» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
254 / 371
»»

Vanquish ::

Smurf je izjavil:

Vanquish je izjavil:

no za to, da lahko stranki odgovarjas na tehnicna vprasanja imas ponavadi BA

Odvisno za kako tehnicno debato se gre.

ko pa ni BA dovolj, pa je ponavadi arhitekt - glede na napisano, pa nekako imam obcutek, da ti vecino opravljas vec vlog, posledicno je tudi tvoja cena temu primerna :D

endelin ::

Programerji s 5k pri nas so bolj redki kot fuzbalerji s 5k

Smurf ::

Vanquish je izjavil:

ko pa ni BA dovolj, pa je ponavadi arhitekt - glede na napisano, pa nekako imam obcutek, da ti vecino opravljas vec vlog, posledicno je tudi tvoja cena temu primerna :D

Specifike. Oboje je mozno.

Bom povedal bolj generalno, od nekega sposobnega senior programerja se pricakuje tudi dolocena sposobnost komuniciranja. Lahko je to z zunanjo stranko, z levelom nad sabo, ali pa z memberji njegove ekipe.

igor0203 ::

Kako pa nek mid-developer naredi preskok do senior levela? Ok, razumem da izobraževanje, ampak kaj je recimo tisto znanje, ki naredi razliko? Devops?

secops ::

igor0203 je izjavil:

Kako pa nek mid-developer naredi preskok do senior levela? Ok, razumem da izobraževanje, ampak kaj je recimo tisto znanje, ki naredi razliko? Devops?

Senior developer da odpoved in njegove naloge padejo na naslednjega v vrsti.

EpiH ::

igor0203 je izjavil:

Tale tabela se mi zdi kar ustrezna.

Invictus ::

igor0203 je izjavil:

Daš odpoved, potem ti dvignejo rating...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

111111111111 ::

igor0203 je izjavil:

Furaš še trženje programja, ki ga ustvarjaš z ekipo.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

kuall ::

Smurf je izjavil:

CosyLab, Plume, Dewesoft, SAP, DataLab, Instrumentations Technology, Spica, 3fs, Reciprocity, Bitstamp, Comtrade
comtrade je kr vztrajen prek rekruterjev. že 3x so mi poslali linkedin msg. še ena izmed teh firm me je kontaktirala preko linkedin rekruterjev, ampak zanjo vem, da je direktorček psiho - to pa se pol razšir dol po firmi kot kuga.

Smurf je izjavil:

endelin je izjavil:

Kok ur dnevno se dela za 5k kot developer? 16?

V povprecju 8?

Še 8 ne po moje, saj ne moreš. 6 ur skoncentriranega programiranja (brez malce) je že uspeh. Če gledam sebe je povprečno 6 ur programiranja na dan, raje manj. (Nimam 5k, ene 3k.)

OracleDev je izjavil:

Matematika za vse plače je zelo enostavna. Če firmi prinesete toliko denarja (oz. več ker noben ne dela s pozitivno ničlo) kot ga delodajalec da vam lahko sanjate o višji plači.

To je meni ves čas jasno. Trenutno firmi doprinesem 2x toliko, kot sem jim strošek, tak da je kar v redu. Tisti idiotki pa ki imajo minimalno plačo in zato nočejo delat, ker jim firma premalo plača se naj kar navadijo na to, da višje plače ne bodo nikoli videli. Najprej je delo, na koncu je plačilo. Če imaš majhno plačo se potrudi in izkaži, sledilo bo povišanje.

Smurf je izjavil:

od nekega sposobnega senior programerja se pricakuje tudi dolocena sposobnost komuniciranja. Lahko je to z zunanjo stranko, z levelom nad sabo, ali pa z memberji njegove ekipe.

Komniciranje s strankami, posebej takrat ko kaj prodajaš, zna bit zajebano, ker gledajo na izgled. Drgač pa eni gobcajo na dolgo, zgleda lepo, prodali bi marsikaj ampak bistva pa niso sposobni povedat, da potem vsi skupaj zgubljajo čas z njihovim nakladanjem.

Cruz je izjavil:

A imamo v Sloveniji kakšna obetavna podjetja, ki se poslužujejo umetne inteligence/strojnega učenja?
Ene se s tem ukvarjajo samo zato, da zgledajo lepše navzven, namenijo nekaj sredstev in ljudi temu, glavnina pa ni to, kar je po moje kar ok pristop.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kuall ()

endelin ::

a nisi ti v AT?

ne, v slo.

@EpiH, hvala za link. Zelo dobro povzeto in opisane razlike :)

kuall je izjavil:

Komniciranje s strankami, posebej takrat ko kaj prodajaš, zna bit zajebano, ker gledajo na izgled. Drgač pa eni gobcajo na dolgo, zgleda lepo, prodali bi marsikaj ampak bistva pa niso sposobni povedat, da potem vsi skupaj zgubljajo čas z njihovim nakladanjem.

Ponavadi vodijo seniorji tehnicno debato in ne rabijo prodajati. Pri mikrofirmah je I guess lahko funkcija zdruzena, ampak to je drugo.

Pa tudi sicer glede izgleda je cisto odvisno. Ce se dobis z direktorjem mercedeza, ja so neka pravila. Po drugi strani pa imas lahko sestanek z Nasinem inzenirjem, ki nosi kaki kratke hlace in bele stumfe.

SambaShare ::

kuall je izjavil:

Najprej je delo, na koncu je plačilo. Če imaš majhno plačo se potrudi in izkaži, sledilo bo povišanje.

To v splošnem ne drži. Večinska mentaliteta je, "naj dela za male pare, mu bomo ponudili več, ko bo dal odpoved".

hendriks ::

SambaShare je izjavil:

kuall je izjavil:

Najprej je delo, na koncu je plačilo. Če imaš majhno plačo se potrudi in izkaži, sledilo bo povišanje.

To v splošnem ne drži. Večinska mentaliteta je, "naj dela za male pare, mu bomo ponudili več, ko bo dal odpoved".

To lahko potrdim. Sam sem imel 4 razgovore z direktorjem glede povišanja plače in šele ko sem mu dobesedno mahal z boljšo ponudbo pred nosom, se je zganil. Najbrž lahko v Sloveniji naštejemo podjetja (ne javne uprave) na prste obeh rok, ki imajo nek plačni sistem, po katerem napreduješ avtomatsko glede na določene pogoje.

SambaShare je izjavil:

kuall je izjavil:

Can confirm this. Ko sem v eni izmed prejšnjih služb dal odpoved, so takoj našli denar in ponudili povišico za 400eur (neto).

oemdzi ::

Pa ste te "izsiljene" povišice dejansko sprejeli? Jaz ne vem, če bi hotel dolgoročno delati v takem okolju, kjer je vse potrebno izsiliti in to z odpovedjo oz. vsaj ponudbo drugega podjetja.
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

oemdzi je izjavil:

Pa ste te "izsiljene" povišice dejansko sprejeli? Jaz ne vem, če bi hotel dolgoročno delati v takem okolju, kjer je vse potrebno izsiliti in to z odpovedjo oz. vsaj ponudbo drugega podjetja.

tocno tako - si v podjetju, kjer te ne bodo placali koliko si zasluzis, temvec koliko te minimalno lahko, da te obdrzijo.
Ce ostanes sprejemas ta nacin dela.

hendriks ::

oemdzi je izjavil:

Jaz sem sprejel, ker je ekipa/pisarna v kateri sem, fenomenalna. Res se dobro razumemo. Sicer pa direktorjevo vedenje tudi po eni strani razumem, saj on ve, da bo sledil cunami, ko nekomu poviša plačo. Zato pa pravim, da bi morale biti plače popolnoma transparantne. Baje imajo tako v Outfit7.

OracleDev ::

Tudi jaz sem najprej bil mnenja da naj bo vse transparentno ampak sedaj nisem čisto prepričan. Večina "slabih delavcev" vidi potem samo te razlike v plači, ne vidijo pa da tisti k imajo več tudi ponavadi (no tako bi moralo biti) tudi več oz. bolje delajo.

oemdzi je izjavil:

Prvič sem, drugič ne. Je pa to realnost, denar se zelo nerado deli, če ni treba.

oemdzi je izjavil:

Ne, nisem sprejel ponudbe. Bi sicer potem imel višjo plačo kot v podjetju (na začetku), kamor sem šel, ampak v slednjem so mi potem ob koncu leta vsakič dvignili plačo, sami.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: igor0203 ()

OracleDev je izjavil:

Večina "slabih delavcev" vidi potem samo te razlike v plači, ne vidijo pa da tisti k imajo več tudi ponavadi (no tako bi moralo biti) tudi več oz. bolje delajo.

Kot si napisal, ni vedno tako enostavno. Ogromno je primerov ko je plača nesorazmerna v obe smeri. Precej je tudi sreča, npr. v katerem obdobju prideš v podjetje. Bistvena razlika recimo ali si začel kariero leta 2000 ali 2010. Vprašanje tudi koliko si asertiven, ne bojo ti dali samo zato, ker se spodobi.

SambaShare je izjavil:

OracleDev je izjavil:

Večina "slabih delavcev" vidi potem samo te razlike v plači, ne vidijo pa da tisti k imajo več tudi ponavadi (no tako bi moralo biti) tudi več oz. bolje delajo.

Kot si napisal, ni vedno tako enostavno. Ogromno je primerov ko je plača nesorazmerna v obe smeri. Precej je tudi sreča, npr. v katerem obdobju prideš v podjetje. Bistvena razlika recimo ali si začel kariero leta 2000 ali 2010. Vprašanje tudi koliko si asertiven, ne bojo ti dali samo zato, ker se spodobi.

tu se spet pojavlja isto - zakaj je je nesorazmerna? V zdravem okolju ni teh tezav.

c3p0 ::

hendriks je izjavil:

Jaz sem sprejel, ker je ekipa/pisarna v kateri sem, fenomenalna. Res se dobro razumemo. Sicer pa direktorjevo vedenje tudi po eni strani razumem, saj on ve, da bo sledil cunami, ko nekomu poviša plačo. Zato pa pravim, da bi morale biti plače popolnoma transparantne. Baje imajo tako v Outfit7.

Če ni transparentno, kako bodo potem drugi sploh vedeli, da si dobil povišico?

Nekatera podjetja prav forsirajo nerazkritje plače sodelavcem, tudi preko NDA.

Saul Goodman ::

Mogoče malo offtopic vprašanje:

ali kdo pozna stanje infosec podjetij, ki se ukvarjajo (tudi) z offensive security - red teaming, npr. sploh obstajajo v Sloveniji? morda Viris? Če ima kdo kakšno osebno lestvico top zaposlovalcev za tak kader pri nas in morda tudi kakšno osebno izkušnjo, naj se javi.

poweroff ::

Ena zanimivost. Podjetniški sklad je hotel spodbuditi to dejavnost in je dal ven nek razpis. Če si se prijavil si prisel v sistem sofinanciranja. Ko neko podjetje naroci cybersec storitev, del stroska pokrije podjetniski sklad.

Posledica?

Cybersec firme so zacele dajati visje ponudbe. Ker del itak pokrije "država".

Cene so začele naraščati... in pojavila se je konkurenca iz Balkana. Z veliko znanja.

Zdaj mi pravi kolega, da banke raje najemajo Hrvate in Srbe, ker so menda cenejsi in boljsi.

Ce je to res, so trg cybersec storitev kvecjemu zavrli, ne spodbudili...
sudo poweroff

jernejl ::

Saul Goodman je izjavil:

ali kdo pozna stanje infosec podjetij, ki se ukvarjajo (tudi) z offensive security - red teaming, npr. sploh obstajajo v Sloveniji? morda Viris?

https://www.acrossecurity.com/
https://www.unistarpro.si/

PrihajaNodi ::

poweroff je izjavil:

Ena zanimivost. Podjetniški sklad je hotel spodbuditi to dejavnost in je dal ven nek razpis. Če si se prijavil si prisel v sistem sofinanciranja. Ko neko podjetje naroci cybersec storitev, del stroska pokrije podjetniski sklad.

Posledica?

Cybersec firme so zacele dajati visje ponudbe. Ker del itak pokrije "država".

Cene so začele naraščati... in pojavila se je konkurenca iz Balkana. Z veliko znanja.

Zdaj mi pravi kolega, da banke raje najemajo Hrvate in Srbe, ker so menda cenejsi in boljsi.

Ce je to res, so trg cybersec storitev kvecjemu zavrli, ne spodbudili...

Ne pozabi romunov, bolgarov, ukraincev. Kvalitetna delovna sila z nizjimi zivljenskimi stroski. Mi outsorcamo bolgare.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

poweroff je izjavil:

Menda...

Izkušnje strank pa so večinoma negativne. Ja, so cenejši in je letno poročilo lepše. kaj je pa narejeno, pa tako ali talko nobenega ne zanima, sploh ne na menedžemnt nivoju...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Tody ::

Ah rekla kazala... Tudi v sloveniji so perle...

poweroff ::

Invictus je izjavil:

Izkušnje strank pa so večinoma negativne. Ja, so cenejši in je letno poročilo lepše. kaj je pa narejeno, pa tako ali talko nobenega ne zanima, sploh ne na menedžemnt nivoju...

Kolega, ki se s tem precej ukvarja (in tudi za podizvajalce najema Hrvate in Srbe) pravi, da so slednji boljši.

Res je pa, da managementa ne zanima vsebina poročila. Pomembno je, da poročilo je pripavljeno, da lahko pri regulatorjih in lastnikih odkljukajo obveznost. Če poročilo ničesar ne najde, pa še toliko bolje.

Drugače pa pri nas je kar nekaj zelo dobrih podjetij in posameznikov iz tega področja. Ja, gledam predvsem proti Mariborskemu koncu... ;) Ampak večinoma delajo za tujino.
sudo poweroff

vrtn4r ::

Tody je izjavil:

Ah rekla kazala... Tudi v sloveniji so perle...

Po večini še večje od prej omenjenih.

mrsmoke ::

Zanima me kakšne so kaj plače sistemskih inženirjev in DevOps inženirjev v primerjavi s programerji. Se vsaj približajo? Ali mislite da se je bolje za prihodnost usmeriti v DevOps ali programiranje... Hvala

pegasus ::

Če raje ustvarjaš (tudi probleme), potem se orientiraj bolj v smer dev, če pa raje probleme odpravljaš in prevzemaš odgovornost, pa glej bolj v smer ops. Popolnoma odvisno od posameznika in njegove osebnosti. Plača je skladna z dodano vrednostjo, ki jo prinašaš podjetju.

mrsmoke je izjavil:

Zanima me kakšne so kaj plače sistemskih inženirjev in DevOps inženirjev v primerjavi s programerji. Se vsaj približajo? Ali mislite da se je bolje za prihodnost usmeriti v DevOps ali programiranje... Hvala

Jaz bi rekel, da so v priblizno enakem rangu.

Bizkit45 ::

Imamo lih nek code refractoring na firmi in so najeli zunanjega poznavalca.
Ne vem kaj tip je (nisem bil zraven pri ponudbah), ampak za moje pojme je arhitekt v pravem pomenu. Ve kako se lotit še najmanjših detajlov. Skupaj z njim planiramo postavitev te aplikacije oz A-Ž. Mreža, inserti v tabelo, reusage, pipelines, ci/cd, .. v glavnem pozna vse, kar bi moralo poznati najmanj 5 ljudi. Saj ne pravim da pozna toliko, recimo o ci/cd toliko, kot nekdo ki samo s tem dela, ampak ravno prav, da je lahko arhitekt. Takmu bi dal 5k+ neto.
Zakaj to pišem..on je nekomu v HR, samo programer, in ko ima neka firma razpis, zaposljuje HR, kar pomeni, bo dobil plačo v tem rangu, ki je za to delovno mesto razpisana.
Imamo pa pri nas tud t.i. arhitekte, ki pa niso niti pribljižno toliko tehnično podkovani kot zgoraj omenjeni primer. Oni so bolj za visoko nivojske načrte, kaj se kam povezuje in kaj mora delati ter interpretirati delovanje višjim nivojem (kar ne pravim da ni težko), ampak pri implementaciji si težko pomagaš z arhitektom, ki je to načrtoval. Buzzword še nikoli ni rešil ničesar.
Kaj hočem povedati, plača ni odvisna kaj delaš, vsi te nazivi imajo dobre in slabe plače, od tebe je pa odvisno kako prodaš znanje in svoje izkušnje.

Bizkit45 je izjavil:

plača ni odvisna kaj delaš

Nakladaš pa še slovnične napake delaš. :) Plača JE odvisna od tega, kaj delaš. Google pravi, da devops zasluži malenkost več kot programer. Govora je o statistiki in povprečju. To mi gre na živce, ko ljudje ne zastopijo, da se hočemo pogovarjat o povprečju, ne o fakin posameznih primerih.

thramos ::

mrsmoke je izjavil:

Plače so čisto primerljive in so bolj odvisne od drugih faktorjev, kot zgolj ločnica med razvojem in operativo. Dodaten plus je seveda, da nisi fahidiot. Po mojem si itak težko res dober sistemc, če nisi nikoli resno programiral in obratno tudi.

Kam se je usmeriti pa je odvisno predvsem od tega, kaj te bolj zanima oziroma v tisto, v čemer boš lažje postal dober.

galu ::

Devops imo v povprečju dobi več ker poleg običajnega dev sklopa nalog opravlja še ops (oncall). Slednje je plačano dodatno (podobno kot nadure), v kolikor firma nima follow the sun rotacije. Kar pa večina nima.
Tako to gre.

MadMen ::

thramos je izjavil:

Plače so čisto primerljive in so bolj odvisne od drugih faktorjev, kot zgolj ločnica med razvojem in operativo. Dodaten plus je seveda, da nisi fahidiot. Po mojem si itak težko res dober sistemc, če nisi nikoli resno programiral in obratno tudi.

Kam se je usmeriti pa je odvisno predvsem od tega, kaj te bolj zanima oziroma v tisto, v čemer boš lažje postal dober.

Okej, kaj si ti predstavljaš pod pojem "sistemc"?

spegli ::

Če delaš v dev podjetju s 50 zaposlenimi je slaba plača za sysadm. Če pa delaš v večji korporaciji, pa so plače precej večje od dev. Se imate na netu ponudbe.

Bizkit45 ::

kuall je izjavil:

Bizkit45 je izjavil:

plača ni odvisna kaj delaš

Nakladaš pa še slovnične napake delaš. :) Plača JE odvisna od tega, kaj delaš. Google pravi, da devops zasluži malenkost več kot programer. Govora je o statistiki in povprečju. To mi gre na živce, ko ljudje ne zastopijo, da se hočemo pogovarjat o povprečju, ne o fakin posameznih primerih.

No, da je slovnično kaj napačno se čisto strinjam, sprejmem grajo :)
Glede nakladanja pa, ok, sam svoj input sm hotu dat, na vas pa je ali upoštevate ali ne. Res da je neko povprečje, ampak razlike med programerjem in devops so res zanemarljive.
Rečt, da bo pa zdaj imel VEČ denarja, če gre v devOps, ker google tako pravi, je preoptimistično.

secops ::

Bizkit45 je izjavil:

Imamo lih nek code refractoring na firmi in so najeli zunanjega poznavalca.
Ne vem kaj tip je (nisem bil zraven pri ponudbah), ampak za moje pojme je arhitekt v pravem pomenu. Ve kako se lotit še najmanjših detajlov. Skupaj z njim planiramo postavitev te aplikacije oz A-Ž. Mreža, inserti v tabelo, reusage, pipelines, ci/cd, .. v glavnem pozna vse, kar bi moralo poznati najmanj 5 ljudi. Saj ne pravim da pozna toliko, recimo o ci/cd toliko, kot nekdo ki samo s tem dela, ampak ravno prav, da je lahko arhitekt. Takmu bi dal 5k+ neto.
Zakaj to pišem..on je nekomu v HR, samo programer, in ko ima neka firma razpis, zaposljuje HR, kar pomeni, bo dobil plačo v tem rangu, ki je za to delovno mesto razpisana.
Imamo pa pri nas tud t.i. arhitekte, ki pa niso niti pribljižno toliko tehnično podkovani kot zgoraj omenjeni primer. Oni so bolj za visoko nivojske načrte, kaj se kam povezuje in kaj mora delati ter interpretirati delovanje višjim nivojem (kar ne pravim da ni težko), ampak pri implementaciji si težko pomagaš z arhitektom, ki je to načrtoval. Buzzword še nikoli ni rešil ničesar.
Kaj hočem povedati, plača ni odvisna kaj delaš, vsi te nazivi imajo dobre in slabe plače, od tebe je pa odvisno kako prodaš znanje in svoje izkušnje.

Moja izkušnja s tako imenovanimi arhitekti je bila taka, da so bili to v veliko primerih bivši šefi, ki so na sestankih risali kvadratke in puščice ter težili ostalim in zunanjim izvajalcem, čeprav se je videlo, da nikoli v življenju niso bili dobri developerji.

Ahim ::

galu je izjavil:

Devops imo v povprečju dobi več ker poleg običajnega dev sklopa nalog opravlja še ops (oncall). Slednje je plačano dodatno (podobno kot nadure), v kolikor firma nima follow the sun rotacije. Kar pa večina nima.

Mislim, da si dobro napisal. Trenutno je tako, da je devops podrocje relativno novo (obstaja pecej manj casa kot podrocje programranja), zato je kompetentnega kadra s kilometrino malo, rabijo ga pa "vsi". S programerji je vseeno tako, da sicer lahko sledijo novejsim tehnologijam, a jih je vseeno precej, kar pomeni nizjo placo zaradi visje konkurence. Drugi faktor so pa naloge izven standarnega delavnika ("dezurstvo"), kar seveda tudi nekaj doprinese k visji placi; programer si lahko za neko fiksno stevilo ur na dan, nekdo ki je zadolzen za tekoce delovanje sistemov od razvoja do produkcije pa bolj tezko, ker se problemi pojavljajo bnepricakovano in jih je pac potrebno razresiti.

Izvorno vprasanje je pa bilo "kaj se bolj splaca": cez cas se bo ponudba kadrov s tega podrocja najbrz povecala, tako kot se je na drugih IT podrocjih. Kar se spalca danes, se mogoce ne bo takrat, ko uspes usvojiti dovolj znanja in nabrati dovolj izkusenj ...

Kayzon ::

Kaj je misljeno pod devops,nekdo ki opravlja delo sys.admina ter zna progamirati?

HotBurek ::

Kaj je misljeno pod devops,nekdo ki opravlja delo sys.admina ter zna progamirati?

LOL, ja. Tako nekako.

Sistemski administrator je strokovni izraz.

DevUps je pa moderni lolipop vdor marketinga iz vseh vetrov (fdv, ekonomisti, poštarji, ...) na tehnično področje.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

thramos ::

MadMen je izjavil:

Okej, kaj si ti predstavljaš pod pojem "sistemc"?

V tem kontekstu? Človek, ki si zna zavtomatizirat vse potrebne procese in pa človek, ki ve s kakšnimi težavami se soočajo razvijalci. In s tem pristopit k problemom na pravi način.

Ahim je izjavil:

Mislim, da si dobro napisal. Trenutno je tako, da je devops podrocje relativno novo (obstaja pecej manj casa kot podrocje programranja), zato je kompetentnega kadra s kilometrino malo, rabijo ga pa "vsi". S programerji je vseeno tako, da sicer lahko sledijo novejsim tehnologijam, a jih je vseeno precej, kar pomeni nizjo placo zaradi visje konkurence. Drugi faktor so pa naloge izven standarnega delavnika ("dezurstvo"), kar seveda tudi nekaj doprinese k visji placi; programer si lahko za neko fiksno stevilo ur na dan, nekdo ki je zadolzen za tekoce delovanje sistemov od razvoja do produkcije pa bolj tezko, ker se problemi pojavljajo bnepricakovano in jih je pac potrebno razresiti.

Izvorno vprasanje je pa bilo "kaj se bolj splaca": cez cas se bo ponudba kadrov s tega podrocja najbrz povecala, tako kot se je na drugih IT podrocjih. Kar se spalca danes, se mogoce ne bo takrat, ko uspes usvojiti dovolj znanja in nabrati dovolj izkusenj ...

Ma DevOps je nov buzzword za nekaj, kar obstaja že dolgo. Kar pa niti približno ne pomeni, da znanje "DevOps" ni iskano (in dobro plačano).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: thramos ()

Kayzon je izjavil:

Če beremo wikipedijo je v resnici devops zlahka definirati in ima čisto specifičen pomen. DevOps je nekdo, ki zavtomatizira proces testiranja softwara s programi kot je npr Selenium. To sem jaz že delal. Pride v poštev pri velikih programih, kjer nastane problem, da če tak velik program kaj spreminjaš ne moreš vedeti, kaj vse lahko te spremembe pokvarijo. Vsakič, ko spremeniš nekaj moraš iti v bistvu cel program na roke stestirat. To pa pomeni ure in ure klikanja, ker imajo veliki programi na tisoče kombinacij, kaj je možno z njimi narediti. Da se izogneš temu mukotrpnemu klikanju napišeš skripto v Seleniumu, ki klika namesto tebe. Potem imaš pa še testiranje v različnih brskalnikih, če programiraš spletne strani. Tisto je tudi mukotrpno v vsakem brskalniku preklikat vse možne kombinacije, ki se jih da poklikat. Jaz sem tako v Seleniumu napisal skripte, ki stestira webpage v vseh večjih brskalnikh. Kr fajn je delalo in če bi se še ukvarjal z web programiranjem bi tisto sigurno še naprej uporabljal.
««
254 / 371
»»