zunanje sovražnike in vlila poguma domačinom? To je bil gotovo razlog gromozanskih vojaških parad za časa hladne vojne. Danes takšen razlog odpade. Gre zgolj za nastopaštvo? Naj tisti, ki bo želi iz našega žepa plačevati take stvari, jasno in glasno povedati, čemu vojaška parada! Ejravec nekaj bluzi, da je namen parade seznanjanje ljudi z opremo v vojski??? Lari fari. Če take kvasi, potem je danes čas vojaških parad v Sloveniji gotovo že minil.

perci ::

Mici: Parada zato, da se izkaze spostovanje tistim, ki so se borili v TO in policiji za časa osamosvojitvene vojne. Takim kot je veteran recimo. Pa tudi zato, da se mi spomnimo, da je umrlo nekaj življenj, da imamo danes mi lahko Slovenijo v stanju v kakršnem je.

veteran: Ja, sej jst nisem govoru, da je Janša kej bolš. Je pa res, da se Janša ne buni proti paradi, ampak izkazuje TO spoštovanje. Drnovšek kot tak moralist bi pač lahko bil tiho. Mene nic ne moti, da se je izognil sluzenju roka, sam potem naj bo tiho, ko se gre za domovinske zadeve.

MadMicka ::

Kakšno spoštovanje točno pa to je, če se s tanki in drugimi oklepnimi vozili voziš po centru mesta? Če se šopiriš z orožjem, ki ga tedaj sploh niso imeli? Je le treba ločiti med nastopaštvom in spoštovanjem.

Spoštovanje se izrazi z zahvalnim govorom, s poklonitvijo padlim, z vencem položenim na njihov grob, s prižigom svečke, ne pa z ropotanjem z orožjem.

poweroff ::

Vsekakor naj še rumene zastavice razdelijo, da bomo lahko ploskali Velikemu Vodji. Če pa kdo ne bo hotel, pa naj zanj poskrbi budno oko ostrostrelcev!

Hja, tiste parade iz Severne Koreje, ki so se mi vedno zdele malce hecne, bom sedaj lahko "občudoval" tudi pri nas. To je pa tudi nekaj vredno, a ne... >:D :D :P
sudo poweroff

poweroff ::

Mislim, da je glavni namen ideje o paradi prikaz, da imamo vojsko, ki ima še kaj drugega kot frače in povečanje zanimanja za vojaško službo.
Ja, zato vozijo vrtce in osnovne šole na vojaške sejme. Meni se to ne zdi normalno, to je neke vrste izkoriščanje otrok. Naj se vsak sam odloči, ko bo polnoleten.

Hkrati pa bognedaj, da bi taisti otroci dobili v roke kakšen Playboy...
sudo poweroff

leinad ::

Off-topic:

Veteran, a nick imaš tak, ker si se boril l.91?

leinad ::

Matthai, načeloma se strinjam s tabo. Jaz bi edino mejo spustil na eno 16 let, da se tisti, ki jim šola ne gre najbolje od rok, seznanijo s alternativo civilni službi.

IgorGrozni ::

IMHO, če je bilo v preteklosti kdaj demostrirati vojaško moč zunanjim in notranjim ˝sovražnikom˝, to sedaj ni več potrebno. Vsi, ki jih zanima vojaška moč posamezne države, lahko zvedo in vedo najmanj toliko, kot lahko izvedo na paradi. In več.

Parada je še en ostanek fevdalnega blišča oblasti, kot je zapiranje glavnih cest ob državniških obiskih, razkošne ˝kočije˝, ...ki si jih izvoljeni uradniki nimajo (ne bi smeli imeti) pravice privoščiti. Pa še potratno je.

...To je moje mnenje, ki ga ne bom utemeljeval !

Za počastitev zaslužnih bi bila kakšna tabla z imeni zaslužnih na konju pred slovenskim Pentagonom bolj primerna, častna, ... kot parada ničevosti, kakršna se nam obeta.

Lp.IgorGrozni

Matthai: Aroganca izobraženca(strokovnjaka), je ena od smrtonosnih bolezni njegovega razuma ....:|

SkIDiver ::

MadMicka bolj se že ne bi mogu strinjat s tabo kako se počasti padle v svobodi za domovino in izkaže čast tudi veteranom.

To je navadno šopirjenje in brezvezno trošenje davkoplačevalskega denarja.

poweroff ::

Peticija proti paradi.

Zadnja vojaška parada je bila v Sloveniji še v času socialistične Jugoslavije. Ko so slovenski mirovniki leta 1985 Beogradu očitali, da je velika vojaška parada v glavnem mestu Jugoslavije neprimerna, jim je general Daljević odgovoril, da 'parada v Beogradu ni rožljanje z orožjem na Balkanu, temveč svojevrsten prikaz naših dosežkov v splošni ljudski obrambi in izraz naše odločenosti, da z vsemi močmi in sredstvi branimo in obranimo našo neodvisnost, ozemeljsko celovitost in družbeno ureditev'. Kam je pripeljal prikaz vojaških zmogljivosti, je pokazala zgodovina.

Če ta država hoče pokazati koliko ji je do vojske, potem me zanima, zakaj je moral (ali morda še mora) tisti vojak, ki je bil poškodovan, ko je slovenski Humvee zapeljal na mino v Afganistanu toliko časa čakati na operacijo!?! Naj ta denar raje nameni za zdravstveno oskrbo vojakov... ali pa za njihove plače.
sudo poweroff

dela ::

Naj jih sploh ne pošiljajo v Afganistan/Irak, kjer bodo stopali na mine. Namesto tega naj naredijo raje to parado.

Ustvarite še peticijo ZA parado, s katero bi izničevali glasove zgornje peticije. Sam se takoj podpišem.

Najbolje pa kar referendum. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

Alexius Heristalski ::

To je navadno šopirjenje in brezvezno trošenje davkoplačevalskega denarja.

A to govoriš za Drnovškove obiske v vsako mišjo luknjo?
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

jype ::

Alexius> A to govoriš za Drnovškove obiske v vsako mišjo luknjo?

Tudi.

veteran ::

Off-topic: Veteran, a nick imaš tak, ker si se boril l.91?

Ne. Nick sem spremenil, ko sem ugotovil, da me je forum (v podatkih) pomladil za nekaj let, očitno zadeva ni bila pisana za tiste, rojene pred 1970.

Glede borbe. :) Pri nas je padel samo en strel, še ta po neumnosti. Sicer je bilo nekaj napetih dnevov, ampak k sreči smo odnesli celo kožo. Sploh glede na razne budalosti, ki so se dogajale - neverjetno srečo. Občasno je bilo prav zabavno, so bili pa tudi resni trenutki, bledi obrazi in vprašanja "ej, kaj pa če bom res umrl".

Da ne bom čisto off-topic - nekateri omenjajo zapravljanje denarja? Seveda je parada strošek, ampak hej, za kaj vse zapravlja ta država denar (in premoženje). Milijarde dajemo cerkvi. Vsake toliko časa pade 600 milijonov za kakšen ekstremno bebav referendum, npr o 'oplojevanju samskih žensk'. Da o Ruplovih izletih in bivanju v kraljevskih apartmajih sploh ne govorimo. :-)

Če odpovemo parado, ne bo zato noben vojak ali vojni invalid nič na boljšem. Dobr, saj razumem, da gre kakšnemu mirovniku ali Mirovnemu inštitutu parada na jetra. Se mi pa zdi čudno, da ne omenjajo zapravljanja denarja takrat, ko gre za njihove projekte. ;)

veteran ::

Matthai,

glede tistega mimohoda in pozdravljanja z zastavicami - menda bo tkole, ni še dokončno potrjeno: spredaj redna vojska, potem veterani (TO, policija, civilna zaščita), potem mal mašinerije, potem konji, na koncu pa zainteresirani mirovniki (hint - udeležba v mimohodu se upošteva pri naslednjih razpisih za financiranje raznih mirovnih projektov).
Zastavice dobijo samo mirovniki, ker se ne spodobi, da bi vojaki mahali z zastavicami. >:D :D

sparklyslo ::

Pa kaj je tu tako spornega, če imamo ENO vojaško parado na 15 let?

Ne gre za nobeno rožljanje z orožjem in to bi lahko bilo jasno vsakomur. Naša mala državica ne predstavlja grožnje nikomur.
Če bi hoteli rožljati, bi predstavljali rakete srednjega in dolgega dosega, bombnike, jedrsko, orožje, ...skratka orožje namenjeno za napad.
Ali pa bi se šli takšne igre, kot se jih gre Iran, S Koreja.Itak pa je normalno, da ima "skoraj" vsaka država svojo vojsko. Že njen obstoj bi moral biti opozorilo morebitnim nasprotnikom. Ne pa parada sama. Sploh pa v časih, ko si že vsak lahko na spletu prebere koliko tankov, podmornic, jedrskih konic,... ima vsaka država.

Pa naj pokažejo, kaj so v vojski uspeli narediti(kupiti) v zadnjih nekaj letih, da vidimo če gre denar še kam drugam kot za plače, potovanja v MORS-u

Mislim, da bi parada lahko izpadla zanimiva in sem prepričan, da bo na ta račun večja udeležba ljudi na sami prireditvi.

gzibret ::

Jaz se tukaj strinjam z Drnovškom (in Matthai-jem). Saj živimo v 21. stoletju.... Pa kake parade neki no. Saj je prisotna častna četa. A ni to dost?

Bo tudi držalo da je velikost parade ponavadi obratno sorazmerna z razvitostjo države.


Pa če kdo hoče gledat parado - naj jo naredijo na kakem sejmu ali letalskem mitingu, če jo že glih hočejo naredit.
Vse je za neki dobr!

BluPhenix ::

Sploh pa v časih, ko si že vsak lahko na spletu prebere koliko tankov, podmornic, jedrskih konic,... ima vsaka država.

Pa naj pokažejo, kaj so v vojski uspeli narediti(kupiti) v zadnjih nekaj letih, da vidimo če gre denar še kam drugam kot za plače, potovanja v MORS-u


Mislim, da se to dvoje nekako izključuje.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

drejc ::

Jest sm ZA parado, ker je le ta futr ZA množice. Če za slaba 2% GDP/leto dobimo na petnajst let mal več patriotizma med Slovence se keš splača IMHO.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

urban99 ::

Vau, kakšni pontonski mostovi, vau kakšni dobri mini oklepniki, vau, beli konjički, vau, vojna letala s propelerji, ... mi že narašča patriotizem. Komaj čakam :)

drejc ::

No sj...kot da bi urbanu dau liziko, tak psihološki efekt ma parada.

Jest HOČEM parado. Nej se pokazaže kam gre slabega 2% GDP na leto. Pač nou šlo letos za nekej kontejnerjev bombic ampak za parado vojske.

Get it?


p.s.: mirovniki pa v luft, kot da je ta parada vsako leto. dooh?!
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Mati ::

Naj parada bo.

Če drugega ne bomo lahko gledali od jeze penaste mirovnike. Ste videli tega smotkota Aleš Debenjaka na TVS. "daleč od tega, da bi jaz bil nek radikalen mirovnik..kreh kreh,hrk....samo...meni ne paše ropot škornjev po ulicah", sem mislil da se bo človek na svoji lastni slini zadušil. Pa hvali se, da se je prvi podpisal na Mladinino peticijo. Ne človek sploh ni radikalen mirovnik. :D
Dobro ga je ona Jelušička scat peljala...človek je na koncu dajal totalno zmeden vtis, non stop je isto ponavljal "ne paše mi parada, ne paše mi parada", kot da bi otrok cvilil ne paše mi v šolo it!

Peh, še mirovnikom zmanjkuje argumentov, pa se mi je že zdelo, da še zna bit zanimivo tole s parado.

jype ::

Parada je bebav ostanek kolektivizma v najrazlicnejsih oblikah.

Parade prirejajo kitajske, severnokorejske, iranske, kubanske, sirijske in podobne oblasti. Po drugi strani v EU ne boste zlahka videli vojaske parade, kvecjemu kak vojaski "dan odprtih vrat", dalec zunaj mestnega sredisca kaksne prestolnice.

Ampak ce se hocemo poistovetiti z drzavami, ki sem jih nastel na zacetku, potem moramo seveda imeti vojasko parado. Veterane in zrtve smo vedno pocastili s kulturnim programom, ki jih je bil vreden, a nihce ne pravi, da druzba ne more degradirati in se premakniti nazaj v svojem razvoju. Zato bomo pac imeli vojasko parado.


...gre parada v nebovzetje, tukaj pa ostaja smetje.
-- Brecelj

drejc ::

Dobro ga je ona Jelušička scat peljala...človek je na koncu dajal totalno zmeden vtis, non stop je isto ponavljal "ne paše mi parada, ne paše mi parada", kot da bi otrok cvilil ne paše mi v šolo it!


Hhhehehe. Sj klele yupe pa ostali kvazimirovniki skroz isto ponavljajo...sj drucga nimajo.

Ga. Jelušič pa sam kudos. Ostali bralci teme, pa priporočam da si ogledajo arhiv Odmevov (27.2. malo naprej od začetka), kjer se lahko načudijo mirovni misiji propadlega mirovnika o paradi, in najdejo odsev te teme na videu.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Alexius Heristalski ::

Sem si pogledal prispevek. Če navedem izjavo lika iz Funny and cool links: "What a sucker that guy was." Že vnaprej hoče vsiliti svoje videnje parade, ki je sploh še ni bilo. Da o argumentih tipa "parada ni kul, m'kay?" sploh ne govorim. Pač človek si je zabil v glavo neko idejo, ki zdaj prodaja kot poceni diskreditacijo. Pa če sem še malo zloben, bom rekel, da je tip nastopil nekam živčno (militantno, heh) v nasprotju z Jelušičevo.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

urban99 ::

eh, mesec dni nazaj bi vsi tulili, da so parade nek (balkanski) ostanek totalitarističnega obdobja in ne vem kaj še vse... kaj bi bilo šele v primeru, če bi se za zadevo odločil kak Milan Kučan, mwhahahaha - pokali bi od napenjanja nad rdečimi sovragi, ki obujajo pretekle arhetipe,
ko vam pa zadevo ponudi nova vladna opcija (ki seveda v ta kontekst KAO sploh ne spada), si pa izmislite, da bo zadeva državotvorna, krepilno patriotska in ne vem kaj še vse (da o novih umetnih sovragih, tokrat mirovnikih, sploh ne govorim). My ass...

Zadeva je IMHO far out, še bolj pa ob pomanjkanju česarkoli pametnega za pokazat. Zadeva v rangu "sejma plastike in skaja" torej in vse skupaj bi lahko prikazali na dvorišču kake kasarne, lepo vas prosim... če bodo pa v svojem idejnem zanosu vključili še italijanske F16 bo pa to sploh blamaža na kubik.

btw: še vedno čakam, da bo kdo popravil moje bedno poznavanje naše vojaške mašinerije.

Cybernaut ::

Mislim da za domoljubje ne rabimo parado! Veliko vec se lahko pokaze na drugih podrocjih: znanosti, sportu ...
J.J. pa naj svojo parado izpelje s kakimi igrackami ali pa virtualnimi vojacki. Tako bo on mel svojo parado, itak je pa on ne najboljsi obramboslovc. Drugace pa kot kaze ta vlada vse bolj poneumlja in dviguje neke "visje" vrednote. Hmmm le kje so jih pobral ?
Drugo enkrat bi moral narest tem polsnskim ali vladnim nemumnostim konec! Razlicni bedasti referendumi 600 mil. sit + se kaki drugi zavozeni projekti. Ne glede na strankarsko pripadnost bi morali vse te projekte palčati poslanci iz svojih plač. Pa me zanima kako bi se odlocal!!!

15 letnica samostojnosti je lepa priloznost da se spomnimo TO, policiste, gasilce, civilno zascito ... ampak to v simbolicnem pomenu ... kake dobre kulturne prireditve

Ptofesionalni vojaki ne rabijo parade! Če ti vojaki majo parado, zakaj nimajo se zdravniki, zeleznicarji, profesorji, ... ter ostali ... mmmmmmmm kok parad bi bilo pa razlicnih rekvizitov za ogled :D pa seveda razlicnih kalibrov, ter uniform :D sploh bi bilo navdusenje nad parado manikenk in manikenov v erotičnem perilu :D
I love Cyberspace and E-music :)

sparklyslo ::

@BluPhenix
"Mislim, da se to dvoje nekako izključuje."

Nič se ne izključuje, ker nekaj prebrati na spletu ali pa to videti na predstavitvi v živo je nekaj povem drugega. Ali pa je to za tebe enako?
Ker potem lahko tudi ognjemete ukinimo ... bi bilo dovolj, da bi le v časopisu napisali, kaj vse so nakupili za ognjemet?

poweroff ::

"Izkušnje kažejo, da bolj kot je narod kulturno in gospodarsko zaostal, večje manifestacije prireja."

"Vojaška parada je manifestacija vojne sile."

"Toda že od dne, ko so bili izraženi prvi pomisleki proti letošnji paradi, se pojavljajo ostre diskvalifikacije mnenj, ki so proti. Kdor je proti je razglašen za pacifista, anarhista, ali kar po domače za sovražnika domovine."

Janez Janša v Mladini leta 1985.

KOMENTAR NI POTREBEN.

(edit: typo)
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

sparklyslo ::

@Cybernaut
>>Če ti vojaki majo parado, zakaj nimajo se zdravniki, zeleznicarji, profesorji, ... ter ostali ... mmmmmmmm kok parad bi bilo pa razlicnih rekvizitov za ogled :D pa seveda razlicnih kalibrov, ter uniform :D sploh bi bilo navdusenje nad parado manikenk in manikenov v erotičnem perilu

Dej organiziraj, nimam nič proti, sploh proti manekenkam (če si njih mislil "manikenk"). Publika bo navdušena, vojaška parada ne bo potrebna, niti slavnostni govornik.

urban99 ::

matthai, že za prvi post bi ti moral čestitat, tale drugi je pa samo še pika na i. PWNED!

infidel ::

Naj omenim, da se v drzavni upravi (vseh ministrsih) pripravljajo obrambni dnevi za vse zaposlene uradnike. Pa tu ne gre zgolj za zaposlene na MNZ ali MORS. Za vsa ministrstva tudi npr za zaposlene na ministrstvu za solstvo, znanost. Torej spoznavanje z orozjem, izobrazevanje za ravnanje v slucaju vojne - nekaj podobnega kot nekoc NNNP.

jype ::

Ce parado manekenk placa drzava z mojim denarjem, bom proti njej ravno toliko, kot proti paradi vojakov.

Istospolno usmerjeni imajo vsaj tolk jajc (pun intended), da si za parado placajo sami.

Ni cudno, da nas majo za nerazvite, ce pa za independece day pripravljamo vojasko parado. Tega se drzava z najmocnejso vojsko na svetu ne dela.

Lahko bi vsaj naredili dober program, da bi ga prisel gledat tudi kak intelektualec, ki ni tam po sluzbeni dolznosti.

Nic nimam proti jugoslovanski paradi, tam pac nismo mi tepci, ki se odlocimo, da bomo zmetali stran tolk in tolk sredstev zato, da ljudstvu pokazemo, da ce ne bo domoljubno, jih bomo poteptali z vojsko. Taki paradi se upiras, kolikor se lahko, ko ti zacne presedat se pa osamosvojis. Zato, da ti ni treba vec gledat nesposobnega uporavljanja s tvojim ljudstvom in tvojim tezko zasluzenim denarjem, ne zato, da bos to nesposobno upravljanje oponasal.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Franciji paradirala tudi vojaška računalniška enota

Oddelek: Novice / Varnost
63652 (2242) carota
»

Facebook bo za politično propagando lokacijo preverjal z razglednicami

Oddelek: Novice / Ostalo
297723 (5160) gus5

Ruski vojaki v Siriji (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9921393 (17975) Isotropic
»

Vojaška parada v Ljubljani

Oddelek: Problemi človeštva
192720 (1992) donfilipo

Več podobnih tem