Forum » Programiranje » Plače v IT industriji
Plače v IT industriji
Temo vidijo: vsi
cryptozaver ::
No pa pokliči kakega keramičarja ali mizarja ki dela na fuš in boš videl kolk ti bo računal. Pod 12/15€ ti ne prestopi praga to ti garantiram. Pa še to je kao poceni.
Sej se ponavljam, svoj gnev o tem sem že zlival sem gor, ampak res me znova in znova znervira ko berem kako se 'ceni' znanje pri nas!
Sej se ponavljam, svoj gnev o tem sem že zlival sem gor, ampak res me znova in znova znervira ko berem kako se 'ceni' znanje pri nas!
Matevžk ::
Pa ti opravljaj svoje delo na fuš in računaj, kolikor hočeš.
Preprodajalci drog imajo tudi ogromne urne postavke (če zaslužen denar deliš z urami).
Mi pa tu govorimo o legitimnih poslih.
Primerjati plačo študenta z bruto plačo zaposlenega (s predpostavko, da imata oba enako znanje, sposobnosti in delovne navade) se sliši smiselno, res pa najbrž ni redna praksa. Zase vem, da imam kot študent tako plačilo, kot imajo ostali neto plačo. Morda si še pravočasno izpogajam več ...
Preprodajalci drog imajo tudi ogromne urne postavke (če zaslužen denar deliš z urami).
Mi pa tu govorimo o legitimnih poslih.
Primerjati plačo študenta z bruto plačo zaposlenega (s predpostavko, da imata oba enako znanje, sposobnosti in delovne navade) se sliši smiselno, res pa najbrž ni redna praksa. Zase vem, da imam kot študent tako plačilo, kot imajo ostali neto plačo. Morda si še pravočasno izpogajam več ...
lp, Matevžk
IceIceBaby ::
IMHO je 6€/uro za študenta solidno plačilo, če od tega res odneseš še kaj več kot samo denar. Torej, izkušnje v dobri firmi, reference, novo znanje itd. To vse šteje kasneje, ko boš iskal redno zaposlitev.
Meni se zdi taka plača žaljiva za človeka in njegovo znaje, saj ima danes vsak mehanik za pralne stroje ali monter klima naprav vsaj 3x večjo urno postavko. Pa najbrž niti ne ve kaj je to php ali xml, kaj šele da bi se bil sploh kdaj spooben naučit napisat 3 vrstice smiselne kode.
Bemti !!!!!
Lej, človek je začetnik in dela preko študenta. Je na začetku svoje kariere in v tem obdobju je IMHO bolj pomembno, da nabira znanje in izkušnje. Če delaš preko študenta je utopično pričakovati kakšno bistveno večje plačilo za redno delo cca 160 ur na mesec.
Mehaniki in monterji klimatskih naprav bodo bolj ali manj na istem skozi celotno obdobje svojega dela. Čez 10 let bodo mogoče dobili nekaj % dodatka to je pa vse.
Programerjem in podobnim strokovnim kadrom pa lahko plača raste exponentno. Danes prek študenta dobiš 6€, čez nekaj let pa si lahko IT manager v velikem podjetju ali vodja kakšnega hudega projekta za 10x toliko.
Ziga Dolhar ::
Ce vas moti ura monterja/polagalca ploscic... Poglejte kdaj, koliko racunajo vasi sefi svojim strankam za uro vasega dela :-).
Mnogo vec.
Mnogo vec.
https://dolhar.si/
Daedalus ::
Sej lahko grete magari ploščice polagat, če vam je IT plača prešvoh...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
Invictus ::
Če si programer, ne računaj na mesto IT managerja v velikem podjetju. Za to moraš imeti se druge lastnosti (lezenje v rit, čimmanj delati in čimveč nakladati,
itn.)
Tam tehnična znanja ne štejejo. Predvsem šteje dober mentor in dobro navezani stiki.
LP I.
itn.)
Tam tehnična znanja ne štejejo. Predvsem šteje dober mentor in dobro navezani stiki.
LP I.
Macketina ::
Men je glavna stvar, na katero sem pozoren, koliksna je razlika med tem kar vi dobite in kar se zaracuna stranki - enako kot je Ziga rekel.
Prevec primerov poznam, ko placujejo studentom/pripravnikom/izkusenim-zacetnikom/ par EUR na uro, zaracunavajo pa 30-150EUR neto naprej. Od tega nekdo zelo dobro zivi, m'kay? nekaj so stroski podjetja, stroski zaposlenega, prispevki, davki, tveganje glede biznisa, itd... ampak to se da ocenit... IMO so razlike se vedno prevelike.
Najbolj poznam IT, programerska podjetja, odvetniske pisarne... in za njih to velja, za ene bolj za ene manj...
Prevec primerov poznam, ko placujejo studentom/pripravnikom/izkusenim-zacetnikom/ par EUR na uro, zaracunavajo pa 30-150EUR neto naprej. Od tega nekdo zelo dobro zivi, m'kay? nekaj so stroski podjetja, stroski zaposlenega, prispevki, davki, tveganje glede biznisa, itd... ampak to se da ocenit... IMO so razlike se vedno prevelike.
Najbolj poznam IT, programerska podjetja, odvetniske pisarne... in za njih to velja, za ene bolj za ene manj...
opeter ::
Oxford> Toda če nimaš denarja, da bi otrokom ponudil še kaj več kot le golo preživetje, ti dobro počutje v službi bore malo koristi.
Če si dober računalničar, se ti praktično ne more zgoditi, da bi ostal brez denarja, razen če je s tabo nekaj hudo narobe. V tem primeru je seveda neodgovorno, da si se lotil tako zahtevnega projekta, kot so otroci.
Se strinjam z juretom. Če se ne počutiš odraslega, je dobro premisliti o tem, ali si pripravljen sprejeti tako velike odgovornosti, kot je v tem primeru otrok.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Če si programer, ne računaj na mesto IT managerja v velikem podjetju. Za to moraš imeti se druge lastnosti (lezenje v rit, čimmanj delati in čimveč nakladati,
itn.)
To ponavadi pravijo zaplankani programerji (ali drugi tehnični kadri), ki ne vidijo 2 metra pred sebe. Večinoma so ljudje po vodilnih položajih zelo sposobni in delavni.
Za "strokovne" direktorje je pa tudi tehnično znanje zelo pomembno. Če si ti CEO niti ni važno koliko poznaš področje, IT manager pa mora v prvi vrsti obvladati IT.
Saj je bistvo podjetja, da se od njega dobro živi :) Sicer pa so stroški povezani z vodenjem podjetja in poslovanjem včasih precej višji, kot si nekateri predstavljajo. Ko enkrat vidiš to zadevo od blizu se ti tista urna postavka, ki jo zaračunaš hitro zdi drobiž.
Ali se ure tistega, ki skrbi za to, da se tvoji podatki ohranijo in v najkrajšem možnem času povrnejo po razsutju diska, neposredno zaračunajo stranki, za katero ti delaš? Ne, to delo je všteto v tvoji uri. Nobenega sužnjelastništva ni tukaj, sploh ker lahko kadarkoli prostovoljno odideš (če nisi študent, z razumnim odpovednim rokom, zapisanim v pogodbi, se ve).
Poleg tega pa ...
... si ti vložil desettisoče in stotisoče evrov v zagon nekega spodobnega IT podjetja? Nisi? Potem pa ne bodi nevoščljiv do tistih, ki so to storili in zdaj od tega dobro živijo. Dobro naložen kapital se pač povrne; če se ne bi, ti ne bi imel službe (ali pa bi živeli v komunizmu, kaj jaz vem ...).
Poleg tega pa ...
Saj je bistvo podjetja, da se od njega dobro živi :)
... si ti vložil desettisoče in stotisoče evrov v zagon nekega spodobnega IT podjetja? Nisi? Potem pa ne bodi nevoščljiv do tistih, ki so to storili in zdaj od tega dobro živijo. Dobro naložen kapital se pač povrne; če se ne bi, ti ne bi imel službe (ali pa bi živeli v komunizmu, kaj jaz vem ...).
lp, Matevžk
Poleg tega pa ...
Saj je bistvo podjetja, da se od njega dobro živi :)
Mislim, da si malo napačno razumel moj stavek. Jaz sem tole mislil skrajno resno. Sem podjetnik (oz. lasnik podjetja je boljša oznaka) in ja, sem vložil v posel kar nekaj denarja in svojega znanja, zato, da mi zdaj ni treba več delati za 6€/uro preko študenta.
Zato me pa vedno zmoti, ko nekdo, ki nima izkušenj s takšno lahkoto govori o izkoriščanju.
Zadnje čase se mi redno dogaja, da post napišem popolnoma dvoumno.
Prav sem te razumel, te odobravajoče citiral in dopolnil z retoričnim vprašanjem Macketini in ostalim, ki jamrajo o sužnjelastniških razmerah.
In čestitam k uspehu. Mene moj še čaka. Zaenkrat sem še študent brez lastnine (takole za eno slabo poslansko mesečno neto plačo bi ocenil svoje celotno premoženje), vendar imam dovolj stika z lastniki podjetij, da vem, da stvari niso mačji kašelj. In da mene kot prizadevnega informatika z veliko sposobnostjo in željo absorbcije znanja zakon o delovnih razmerjih ne ščiti, ampak postavlja v slabši položaj napram vsem bleferjem in lenuhom, ki so po spletu naključij dobili službo (za nedoločen čas), ampak to je že druga zgodba ...
Prav sem te razumel, te odobravajoče citiral in dopolnil z retoričnim vprašanjem Macketini in ostalim, ki jamrajo o sužnjelastniških razmerah.
In čestitam k uspehu. Mene moj še čaka. Zaenkrat sem še študent brez lastnine (takole za eno slabo poslansko mesečno neto plačo bi ocenil svoje celotno premoženje), vendar imam dovolj stika z lastniki podjetij, da vem, da stvari niso mačji kašelj. In da mene kot prizadevnega informatika z veliko sposobnostjo in željo absorbcije znanja zakon o delovnih razmerjih ne ščiti, ampak postavlja v slabši položaj napram vsem bleferjem in lenuhom, ki so po spletu naključij dobili službo (za nedoločen čas), ampak to je že druga zgodba ...
lp, Matevžk
BlueRunner ::
Pri tej zadnji rundi debate o plačilu me nekaj moti...
7€/h se morda res ne sliši veliko, vendar pa je to cca. 900€-1000€/mesec, odvisno od opravljenega števila ur. Za študentov prihodek bi težko rekel, da je to izkoriščanje, ker je to znesek, ki ga od marsikaterega študenta starši ne dobijo v službi.
Je pa simptom privilegiranega dela študentov, da uničuje trg, saj veliko podjetij raje najame stroškovno cenejšega študenta, kakor pa da zaposli nekoga, ki bi prejemal približno enak neto znesek. "Izkoriščanje" je tukaj dvostransko: dobri (izkušenejši) študenti bi lahko zahtevali več, če jim ne bi slabši (manj izkušeni) študentje dobesedno zbijali ceno, saj delodajalec za takšen znesek res ne pričakuje vrhunske kvalitete dela. Po drugi strani pa pride točka, ko nekdo preneha biti študent, nenadoma pa je soočen s trgom dela, kjer ga nihče ne rabi, saj lahko za njegovo "tržno ceno" podjetje najame 2 ali celo 3 "poceni" študente.
Ne, to ne pomeni, da sem proti študenskem delu. Se bi pa verjetno izplačalo razmišljati o temu, da se bi za kakršno koli delo (zaposlitev, podjemno pogodbeno, študenstko, ...) moralo izplačevati vse socialne dodatke. Strošek dela študentov se bi tako (pošteno) približal strošku dela zaposlenih, kar bi izravnalo anomalijo. Hkrati bi ostale dohodninske olajšave, kar bi študentom olajšalo preživetje met študijem. Najpmembneje pa je, da bi študenti tako pridobili plačano delovno dobo in s tem pravico do neke socialne pokojnine (blah, blah, blah... ampak ne bo vsak v življenju posal kapitalist).
7€/h se morda res ne sliši veliko, vendar pa je to cca. 900€-1000€/mesec, odvisno od opravljenega števila ur. Za študentov prihodek bi težko rekel, da je to izkoriščanje, ker je to znesek, ki ga od marsikaterega študenta starši ne dobijo v službi.
Je pa simptom privilegiranega dela študentov, da uničuje trg, saj veliko podjetij raje najame stroškovno cenejšega študenta, kakor pa da zaposli nekoga, ki bi prejemal približno enak neto znesek. "Izkoriščanje" je tukaj dvostransko: dobri (izkušenejši) študenti bi lahko zahtevali več, če jim ne bi slabši (manj izkušeni) študentje dobesedno zbijali ceno, saj delodajalec za takšen znesek res ne pričakuje vrhunske kvalitete dela. Po drugi strani pa pride točka, ko nekdo preneha biti študent, nenadoma pa je soočen s trgom dela, kjer ga nihče ne rabi, saj lahko za njegovo "tržno ceno" podjetje najame 2 ali celo 3 "poceni" študente.
Ne, to ne pomeni, da sem proti študenskem delu. Se bi pa verjetno izplačalo razmišljati o temu, da se bi za kakršno koli delo (zaposlitev, podjemno pogodbeno, študenstko, ...) moralo izplačevati vse socialne dodatke. Strošek dela študentov se bi tako (pošteno) približal strošku dela zaposlenih, kar bi izravnalo anomalijo. Hkrati bi ostale dohodninske olajšave, kar bi študentom olajšalo preživetje met študijem. Najpmembneje pa je, da bi študenti tako pridobili plačano delovno dobo in s tem pravico do neke socialne pokojnine (blah, blah, blah... ampak ne bo vsak v življenju posal kapitalist).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlueRunner ()
Mislim da ste me malo narobe razumeli. Sem lastnik dveh podjetij, od katerih je eno v IT vodah, ki mi je tudi najblizje. Tako da ne meni o zagonskem kapitalu, o povrnjenih investicijah, o 24/7/365 delovniku. Ni bilo malo obdobij, ko sem spal po 2-3 ure na dan in to po par mesecev skupaj.
Vseeno moje mnenje ostaja, za izogib dvoumnostim ga bom napisal se na daljsi nacin, kajti bilo je misljeno za vse bodoce iskalce zaposlitve, studente ali preprosto ljudje, ki so na trgu dela postavljeni pred vprasanja, koliko zahtevati za svoje delo.
In vecina se ne ceni dovolj, da bi znala prepoznati kaj je dovolj in koliko si zasluzi. Zato izkorisanje, suznjelastnisko pa zato, ker je vecini podjetij vseeno za delavca - najbolje je to ponazorila ameriska Vega, kjer so ljudje za 2 leti priterali do meje, ko so bili pregoreli/izcrpani cez vsako mejo, vendar so vzeli nove. Res malo je podjetij, kjer jim je mar za zaposlenega, kjer se upostevajo tudi cloveski faktorji in kjer bi upostevali 5% manjsi dobicek (govorimo o vsotah nad 500.000K cistega po davku) na letni ravni in 300% srecnejse ljudi.
Ampak tukaj je polno ljudi, ki posplosuje vse povprek.
Student prvega letnika z osnovami programiranja dobi 6 EUR na uro in to je meni dovolj. Ampak absolvent, ki ze 6 let dela nekje in ima 8 EUR na uro, s tem da morda dobi se kak dodatek pri velikih projektih, je pa mizerno placilo. Zato sem dal tudi primer pravnikov, ki jih dobro poznam, kajti tam si odvetniski pripravnik dokler nimas pravosodnega - pa naj gre za nekoga, ki je ravno prisel z faksa ali pa nekoga, ki hodi na obravnave, ima prakso na sodiscu za sabo in prinese podjetju 150EUR+ za gospodarsko pravno svetovanje.
A se zdej malo bolj razumemo?
To kako pa studentsko delo vpliva na trg zaposlovanja je pa ze dolgo jasno. Studentje so poceni, vseeno pa poznam prevec podjetij, kjer temeljijo na njih. Zato so pa potem taki problemi, ce se spremeni zakonodaja - recimo par let nazaj je zacelo veljati, da je treba vsakega studenta prijaviti na dacno + inspektoriat za delo - in marsikdo, ki je delal na sestrino napotnico je moral iti.
Vseeno moje mnenje ostaja, za izogib dvoumnostim ga bom napisal se na daljsi nacin, kajti bilo je misljeno za vse bodoce iskalce zaposlitve, studente ali preprosto ljudje, ki so na trgu dela postavljeni pred vprasanja, koliko zahtevati za svoje delo.
In vecina se ne ceni dovolj, da bi znala prepoznati kaj je dovolj in koliko si zasluzi. Zato izkorisanje, suznjelastnisko pa zato, ker je vecini podjetij vseeno za delavca - najbolje je to ponazorila ameriska Vega, kjer so ljudje za 2 leti priterali do meje, ko so bili pregoreli/izcrpani cez vsako mejo, vendar so vzeli nove. Res malo je podjetij, kjer jim je mar za zaposlenega, kjer se upostevajo tudi cloveski faktorji in kjer bi upostevali 5% manjsi dobicek (govorimo o vsotah nad 500.000K cistega po davku) na letni ravni in 300% srecnejse ljudi.
Ampak tukaj je polno ljudi, ki posplosuje vse povprek.
Student prvega letnika z osnovami programiranja dobi 6 EUR na uro in to je meni dovolj. Ampak absolvent, ki ze 6 let dela nekje in ima 8 EUR na uro, s tem da morda dobi se kak dodatek pri velikih projektih, je pa mizerno placilo. Zato sem dal tudi primer pravnikov, ki jih dobro poznam, kajti tam si odvetniski pripravnik dokler nimas pravosodnega - pa naj gre za nekoga, ki je ravno prisel z faksa ali pa nekoga, ki hodi na obravnave, ima prakso na sodiscu za sabo in prinese podjetju 150EUR+ za gospodarsko pravno svetovanje.
A se zdej malo bolj razumemo?
To kako pa studentsko delo vpliva na trg zaposlovanja je pa ze dolgo jasno. Studentje so poceni, vseeno pa poznam prevec podjetij, kjer temeljijo na njih. Zato so pa potem taki problemi, ce se spremeni zakonodaja - recimo par let nazaj je zacelo veljati, da je treba vsakega studenta prijaviti na dacno + inspektoriat za delo - in marsikdo, ki je delal na sestrino napotnico je moral iti.
Ja, tistih 8€/h po šestih letih delovnih izkušenj kaže na eni strani na odsotnost znanja o temu kako prodajati svoje znanje, na drugi strani pa tudi večinsko mnenje delodajalcev o študentih in njihovi vlogi v naši industriji.
Ampak ni ga pa bolj zabavnega kot svežega diplomanta BREZ izkušenj, ki pride z idejami o 1500€ neto osnove. Potem mu pa rečeš, da minimalno eno leto ne bo vreden 3000€, osebek te pa ima potem za izkoriščevalca najhujše vrste. Angleži imajo eno zelo lepo frazo: "To earn ones keep".
Če nekdo pomaga služiti stotine tisočev € je njegovo delo vredno tisoče €. Če tega ne vidi in ne zahteva, si je tudi sam malo kriv. Če pa velemojster s svojim znanjem ne ustvarja niti nekaj tisoč € na mesec, potem se mu bodisi ne da delati, bodisi si ne zna najti dela, kjer bo lahko izkoristil svoj poln potencial.
V življenju se je iz vidika kariere vedno dobro obnašati kot mini firma, pa če to si ali pa nisi. Včasih kakšen posel zaradi referenc narediš z minimumom ali celo minusom, vendar pa večinoma izbiraš posle kjer boš za minimum časa in energije dosegel maksimum učinka. Karierno leto izgubljeno, namreč ne vrne se nobeno.
Ampak ni ga pa bolj zabavnega kot svežega diplomanta BREZ izkušenj, ki pride z idejami o 1500€ neto osnove. Potem mu pa rečeš, da minimalno eno leto ne bo vreden 3000€, osebek te pa ima potem za izkoriščevalca najhujše vrste. Angleži imajo eno zelo lepo frazo: "To earn ones keep".
Če nekdo pomaga služiti stotine tisočev € je njegovo delo vredno tisoče €. Če tega ne vidi in ne zahteva, si je tudi sam malo kriv. Če pa velemojster s svojim znanjem ne ustvarja niti nekaj tisoč € na mesec, potem se mu bodisi ne da delati, bodisi si ne zna najti dela, kjer bo lahko izkoristil svoj poln potencial.
V življenju se je iz vidika kariere vedno dobro obnašati kot mini firma, pa če to si ali pa nisi. Včasih kakšen posel zaradi referenc narediš z minimumom ali celo minusom, vendar pa večinoma izbiraš posle kjer boš za minimum časa in energije dosegel maksimum učinka. Karierno leto izgubljeno, namreč ne vrne se nobeno.
Byla ::
Mogoce bi se bilo fino vprašat, koliko po vašem mnenju da dobro in perspektivno podjetje za enega zaposlenega na leto. Upoštevajoč vse, torej plača, oprema, izobraževanje, knjige, milestone bonuses, delovno okolje, ostali bonbončki. Si kdo upa (ne lastniki podjetij, ampak potencialni iskalci zaposlitve) ocenit, koliko bi morala firma na letni ravni dat za zaposlenega?
www.thirdframestudios.com
jype ::
Byla> Si kdo upa (ne lastniki podjetij, ampak potencialni iskalci zaposlitve) ocenit, koliko bi morala firma na letni ravni dat za zaposlenega?
Po mojih izkušnjah praviloma podajo nekje do 50% realne vrednosti. Večina jih še direktnih stroškov dela (plače) ne pozna.
Po mojih izkušnjah praviloma podajo nekje do 50% realne vrednosti. Večina jih še direktnih stroškov dela (plače) ne pozna.
LeQuack ::
Tudi delodajalci v Sloveniji še niso dohiteli zahodnih rojakov v tem, da bi lahko dobrega delavca sami opazili in ga temu primerno nagradili samoiniciativno. Ko pa se greš pogajat za več pa te gledajo kot izključno na strošek in sproti računajo koliko se jim bo zajedlo v dobiček če se ta strošek poveča. Preprosto je večina vodvstvenega kadra premalo izobraženega, da bi opazila kvaliteten kader.
Quack !
jype, ma sej gre za neko oceno. Me resno zanima, kolk folk misli, da firmo zaposlen v IT košta. Oz. koliko bi jo moral stat.
Tody ::
Še enkrat toliko koliko ima plače :)Prinesti bi moral pa vsak 2x toliko kolikor ima plače :)
kopernik ::
Drži, pri manjših projektih običajno x2, pri večjih pa tudi x4 (seveda uspešnih projektih ...). Mnogo se služi tudi na račun vzdrževanja in dodatnih featurjev v zreli fazi projekta.
EDIT : občasno pride tudi projekt, kjer firma dobi plačano x10 glede na strošek plač v tem projektu. Čist odvisno, hočem povedati le, da je vprašanje, ali ima smisel iti v projekt, kjer je tak faktor manjši kot 2. Mogoče za renome in uveljavljanje na določenem trgu ...
EDIT : občasno pride tudi projekt, kjer firma dobi plačano x10 glede na strošek plač v tem projektu. Čist odvisno, hočem povedati le, da je vprašanje, ali ima smisel iti v projekt, kjer je tak faktor manjši kot 2. Mogoče za renome in uveljavljanje na določenem trgu ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kopernik ()
ne gre za to, koliko bi morala firma racunat delo nekoga, ampak koliko po vasi oceni firmo stane en redno zaposlen programer z vsem zgoraj omenjenim. Ker mislim, da poleg seveda problematike plač, prihaja do velikega nerazumevanja na strani delavcev, koliko v resnici ima resna firma stroskov s posamezniki.
Ne stroškov s posamezniki, ker ti sploh niso bistveni. Pomembno je razmerje med stroški in dohodki, ki jih nekdo (posameznik, skupina, oddelek, ...) ustvarja, t.j. stopnjo učinkovitosti. Zunaj se gleda izključno na učinkovitost dela, ker stroški sami ne povedo čisto nič.
Po domače povedano: če nekoga plačuješ 1€/h zato, da ne dela nič, je to zanič učinkovitost, ker še ta 1€ vržeš stran. Če nekoga plačuješ 100€/h je lahko to čisto upravičen strošek, če z njegovo pomočjo zaslužiš ali privarčuješ nekaj 100.000€/mesec, ker je to izjemna učinkovitost.
Vsi, ki so se zadnje čase nekaj kregali za višje plače so neprestano govorili, če on zasliži X, potem si jaz zaslužim Y. Jok miško: edin dober razlog za višjo plačo je višja učinkovitost dela. Če iz "vložka" 1€ v delavca iztržim 10€ za podjetje, potem si takšna učinkovitost zasluži višjo plačo, ker tako še vedno ostane dovolj za podjetje, ki mora konec koncev tudi rasti in se razvijati. Če pa iz "vložka" 1€ iztržim ven samo 1€, potem pa moram razmisliti ali potrebujem takšnega delavca, takšno delovno mesto ali pa takšno podjetje, ki ne ustvarja DOBIČKA.
Pri oblikovanju predloga "koliko plače pričakujem" je tako vedno prvo in bistveno vprašanje, koliko pričakujem, da bo podjetje iztržilo iz mojega dela. Ko imam odgovor na to vprašanje, si lahko mirno postavim znesek, pod katega mi ni potrebno iti, podjetje pa ga lahko bodisi sprejme, bodisi išče nekoga še cenejšega. Trg dela pač...
Po domače povedano: če nekoga plačuješ 1€/h zato, da ne dela nič, je to zanič učinkovitost, ker še ta 1€ vržeš stran. Če nekoga plačuješ 100€/h je lahko to čisto upravičen strošek, če z njegovo pomočjo zaslužiš ali privarčuješ nekaj 100.000€/mesec, ker je to izjemna učinkovitost.
Vsi, ki so se zadnje čase nekaj kregali za višje plače so neprestano govorili, če on zasliži X, potem si jaz zaslužim Y. Jok miško: edin dober razlog za višjo plačo je višja učinkovitost dela. Če iz "vložka" 1€ v delavca iztržim 10€ za podjetje, potem si takšna učinkovitost zasluži višjo plačo, ker tako še vedno ostane dovolj za podjetje, ki mora konec koncev tudi rasti in se razvijati. Če pa iz "vložka" 1€ iztržim ven samo 1€, potem pa moram razmisliti ali potrebujem takšnega delavca, takšno delovno mesto ali pa takšno podjetje, ki ne ustvarja DOBIČKA.
Pri oblikovanju predloga "koliko plače pričakujem" je tako vedno prvo in bistveno vprašanje, koliko pričakujem, da bo podjetje iztržilo iz mojega dela. Ko imam odgovor na to vprašanje, si lahko mirno postavim znesek, pod katega mi ni potrebno iti, podjetje pa ga lahko bodisi sprejme, bodisi išče nekoga še cenejšega. Trg dela pač...
Malo je seveda to problematično, ko podjetju ne ustvarjaš neposrednega profita. Kolega je informatik na eni izmed naših zavarovalnic. Koliko profita informatik prinese zavarovalnici? Ja, ko se enkrat za eno stvar mudi in tisti en človek v informatiki več naredi ogromno razliko (recimo, da se s tem izognejo kakšni tožbi ali kazni), je njegov vložek zelo jasen. Ko pa le opravlja svoje vsakodnevne dolžnosti, pa ...
lp, Matevžk
Tukej je ze vprasanje metricnosti. Sam se ne zavzemam za merjenje dobickonosnosti posameznika, temvec raje kaj drugega. In na podlagi sistema merjenja se povsem spremeni podoba in vizija projekta.
Recimo, delas en game. Ce imas metricnost uspeha vezano na recimo dobicek na prodan izvod ali pa recimo dobicek na stevilo igralcev, potem ti ljudje v firmi kot posamezniki, ne predstavljajo problema, ce ni tocno videno, ali ustvarjajo dobicek ali ne. In temu primerno je potem tudi obnasanje firme. Ce imas pa merjenje dobickonosnosti na zaposlenega, pa hitro odpadejo razni posamezniki, kjer je direktno dobickonosnost tezko merit.
Odvisno torej od vrednot podjetja.
Recimo, delas en game. Ce imas metricnost uspeha vezano na recimo dobicek na prodan izvod ali pa recimo dobicek na stevilo igralcev, potem ti ljudje v firmi kot posamezniki, ne predstavljajo problema, ce ni tocno videno, ali ustvarjajo dobicek ali ne. In temu primerno je potem tudi obnasanje firme. Ce imas pa merjenje dobickonosnosti na zaposlenega, pa hitro odpadejo razni posamezniki, kjer je direktno dobickonosnost tezko merit.
Odvisno torej od vrednot podjetja.
Nisem rekel profita, rekel sem koliko z njegovo pomočjo zaslužiš ali PRIHRANIŠ. Delo informatika v neki banki/zavarovalnici/kateremkoli-ne-it-podjetju se pač ne meri s količino prodanih enot ali napisanih vrstic kode, temveč se meri skozi uspešnost pri zagotavljanju nemotenega in neprekinjega poslovanja podjetja. V finančnih ustanovah pa še posebej (*).
Če prevedem na zadnji primer: 1€/h za informatika, ki porine varnostne popravke brez predhodnega testiranja in s tem povzroči 100.000€ ali celo več neposredne škode v izgubljenih delovnih urah ni vreden niti tistega 1€. Po drugi strani pa lahko daš sposobnemu informatiku tudi spodobno plačo, če se mu napake "dokazano ne dogajajo". To pa prinesejo tudi grenke izkušnje in kilometrina. Zato v takšnih podjetjih veliko šteje tudi seniority, ki prinaša višjo plačo.
Samo ne tega sedaj posplošiti na konkretne sisteme ocenjevanja in nagrajevanja posameznikov. V podjetjih, ki po velikosti presegajo družinsko velikost, se primarno gleda na uspešnosti posameznih projektnih skupin in oddelkov, znotraj teh pa so vodje odgovorni, da izvajajo selekcijo in nagrajevanje po realnih prispevkih posameznikov (velikokrat kakor vedo in znajo). Gledano do nivoja oddelkov pa vedno velja, da bodisi prinašaš denar, bodisi varuješ denar, bodisi si rakavo tkivo, ki ga je nujno in čim prej potrebno odrezati.
(*) OK, NLB je pri temu verjetno največja slovenska izjema. Tam se v informatiki pač dogajajo čudne stvari.
Če prevedem na zadnji primer: 1€/h za informatika, ki porine varnostne popravke brez predhodnega testiranja in s tem povzroči 100.000€ ali celo več neposredne škode v izgubljenih delovnih urah ni vreden niti tistega 1€. Po drugi strani pa lahko daš sposobnemu informatiku tudi spodobno plačo, če se mu napake "dokazano ne dogajajo". To pa prinesejo tudi grenke izkušnje in kilometrina. Zato v takšnih podjetjih veliko šteje tudi seniority, ki prinaša višjo plačo.
Samo ne tega sedaj posplošiti na konkretne sisteme ocenjevanja in nagrajevanja posameznikov. V podjetjih, ki po velikosti presegajo družinsko velikost, se primarno gleda na uspešnosti posameznih projektnih skupin in oddelkov, znotraj teh pa so vodje odgovorni, da izvajajo selekcijo in nagrajevanje po realnih prispevkih posameznikov (velikokrat kakor vedo in znajo). Gledano do nivoja oddelkov pa vedno velja, da bodisi prinašaš denar, bodisi varuješ denar, bodisi si rakavo tkivo, ki ga je nujno in čim prej potrebno odrezati.
(*) OK, NLB je pri temu verjetno največja slovenska izjema. Tam se v informatiki pač dogajajo čudne stvari.
Ponavadi se vse preracunava na daljsa obdobja, tipicno recimo eno leto, ponavadi se dlje. Ce eno leto ne rabis dolocenega zaposlenega, ocenis, ali ti je vredno placevati za MOZNOST da ga bos rabil. Ali pa se morda splaca prepustiti zadevo outsource variantam in tako znizati operativne stroske.
Na splosno opazam da se ljudje premalo cenijo. Vprasajte pri razgovorih, koliko si ljudje mislijo da si zasluzijo. Ce odmislimo naivneze in *rojene biznismene*, ki zahtevajo nemogoce, bo vecina rekla krepko premalo.
Na splosno opazam da se ljudje premalo cenijo. Vprasajte pri razgovorih, koliko si ljudje mislijo da si zasluzijo. Ce odmislimo naivneze in *rojene biznismene*, ki zahtevajo nemogoce, bo vecina rekla krepko premalo.
Blinder ::
Rabi kdo programerja z znanjem osnov programiranja v javi, c-ju in c# za 2.5€/h na črno? evo mene
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
Matevžek, mogoče ni kristalno jasno ampak informatiki delajo v naprej glede na projekte in ne kucajo kode kr v 3pm. Potem se pa jasno lahko vidi ta projekt nam je prinesel toliko in toliko dobička. Pri tem projektu je programer sodeloval v razmerju 60% načrtovalci 30% uporabniki 10% in se potem zelo preprosto zračuna koliko je vreden gdo. Seveda če nekdo samo kuca kodo brez razmišljanja je tako kot bi vprašal koliko smetar prinese k čistemu okolju.
Velikokrat se ne gre za dobiček ampak za prišparane stroške, zmanjševanje napak, optimizacijo dela.
Velikokrat se ne gre za dobiček ampak za prišparane stroške, zmanjševanje napak, optimizacijo dela.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tody ()
Prafraziram, ampak mislim, da zadane poanto: I'm not rich enough to hire on the cheap.
Sicer ne, ker ne zaposljujem, ampak ja... na dolgi rok moraš biti preklemano bogat, da zaposljuješ poceni ljudi. Na dolgi rok se več zasluži, če jim tudi več daš (plače, ugodnosti, svobode, fleksibilnosti, ...). Tako boš lahko izbiral med dobrimi in boljšimi, ne pa med neuporabnimi in marginalno uporabnimi.
Če si v poslu na kratek rok, pa se še kako zelo splača šparati na ljudeh. Mizerno plačilo, nobenih ugodnosti, če se le da, jim zadnjega plačila sploh ne izplačaš. Sicer pride firma na slab glas in na koncu neha poslovati, ampak denar si že pobral in izginil, preden to postane težava.
Seveda to ne velja, če imaš tovarno v Kitajski. Pojem "poceni" tam dobi čisto nov pomen
Sicer ne, ker ne zaposljujem, ampak ja... na dolgi rok moraš biti preklemano bogat, da zaposljuješ poceni ljudi. Na dolgi rok se več zasluži, če jim tudi več daš (plače, ugodnosti, svobode, fleksibilnosti, ...). Tako boš lahko izbiral med dobrimi in boljšimi, ne pa med neuporabnimi in marginalno uporabnimi.
Če si v poslu na kratek rok, pa se še kako zelo splača šparati na ljudeh. Mizerno plačilo, nobenih ugodnosti, če se le da, jim zadnjega plačila sploh ne izplačaš. Sicer pride firma na slab glas in na koncu neha poslovati, ampak denar si že pobral in izginil, preden to postane težava.
Seveda to ne velja, če imaš tovarno v Kitajski. Pojem "poceni" tam dobi čisto nov pomen
MarkookraM ::
Nekaj postov nazaj je nekdo dejal, da dela preko študentskega servisa za 6€/h. A ni to ODLIČNA plača za študenta? Sam imam malce manj, pa sem redno zaposlen "brez izkušenj".
Ugotovil smo da je dobra za nekoga na njegovem mestu. Niti pod razno pa ni odlična in če zna programirat sigurno ima že izkušnje ne rabijo mu govorit kaj je to java in kje se rač pržge. Da pa ne pozna vseh trikov se pa razume... Potem so tukaj še te soft skils k dajajo vrednost kodi :) Uglavnem vse kar je pod 1500 je trenutno zadovoljivo :) Bomo vidl kaj bo Pahor naredu.
Student je cenejsi kot ti, ki si redno zaposlen. Od tukaj precej visoka urna postavka.
IMO je 6EUR za studenta zacetnika dobra placa.
IMO je 6EUR za studenta zacetnika dobra placa.
dronyx ::
Zadnjič sem govoril z nekom, ki najema delavce za polaganje kablov in podobna dela (razna ožičenja in računalniške mreže). Ljudi nima zaposlenih, ampak jih najame po potrebi pri neki firmi. Vsi po vrsti so seveda iz južnih republik (večinoma BiH). Delavec dobi plačano 3€/uro, medtem ko jih on plača firmi po 8€/uro.
Čudno, da se ni nobeden spomnil podobnega sistema tudi v programiranju, saj zadeva je podobna. Študentu plačaš 6€/uro, prodaš pa ga naprej za 20€/uro kot vrhunskega strokovnjaka z bogatimi izkušnjami.
Čudno, da se ni nobeden spomnil podobnega sistema tudi v programiranju, saj zadeva je podobna. Študentu plačaš 6€/uro, prodaš pa ga naprej za 20€/uro kot vrhunskega strokovnjaka z bogatimi izkušnjami.
kopernik ::
Te bogate izkušnje je potrebno tudi v praksi dokazati. Bi se hitro razvedelo, da za visoko ceno posreduješ slabe ljudi.
Invictus ::
onyx> to obstaja, saj je kar nekaj precej firm. Ponavadi ti dajo 10 eur/uro (bruto), prodajajo pa te po 90 eur/uro.
Večina slovenskih firm tako dela.
LP I.
Večina slovenskih firm tako dela.
LP I.
knesz ::
Pri tem projektu je programer sodeloval v razmerju 60% načrtovalci 30% uporabniki 10% in se potem zelo preprosto zračuna koliko je vreden gdo.
Najvažnejše si tukaj izpustil in sicer vodilni kader, manager, ... ki je ta projekt v prvi vrsti pridobil.
Pa še enkrat preračunaj koliko je vreden kdo
just_a_cook ::
Še eno mnenje delodajalca v IT podjetju:
Zaposleni v podjetju VS. študent v podjetju ob isti urni postavki npr.:
- strošek delodajalca: za 8h neto/uro plače študent te stane 8,96€, zaposleni 16,50.
- zaposleni poleg plače dobi še božičnico, regres (to je letno vsaj 1plača zraven)
- če se zaposlenemu (bognedaj) kaj zgodi, ima firma obveznosti do njega ipd (študenta lahko v 5 min odpustiš)
- študentove ure so obračunske ponavadi, tj. na projekt. Kolko dela, tolko plačila. Zaposleni dobijo fiksno, pa če delajo ali pa vmes malo bluzijo.
- če študent nasledje jutro ne pride v službo, se lahko slikaš ... zaposleni pa imajo obveznosti do službe.
Če povzamem, na koncu neto izplačilo je približno enako med študenti in zaposlenimi.
REPLIKA na BlueRunner: tisto pomenu Informatika in koliko lahko on "prišpara" če kaj ne dela je lovska. Tudi hišnik lahko isto pove: če mene ni ko varovalko ven vrže so to miljoni izgube lahko .... skratka, ni to merilo.
Zaposleni v podjetju VS. študent v podjetju ob isti urni postavki npr.:
- strošek delodajalca: za 8h neto/uro plače študent te stane 8,96€, zaposleni 16,50.
- zaposleni poleg plače dobi še božičnico, regres (to je letno vsaj 1plača zraven)
- če se zaposlenemu (bognedaj) kaj zgodi, ima firma obveznosti do njega ipd (študenta lahko v 5 min odpustiš)
- študentove ure so obračunske ponavadi, tj. na projekt. Kolko dela, tolko plačila. Zaposleni dobijo fiksno, pa če delajo ali pa vmes malo bluzijo.
- če študent nasledje jutro ne pride v službo, se lahko slikaš ... zaposleni pa imajo obveznosti do službe.
Če povzamem, na koncu neto izplačilo je približno enako med študenti in zaposlenimi.
REPLIKA na BlueRunner: tisto pomenu Informatika in koliko lahko on "prišpara" če kaj ne dela je lovska. Tudi hišnik lahko isto pove: če mene ni ko varovalko ven vrže so to miljoni izgube lahko .... skratka, ni to merilo.
==================
Just a cook
Just a cook
just_a_cook ::
Še to: v bistvu sem ZA omejevanje študentskega dela. Ker delo študenta kvari realnost o stroških in zaslužkih. Če si študent, študiraj, če na pa delat. Če pa rabiš denar za študij pa ok. Samo potem ne moreš 200 ur mesečno programirat na 10 napotnic kolegov. Ker ni fer do ostalih ki del svoje plače dajo za davke in pokojninsko blagajno.
==================
Just a cook
Just a cook
studentsko delo v trenutni formi bi moral prepovedat. Edini, ki imajo v resnici korist so pol mafijsko organizirani servisi.
Pahor tu ne bo nic naredu.
Pahor tu ne bo nic naredu.
WarpedGone ::
>> studentsko delo v trenutni formi bi moral prepovedat.
Nah, le izenačit s honorarnim delom. Status študenta pa ni več merodajen, še manj zahtevan.
Nah, le izenačit s honorarnim delom. Status študenta pa ni več merodajen, še manj zahtevan.
Zbogom in hvala za vse ribe
Jah se strinjam samo potem, naj študent dobi tudi ugodnosti zaposlenih.
Ful velik ljudi pozabi, da če je praznik med tednom študent ne dobi 0 plače, če zboli ne dobi 0 plače ne regresa, ne božičnice...
Zakaj bi potem moral študent dajati 25 ali celo 50% svoje plače državi? Če se to naredi potem si v slabšem položaju in bodo itak delodajalci moral več plačat.
Kakorkoli pogledate je zadeva dost bolj kompleksna kot samo evo 22 % na avtorsko pa slikej se...
Ful velik ljudi pozabi, da če je praznik med tednom študent ne dobi 0 plače, če zboli ne dobi 0 plače ne regresa, ne božičnice...
Zakaj bi potem moral študent dajati 25 ali celo 50% svoje plače državi? Če se to naredi potem si v slabšem položaju in bodo itak delodajalci moral več plačat.
Kakorkoli pogledate je zadeva dost bolj kompleksna kot samo evo 22 % na avtorsko pa slikej se...
betaX ::
>>>Študentu plačaš 6€/uro, prodaš pa ga naprej za 20€/uro kot vrhunskega strokovnjaka z bogatimi izkušnjami
Hja, jaz ne morem dobiti dobrega Java programerja (lahko študenta) za 2000 EUR neto na mesec oz okrog 11 EUR neto na uro.
Plus stroški plus nagrada za predčasno končan projekt.
Tko da zgleda, da so plače študentov očitno hudo visoke, ali pa ne znajo kaj dosti.
BTW, če kdo koga pozna, naj javi.
Hja, jaz ne morem dobiti dobrega Java programerja (lahko študenta) za 2000 EUR neto na mesec oz okrog 11 EUR neto na uro.
Plus stroški plus nagrada za predčasno končan projekt.
Tko da zgleda, da so plače študentov očitno hudo visoke, ali pa ne znajo kaj dosti.
BTW, če kdo koga pozna, naj javi.
lp, betaX
jype ::
betaX> BTW, če kdo koga pozna, naj javi.
Če dobiš dobrega, pa ti pobegne, ker je preslabo plačan, povej :)
Če dobiš dobrega, pa ti pobegne, ker je preslabo plačan, povej :)