Forum » Programska oprema » Excel-računanje premice, odklona in napake iz grafa
Excel-računanje premice, odklona in napake iz grafa
model1a ::
Živjo!
Zanima me, če bi mi kdo znal razložiti, kako bi iz enostavne premice, ki jo narišeš v excelu iz podatkov potem naredil funkcijo, da bi mi izračunala naklon prmemice, odsek na y osi in relativno napako oz. standardni odmik od naklona premice in odseka na y osi.
S tem bi si full olajšal delo.
Thanx vsem, ki se boste potrudili.
Zanima me, če bi mi kdo znal razložiti, kako bi iz enostavne premice, ki jo narišeš v excelu iz podatkov potem naredil funkcijo, da bi mi izračunala naklon prmemice, odsek na y osi in relativno napako oz. standardni odmik od naklona premice in odseka na y osi.
S tem bi si full olajšal delo.
Thanx vsem, ki se boste potrudili.
- premaknilo iz Pomoč in nasveti: bastadu ()
MAC.H ::
O premici lahko govorimo v obliki y = kx + n. V tem primeru je k njen naklon, n pa njen "odsek" na y osi.
Če imaš podatke o dveh točkah A(x1, y1) in B(x2, y2), potem lahko k izračunaš po formuli: k = (y2 - y1)/(x2 - x1). Odsek na y osi (n) izračunaš tako, da namesto x vstaviš 0.
Kaj naj bi bil standardni odmik od naklona premice oz. relativna napaka, pa ne razumem.
Če imaš podatke o dveh točkah A(x1, y1) in B(x2, y2), potem lahko k izračunaš po formuli: k = (y2 - y1)/(x2 - x1). Odsek na y osi (n) izračunaš tako, da namesto x vstaviš 0.
Kaj naj bi bil standardni odmik od naklona premice oz. relativna napaka, pa ne razumem.
MAC.H
gzibret ::
Drugače pa excell to naredi sam.
Nariši graf (xy scatterplot / xy raztreseni) iz podatkov. Klikni z desnim gumbom na črto, ki gre skozi podatke, izberi (add a trendline/dodaj trendno črto), izberi linearno trendno črto in pod options/možnosti obkljukaj "prikaži enačbo na grafikonu" ter "prikaži R2 na grafikonu", klikni OK.
Izpisala se ti bo enačba premice in determinacijski koeficient.
Nariši graf (xy scatterplot / xy raztreseni) iz podatkov. Klikni z desnim gumbom na črto, ki gre skozi podatke, izberi (add a trendline/dodaj trendno črto), izberi linearno trendno črto in pod options/možnosti obkljukaj "prikaži enačbo na grafikonu" ter "prikaži R2 na grafikonu", klikni OK.
Izpisala se ti bo enačba premice in determinacijski koeficient.
Vse je za neki dobr!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Linearne funkcijeOddelek: Šola | 1504 (1203) | lebdim |
» | Matematika - pomoč (strani: 1 2 3 )Oddelek: Šola | 26932 (23507) | daisy22 |
» | E (matematična konstanta) (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Šola | 15852 (10316) | Jst |
» | Odvodi - preprosta razlagaOddelek: Šola | 9115 (8851) | Invictus |
» | funkcije za 8.rOddelek: Šola | 2113 (1954) | root987 |