» »

Predstavitev Novell Linux Desktop 10

Predstavitev Novell Linux Desktop 10

Ars Technica - Novell je prejšnji teden na LinuxSolutions konferenci v Parizu predstavil bodoči Linux Desktop 10. Novellova distribucija Linuxa je primarno namenjena poslovnim uporabnikom, a predstavitev je postregla s precej zanimivimi rešitvami, ki jih bodo zagotovo koristili tudi običajni Linux uporabniki.

Novell se je primarno osredotočil na izboljšave multimedijskega področja. Večina distribucij ob namestitvi ne omogoča predvajanja glasbe v MP3 formatu, saj je ta patentiran ter zato ne ustreza GPL licenci. Tako je razvil glasbeni predvajalnik Banshee, ki uporablja Novell-ov sistem za odkodiranje MP3-jev. Na predstavitvi je bil uporabljen iPod, ki ga je OS ob priključitvi prepoznal ter avtomatsko dodal glasbene datoteke v playlisto.

Največ odobravanja je bil deležen grafični podsistem XGL, ki omogoča izkoriščanje sodobnih grafičnih kartic za prikaz namizja (podobno Apple-ovemu Quartz Extreme). Tako se spremeni navadno namizje v namizje polno različnih oči parajočih učinkov, npr. transparentnost, zabrisanost med premikanjem oken, ukrivljeni robovi itn. Za ogled XGL-a v akciji: klik, klik, klik in klik.

Sicer bo Novell Linux Desktop 10 ugledal luč sveta šele poleti, a predstavitev je pokazala nadvse obetavno smer razvoja Linux namizij.

Ars Technica

31 komentarjev

fiore ::

tejle linki na filmcke ki si jih dal ne delajo glih...
zato prilagam se en link: linux edge

pagat34 ::

brbotalnik - eno dozo mister muskolo za pravilne linke :D
_________________________________________
Zaradi stranskih učinkov se izogibaj M$ izdelkov!

Brbotalnik ::

linki do videov delujejo samo sem ter tja...naj nekdo od adminov prosim popravi linke s tistim od fioreta. tnx.

MrStein ::

glasbeni predvajalnik Banshee, ki uporablja Novell-ov sistem za odkodiranje MP3-jev


In kaki "sistem" je to ?

Na linku piše, da uporablja GStreamer.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Nejc Pintar ::

ni mi popolnoma jasno s tem odkodirnikom. Sedaj jim ne bo treba plačati licence?
Lahko je biti prvi, če si edini!

64202 ::

Oni so placal za distribucijo mp3 dekoderja na cd/dvdju, ce se ne motim. Do zdaj je bilo pac tako, da si kliknil na "install mm codecs", pa ti je z neta potegnil...
I am NaN, I am a free man!

Jux ::

ne vem kaj se tolk izfuravajo s tem bansheejem, to je bolj poraz kot kej druzga - čist osnoven predvajalnik, ki hoče bit nevem kaj. Za vzgled so hoteli vzet iTunes, ampak niti tistih osnovnih funkcij iTunes niso implementiral, torej kvalitetno brskanje po svoji bazi glasbe.

AmaroK jih poje vse, ko bi bil vsaj malo bolj stabilen. Edina zamera ki jo lahko ima uporabnik je preveč "winampy" feeling, kar je v časih popularnosti iTunes velik minus. Torej - namesto odkrivanja tople vode, naj raje naredijo AmaroK z izgledom iTunes, pa bodo zmagali.

EDIT: Pa novica je kar zavajujoča - glavna prednost ND10 ni Banshee ampak dejstvo da je novel plačal licenčnino za uporabo MP3 kodekov.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

Jst ::

Hm.. Ob izidu bom vsekakor probal tole. Po predstavitvi zgleda super. Mogoče bom pa zamenjal mojo Suziko :)

neoto ::

Največ odobravanja je bil deležen grafični podsistem XGL, ki omogoča izkoriščanje sodobnih grafičnih kartic za prikaz namizja (podobno Apple-ovemu Quartz Extreme). Tako se spremeni navadno namizje v namizje polno različnih oči parajočih učinkov, npr. transparentnost, zabrisanost med premikanjem oken, ukrivljeni robovi itn.

Eno čisto "banalno" vprašanje: Čemu je to koristno? Windowsi XP podpirajo transparentnost in še nisem videl nekega res uporabnega programa, ki bi to uporabljal... Zakaj bi moral čez okno videt? Ukrivljeni robovi? Čemu? Se bomo špilali s premikanjem oknov, ko nam bo dolgčas postalo?

JXS ::

neoto:

"Zakaj bi moral čez okno videt? Ukrivljeni robovi? Čemu? Se bomo špilali s premikanjem oknov, ko nam bo dolgčas postalo?"

Poglej si 4. Spinning Cube video.

M.B. ::

za vse ki želijo preizkusiti XGL, je na voljo ta HOWTO. Najlažji je za Gentoo uporabnike, ki samo namestimo Modular X, kar sicer ni tako lahko ampak potem samo nameščamo ebuilde.

Drugače pa TRUE transparency in sence niso nekaj novega, novi so ostali efekti. Ker KDE podpira transparentnost in sence od verzije 3.4.x Xorg pa ne vem od kdaj.

Sama transparentnost je lahko zelo uporabna, če naprimer kaj programiraš pa imaš od spodaj odprt manual zgoraj pa IDE pa ni treba prekljapljat. Ali pa to da se z enim klikom vsa okna lepo razporedijo, kar sedaj opravlja Kompose ampak ne tako lepo.

[EDIT]
pa pri XGL se OpenGL uporablja, tudi za normalno premikanje oken, ki je dosti hitrejše kot brez njega, ker za premikanje skrbi hardware.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M.B. ()

Beernarrd ::

No, pri mp3 novell ni taprvi: Fluendo

Za xgl pa je kar v redu, da ga imajo. Transparentnost je sicer res bolj sama sebi namen, vsakršo koriščenje hardvera za stvari, ki jih lahko naredi, pa je več kot dobrodošlo.

64202 ::

X.Org Foundation ma zdaj tak ZETA wannabe look :P
I am NaN, I am a free man!

CCfly ::

AmaroK jih poje vse, ko bi bil vsaj malo bolj stabilen. Edina zamera ki jo lahko ima uporabnik je preveč "winampy" feeling, kar je v časih popularnosti iTunes velik minus.
Trenutno spet preizkušam Amarok (1.3.6) in o kakšnem sesuvanju ni ne duha ne sluha. Prav tako ne vem kje si zasledil winampy look, ker ti ob prvem zagonu ponudi možnost "vsega v enem oknu".
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Jux ::

Trenutno spet preizkušam Amarok (1.3.6) in o kakšnem sesuvanju ni ne duha ne sluha. Prav tako ne vem kje si zasledil winampy look, ker ti ob prvem zagonu ponudi možnost "vsega v enem oknu".

Winampy look = barvast, podoben winampu z ML, PL in vsemi temi stvarmi odprtimi je. Ni lepo čist, gladek, tako kot izgleda recimo iTunes. Sej ga tudi sam nucam z opcijo "vse v enem oknu" im mi je vrhunsko, samo še vedno ma geeky filing, ni tisto kar bi enemu low-end uporabniku pasalo.

Kar se pa tiče stabilnosti, jst ne vem, res je da ga poganjam znotra Gnome (zraven imam tudi KDE naložen) ampak se mi sesuva. Občasno se sesuje sistem za predvajanje glasbe, občasno se sesuje ker kakšna datoteka manjka v libraryu, občasno se pa kar obesi in ga ne morem ponovno zagnat, če ne restartam Xov.

Pa ne me narobe razumet = AMAROK je najboljši predvajalnik na svetu! :) Vsaj zame no :).
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

kriko1 ::

Da se ti ne sesuva zaradi audio pogona. Jaz uporabljam xine 1.1.1, amarok 1.4svn brez problemov.

Jux ::

Jah, ne vem kaj nucam pravzaprav, jst sem si naložil vse od gstreamerja, pa vse kar se je dalo media codecov, da mi slučajno kej ne manjka :). Pač Ubuntu beginer box :).

Ne vem zakaj ne ufuravajo VLC kot video predvajalnik in AmaroK kot default audio predvajalnik, to bi bila zmaga.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

kriko1 ::

Tudi jaz sem imel gstreamer, vendar preveč problemov, mi je eden izmed amarok developerjev rekel naj raje uporabim xine.

fiore ::

link do novega demonstracijskega videa :D

EDIT: vista in mac os se lahko skrijeta :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fiore ()

Gikica ::

Madonca sam tole pa res hudo noro zgleda.
Resistance is futile! Firefox and Thunderbird will prevail!

BigWhale ::

Impresivno in zelo vsecno. Ampak totalno neuporabno, nekaj kar bom jaz izklapljal! ;)

64202 ::

Zdajle je kompose na moji kisto popolnoma neuporaben, ker je tko pocasen (1680x1050 se zabije zadnji zebelj v krsto...). xgl verjetno pomeni, da bo to delalo kot se shika, rajt?
I am NaN, I am a free man!

MrStein ::

Glavna finta je, da se namesto pred-pred-pred-zgodovinske implementacije krmiljenja grafičnega hardvera uporabi OpenGL (ki ima mimogrede tudi vsaj 10 let na grbi).
Ki je kvadrilijonkrat hitrejši.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

BigWhale ::

Ja, saj precej podobno po to pocela tudi Vista. Pac, GUI bo izrisovala graficna kartica namesto, da ga izrisuje CPU.

Saj, kakih 15 let nazaj se je podobno zgodilo, ko so prisli na trzisce 2D acceleratorji. :)

MrStein ::

Da nadaljujem :
finta je, da tisti 2D del še vedno del današnjih GPU-jev, vendar le kao neki "legacy" del, podobno kot hardverska VGA kompatibilnost.

Ustrezna je tudi zmogljivost tega dela. (čeprav eni trdijo, kako je kao več kot dovolj moči za 2D operacije).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigWhale ::

Ja, ko so zacele prihajat ven tretje generacije 3D acceleratorjev, torej Voodoo 3/4 so zaceli ljudje ugotavljati, da so nekaj zmogljivosti pridobili tudi na racun 2D pospesevanja in slabsih zmogljivosti v textovnem nacina dela.

64202 ::

> slabsih zmogljivosti v textovnem nacina dela

Ja, ti si tudi opazil, da se @ v nethacku ne rendra vec tko gladko :P
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

roli ::

Hm eno butasto vprašanje:
V čem se novell linux desktop in suse linux razlikujeta?
Desktop vem,da temelji na suse linuxu samo kje je razlika?
http://www.r00li.com

64202 ::

Pa izgleda celo, da fglrx smrdarija ne bo potrebna: Xgl - openSUSE
ATI / open source driver "radeon"
Driver does not accelerate blits from back buffer to front buffer which makes it very slow. The driver will soon be updated and should then work OK.
I am NaN, I am a free man!

64202 ::

Novell desktop je cisto komercialna zadeva IIRC, pa verjetno se tudi ne update-a tako hitro kot suse...
I am NaN, I am a free man!

pipy ::

Sem zbildal stvar na gentoo. Zgleda res dobro. No seveda je potrebno še malo razvoja bo pa kr fajn ko bo malo bolše porihtano.
pipyemall


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mandriva Linux 2007 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
10212698 (8733) madviper
»

ThinkPad-i od sedaj naprej tudi z Linuxom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
627521 (6042) MrStein
»

Novice o XGLju

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
133581 (2790) G-man
»

Novell XGL

Oddelek: Operacijski sistemi
291915 (1467) pipy
»

Predstavitev Novell Linux Desktop 10

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
314580 (3432) pipy

Več podobnih tem