Forum » Programiranje » Fortran
Fortran
SaXsIm ::
Pozdravljeni!
Mama na kemijskem faksu (kem. teh.) piše programe v fortranu. Sedaj pa me zanima, kako bi ji omogočil, da bi lahko programirala tudi doma (vaja dela mojstra), recimo v Ubuntuju? Lib-e za fortran imam nameščene, rabim pa verjetno še program za pisanje source code? Prosim za pomoč, hvala
Mama na kemijskem faksu (kem. teh.) piše programe v fortranu. Sedaj pa me zanima, kako bi ji omogočil, da bi lahko programirala tudi doma (vaja dela mojstra), recimo v Ubuntuju? Lib-e za fortran imam nameščene, rabim pa verjetno še program za pisanje source code? Prosim za pomoč, hvala
SaXsIm
ql000 ::
Jaz sem programe v fortranu pisal v KDevelopu. Lahko si pa uštimaš samo en dober text editor (jaz prisegam na Kate ) pa pol naknadno kompajlaš kodo.
barbarpapa1 ::
Zdravo.
Na katerem sistemu pa piše programe?
Sprašujem zato, ker sem njega dni sam hotel napisati program za diplomsko v fortranu na PC-ju (še pod DOS-om), ker sem na faksu pač pisal na VAX-u (anybody remembers this macshine?). Pa sem na PC fortranu doživljal živčne zlome, saj je VAX-ov fortran dopuščal marsikatero "šlamparijo" (nedoslednost pri npr. določanju tipa spremenljivk in vnašanju le-teh v program), PC-jev pa je bil strict-by-the-book. To me je tako frustriralo, das sem se raje naučil turbo Pascal in sprogramiral v tem jeziku...Je pa to bila poslednja koda, ki sem jo spisal, tako, da me je čas tukaj čisto povozil.
To pišem zato, da ne bo tvoja mama doživljala istega šoka, kot sem ga jaz....
Pa še to...pravi programerji programirajo v fortranu (tudi če pišejo v C#, pišejo fortranske programe )
Nočko
Jože
Na katerem sistemu pa piše programe?
Sprašujem zato, ker sem njega dni sam hotel napisati program za diplomsko v fortranu na PC-ju (še pod DOS-om), ker sem na faksu pač pisal na VAX-u (anybody remembers this macshine?). Pa sem na PC fortranu doživljal živčne zlome, saj je VAX-ov fortran dopuščal marsikatero "šlamparijo" (nedoslednost pri npr. določanju tipa spremenljivk in vnašanju le-teh v program), PC-jev pa je bil strict-by-the-book. To me je tako frustriralo, das sem se raje naučil turbo Pascal in sprogramiral v tem jeziku...Je pa to bila poslednja koda, ki sem jo spisal, tako, da me je čas tukaj čisto povozil.
To pišem zato, da ne bo tvoja mama doživljala istega šoka, kot sem ga jaz....
Pa še to...pravi programerji programirajo v fortranu (tudi če pišejo v C#, pišejo fortranske programe )
Nočko
Jože
b ::
V GCC (GNU Compiler Collection) je tudi prevajalnik za fortran. Na Debianu imas tole:
Package: g77
Version: 4:3.3.5-3
Maintainer: Debian GCC maintainers <debian-gcc@lists.debian.org>
Uncompressed Size: 8192
Depends: cpp (>= 4:3.3.5-3), gcc (>= 4:3.3.5-3), g77-3.3 (>= 1:3.3.5-1), gcc-3.3 (>= 1:3.3.5-1)
Suggests: g77-doc
Provides: fortran-compiler
Description: The GNU Fortran 77 compiler
This is the GNU g77 Fortran compiler, which compiles Fortran 77 on platforms supported by the gcc compiler. It uses the gcc backend to generate optimized
code.
This is a dependency package providing the default GNU Fortran 77 compiler.
Skoraj 100% je tudi v Ubuntu.
snow ::
Mislim da Ubutnu nima nič od gccja gor.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins
pablic ::
Končno nekaj od fortrana na tem forumu.
Linux (SUSE) ima nameščen gnu compailer do katerega dostopaš z ukazom g77 ali f77. Potrebuješ pa še editor, ki je lahko poljuben, Nedit, vi ....
Problem zna nastati če ti mama piše v drugem standardu kot f77 (f90,f95).
Zastojn je Intel Fortran Compiler (za Linux, za win je plačljiv), ki podpira tudi novejše standarde.
Linux (SUSE) ima nameščen gnu compailer do katerega dostopaš z ukazom g77 ali f77. Potrebuješ pa še editor, ki je lahko poljuben, Nedit, vi ....
Problem zna nastati če ti mama piše v drugem standardu kot f77 (f90,f95).
Zastojn je Intel Fortran Compiler (za Linux, za win je plačljiv), ki podpira tudi novejše standarde.
64202 ::
> Mislim da Ubutnu nima nič od gccja gor.
Vse distribucije imajo gcc, ker je to sistemski compiler :).
Vse distribucije imajo gcc, ker je to sistemski compiler :).
I am NaN, I am a free man!
Loki ::
http://gcc.gnu.org/fortran/
za IDE pa poisci Compaq Fortran kje... smo uporabljali na faxu..
F95 je bil se cisto dober programski jezik (ko smo se delali v njemu na faxu).
za IDE pa poisci Compaq Fortran kje... smo uporabljali na faxu..
F95 je bil se cisto dober programski jezik (ko smo se delali v njemu na faxu).
I left my wallet in El Segundo
Stajerc ::
Fortran 95 windows compiler: (morda pa potrebuje kiro drugo verzijo 77,90.. pol to ne pride v poštev)
Za "personal" osebno uporabo doma v nekomercialne namene je zastojn!
http://www.download.com/Silverfrost-FTN...
Za "personal" osebno uporabo doma v nekomercialne namene je zastojn!
http://www.download.com/Silverfrost-FTN...
Have a nice day.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Iz Fortrana v MatlabOddelek: Programska oprema | 1758 (1263) | videc |
» | GCCOddelek: Programiranje | 1648 (1449) | BluPhenix |
» | [Fortran] kje začeti?Oddelek: Programiranje | 2559 (2042) | zee |
» | Saj ni res, pa jeOddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 4003 (2265) | Pithlit |
» | Spet nove verzije Intelovih prevajalnikovOddelek: Novice / Procesorji | 2181 (2181) | MrStein |