» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
195 / 365
»»

Vazelin ::

Jaz poznam nekaj računalničarjev iz otroških in študentskih let in so vsi krepko pod 2 jurja neto. Govorim za ljudi z 10 plus let dela

Invictus ::

Smurf je izjavil:

Po mojih izkusnjah danes (to bo zelo pavsalno ampak vseeno neka povprecna ocena) za 1500EUR neto dobis relativno sposobnega junior programerja z recimo 2 letoma delovne dobe (po faksu).

To ni več junior. Oz. je, ker mu lastnik noče dvigniti plače ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

mlamat ::

Ne vem kaj je izginila objava na katero sem odgovarjal (diplomirani elektrotehnik s 1500€ plače bi bil rad C# progamer).

Smurf ::

Invictus je izjavil:

Smurf je izjavil:

Po mojih izkusnjah danes (to bo zelo pavsalno ampak vseeno neka povprecna ocena) za 1500EUR neto dobis relativno sposobnega junior programerja z recimo 2 letoma delovne dobe (po faksu).

To ni več junior. Oz. je, ker mu lastnik noče dvigniti plače ;).

Itak da je junior. Pustimo to, da so nekatere firme naredila celo inflacijo z nazivi (talajo nazive, namesto visjih plac). Najbolj splosna definicija je, da je junior tisti, ki sprasuje, senior pa tisti, ki odgovarja na vprasanja. Po dveh letih izkusenj, je vecina se kar lepo na junior strani.

In na kateri stopnji si ti smurf?

Pika na i ::

Naš je (bil) preplačan.
Dobim alergijo,ko slišim, da se nekaj (povsem preprostega!) ne da naredit.
Izgovor številka ena. Če se ti ne da naredit.

Mavrik ::

SambaShare je izjavil:

Self-reported data je pa tudi še vedno treba jemati z rezervo.

A tole si v glavi govorite za boljše počutje? Ko drugi za hekanje glupih spletnih strani nosijo domov šestmestne številke na leto? Oz. kaj je razlog tega zanikanja?

(Podobno zanikanje se je namreč pojavilo ko sem prvič napisal svojo plačo, takrat še v Sloveniji, par let nazaj.)
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mavrik ()

Ti si bolj high če delaš pra googlu. Glavnina štanca neke racunovodske programčiče in podobno. Mislim da je bolj govora o povprećnih

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vazelin ()

SambaShare ::

Mavrik je izjavil:

A tole si v glavi govorite za boljše počutje? Ko drugi za hekanje glupih spletnih strani nosijo domov šestmestne številke na leto? Oz. kaj je razlog tega zanikanja?

Polno raziskav ki govorijo o slabosti takih podatkov. Če govorimo o plačah, bo največji problem da ti anketo bolj izpolnjujejo tisti z nadpovprečno plačo.

Pravzaprav si sam dober primer. Tudi v tejle temi so glasni predvsem nadpovprečneži. Ampak to ne pomeni da je povprečje tistih 100/200/300EUR+ na uro.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne ::

Morda bi dodal, da dokler je razpon od minimalke do neskoncno, je za vsakega mozna vsaka stevilka. Tisti, ki iscejo nek normlativ, kje bi zadeve morale biti in o tem sprasujejo, se verjetno iz enega ali drugega razloga ne znajo pogajati in iscejo neko izhodisce.

Ampak realnost je zal taka, da te ne resi nobeno povprecje, resi te samo tvoj pristop. To ne velja samo v tehnicnem sektorju ampak tudi drugje.

Resitev za visjo placo je po mojih izkusnjah predvsem, da menjas delodajalce tako dolgo dokler ne prides do cilja. Napredovanja v podjetju do lepe place, ce zacnes nizko, so tako dolgotrajna zadeva, da si lahko srecen, ce BP placujes kredit za hiso po dvajsetih letih zivotarjneja.

Zanimivo vprašanje. Kako vi hendlate povišice? Preprosto iščete službo drugje ali date priložnost in povprašate tudi v obstoječem podjetju?

Vazelin je izjavil:

Ti si bolj high če delaš pra googlu. Glavnina štanca neke racunovodske programčiče in podobno. Mislim da je bolj govora o povprećnih

Danes so računovodske software zamenjali kucanje web pagov ;).

Mavrik je izjavil:

(Podobno zanikanje se je namreč pojavilo ko sem prvič napisal svojo plačo, takrat še v Sloveniji, par let nazaj.)

Saj si isti, ko zanikaš mojo plačo ;).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Vazelin je izjavil:

Zanimivo vprašanje. Kako vi hendlate povišice? Preprosto iščete službo drugje ali date priložnost in povprašate tudi v obstoječem podjetju?

Jaz sem se v trenutni firmi, kjer sem 7 let, 4x pogajal za visjo placo (pa mislim, da bo pocasi cas za peto iteracijo). Seveda je smiselno gledati tudi naokoli za druge sluzbe (da znas oceniti svojo vrednost).

janig ::

Invictus, daj si v podpis svojo placo, da bomo vsi vedeli s kom imamo opravka :)

hendriks ::

Vazelin je izjavil:

Najprej poiščeš službo drugje in daš vsem sodelavcem vedeti da iščeš bolje plačano službo. Novica se hitro širi po podjetju in slej ko prej pride do direktorja. Nato greš do direktorja in mu s fakti in dosežki dokažeš (rezultati, toliko in toliko si prinesel firmi ipd.), zakaj si zaslužiš boljšo plačo. Če te ignorira, mu pod nos pomoliš ponudbo druge firme. Če se uspeta zmeniti za povišico ostaneš, sicer greš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hendriks ()

Vazelin je izjavil:

Ce sem nezadovljen iscem ves cas, seveda se tudi pogajam. Praviloma vecji dvigi plac niso enostavno izvedljivi zaradi kombinacije neke korporativne logike, kjer ima svoje omejitve sef, druge HR, kjer vsak gleda na kaj lahko to potegne s sabo.

Zame je fiksna ponudba fundamennt, da z zahtevami grem na noz. Prej seveda opozarjam na to, kar me moti.

Moram pa nekaj dodati, ce temo bere kaksen podjetnik/sef. Ce delavec isce in ima ponudbo ste morda ze zamudili vlak in boste zgubili zaposlenega, tako da priporocam, da se NE caka, da zaposlenemu prekipi in ze ima kaj nageldano. Delavci iscejo obojestransko usklajevanje in ga nagradijo z lojalnostjo. Nikomur se ne da ves cas tecnarit.

thramos ::

Vazelin je izjavil:

Najprej ugotoviš, koliko si vreden na trgu. Nato (če potem, ko ugotoviš da je drugje lepše še kaj drugega kot denar, sploh še želiš ostati) pa stanje predstaviš trenutnemu podjetju.

TheBlueOne je izjavil:

Moram pa nekaj dodati, ce temo bere kaksen podjetnik/sef. Ce delavec isce in ima ponudbo ste morda ze zamudili vlak in boste zgubili zaposlenega, tako da priporocam, da se NE caka, da zaposlenemu prekipi in ze ima kaj nageldano. Delavci iscejo obojestransko usklajevanje in ga nagradijo z lojalnostjo. Nikomur se ne da ves cas tecnarit.

Bom rekel, da vecina resnih firm to ze nekako ve, zato pa imas redne pogovore o uspesnosti in pricakovanjih. Je pa res, da marsikje tega se niso osvojili. Realnost je, da vsaka firma tudi ne more ves cas ponuditi novih motivacijskih ciljev (tle mislim vse od narave dela do place)

Smurf je izjavil:

Realnost je, da vsaka firma tudi ne more ves cas ponuditi novih motivacijskih ciljev (tle mislim vse od narave dela do place)

Mah se mi zdi da jim ni treba ponuditi vedno novih motivacijskih ciljev. Morajo samo znati iztrziti dovolj od delavca, da mu lahko dajo placo, ki je konkurencna trgu dela in jo usklajevati glede na to, kar od njega z leti dodatno iztrzijo. Menjave niso tako enostavne kot se slisi in nosijo dolocen riziko.

Jaz imam opravka predvsem s takimi kadrom, ki je precej ambiciozen (in nadarjen). Pri takih se je izkazalo, da je poleg dobre place, ogromno vredno tudi izobrazevanje (napredovanje v znanju) ter zanimivi projekti. Pa vsak rad vidi, da se obstaja se neka visja stopnicka kamor lahko pride v firmi.

thramos ::

Smurf je izjavil:

Bom rekel, da vecina resnih firm to ze nekako ve, zato pa imas redne pogovore o uspesnosti in pricakovanjih. Je pa res, da marsikje tega se niso osvojili. Realnost je, da vsaka firma tudi ne more ves cas ponuditi novih motivacijskih ciljev (tle mislim vse od narave dela do place)

V nedogled itak ne gre, do nivoja, ki ga nudi konkurenca, pa bi moralo iti. Tam se tudi ustavijo zahteve delojemalcev.

Žal oz. k sreči, pa je danes konkurenca tudi Evropa in Silicijeva dolina, kar v Sloveniji praviloma pomeni, da prej zmanjka zmožnosti podjetij, kot pa želj zaposlenih.

Smurf, se strnjam s tem kar pravis, ampak menim, da velika vecina ne bo menjala, ce stima kar sem napisal zgoraj.

Bi pa moralo biti v interesu podjetja, da cim vec iztrzi iz zaposlenega, kar pa pomeni, da pocne ravno to, kar pravis.

Smurf je izjavil:

Jaz imam opravka predvsem s takimi kadrom, ki je precej ambiciozen (in nadarjen). Pri takih se je izkazalo, da je poleg dobre place, ogromno vredno tudi izobrazevanje (napredovanje v znanju) ter zanimivi projekti. Pa vsak rad vidi, da se obstaja se neka visja stopnicka kamor lahko pride v firmi.

To je res.

Toliko, kot se zadnja leta špara na izobraževanju, se še ni po moje v vsej zgodovini računalništva.

Vem iz prve roke, ker sem sam predaval. Od tega se praktično ne da več živeti. Moraš še kaj drugega početi zraven...

@thetilko
Kot je rekel thramos, so danes delodajalcem konkurenca tudi podjetja v Evropi/Silicijevi dolini in ravno zato je potrebno (pri dobrem kadru) izpolnjevati vse to kar sem zgoraj napisal. Od vseh panog je zahod najhitreje prisel v Slovenijo v ITju.

Se ti zdi? Jaz bi stavil na farma industrijo in se kaj bi dal vmes. Je pa res, da nisem v ITju in tezko vrednotim.

AnriK ::

Tr0n je izjavil:

mlamat je izjavil:

A misliš da boš v Slo dobil več kot 1500EUR kot programer?

V podravski regiji ziher ne. V MB bos srecen, ce bos dobo 800-1000 EUR neto. :)

V MB ne poznam človeka ki ne bi mel vsaj 1400-1500 izplačila - 2k bruto je kr srednja cifra. Govorim o ljudeh z cca 3-4 let delovne dobe.
P.s.: Ne govorim o tretji osebi - tudi sam delam v MB.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: AnriK ()

klemenSLO ::

K sm se 2005 zaposlu direktno iz faksa sm mel ..prerečunano iz SIT cca 1200EUR bruto osnove (brez dodatkov). Zdej je pa cca 2450 bruto osnove. Če pol prišteješ še dodatke na delovno dobo ipd pride cca 2900 bruto . Seveda napredovanja niso bla vsako leto. Šefa moram načeloma kar pohvalit v smislu, da se zaveda našega znanja in odgovornosti in poteguje pri svojih nadrejenih za naše plače .Če bi se ta trend nadaljeval ne bi blo slabo.
To sicer ni plača s katero bi se človek hvalil po drugi strani pa spet ni tako slabo za 'interno informatiko'.
Glede na to da smo pa pred kakim letom prešli na SAP so pa apetiti spet narasli :)
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Zgodovina sprememb…

ragezor ::

Mavrik je izjavil:

mlamat je izjavil:

A misliš da boš v Slo dobil več kot 1500€ kot programer?

Še vedno je na vrh oddelka prilepljena zdaj že skoraj dve leti stara anketa kjer 800+ programerjev s te strani pravi da v večini dobijo več kot to.

Ce vklopis filter slovensko podjetje in zaposlen temu ni glih tako. Za vec kot 1500 neto moras iti v skupine ki so nad 2500 bruto. Tam pa ni vec tako veliko ljudi.

Problem Slovenije je, da moras za visjo placo od 2500 bruto zadeti zelo dobro stojece podjetje ali biti top of the top, oziroma najraje oboje.

Se pa verjetno strinjamo da je the dream delati v Sloveniji za tujega narocnika. Tukaj pa cakam, da kdo napise dobre nasvete kako do tega prit in kako sam pri sebi vedet kdaj si zadosti sposoben in kako prepoznati pomanjkljivosti v znanju pri sebi, da jih popravis. To se mi zdi en tezjih problemov v IT industriji, saj si v svojem podjetju bolj kot ne zaprt v en baloncek kjer se lahko primerjas samo s sodelavci in vecino casa posvetis ucenju znanj, ki so uporabna za firmo. In kaj ti pomaga, da resujes tezke probleme na firmi, potem pa te na naslednjem razgovoru za sluzbo prosijo, da naredis en app v Djangotu.

Cico ::

Mojega bodočega zeta so kontaktirali od Googla, če bi programiral zanje, ker ima na svoji strani objavljeno deset programskih jezikov, ki jih obvlada!Ponudili so mu ceno 1.500€ pa jim je odgovoril, da že sedaj, kot dvajsetletni študent zasluži več??

ragezor je izjavil:

Mavrik je izjavil:

mlamat je izjavil:

A misliš da boš v Slo dobil več kot 1500€ kot programer?

Še vedno je na vrh oddelka prilepljena zdaj že skoraj dve leti stara anketa kjer 800+ programerjev s te strani pravi da v večini dobijo več kot to.

Ce vklopis filter slovensko podjetje in zaposlen temu ni glih tako. Za vec kot 1500 neto moras iti v skupine ki so nad 2500 bruto. Tam pa ni vec tako veliko ljudi.

Problem Slovenije je, da moras za visjo placo od 2500 bruto zadeti zelo dobro stojece podjetje ali biti top of the top, oziroma najraje oboje.

Niti ne. 2500 bruto dobis pri prakticno katerikoli firmi, ki ni ravno rock bottom. Ce si top of the top v Sloveniji je blizje 5000 bruto.

Nisem vedel da Google išče kadre za 1500eur:D

c3p0 ::

Ta bučka je pa kar okrogla.

Cico je izjavil:

Mojega bodočega zeta so kontaktirali od Googla, če bi programiral zanje, ker ima na svoji strani objavljeno deset programskih jezikov, ki jih obvlada!Ponudili so mu ceno 1.500€ pa jim je odgovoril, da že sedaj, kot dvajsetletni študent zasluži več??

Kdorkoli, ki je v IT poklicu vsaj malo casa se bo tej zgodbi nasmejal. Ker je zabaven tako razlog, kot cena. Tvoj zet ima resnicno dobro domisljijo :).

Cico ::

Vazelin je izjavil:

Sedaj veš:D

Smurf je izjavil:

Cico je izjavil:

Kdorkoli, ki je v IT poklicu vsaj malo casa se bo tej zgodbi nasmejal. Ker je zabaven tako razlog, kot cena. Tvoj zet ima resnicno dobro domisljijo :).
. Da si ne boš kaj naredil!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Cico ()

jype ::

Google junior developerjem ponuja približno petkrat več.

jype je izjavil:

Ja, samo mogoce moras za tako placo poznati vsaj 40 jezikov :).

St753 ::

Najbrz se vec kot petkrat (ce govorimo o bruto).

Vazelin je izjavil:

Mogoce je pa to en drug Google :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: St753 ()

[SkA] ::

Mogoče je bil nasledji korak pri temu recruterju, da nakaže 100€ preko western union za pokritje začetnih stroškov postopka.

K jih pol valda nazaj dobi.

kunigunda ::

Smurf je izjavil:

jype je izjavil:

Zakaj pa ? Dovolj je eden. Sej nimajo solate.

kunigunda je izjavil:

Smurf je izjavil:

jype je izjavil:

Zakaj pa ? Dovolj je eden. Sej nimajo solate.

Sarkazm :).

111111111111 ::

Sama neka slovenska fovšija. CV je lepo narejen, dečko verjetno nekaj zna, če drži vsaj polovica CV-ja, verjetno pa več kot marsikdo od komentatorjev. Vključno z mano. :D

jype ::

111111111111 je izjavil:

Sama neka slovenska fovšija. CV je lepo narejen, dečko verjetno nekaj zna, če drži vsaj polovica CV-ja, verjetno pa več kot marsikdo od komentatorjev. Vključno z mano. :D
Če postgres zapišeš kot postgress, potem ga verjetno ne poznaš pretirano dobro.

Če ne obvladaš slovnice, še ne pomeni da ne znaš programirat. :)

111111111111 je izjavil:

CV je slabo narejen. Edina stvar iz katere lahko sklepam nekaj o njegovem znanju je oddelek "side projects" pa se tam se moram zakopati notri, da to ugotovim. Work Experience in Skills ne podata nobene informacije (razen tega, da ima probleme z samoocenjevanjem). Pri 95% "skilla" bi pricakoval, da ima za sabo ze kaksno publikacijo (kot je omenil jype), predavanja na konferenci itd. Ce je vse to resnicno ze naredil, bi bilo bistveno bolj smiselno, da bi podal reference, ne pa da vn vrze neko arbitrarno stevilko.

3p ::

CV gor ali dol. Cico ima lep razlog za grilanje bodočega zeta. Daj ponudbo na slo-tech ali pa odpade ohcet. >:D:D

Problem je da ne razumete procentov. 95% znanje jave ni v primerjavi s storkovnjakom. Ampak v primerjavi z njegovimi izkušnjami, je to najvišji procent znanja, ki ga poseduje.

5% pa je pustil za improvment. :D

Nublet ::

Smurf je izjavil:

111111111111 je izjavil:

CV je slabo narejen. Edina stvar iz katere lahko sklepam nekaj o njegovem znanju je oddelek "side projects" pa se tam se moram zakopati notri, da to ugotovim. Work Experience in Skills ne podata nobene informacije (razen tega, da ima probleme z samoocenjevanjem). Pri 95% "skilla" bi pricakoval, da ima za sabo ze kaksno publikacijo (kot je omenil jype), predavanja na konferenci itd. Ce je vse to resnicno ze naredil, bi bilo bistveno bolj smiselno, da bi podal reference, ne pa da vn vrze neko arbitrarno stevilko.

Mogoče ni ravno "fer", da se zdaj spravljamo na nek 3rd party, ki sploh ni vključen v debati, ampak če pogledaš zgodovino zaposlitev za nazaj opaziš, da ima pri določenih podjetjih le 2 mesečni staž (res da je na zadnjih pozicijah več časa). Če bi ga jaz interview-al bi se mi to zdelo sumljivo, ker je 2 meseca neki minimum, da se sploh detajlno spoznaš s tem, kaj dela podjetje (od codebase-a do procesov itd...). Ta dva meseca uvajanja pa bi raje prihranil sodelavcem, če misli potem oditi. Če pa ni odšel samoiniciativno tudi ni dober znak.

Si pomislil da sta tista dva mesca študentsko delo čez počitnice?>:D

Nublet ::

Vazelin je izjavil:

Si pomislil da sta tista dva mesca študentsko delo čez počitnice?>:D

Dober point, čeprav načeloma osebno ne bi navajal potencialnim delodajalcem 2 mesečnih delovnih izkušenj, ki niso, in ne mroejo biti, razvidna iz delovne knjižice. Pa tudi če imam na ta račun par let manj dokazljivih izkušenj (kar dejansko res ne navajam na CV) se mi zdi bolj "clear cut". Navsezadnje, tudi raven odgovornosti študenta in zaposlenega nista na istem nivoju.

St753 ::

111111111111 je izjavil:

Lepo zgleda, to je pa to. Tiste stevilke so kar nekaj, kaksna je pa razlika med 90% in 95% pa pitaj boga. Po mojem mnenju, so smiselne lestvice beginner/intermediate/advanced, 1-5 in pogojno se 1-10, zraven pa bi mogla bit neka referenca, kaj vsaka ocena pomeni (oz. vsaj pomen min in max ocene). Da ne bo pomote, cisto mozno je, da je zelo sposoben, kritika leti na portfolijo.
««
195 / 365
»»