» »

Pokvarjen trdi disk prenosnika

Pokvarjen trdi disk prenosnika

Vlady ::

Ok, Imam prestigio prenosnik, ki ima nek "neznan" trdi disk. Firme sploh ne vem, v winsih pa dobim ene čudne krace. Fora je v tem, da mi je zadnja dva tedna začel disk mlet ko zmešan in bios mi sporoča vsake tolko časa, da ima disk neko napako pri zagonu in še neki bla bla bla ne vem zdele na pamet. No podatke sem normalno prekopiru in dal gor nove winse (XP SP2), ampak disk še vedno melje in melje. Sedaj me zanima, s katerim programom lahko pregledam disk? Torej vse funkcije in bad sektorje. Skratka rad bi preveril če moram nest kompjuter na servis al ne.

Mi pa winsi dostikrat tudi zmrznejo z blue-screen-om. Zdej gor imam antivirus panda 2006, in sistem je pred kratkim naložen (tako da ne verjamem, da bi bil sistem kriv). Isto je bilo na stari inštalaciji. Virusov mi ni najdu. Včasih mi javi napako da je nek memory parity error, včasih pa zgine zadeva in mi samo reštarta. No RAM sm preveru že z memtest86, pa je šlo 2x čez OK.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

SimplTech ::

Kolikor mi je znano proizvaja 2,5" diske le nekaj proizvajalcev (toshiba, seagate, samsung...), tako da ne vem če je možno da imaš notri disk "neznanega" proizvalaca. Seveda se pa lahko motim.

Najprej s pomočjo Everesta - link ali pa PC Wizarda - link ugotovi točno kateri disk imaš - proizvajalec in model. Eden od teh 2 programov ti more pokazati točno kateri disk je. Ko to veš pa greš na spletno stran proizvajalca svojega diska in pod support ali pa software download poiščeš diagnostični program.

Ta je ponavadi v iso obliki, ki jo posnameš na CD-rw, računalnik bootneš iz tega CD-ja in pusti da program opravi vse teste. Tako boš videl kako kaže z diskom.

Gwanaroth ::

Lahko pa tudi kar low-level formatiraš celoten disk z orodji na Ultimate Boot CDju.
Lights often keep secret hypnosis..

~Speed ::

Jst ti priporočam, da čimprej narediš backup pomembnih podatkov. Ta disk ne bo dolgo živel, zgleda.

Za pregled diska pa to povezavo:

Zdravje diskov - povezave >>
~~~~~~~~
www.resevanje-podatkov.net | www.icteam.info

Vlady ::

Ok disk je samsungov HM080IJ. AMpak problem je, ker na original samsungovi strani delajo vsi utility programi v DOS-u, jaz pa DOS-a nimam. Če zaženem iz XP-jev, mi javlja napake, da rabi dos. Na strani proizvajalca imam navodila, da rabim DOs bootable disketo, pa je nimam kam vtakniti, ker prenosnik nima disketnika oz. nimam nizi DOS bootable CD-ja. To sploh obstaja??? :\ Torej kaj sedaj? Moram pa do pondeljka ugotoviti, ali nesem kompjuter na servis ali ne.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

perci ::

Če zadeva ni več v garanciji si kupi za jurja adapterček za priklop diska na običn ide kontroler in zadegaj disk v navaden PC. Tam pa verjetno imaš disketar. Lahko pa butaš iz usb ključa.

SimplTech ::

V DOS lahko bootneš prenosnik s pomočjo USB ključa, kot je predlagal perci. Kako to narediš si preberi tukaj (1. in 2. stran tega članka): Boot your computer with a USB drive

Posnami si na usb ključ poleg zagonskih datotek v eno mapo še to orodje od samsunga. Ko prideš do dosa pa samo zaženeš samsungov program in naj ti pregleda kako je z diskom.

Ti je pa dal perci tudi dobro idejo z adapterjem (2,5" disk na IDE) in priklop vsega na računalnik z disketnikom. Adapter pa dobiš tukaj: hdd adapter z 2,5-3,5 z nap.kablom

Vlady ::

Hm.. zadevo mi je uspel stestirat z enim boot CD-jem. Imena ne vem, ma pa gor skor vse utility programe od proizvajalcev. Sem testiru z samsungovim hutil, pa mi je javljalo napake. Najprej mi pri branju javi napako: timed out, potem pa še med naključnim branjem dobim skoz eno in isto napako ven (se zacikla) in ne gre nikamor. Testiru sm sm tud sistem (hitrost), in mi čez test za disk ni prišel (zamrznu).

Fora je sedaj v tem, da če jaz to nesem na servis, me ne bodo jemali resno. Ker disk mi zaenkrat še dela nomalrno, samo počasi. Kolko počasi pa ne morem dokazati, prav tako ne morem dokazati koliko in če imam kak bad sektor. V winsih mi nič ne javi. Kako naj jaz sedaj tam unemu na servisu dokažem da je disk fentan oz. pokvarjen?

Aja pa prenosnik je v garanciji, star je okoli pol leta.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vlady ()

Dead_Eye ::

dej mu zraven še ta utility CD pa naj on požene tasamsungov program in ko bo videl da dela napake mora priznat garancijo.... Če so normalni osebki na servisu je že dovolj da mu podrobno opišeš simptome, pa kaj si vse poskušal (test program zmrznil).
The one and only

Vlady ::

Ja to bom probu nardit. Upam da mi bojo verjel. :\ Da mi ne bo reku: Ja sej če se winsi zaženejo je pol vse OK.:\
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

~Speed ::

Bodi prijazen s serviserji, praviloma so totalno zabasani z delom.
Zanje si sam številka, ma vseeno bodi prijazen z njimi. Tko dobiš dosti boljše odzive...

my opinion.
~~~~~~~~
www.resevanje-podatkov.net | www.icteam.info

Vlady ::

Hm... ok. Dons sm gor dal HD tach 3 za testirat, pa mi je čez 8MB sistem prišel čez 2x, čez 32MB mi pa niti enkrat. Javi napako, da ne more končati testa. :\
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Del diska pokvarjen

Oddelek: Strojna oprema
353710 (2609) k4vz0024
»

nx8220 flashing bios failed

Oddelek: Strojna oprema
292754 (1868) Gapi
»

seatools

Oddelek: Pomoč in nasveti
201868 (1713) StratOS
»

Ne gre naložit winXP na novi hardwer

Oddelek: Pomoč in nasveti
392777 (2058) boštjan
»

Problem Hard disk za strokovnjake za win2k

Oddelek: Strojna oprema
221622 (1290) Alec999

Več podobnih tem