» »

Vsakdanjik programerja iger

Vsakdanjik programerja iger

reddit - Noel Llopis, vodja razvoja pri High Moon Studios, v svojem blogu opisuje tipičen deloven dan. Članek je zanimiv zlasti ker odpira jasen vpogled v ekstremno programiranje in Scrum.
Na kratko povedano, gre za obliko skupinskega reševanja problemov, kjer nalogo razbijemo na majhne dele (ampak še vedno ohranjamo smiselne in zaključene celote), ki se jih razvijalci lotijo v parih (za vsako podnalogo se oblikujejo drugačni pari), pri čemer hkrati ustvarja vedno le eden izmed niju. Velik poudarek je na komunikaciji tako med razvijalci samimi kot z naročnikom in sprotnemu testiranju (problem se dejansko formulira kot test, rešitev pa je potemtakem rutina, ki ga uspešno prestane).

14 komentarjev

kopernik ::

Ekstremno programiranje je kar fina zadevca ... ampak le takrat, ko sta v paru dva približno enako dobra programerja (sicer en zeha, drugemu se pa ne sanja, za kaj se gre).

Unit testi so pa sploh zelo priporočljivi. Čeprav velikokrat zaradi pomanjkanja časa (žal) niso spisani tako kot je treba (ali pa manjkajo, kar je slabo).

Monster ::

..ja .. sm kak piše da se to ne more dolgo terat .. da je jako naporno .. drugač pa zelo zanimiv koncept
Ka zaboga...

Nejc Pintar ::

@kopernik: sčasoma se izenačita
Lahko je biti prvi, če si edini!

OwcA ::

Namen ekstremenega programiranja ni učenje, ampak učinkovitost. ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

kopernik ::

Uh, Nejc, to je pa veliko vprašanje. Mislim, da je bolje, da delata vsak posebej, saj bo v takem primeru več narejeno, ker izkoristiš vsaj dobrega, slab pa se lahko tudi sam uči.

3p ::

Zveni zelo učinkovito. Ni zabušavanja...
Je pa res vprašanje, kako dolgo človek tak tempo zdrži (pri tem ne mislim koliko ur ampak koliko let).

alyF ::

Pri XPju se neuravnoteženih parov ne sestavlja, razen ko se v XP uvaja novinca. Če je človek pravi za to, se uvede in popolnoma enakovredno sodeluje v paru v 2-3 mesecih.

kopernik: "Uh, Nejc, to je pa veliko vprašanje. Mislim, da je bolje, da delata vsak posebej, saj bo v takem primeru več narejeno, ker izkoristiš vsaj dobrega, slab pa se lahko tudi sam uči."
Izkušnje programerjev, ki izvajajo XP kažejo, da dva programerja skupaj naredita več in bolje kot vsak zase. XPja se učiti sam ne moreš.

3p: Ne vem, zakaj bi bil tempo hud. Eno glavnih načel XPja je komunikacija. Skupina (manjša, do 10 ljudi, za večje čisti XP ne deluje najbolje) dela celotna v enem prostoru. Diskutira se v parih, vendar če hočejo, lahko vsi slišijo vse. Kar pomeni da lahko kadarkoli kdorkoli komerkoli priskoči na pomoč. Osebno, kolikor sem videl XP v praksi, bi mi ustrezalo bolj kot pa ždenje v svoji mali pisarnici in ukvarjanje z enim bednimbednim problemom.

Malce na krajše in v slovenščini o XP: COTL o XP

64202 ::

Unit testi (in po moznosti testi prvo) so dalec najvecji prispevek, ki je tudi drugje uporaben. Prog. v parih se meni zdi tko-tko :)
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

kopernik ::

Izkušnje programerjev, ki izvajajo XP kažejo, da dva programerja skupaj naredita več in bolje kot vsak zase. XPja se učiti sam ne moreš.


Zgleda, da nisi poštekal, kaj sem hotel povedati, ker si odgovoril čisto nekaj drugega.
Sicer pa, XPja se ni potrebno posebej učiti, če smo že pri temu. No, čisto splošno gledano je to že res, ampak pair-programming je zelo podoben partnerstvu na drugih področjih - ali se štekaš ali ne (ravno zato določeni pari naredijo precej več kot drugi, čeprav so ljudje isti, samo premešani), predpogoj pa je vsaj približno podoben nivo znanja obeh v paru. Zdaj ne vem kaj govorijo "izkušnje programerjev", vem pa, kakšne so moje izkušnje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

Pegaz ::

Extreme programming? >:D Kot jaz zastopim je to programiranje v paru (ta par je pa še z drugimi pari v skupini). Zakaj to naredi "extreme" programming? |O

freserovski ::

To je pač ime, in ta extreme ne pomeni zdaj nekaj ekstremnega :). XP-ja ne naredi samo programiranje v parih, so še drugi dejavniki, ki naredijo to stvar učinkovito (predvsem v majhnih skupinah)
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

Tody ::

Fajn za vas :D

CaqKa ::

sej je v novici za besedo 'extremno programiranje' link na wikipedio.

Tr0n ::

Tak se to mora delat. Impresivno, ce njihov dan res zgleda takole.

Se posebaj mi je vsec stavek "If all else fails, there's always a game of Guild Wars with the rest of the High Moon clan."

:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Columbus modul za ISS na poti v orbito

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
334589 (3361) sidd
»

Danes: Potrditev odločitve v zadevi Komisije EU proti Microsoftu

Oddelek: Novice / Tožbe
223474 (2793) LjubimPeezde
»

Prihodnost JavaScripta

Oddelek: Novice / Brskalniki
93645 (2940) M.B.
»

Čip brez tranzistorjev

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
364827 (3233) Matevžk
»

Prihaja Windows Server 2003 R2

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
173998 (3213) darkolord

Več podobnih tem