»

Čigav je Unix?

Ars Technica - Podjetje SCO je postalo bolj znano leta 2003, ko je vložilo tožbo proti IBM, češ da je slednji vključil v jedro Linuxa na "milijone vrstic" izvorne kode operacijskega sistema Unix, ki so ga kupili leta 1995 od Novella. No, tožili so tudi slednjega, in prejšnji teden je prišlo do končne razsodbe, po kateri Novell SCO-ju nikoli ni prenesel celotnih avtorskih pravic. S tem so postale tožbe, ki jih je vložil SCO, nerelevantne. Novellu tudi pripada 95% vseh licenčnin, ki jih je pobral SCO - k temu sta najbolj prispevala Microsoft in Sun. Sun se pa zlahka znajde v veliki godlji, saj je po tej razsodbi od SCOja kupil nekaj, česar SCO sploh ni imel (precejšnje dele Solarisa in OpenSolarisa).

Še nekaj povezav do člankov:
Arstechnica
Desktoplinux
Linux Weekly News

53 komentarjev

Zastonj izdelava gonilnikov za Linux

Slashdot - Greg Kroah-Hartman, eden izmed razvijalcev jedra Linux, je na svojem blogu včeraj objavil razveseljivo novico. Proizvajalcem strojne opreme je v imenu skupnosti ponudil zastonj izdelavo gonilnikov za operacijski sistem Linux.

Tako si lahko v bodoče uporabniki Linuxa obetajo podporo za večjo količino strojne opreme, hkrati pa razvijalci jedra proizvajalcem odvzamejo vse argumente proti podpori Linuxa.

36 komentarjev

Novice o XGLju

OSNews - Pred nekaj meseci smo poročali o predstavitvi Novell Linux Desktop 10, ki je prinesel grafični sistem XGL, podoben Applovemu Quartz Extreme, nekaj podobnega naj bi imela tudi Windows Vista.

Novell pa ni edini pri izdelavi sistema, ki bi za izris oken uporabljal grafično kartico, saj isto stvar razvija tudi Fedora. Imenuje se AIGLX. Nekaj razlik med tehnologijama Novella in Fedore so opisali na Freesoftware Magazine.

Kasneje se je razvedelo, da se bo nekaj kode iz AIGLX-a preneslo v XGL, kar pomeni samo izboljšave za nas uporabnike. Kristianu Hogsbergu je celo uspelo na AIGLX-u poganjati Compiz, prvi upravljalnik oken, ki uporablja OpenGL tehnologijo.

Izšel pa je tudi prvi live CD na katerem lahko to tehnologijo tudi preizkusimo, ne da bi šarili po obstoječi namestitvi na računalniku. ISO sliko si lahko prenesete tudi iz Linux trackerja.

13 komentarjev

Predstavitev Novell Linux Desktop 10

Ars Technica - Novell je prejšnji teden na LinuxSolutions konferenci v Parizu predstavil bodoči Linux Desktop 10. Novellova distribucija Linuxa je primarno namenjena poslovnim uporabnikom, a predstavitev je postregla s precej zanimivimi rešitvami, ki jih bodo zagotovo koristili tudi običajni Linux uporabniki.

Novell se je primarno osredotočil na izboljšave multimedijskega področja. Večina distribucij ob namestitvi ne omogoča predvajanja glasbe v MP3 formatu, saj je ta patentiran ter zato ne ustreza GPL licenci. Tako je razvil glasbeni predvajalnik Banshee, ki uporablja Novell-ov sistem za odkodiranje MP3-jev. Na predstavitvi je bil uporabljen iPod, ki ga je OS ob priključitvi prepoznal ter avtomatsko dodal glasbene datoteke v playlisto.

Največ odobravanja je bil deležen grafični podsistem XGL, ki omogoča izkoriščanje sodobnih grafičnih kartic za prikaz namizja (podobno Apple-ovemu Quartz Extreme). Tako se spremeni navadno namizje v namizje polno različnih oči parajočih učinkov, npr....

31 komentarjev

Novell Linux Desktop 9

Google News - Novell je v oddelkih SuSE in Ximian razvil svojo prvo distribucijo - Novell Linux Desktop 9, ki je naslednji del nadaljevanke o SuSE Linux Desktopu. Gre za strogo komercialen izdelek za podjetja, ki stane 50 USD na uporabnika in ob tem nudi podporo in popravke za enoletno obdobje. Na voljo sta okolji GNOME in KDE, pisarniška zbirka OpenOffice.org, osebni organizator Ximian Evolution 2 in brskalnik Firefox. Več o tem.

38 komentarjev

KDE + GNOME = Novell bi novo okolje za SuSE Linux

OSNews - Počasi se končujejo ugibanja o stališču Novella do privzetega namiznega okolja za SuSE Linux. Problem se je namreč pojavil, ker slednji na vse pretege promovira KDE, Ximian, ki ga je prav tako prevzel Novell, pa izdeluje Ximian Desktop, ki temelji na konkurenčnem okolju GNOME, ki ga podpira kdo drug kot Ximian sam.

V nedavnem intervjuju je prvi mož Novella izjavil, da Novell (oz. SuSE) aktivno razvija povsem novo okolje, ki bo poskušalo združiti dobre lastnosti KDE in GNOME. Okolji je nemogoče povezati med sabo, vendar pa se lahko zgodi, da bo izhodišče le eno izmed njih, potem pa bodo razvijalci nanj prenesli potrebne lastnosti drugega okolja. Rezultati naj bi bili na voljo v naslednji različici SuSE Linuxa, ki izide proti koncu leta. Pričakovanja so velika, glede na spremembo licence YaST-a pa se lahko nadejamo, da bo tudi koda novega okolja prosto dostopna in, v primeru uspeha, na voljo tudi za ostale distribucije.

0 komentarjev

Konferenca Desktop Linux Consortium

News Forge - V izobraževalnem centru Bostonske univerze se je končala prva enodnevna konferenca Desktop Linux Consortium, katere namen je izobraževanje, razširjanje in povezovanje programske opreme za Linux na namizju.

Eden izmed organizatorjev konference je bil Bruce Parens, za mnoge najuglednejši podpornik odprtega modela razvoja programske opreme. Med svojim nastopom je podal nekaj presenetljivih napovedi: leta 2006 naj bi Linux poganjal 30% delovnih postaj, IBM naj bi kmalu kupil Novell ali pa vsaj trdno stal ob njem, največja grožnja Linuxu pa so po njegovih besedah patenti in digitalno upravljanje pravic (DRM).

Poleg tega je napovedal novo distribucijo Linuxa, ki bo temeljila na Debian GNU/Linuxu in bo namenjena namizjem v podjetju. Soustanovitelj Ximiana, Nat Friedman, je povedal, da Novell razmišlja o Evolutionu za Windows, s katerim bi omogočili lažji prehod na Linux, Sam Docknevich pa, da trenutno 14.000 zaposlenih v IBM-u uporablja Linux na namizju. Klik!

Zaskrbljujoče pa je, da...

3 komentarji

Dell ne namešča več Linux desktopov

Linux Today - Eden največjih prodajalcev računalniškega hardwarea Dell se je odločil, da pri svojih desktop računalnikih Linuxa ne bo več ponujal kot opcijo. Razlog je v tem, da se jim račun ne izide. Medtem, ko uspešno prodajajo Linux strežnike, na desktop področju skoraj ni zanimanja. Še vedno pa bodo lahko večja podjetja naročila Linux desktop v večjih količinah (50+ računalnikov).
To je kar precejšen korak nazaj za Linux na domačih računalnikih, a verjetno ne za dolgo, saj se nadomestki za MS Office in drugo programje razvijaja zelo hitro.

0 komentarjev