» »

velikost gruče z NTFS

velikost gruče z NTFS

OZZY ::

Zanimam me če slučajno kdo ve kako se velikost gruče spreminja z NTFS in velikostjo particije.
Za fat 16/32 vem, kako se spreminja velikost glede na velikost diska, me pa zanima kako je z tem drugje.

A WIN XP ima podporo NTFS fajl sistemu.

Zdej sem dal notri nov disk in sem malo sprobaval kok se pozna poraba pri fat32 glede na velikost particije.
Čisto za primejavo. Moja stara c particija (2GB-4kb gruča) na kateri je bilo 1,2GB podatkov je zasedla na particiji veliki 40GB (32kb gruča) skoraj 2GB. To pa se seveda pozna.
Sicer sem za te spremembe vedel že prej samo da so tako velike...
Go with the flow.

krucymucy ::

Ja win XP majo podporo za ntfs in sicer je default velikost gruče 4096 bytov! 4kb!

andrej ::

Če sem tisto prav razumel lahko formatiram disk z ntfs velikosti 40GB tako, da je velikost gruč samo 4kb, kar je veliko bolje kot fat32, kjer je pri tej varjanti velikost gruče 32kb.

A so kake prednosti glede hitrosti ntfs vs. fat32.

Ena prednost je sigurno hitrejši prenosi, če je velikost gruče 4kb. Še kaj? Mogoče slabosti.
Go with the flow.

krucymucy ::

lahko pa mas tud samo 512 bytov!
Zdej pa se jest neki - a dela hitrej ce je vecja gruča? Po moje da ja al ne?

koker jaz vem dela hitreje če je manjša. Sem gledu enkrat neke teste (4kb vs. 32kb velika gruča) in je bil disk nekaj hitrejši pri 4kb. Sej razlika je tud taka, da če je fajl dolg le 1kb potem je tam prazenga placa samo 3kb pri večji (recmo 32kb kar 31kb). Kaj hitreje disk prebere. Gručo, ki je velika 4kb ali 32kb.
Go with the flow.

andrej ::

cisto odvisno od situacije. V povprecju pa je vecje boljse do neke meje. To pomeni, da je 4 KB bistveno hitrejsi kot pri 512 bytov. Pri 32 K pa niti ni tako hitrejsi od 4 KB. 4 KB je ravno nekaksen optimum.

Pri FAT32 vs. NTFS pa ni velike razlike. Pri dolocenih operacijah je FAT hitrejsi pri drugih pa NTFS. Ce pa upostavas se vse ostale lastnostni NTFS sitema pa je zmagovalec jasen NTFS.

Edini razlog za uporabo FAT-a je dual boot s kaksnim starejsim sistemom...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Western Digital bo bolje izkoristil prostor trdih diskov

Oddelek: Novice / Diski
284961 (3472) Dami
»

NTFS in removable USB diski?

Oddelek: Pomoč in nasveti
141878 (1486) Pyr0Beast
»