Forum » Programiranje » Plače v IT industriji
Plače v IT industriji
Temo vidijo: vsi
Rias Gremory ::
Malo offtopic.
V začetku meseca sem se prijavil na dve delovni mesti. Podjetje A me je prvo kontaktiralo, me povabilo na razgovor, kjer sem dobil ponudbo in jo sprejel.
Podjetje B mi je odgovorilo nekaj dni nazaj in me povabilo na razgovor. Ker sem že sprejel ponudbo podjetja A, se mi zdi brezveze, da grem na razgovor še k podjetju B.
Mnenje?
V začetku meseca sem se prijavil na dve delovni mesti. Podjetje A me je prvo kontaktiralo, me povabilo na razgovor, kjer sem dobil ponudbo in jo sprejel.
Podjetje B mi je odgovorilo nekaj dni nazaj in me povabilo na razgovor. Ker sem že sprejel ponudbo podjetja A, se mi zdi brezveze, da grem na razgovor še k podjetju B.
Mnenje?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
matic492 ::
Če nisi podpisal še pogodbe, potem nimaš nič razen malo boš izpadel douchebag, če se premisliš kasneje, ampak jebiga, če ni pogodbe ni nič.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Dobro, hvala obema za odgovor.
Gambino ::
Ve kdo, kako je s plačami v isystem labs-u (Tasking)? Kakšni so bonusi, božicnica, ....
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gambino ()
bm1973 ::
Tudi, če imaš podpisano pogodbo, mislim, da postane nična, če se ne pojaviš na delovno mesto.
Sam v to nisem ziher...
Se pa spodobi, če boš dobil na firmi B višjo plačo, da pokličeš na firmo A in razložiš situacijo.
Sam v to nisem ziher...
Se pa spodobi, če boš dobil na firmi B višjo plačo, da pokličeš na firmo A in razložiš situacijo.
Mato989 ::
Tudi, če imaš podpisano pogodbo, mislim, da postane nična, če se ne pojaviš na delovno mesto.
To drži, v vsaki pogodbi bi načeloma moral bit člen kjer piše da je prvi delovni dan tam pa tam ob tej in tej uri in da če osebe ni se smatra za nično...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
OracleDev ::
Kar nekaj, ali ne znate dvignit telefona in poklicat oz. se zmenit ne pa da iščete neke čudne načine prekinitve. Osnove komuniciranja.
IgorCardanof ::
Tako ali tako lahko odstopiš tudi od podpisane pogodbe zelo enostavno. Nič nisi dolžan delodajalcu. Razen pač to, kot je že omenil zgoraj, da si malo douchebag.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
@OracleDev
Samo vprašal sem za mnenje glede moje situacije. Ne iščem nobenih "čudnih načinov prekinitve", to si si ti izmislil.
Samo vprašal sem za mnenje glede moje situacije. Ne iščem nobenih "čudnih načinov prekinitve", to si si ti izmislil.
tony1 ::
Vedi tudi, da je manko kadra tako opazen, da tudi če firmi A prekličeš soglasje, ne bo nobene zamere in se čez kakšno leto lahko b.p. spet pogovarjate za delo. Firme morajo biti malo bolj prijazne do kadra, ker ga na trgu ni...
IgorCardanof je izjavil:
Razen pač to, kot je že omenil zgoraj, da si malo douchebag.
A firme pa niso douchebag, ko kandidatov v nekem razumnem roku ne obvestijo, da niso sprejeti?
Ali sploh ne speljejo zadeve do konca?* Ali kaj nekaj nabijajo?
Vedi tudi, da je manko kadra tako opazen, da tudi če firmi A prekličeš soglasje, ne bo nobene zamere in se čez kakšno leto lahko b.p. spet pogovarjate za delo. Firme morajo biti malo bolj prijazne do kadra, ker ga na trgu ni...
To ni čisto res, zamere so huda zadeva v Sloveniji...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
So, ampak so tudi časi tako čudni (upam, da bodo trajali :-D), da so še delodajalci postali bolj kooperativni. Kako je to zanimivo, ko se razmerja moči samo minimalno obrnejo v prid kadra...
Iz lastnih izkušenj: v firmi razgovor ni šel v redu, kadrovnica je bila kar bleda, kar v prazno je neverbalno - odkimavala. Potem sem ji poslal mail, če lahko najdemo skupni jezik in sem dobil nazaj lažniv odgovor, "da so kandidata že izbrali".
Čez eno leto je bil spet razpis (ker niso dobili nikogar, itak), in spet sem posal prijavo. V živo sem se nato pogovarjal s čisto drugo bejbo, ki o lanskem pogovoru kao ni čisto nič vedela - je pa točno vedela, kakšno plačo sem takrat omenil :-D. In smo se brez težav dogovorili za biznis.
Iz lastnih izkušenj: v firmi razgovor ni šel v redu, kadrovnica je bila kar bleda, kar v prazno je neverbalno - odkimavala. Potem sem ji poslal mail, če lahko najdemo skupni jezik in sem dobil nazaj lažniv odgovor, "da so kandidata že izbrali".
Čez eno leto je bil spet razpis (ker niso dobili nikogar, itak), in spet sem posal prijavo. V živo sem se nato pogovarjal s čisto drugo bejbo, ki o lanskem pogovoru kao ni čisto nič vedela - je pa točno vedela, kakšno plačo sem takrat omenil :-D. In smo se brez težav dogovorili za biznis.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
napsy ::
IgorCardanof je izjavil:
Tako ali tako lahko odstopiš tudi od podpisane pogodbe zelo enostavno. Nič nisi dolžan delodajalcu. Razen pač to, kot je že omenil zgoraj, da si malo douchebag.
Ne gre se samo, da si douchebag. Treba je razumet, da precej truda gre v hiring tut iz strani delodajalca. Sploh, ce mogoce ne gre za korporacijo, ki ima HR oddelek s 5 ljudmi. Ko je pogodba podpisana, se pricne komunikacije z drugimi oddelki, delezniki. Kup enega truda in casa gre za to, da se izpeljejo stvari do konca. Nastanejo tudi posredni stroski (recimo cas, ki so ga vsi zaposleni porabili, da so opravili razgovore, priprava pogodbe, itd). Torej douchebag je se najmanj, kar lahko reces.
"If you die, you die. But when you live you live. There is no time to waste."
MikeRotch ::
Ah dej no :)
Tudi kandidat ima kar nekaj posrednih in neposrednih stroškov. Sploh v teh časih, ko so 3-4 razgovori in pomožnosti kak bolj obsežen preizkus postali standard.
Gre za poslovno transakcijo za katero je potreben določen vložek. Ta vložek se ne obrestuje vedno. Risk of doing business.
Tudi kandidat ima kar nekaj posrednih in neposrednih stroškov. Sploh v teh časih, ko so 3-4 razgovori in pomožnosti kak bolj obsežen preizkus postali standard.
Gre za poslovno transakcijo za katero je potreben določen vložek. Ta vložek se ne obrestuje vedno. Risk of doing business.
MikeRotch, ne trdim da jih nima. Razlagam drugo perspektivo, ker slucajno imam to priloznost in sem to tudi ze dozivel. To ni "risk of doing business", to je dost neprofesionalno. Ampak seveda pove tudi nekaj o standardu osebe.
IgorCardanof ::
MikeRotch, ne trdim da jih nima. Razlagam drugo perspektivo, ker slucajno imam to priloznost in sem to tudi ze dozivel. To ni "risk of doing business", to je dost neprofesionalno. Ampak seveda pove tudi nekaj o standardu osebe.
Se vse strinjam, ampak mislim da bi tudi marsikatero podjetje moralo spremeniti odnos. Torej neodgovarjanje na prijave, 1 mesec cakanje na odgovor, ghostanje po intervjuju, 4 intervjuje dat cez, potem pa izberejo drugega kandidata.
In ko se vse to dogaja, je seveda veliko lazje to naredit, ko je situacija kontra in si ti tisti, ki dela odlocitev.
Prilagajanje trgu na nek nacin?
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: IgorCardanof ()
Firma je v tem odnosu močnejša stranka in spodobi se, da kaj na ta račun tudi preživi. Kaj pa pove o firmi, ki npr.:
a) nategne človeka z obljubo o plači, ta da odpoved, pokuri odpovedni rok, pride v novo službo in na prvi dan dela gre šele podpisat pogodbo (firma je točno vedela kaj počne :-D), tam ga pa pričaka plača v bruto znesku, on se je pa seveda pogovarjal o neto plači.
b) človek naredi razgovor za pozicijo A, s šefom A in direktorjem A. Ko pride na firmo za 2. krog pogovorov, ga tam pričaka nek tretji model (recimo mu šef B) za eno drugo pozicijo - podobno, ampak ne isto. Ker rabi službo, pride tudi na 3. razgovor (že pred tem se je s kadrovsko zmenil za višino plače in vse benefite), tam pa mu direktor B poskuša nižati že dogovorjeno plačo.
Palica ima 2 konca, in ker je moč v tem odnosu na strani firme trdim, da so vedno iskalci dela tisti, ki požrejo več dreka kot firma.
IgorCardanof je izjavil:
Ne gre se samo, da si douchebag. Treba je razumet, da precej truda gre v hiring tut iz strani delodajalca. Sploh, ce mogoce ne gre za korporacijo, ki ima HR oddelek s 5 ljudmi. Ko je pogodba podpisana, se pricne komunikacije z drugimi oddelki, delezniki. Kup enega truda in casa gre za to, da se izpeljejo stvari do konca. Nastanejo tudi posredni stroski (recimo cas, ki so ga vsi zaposleni porabili, da so opravili razgovore, priprava pogodbe, itd). Torej douchebag je se najmanj, kar lahko reces.
To je operativni strošek poslovanja firme. Če lastniku ali direktorju kaj ni prav, se naj pa sklonirajo in delajo v firmi s svojimi kloni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
To ni "risk of doing business", to je dost neprofesionalno.
Profesionalno pomeni, da se z nečim ukvarjaš za denar. Torej je tako početje v resnici zelo profesionalno, ker maksimiziraš svoj prihodek.
Če bo firma propadla, ker bodo na potencialnem sodealvcu zapravili par ur čas, pa verjetno tako ali tako nočeš biti zaposlen tam.
nejc_nejc ::
Ja res je problem z urami pri izbiranju kandidatov.
Ja potem pa kar 1 s ceste. Škoda ur. Za pogodbo spisat pa itak rabiš ene 3 doktorate.
Ja potem pa kar 1 s ceste. Škoda ur. Za pogodbo spisat pa itak rabiš ene 3 doktorate.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()
MajorM ::
To je operativni strošek poslovanja firme. Če lastniku ali direktorju kaj ni prav, se naj pa sklonirajo in delajo v firmi s svojimi kloni.
Ce imas s tem boljso vest, lahko samega sebe prepricujes, da so to operativni stroski.
Profesionalno pomeni, da se z nečim ukvarjaš za denar. Torej je tako početje v resnici zelo profesionalno, ker maksimiziraš svoj prihodek.
Če bo firma propadla, ker bodo na potencialnem sodealvcu zapravili par ur čas, pa verjetno tako ali tako nočeš biti zaposlen tam.
Obstaja tudi profesionalno vedenje. Tu zraven steje tvoja odgovornost do dela, ki ga upravljas in kaksen odnos imas do stroke v kateri si. Ampak ja, po tvojih komentarjih lahko vsak bralec naredi lastno presojo ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: napsy ()
Tu zraven steje tvoja odgovornost do dela, ki ga upravljas in kaksen odnos imas do stroke v kateri si.
Odgovoren si za tisto kar piše v pogodbi. Nič več in nič manj.
Razne "odgovornosti do dela in stroke" so kvečjemu floskule, s katerimi delodajalci delajo slabo vest pri zaposlenih.
Pogodbo lahko vedno brez slabe vesti prekineš pod pogoji, ki so določeni v njej. Delodajalci, ki resnično želijo kandidata bodo poskrbeli, da je ta ustrezno nagrajen, da ima ustrezen odpovedni rok, da dobi sign-on bonus z ustreznimi pogoji...
Dokler pogodba še ni sklenjena pa tako ali tako ni kaj za razglabljati.
Če bo kdo iz mojih komentarjev sklepal, da s službo hodim za denar in naredim minimalno dogovorjeno delo, bo sklepal pravilno. Vse ostalo je totalno neprofesionalno.
Odgovoren si za tisto kar piše v pogodbi. Nič več in nič manj.
Ne trdim drugace, absolutno res. Govora je o profesinalnosti, ki pa je nad trenutno zaposlitvijo.
Razne "odgovornosti do dela in stroke" so kvečjemu floskule, s katerimi delodajalci delajo slabo vest pri zaposlenih.
Zelo odvisno od tvojih vrednot. Lahko gledas na to kot floskule, zagotovo kater delodajalec to izkorisca. Ali pa nek splosen guideline kako navigirati v stroki, kaj se zdi sprejemljivo, kaj zelis profesionalno dosec.
Pogodbo lahko vedno brez slabe vesti prekineš pod pogoji, ki so določeni v njej. Delodajalci, ki resnično želijo kandidata bodo poskrbeli, da je ta ustrezno nagrajen, da ima ustrezen odpovedni rok, da dobi sign-on bonus z ustreznimi pogoji...
Se cisto strinjam. Govor je bil takrat, ko se obe dve strani dogovirita in se podpise pogodba in se ni nastopil prvi dan dela.
Če bo kdo iz mojih komentarjev sklepal, da s službo hodim za denar in naredim minimalno dogovorjeno delo, bo sklepal pravilno. Vse ostalo je totalno neprofesionalno.
Imava drugacen pogled na stvari, kar ni nic narobe.
c3p0 ::
>> Če bo kdo iz mojih komentarjev sklepal, da s službo hodim za denar in naredim minimalno dogovorjeno delo, bo sklepal pravilno. Vse ostalo je totalno neprofesionalno.
Oni ti dajejo free sadje in kavo, da ne omenjam timbuildingov, ti pa tako?
Oni ti dajejo free sadje in kavo, da ne omenjam timbuildingov, ti pa tako?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()
Ah, v slovenskih firmah ?!?!?!
Ne me zafrkavat, ko kadrovnica in udeleženi šele na razgovoru berejo tvoj CV in ne vedo kaj vprašat.
Potem pa 3,4 razgovori, o plači se ne pogovarja na prvem, imamo zastonj sadje in kavo nakladanje, dobiš služben računalnik in telefon bullšitiranje, teambuildingi so super (kaj mi ga bo kadrovnica tam potegnila) in še ostale bedarije.
Odnos podjetij je postal neka igrica kadrovskih metod, ponavadi z naveličanimi šefi oddelkov, ki jim dostikrat ni jasno kaj bi sploh radi...
Naslednjič, ko bom šel na razgovor v slovensko firmo, bom kar kadrovnico vprašal, če ga vleče na team buildingih da so tako dobri...
111111111111 ::
Naslednjič, ko bom šel na razgovor v slovensko firmo, bom kar kadrovnico vprašal, če ga vleče na team buildingih da so tako dobri...
Jaz če ne dobim osnove na prvem razgovoru se zahvalim in povem, da me ni treba več klicat.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
" Ce imas s tem boljso vest, lahko samega sebe prepricujes, da so to operativni stroski."
Mojster, služba in firma niso družina in žlahta. Tam smo, da naredimo delo, ki je za narest, po možnosti tako, da en drugega čim manj ubijamo na obroke. Če so ljudje fejst, toliko bolje.
Ampak služba je samo nek čaroben plac, za katerega zapraviš 10 ur na dan, 5x na teden zato, da imaš streho nad glavo. Nič več.
Mojster, služba in firma niso družina in žlahta. Tam smo, da naredimo delo, ki je za narest, po možnosti tako, da en drugega čim manj ubijamo na obroke. Če so ljudje fejst, toliko bolje.
Ampak služba je samo nek čaroben plac, za katerega zapraviš 10 ur na dan, 5x na teden zato, da imaš streho nad glavo. Nič več.
Se cist strinjam s tabo! 🙂 Se vedno pa stojim za vse moje prejsnje izjave, ki niso medsebojno izkljucujoce s tvojo trditvijo.