» »

Omejitev dostopa pa še neki

Omejitev dostopa pa še neki

ant ::

čao

zanima me če slučajno kdo ve kako bi časovno omejil dostop do interneta > a obstaja kakšen program prov za to?

omejitev pa bi bila mesečno; npr 15 ur na mesec

pa še neki me zanima; a kdo ve kako priklopiti disk iz prenosnika 2,5" na navaden računalnik
a obstaja kakšen kabel in kje se ga da dobiti, ali sploh ni možno

Hvala

kixs ::

Za omejitev pogledaj Netlimiter.

Glede priklopa 2.5" diska v racunalnik pa potrebujes poseben adapter (js sm ga kupil v e-misiji pred pol leta). Verjetno ga se imajo! Evo ti link ( sifra 242)

LP

Funpace ::

Ali pa kupis pretvornik na usb.

SimplTech ::

Adapterje za priklop 2,5" diskov na navaden računalnik sem videl tudi v Comtronu. Prodajajo koplet, v katerem je ustrezni kabel in tudi 2 montažna nosilca, s katerima lahko montiraš 2,5" disk v 3,5" prostor za diske v navadnem ohišju.

Glede omejitve dostopa do interneta, boš to kar iščeš najbolj zanesljivo naredil s pomočjo starega računalnika + 2 mrežne kartice + switch in si narediš domači router prometa. Gor namestiš katero izmed linux distribucij za te namene. Sam imam točno takšno situacijo rešeno z naslednjimi stvarmi:

1. Starejši računalnik, s Celleronom 466 MHZ, 256 MB ram, en star 10gb disk in 2 mrežne kartice. Ostalo sem odklopil (disketnik, CD-rom...), ker ne rabim. Ventilatorji vsi laufajo na 5v in disk je na gumicah - stvar je neslišna in lepo laufa v kotu sobe.

2. Na tem računalniku laufa posebna distribucija Linuxa, IPcop. Če te slučajno zanima, najdeš več info tukaj: IPcop. Je čisto enostavna zadeva za namestit in potem uporabljat, pa veliko natančne dokumentacije je na njihovi strani. Ima zelo veliko uporabnih funkcij ta zadeva, dodatne pa se dajo s pomočjo dadatkov namestit. Sam sem za linux totalno noob in mi je ratalo vse namestit. Tako da se tega lahko loti čisto vsak.

3. No tako pridemo do dodatka za IPcop, ki se imenuje URL filter in ki poleg tega, da lahko filtrira promet po kategorijah (če recimo na domačem omrežju uporabljajo otroci računalnik, jim lahko onemogočiš dostop do XXX strani...) omogoča tudi časovno omejitev prometa za posamezne računalnike v omrežju. Več o tem dodatku dobiš tukaj: URL filter. Lahko pa si ogledaš tudi screenshote tega filtra v akciji tukaj: Url filter screenshots, ali pa pogledaš direktno kako zgleda časovno omejevanje dostopa do interneta z njim: Url filter - Time constraints

4. Ima pa tudi takšen domač ruter eno zelo veliko prednost - nikoli ne bo trpel za "boleznijo" obešanja, za katero trpijo marsikateri komercijalni ruterji. Namreč če komercialni ruter obremeniš z nekaj P2P programi, znajo kaj kmalu pokleknat. Pri meni imam 3 odjemalce v omrežju, kjer vsak stalno laufa vsaj 1 P2P program. Nikoli ne pride do izpada.

Lahko seveda probaš s pomočjo Netlimiterja promet urejat, a tega moreš namestit na vsak računalnik v omrežju. Tako si odvisen od dobre volje uporabnika tega računalnika, če bo pustil nastavitve Netlimiterja pri miru. Namreč samo najde ga pa zapre in lahko dela brez omejitev. Če pa imaš linux ruter, pa do njega nima nihče dostopa brez ustreznega gesla. Tako lahko samo ti določaš pravila v celem omrežju.

Če te bo slučajno še kaj zanimalo pa me lahko dobiš na ZS.

SimplTech ::

No po podrobnem pregledovanju URL filtra sem našel točno to opcijo, ki jo ti iščeš. Namreč ima opcijo "user quota" . Pod to opcijo se skriva tole: The time (in minutes) a user may have access to the web. The counter starts with the first request and the user gets blocked if this time limit will be reached.

Zgleda pa to takole: Url filter - User quota


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbira routerja za majhno podjetje

Oddelek: Omrežja in internet
393223 (2250) bastadu
»

Omejitev računalnika v mrezi

Oddelek: Omrežja in internet
261794 (1391) amigo_no1
»

Kako nastavit WLAN ASUS WL500g (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
697811 (5555) DixieFlatline
»

VPN skozi router

Oddelek: Omrežja in internet
222692 (2353) Mr.B
»

ADSL router

Oddelek: Omrežja in internet
202213 (1601) PaJo

Več podobnih tem