Forum » Programiranje » Plače v IT industriji
Plače v IT industriji
Temo vidijo: vsi
pegasus ::
Take številke so nevarne.
Nekoč smo intervjujali nekoga, ki je trdil, da "o internetu ve vse kar se o internetu vedeti da". Na vprašanje, kaj vse se zgodi, ko v browser vpišeš google.com, je odgovoril "prikaže se google page". To je to, vse kar se o internetu da vedeti. Tako da če nekdo trdi, da ve 95% o nečem, zelo verjetno ne ve, kaj vse to nekaj obsega.
Nekoč smo intervjujali nekoga, ki je trdil, da "o internetu ve vse kar se o internetu vedeti da". Na vprašanje, kaj vse se zgodi, ko v browser vpišeš google.com, je odgovoril "prikaže se google page". To je to, vse kar se o internetu da vedeti. Tako da če nekdo trdi, da ve 95% o nečem, zelo verjetno ne ve, kaj vse to nekaj obsega.
kunigunda ::
V 30+ letih programiranja, 20 jezikih, vsaj 15 baz, ene 8 OS ipd nisem napisal se nobene knjige. Moram zacet nabirat izkusnje ali je to zgolj zato, ker nimam volje za pisanje knjig ?
jype ::
V 30+ letih programiranja, 20 jezikih, vsaj 15 baz, ene 8 OS ipd nisem napisal se nobene knjige. Moram zacet nabirat izkusnje ali je to zgolj zato, ker nimam volje za pisanje knjig ?To samo pomeni, da ne boš svojega znanja ocenil s 4 ali 5, nikakor pa ne, da je tvoje znanje zanemarljivo. 3 pomeni, da lahko samostojno delaš, ne da bi gledal dokumentacijo, 2 da se še učiš, 1 pa, da si za tehnologijo že slišal oziroma o njej kaj malega prebral (po spominu, mogoče je malenkost drugačna skala). 0 pomeni, da ne veš.
Smurf ::
Dobremu programerju naceloma niti ni cilj poznati programski jezik za 5 (razen, ce razvija ta programski jezik), ker za uporabo "orodja" ne potrebujes zadeve poznati do potankosti (oz. je bolj smiselno se uciti druge zadeve).
Mavrik ::
V 30+ letih programiranja, 20 jezikih, vsaj 15 baz, ene 8 OS ipd nisem napisal se nobene knjige. Moram zacet nabirat izkusnje ali je to zgolj zato, ker nimam volje za pisanje knjig ?
Well, boš dobil pri Googlu samo 1550EUR namesto 1600 ;)
The truth is rarely pure and never simple.
V 30+ letih programiranja, 20 jezikih, vsaj 15 baz, ene 8 OS ipd nisem napisal se nobene knjige. Moram zacet nabirat izkusnje ali je to zgolj zato, ker nimam volje za pisanje knjig ?To samo pomeni, da ne boš svojega znanja ocenil s 4 ali 5, nikakor pa ne, da je tvoje znanje zanemarljivo. 3 pomeni, da lahko samostojno delaš, ne da bi gledal dokumentacijo, 2 da se še učiš, 1 pa, da si za tehnologijo že slišal oziroma o njej kaj malega prebral (po spominu, mogoče je malenkost drugačna skala). 0 pomeni, da ne veš.
Se prav Ritchie, ki je C naredu, pa ga tud uporablju, se vedno pa je v intervjih reku da vsega ne ve na pamet, bi mel nekje 2, ker mora gledati dokumentacijo ?
Ker nonsense.
Znanje programskega jezika ni, da ves vse metode na pamet, ampak da ves njegovo funkcijo generalno, za parametre metod in same metode pa znas pogledat, oz. najti.
Se prav Ritchie, ki je C naredu, pa ga tud uporablju, se vedno pa je v intervjih reku da vsega ne ve na pamet, bi mel nekje 2, ker mora gledati dokumentacijo ?Ne, on bi mel 5, ker je avtor.
Ker nonsense.Če ti je kdo kdaj rekel, da je vesolje smiselno, se ti je zlagal.
Znanje programskega jezika ni, da ves vse metode na pamet, ampak da ves njegovo funkcijo generalno, za parametre metod in same metode pa znas pogledat, oz. najti.Imaš prav, ne vem pa, kaj ima to opraviti s temi ocenami.
Se prav Ritchie, ki je C naredu, pa ga tud uporablju, se vedno pa je v intervjih reku da vsega ne ve na pamet, bi mel nekje 2, ker mora gledati dokumentacijo ?Ne, on bi mel 5, ker je avtor.
Ker nonsense.Če ti je kdo kdaj rekel, da je vesolje smiselno, se ti je zlagal.
Znanje programskega jezika ni, da ves vse metode na pamet, ampak da ves njegovo funkcijo generalno, za parametre metod in same metode pa znas pogledat, oz. najti.Imaš prav, ne vem pa, kaj ima to opraviti s temi ocenami.
Ker bi svoje znanje ocenil s 5 vsaj za nekaj jezikov, pa je po tvoji formuli ocen zgolj 2.
Ker bi svoje znanje ocenil s 5 vsaj za nekaj jezikov, pa je po tvoji formuli ocen zgolj 2.Saj poleg ocen piše, kaj ocene pomenijo. Zakaj bi torej narobe ocenjeval svoje znanje?
Tisti, ki je ocene razdrobil, se torej ne spozna na stvari. Sicer pa pri googlu ni nobenih takih ocen, kot je zgoraj nekdo navedel.
Geho ::
TheBlueOne je izjavil:
Ce sem nezadovljen iscem ves cas, seveda se tudi pogajam. Praviloma vecji dvigi plac niso enostavno izvedljivi zaradi kombinacije neke korporativne logike, kjer ima svoje omejitve sef, druge HR, kjer vsak gleda na kaj lahko to potegne s sabo.
Zame je fiksna ponudba fundamennt, da z zahtevami grem na noz. Prej seveda opozarjam na to, kar me moti.
Moram pa nekaj dodati, ce temo bere kaksen podjetnik/sef. Ce delavec isce in ima ponudbo ste morda ze zamudili vlak in boste zgubili zaposlenega, tako da priporocam, da se NE caka, da zaposlenemu prekipi in ze ima kaj nageldano. Delavci iscejo obojestransko usklajevanje in ga nagradijo z lojalnostjo. Nikomur se ne da ves cas tecnarit.
Lepo napisano... to bi moralo bit pravilo pri nas, ker teženje je res tazadnja stvar, ki si jo želim. Skorajda na koncu raje iščem drugje delo, kot da bom težil za neke peneze.
thramos ::
Ce vklopis filter slovensko podjetje in zaposlen temu ni glih tako. Za vec kot 1500 neto moras iti v skupine ki so nad 2500 bruto. Tam pa ni vec tako veliko ljudi.
Problem Slovenije je, da moras za visjo placo od 2500 bruto zadeti zelo dobro stojece podjetje ali biti top of the top, oziroma najraje oboje.
Niti ne. 2500 bruto dobis pri prakticno katerikoli firmi, ki ni ravno rock bottom. Ce si top of the top v Sloveniji je blizje 5000 bruto.
Rezultati te ankete (in še bolj nedavne s FB skupine) kažejo, da ni čisto tako.
Ce vklopis filter slovensko podjetje in zaposlen temu ni glih tako. Za vec kot 1500 neto moras iti v skupine ki so nad 2500 bruto. Tam pa ni vec tako veliko ljudi.
Problem Slovenije je, da moras za visjo placo od 2500 bruto zadeti zelo dobro stojece podjetje ali biti top of the top, oziroma najraje oboje.
Niti ne. 2500 bruto dobis pri prakticno katerikoli firmi, ki ni ravno rock bottom. Ce si top of the top v Sloveniji je blizje 5000 bruto.
Rezultati te ankete (in še bolj nedavne s FB skupine) kažejo, da ni čisto tako.
Vec kot polovica zaposlenih ima nad 2500 bruto. Iz tega bi sklepal, da ima vecina firm v Sloveniji kaksnega programerja, ki presega to povprecje. Torej lahko dobis taksno placo v prakticno katerikoli firmi.
njyngs ::
Piše:
Ti pa praviš:
Ti si čist nepismen. In kdo pravi, da tisti, ki so izbrali ta razpon (2000-2500EUR bruto), da so na vrhu tega razpona?
Več kot polovica redno zaposlenih zasluži manj kot 2000-2500EUR mesečne BRUTO plače
Ti pa praviš:
Vec kot polovica zaposlenih ima nad 2500 bruto.
Ti si čist nepismen. In kdo pravi, da tisti, ki so izbrali ta razpon (2000-2500EUR bruto), da so na vrhu tega razpona?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: njyngs ()
Invictus ::
Glede na oglase, ki se pojavljajo, bolj malokrat ponujajo 2500 EUR bruto. Sploh za juniorja...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
FTad ::
Ce se vrnem na temo o povisicah. Ko si jo izborite pri podjetu, kjer trenutno delate, za kaksne rang vecjo placo potem imate v %? Oz je to za 100, 300, 500, 1000€ visja placa?
Iz firbca, cesa ni znal narediti?
Naš je (bil) preplačan.
Dobim alergijo,ko slišim, da se nekaj (povsem preprostega!) ne da naredit.
Izgovor številka ena. Če se ti ne da naredit.
Iz firbca, cesa ni znal narediti?
njyngs ::
Ok ocitno ima glede na anketo nad 2500 bruto 40% ljudi. Prej napisano se vedno velja.
Lahko si sam sešteješ greš, ampak boš očitno raje trosil neumnosti še naprej. Od te točke naprej nima smisla, da nadaljujema.
Torej me popravi, ce je kaj narobe. Meni izgleda moj izracun pravilen.
Ce bi uposteval se spjevce, pridemo celo blizu prvotnih 50%.
Po raziskavi 2500 bruto ni samoumevno
Samoumeven ni niti minimalc.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smurf ()
Mato989 ::
Imam 3 kolege programerje ki delajo sicer v povprečnih firmah, na povprečnih izdelkih in imajo plače 1.200EUR, 1.450EUR in 1.370EUR bruto... + malica in prevoz + regres (max neobdavčen) 2 od 3 imata tudi 13. plačo okrog 1.000EUR...
Vsi pa delajo v Štajerski regiji...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Imam 3 kolege programerje ki delajo sicer v povprečnih firmah, na povprečnih izdelkih in imajo plače 1.200EUR, 1.450EUR in 1.370EUR bruto... + malica in prevoz + regres (max neobdavčen) 2 od 3 imata tudi 13. plačo okrog 1.000EUR...
S kaksnim povprecjem pa so naredili faks?
Vazelin ::
Če se vsi trije dajo skup so glih za enga Smurfa po dohodku :P
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vazelin ()
Haha povprečje je rekel. Exceptional študenti dobijo Prešernovo nagrado za diplomsko delo :) Tisto nekaj šteje ker jih je na prste ene roke
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vazelin ()
Haha povprečje je rekel. Exceptional študenti dobijo Prešernovo nagrado za diplomsko delo :) Tisto nekaj šteje ker jih je na prste ene roke
Ampak za njih predvidevam, da tega niso dobili. Zato sprasujem za povprecje.
edit: pa mimogrede Presernov nagrade za diplomo ne obstajajo. Dobis jo za delo, ki lahko izhaja iz diplome.
Zgodovina sprememb…
Mato989 ::
1 ima nareto srednjo računalniško (velik samouk in navdušenec, sam se je naučil dosti programiranja)
1 ima nareto višjo trokovno šolo - naziv inženir informatike (povprečnež, programira večinoma spletne strani, portale, in računovodske programe + support)
1 ima naret FERI v MB, povprečje pa odkrito povedano ne vem, ampak 1. leto ko sva skupaj hodla na FERI je mel povprečje 8,3 =) je pa nardil vse letnike v prvo, razen pol za diplomo si je vzel še 1 leto dodatno.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
Ampak za njih predvidevam, da tega niso dobili. Zato sprasujem za povprecje.
Lahko da so ok in se ne znajo prodat. Lahko je kdo socialno asocialno introvertiran pa si ne upa sploh pisnit za povišico. Lahko je 100 razlogov. Ampak ja. V končni fazi za ok plačo rabiš "cel paket".
c3p0 ::
To je važno še za kaj druga, kot zoisovo štipendijo? :)
To je važno še za kaj druga, kot zoisovo štipendijo? :)
Neka najhitrejsa cenilka za njihov potencial. Sumil sem, da kaksen od teh ni videl niti faksa (in je bolj obrtnik kot programer) in se ocitno nisem motil.
Drugace pa ja, pri recruitanju studentov, seveda gledas tudi njihovo povprecje.
eric_cartman ::
Drugace pa ja, pri recruitanju studentov, seveda gledas tudi njihovo povprecje.
Za kakšno vrsto dela pa ti rekrutiraš študente? Čisto tako me zanima. Zanimivo mi je, ker me skoraj noben ni vprašal niti besede o faksu, pa so bile plače pri podjetjih za junior programerje 1600 EUR bruto+ --> ljubljanska regija.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eric_cartman ()
LaTrinity ::
eric_cartman je izjavil:
Zanimivo mi je, ker me skoraj noben ni vprašal niti besede o faksu, pa so bile plače pri podjetjih za junior programerje 1600 EUR bruto+ --> ljubljanska regija.
Dodaj še 500 EUR, tam se počasi začnejo vprašanja o povprečju.
eric_cartman je izjavil:
Za kakšno vrsto dela pa ti rekrutiraš študente? Čisto tako me zanima. Zanimivo mi je, ker me skoraj noben ni vprašal niti besede o faksu, pa so bile plače pri podjetjih za junior programerje 1600 EUR bruto+ --> ljubljanska regija.
Programerje. Kateri jezik znajo niti ni toliko vazno, pomembno je da so brihtni in samoiniciativni. Po vec letih in mnogo metodologijah se je pri nas izkazalo, da je najbolje, da je prvi filter priporocilo profesorja (ni sicer edina pot kako priti do nas, je pa najbolj ucinkovita). Mislim, da je povprecna zacetna placa (za sveze iz faksa) bila okoli 2200 bruto.
Dodaj še 500 EUR, tam se počasi začnejo vprašanja o povprečju.
Glede na to, da junior programer ne dela nobenih prihodkov podjetju se mi zdi izhodiščna plača 1600 € bruto odlična.
Programerje. Kateri jezik znajo niti ni toliko vazno, pomembno je da so brihtni in samoiniciativni. Po vec letih in mnogo metodologijah se je pri nas izkazalo, da je najbolje, da je prvi filter priporocilo profesorja (ni sicer edina pot kako priti do nas, je pa najbolj ucinkovita). Mislim, da je povprecna zacetna placa (za sveze iz faksa) bila okoli 2200 bruto.
No to je lepa plača za nekoga, ki je svež. Čeprav mi je jasno potem kakšne študente iščete. To da nekdo dobi priporočilo od profesorja, zahteva nadpovprečnost.
Si ne predstavljam torej kako bi nekdo, ki ima povprečje malo pod 8 dobil priporočilo s strani profesorja. Le redki verjetno gledajo oz. nekoga poznajo tudi osebno, da vedo ali je zanesljiv ipd.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: moose_man ()
7982884e ::
Hja, v vsaki generaciji imas recimo 5-10 izstopajocih, ce bi jaz imel rekrutment cez pri firmi bi res sel do profesorjev/asistentov dolocenih predmetov in probal pofirbcat o teh studentih in jih kontaktirat.
Imet talentirane delavce je cisti goldmine, sploh v sloveniji kjer je zelo stroga progresivna obdavcenost imas od enega takega bistveno vec koristi kot od enega slabsega (ki ni toliko slabse placan).
Imet talentirane delavce je cisti goldmine, sploh v sloveniji kjer je zelo stroga progresivna obdavcenost imas od enega takega bistveno vec koristi kot od enega slabsega (ki ni toliko slabse placan).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 7982884e ()
No to je tisto na kar jaz ciljam oz. razmišljam. Korelacija med talenti v programiranju in takimi, ki imajo povprečje nad 9,5. Zanima me mnenje recruiterjev, če je dejansko opazna razlika med nekom, ki je dosegal povprečje na faksu ali pa med nekom, ki ima odlične ocene.
Moje razmišlanje:
- Ima zelo dobro znanje teorije --> Da.
- Se tak študent hitreje uči? --> Precej verjetno, a ni nujno.
- Je tak študent bolj zanesljiv? --> Ne.
- Rabi mentor manj časa za uvajanje --> Verjetno.
- So mu težki problemi izziv --> Da.
Zdaj odvisno za kakšno vrsto dela gre. Po navadi nadpovprečni študenti tudi posegajo po nadpovprečno visokih ciljih. Torej so verjetno zanimivi projekti za njih bolj v akademskih sferah?
Je potem pri profesionalnem delu v podjetju res taka razlika?
Po mojih izkusnjah iz faksa je tako, da ene 70% tistih s povprecjem nad 9.5 je res talentiranih (ga zaposlis, das v team in v razmeroma kratkem casu bo produciral kvaliteten softver).
Je pa vsaj se enako stevilo tistih, ki so enako talentirani, ampak nimajo nekega hudega povprecja (vendar ne slabega, danes so tisti s pod 7.5 vecinoma tudi sicer slabi) tako da vecji problem kot to da vzames enega z dobrimi ocenami ki se ne bo izkazal je da bos ignoriral talente ki niso imeli perfektnih ocen.
Poznam par takih z visokimi povprecji, specificno dve punci z 10.0 (cisto vsak predmet sta na koncu spravili na 10). Super fit za kaksne programe za otroke za popularizacijo ITja in take zadeve, ampak nekega malo konkretnejsega softvera jima pa v zivljenju ne bi dal za narest.
Je pa vsaj se enako stevilo tistih, ki so enako talentirani, ampak nimajo nekega hudega povprecja (vendar ne slabega, danes so tisti s pod 7.5 vecinoma tudi sicer slabi) tako da vecji problem kot to da vzames enega z dobrimi ocenami ki se ne bo izkazal je da bos ignoriral talente ki niso imeli perfektnih ocen.
Poznam par takih z visokimi povprecji, specificno dve punci z 10.0 (cisto vsak predmet sta na koncu spravili na 10). Super fit za kaksne programe za otroke za popularizacijo ITja in take zadeve, ampak nekega malo konkretnejsega softvera jima pa v zivljenju ne bi dal za narest.
Jaz bi rekel tako, da ce isces top studente, jih bos 80% nasel pri visokih ocenah, 20% pa se ti bo skrivalo drugje.
Glede ciljev pa, v ITju lahko firme ponudijo bistveno boljse place kot univerze. Osebno tudi mislim, da se da dobiti bolj zanimive projekte.
edit: Aja pa glede vprasanje ali se splaca loviti take studente? Da, taki imajo lahko s casom 10x visjo dodano vrednost v primerjavi s povprecnimi.
Glede ciljev pa, v ITju lahko firme ponudijo bistveno boljse place kot univerze. Osebno tudi mislim, da se da dobiti bolj zanimive projekte.
edit: Aja pa glede vprasanje ali se splaca loviti take studente? Da, taki imajo lahko s casom 10x visjo dodano vrednost v primerjavi s povprecnimi.
Zgodovina sprememb…
moose_man ::
Se pravi da se (nekaj let po zaključku študija) priporočilno pismo uveljavljenega znanstvenika dejansko splača priložiti CVju (ali vsaj omeniti da ga lahko predložim v vpogled)?
Ko sem ob zaključku faksa prekinil večletno sodelovanje z ekipo znanstvenikov na IJS mi je namreč njihov vodja napisal priporočilno pismo. Sicer sem bil seveda hvaležen za gesto in pismo sem tudi priložil CV-ju ob prijavi na prvi job (ki sem ga tudi dobil), ampak vedno sem imel občutek, da takšna pisma v "industriji" nič ne veljajo.
Ko sem ob zaključku faksa prekinil večletno sodelovanje z ekipo znanstvenikov na IJS mi je namreč njihov vodja napisal priporočilno pismo. Sicer sem bil seveda hvaležen za gesto in pismo sem tudi priložil CV-ju ob prijavi na prvi job (ki sem ga tudi dobil), ampak vedno sem imel občutek, da takšna pisma v "industriji" nič ne veljajo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: moose_man ()
St753 ::
Jaz bi rekel, da imajo bolj nedavna priporocila vecjo tezo. Enako je z mnogo ostalimi dosezki (ne vem, ce te bo na primer kdo po 10-ih letih delovne dobe spraseval po ocenah iz faksa ). Ce ni tega ze dolgo nazaj, se vseeno lahko splaca prilozit CV-ju.
ampak vedno sem imel občutek, da takšna pisma v "industriji" nič ne veljajo.
Ne vem zakaj si imel tak obcutek; ce CV obravnava sposoben clovek potem mu bo normalno to pomenilo vec kot marsikaj drugega (nastevanje tehnologij, jezikov, projektov itd. - tukaj lahko tudi nesposobnezi pisejo romane, ce so jih pac dali na nek code monkey duty v teamu).
Ce bi bilo eticno sprejemljivo bi dosti razvidel tudi, ce bi v CV napisal svoj IQ, ampak v danasnjih casih je to no-go.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 7982884e ()
Horejšio ::
eric_cartman je izjavil:
No to je tisto na kar jaz ciljam oz. razmišljam. Korelacija med talenti v programiranju in takimi, ki imajo povprečje nad 9,5. Zanima me mnenje recruiterjev, če je dejansko opazna razlika med nekom, ki je dosegal povprečje na faksu ali pa med nekom, ki ima odlične ocene.
Moje razmišlanje:
- Ima zelo dobro znanje teorije --> Da.
- Se tak študent hitreje uči? --> Precej verjetno, a ni nujno.
- Je tak študent bolj zanesljiv? --> Ne.
- Rabi mentor manj časa za uvajanje --> Verjetno.
- So mu težki problemi izziv --> Da.
Zdaj odvisno za kakšno vrsto dela gre. Po navadi nadpovprečni študenti tudi posegajo po nadpovprečno visokih ciljih. Torej so verjetno zanimivi projekti za njih bolj v akademskih sferah?
Je potem pri profesionalnem delu v podjetju res taka razlika?
"Povprečna ocena 9.5"
Na katerem faksu to ? (na tem ki ga nimaš ?)
- So mu težki problemi izziv --> Da. (Trol)
Horejšio kaj pa tebi špila? :) Če bi bolje prebral tudi zgornje komentarje bi vedel, da govorim čisto v teoriji. Torej ne opisujem nobenega dotičnega človeka!
Zanimalo me je, kako gleda na to nekdo, ki rekrutira nove študente. Ali ta nadpovprečnost res naredi takšno razliko v primerjavi z nekom povprečnim. Ker konec koncev ne pomeni, da se nekdo, ki je "samo" povprečen na faksu, potem ne bo trudil in naredil presežka v službi oz. profesionalnem okolju!
Torej ne ni trol, niti iskanje zaposlitve. Ampak normalen pogovor.
Zanimalo me je, kako gleda na to nekdo, ki rekrutira nove študente. Ali ta nadpovprečnost res naredi takšno razliko v primerjavi z nekom povprečnim. Ker konec koncev ne pomeni, da se nekdo, ki je "samo" povprečen na faksu, potem ne bo trudil in naredil presežka v službi oz. profesionalnem okolju!
Torej ne ni trol, niti iskanje zaposlitve. Ampak normalen pogovor.