Forum » Programska oprema » Excel-računanje premice, odklona in napake iz grafa
Excel-računanje premice, odklona in napake iz grafa
model1a ::
Živjo!
Zanima me, če bi mi kdo znal razložiti, kako bi iz enostavne premice, ki jo narišeš v excelu iz podatkov potem naredil funkcijo, da bi mi izračunala naklon prmemice, odsek na y osi in relativno napako oz. standardni odmik od naklona premice in odseka na y osi.
S tem bi si full olajšal delo.
Thanx vsem, ki se boste potrudili.
Zanima me, če bi mi kdo znal razložiti, kako bi iz enostavne premice, ki jo narišeš v excelu iz podatkov potem naredil funkcijo, da bi mi izračunala naklon prmemice, odsek na y osi in relativno napako oz. standardni odmik od naklona premice in odseka na y osi.
S tem bi si full olajšal delo.
Thanx vsem, ki se boste potrudili.
- premaknilo iz Pomoč in nasveti: bastadu ()
MAC.H ::
O premici lahko govorimo v obliki y = kx + n. V tem primeru je k njen naklon, n pa njen "odsek" na y osi.
Če imaš podatke o dveh točkah A(x1, y1) in B(x2, y2), potem lahko k izračunaš po formuli: k = (y2 - y1)/(x2 - x1). Odsek na y osi (n) izračunaš tako, da namesto x vstaviš 0.
Kaj naj bi bil standardni odmik od naklona premice oz. relativna napaka, pa ne razumem.
Če imaš podatke o dveh točkah A(x1, y1) in B(x2, y2), potem lahko k izračunaš po formuli: k = (y2 - y1)/(x2 - x1). Odsek na y osi (n) izračunaš tako, da namesto x vstaviš 0.
Kaj naj bi bil standardni odmik od naklona premice oz. relativna napaka, pa ne razumem.
MAC.H
gzibret ::
Drugače pa excell to naredi sam.
Nariši graf (xy scatterplot / xy raztreseni) iz podatkov. Klikni z desnim gumbom na črto, ki gre skozi podatke, izberi (add a trendline/dodaj trendno črto), izberi linearno trendno črto in pod options/možnosti obkljukaj "prikaži enačbo na grafikonu" ter "prikaži R2 na grafikonu", klikni OK.
Izpisala se ti bo enačba premice in determinacijski koeficient.
Nariši graf (xy scatterplot / xy raztreseni) iz podatkov. Klikni z desnim gumbom na črto, ki gre skozi podatke, izberi (add a trendline/dodaj trendno črto), izberi linearno trendno črto in pod options/možnosti obkljukaj "prikaži enačbo na grafikonu" ter "prikaži R2 na grafikonu", klikni OK.
Izpisala se ti bo enačba premice in determinacijski koeficient.
Vse je za neki dobr!
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Linearne funkcijeOddelek: Šola | 1634 (1333) | lebdim |
| » | Matematika - pomoč (strani: 1 2 3 )Oddelek: Šola | 28536 (25111) | daisy22 |
| » | E (matematična konstanta) (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Šola | 16537 (11001) | Jst |
| » | Odvodi - preprosta razlagaOddelek: Šola | 9295 (9031) | Invictus |
| » | funkcije za 8.rOddelek: Šola | 2206 (2047) | root987 |